Visi tėveliai nori, kad jų mažylių dantukai būtų gražūs ir sveiki, tačiau tam trukdo vis dar gana plačiai paplitęs mitas, kad pieninių dantukų priežiūra nėra svarbi. Šiame straipsnyje papasakosime, nuo kada ir kaip rūpintis vaiko burnos higiena, kodėl svarbu gerai prižiūrėti pieninius dantis, kaip išmokyti vaiką patį taisyklingai valytis dantis ir kaip pasiekti, kad dantų valymasis vaikui taptų ne kankyne, o maloniu įpročiu. Visi tėveliai nori, kad jų mažylių dantukai būtų gražūs ir sveiki, tačiau tam trukdo vis dar gana plačiai paplitęs mitas, kad pieninių dantukų priežiūra nėra svarbi. Šiame straipsnyje papasakosime, nuo kada ir kaip rūpintis vaiko burnos higiena, kodėl svarbu gerai prižiūrėti pieninius dantis, kaip išmokyti vaiką patį taisyklingai valytis dantis ir kaip pasiekti, kad dantų valymasis vaikui taptų ne kankyne, o maloniu įpročiu.



Kodėl svarbu prižiūrėti pieninius dantis

Vaikų odontologai vis dar susiduria su daugybe tėvų, kurie galvoja, kad pieniniais dantukais rūpintis nereikia, nes šie vis tiek vėliau iškris. Taip kartais teigia ir kai kurie odontologai, bijantys taisyti dantis mažiems vaikams. Bėda tame, kad pieninis dantis lengviau pažeidžiamas karieso, o nuo vieno „sergančio“ dantuko gali greitai užsikrėsti visa burna ir dantis vis tiek tenka taisyti (o tai nėra lengva). Tais atvejais, kai dantis ne gydomas, o ištraukiamas, formuojasi netaisyklingas sąkandis, nes kiekvienas pieninis dantis saugo vietą būsimam nuolatiniam dančiui ir pieninį dantuką pašalinus, aplinkiniai dantys ima glaustis, nepalikdami pakankamai vietos būsimam nuolatiniam. Vis dėlto, turbūt svarbiausia priežastis mokytis gerai prižiūrėti pieninius dantukus yra ši: vaikas nesupranta skirtumo tarp pieninio ir nuolatinio danties, todėl pieninių dantų valymas yra būtina praktika, norint išmokti gerai rūpintis nuolatiniais dantimis.

Pradžių pradžia

Valytis „dantukus“ galite pradėti dar tada, kai jūsų vaikui neprasikalęs nė vienas dantis – vien tam, kad mažylis pratintųsi prie jausmo, kad kažkas daroma jo burnoje. O vos prasikalus pirmajam dantukui, turėtumėte pradėti skirti ypatingą dėmesį vaiko burnos higienai: nepatartina vaiko girdyti saldžiais gėrimais prieš miegą ir naktį, prasikalusius pirmuosius dantukus būtina valyti. Dantų šepetėlis kol kas nereikalingas – dantenas ir tik ką prasikalusius dantukus galima valyti sudrėkintu marlės gumulėliu arba specialiu guminiu antpirščiu – jų galima įsigyti vaistinėse. Pamasažuokite dantenas, patrinkite dantukus. Tuo pačiu ir išvalysite apnašas, ir pratinsite vaiką prie dantų valymo proceso. Ypatingų problemų šiuo amžiaus tarpsiu kilti neturėtų, daugeliui vaikučių švelnus dantenų masažas yra malonus.

Dantų šepetėlis

Niekada nėra per anksti pradėti naudoti dantų šepetėlį ir dažniausiai tai priklauso nuo to, kaip tėvams patogiau valyti vaikučio dantis. Tačiau vos pradėjus dygti krūminiams dantims, nei marlė, nei guminis antpirštis, nei kitokios priemonės nebetinka – būtina pradėti dantis valyti šepetėliu. Pirmasis šepetėlis turėtų būti storu koteliu ir maža galvute su minkštais šereliais – toks, kad nesužalotų jautrių dantenų, bet pasiektų net ir tolimiausius dantis mažoje burnytėje. Nuo pat pradžių leiskite vaikui susipažinti su nauju daiktu: tegul čiulpia arba kramto šepetėlį, makaluoja juo burnoje, pagirkite, kad taip daro – svarbu, kad mažylis kuo greičiau suprastų, jog naujasis daiktas yra skirtas būtent burnai. Tegu pirmiausia vaikas dantis „išsivalo“ pats, tuomet procedūrą turėtų užbaigti tėveliai.

Nenoriu!

Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais svarbu įteigti, kad dantų valymas yra toks pats svarbus ir natūralus dalykas, kaip ryte apsirengti. Tačiau tai ne visada būna lengva: gali nepadėti nei tėvelių pavyzdys, nei švelnūs įkalbinėjimai, o jei pasitelksite griežtą toną, dantų šepetėlis gali pradėti asocijuotis su nemaloniais išgyvenimais. Ką daryti? Pamėginkite paversti dantų valymąsi žaidimu. Pavyzdžiui, žaiskite mainus: pirma vaikas išvalo dantis jums, tuomet jūs vaikui. Kitas variantas – vaikutis galėtų vaidinti riaumojantį liūtą arba žiovaujantį begemotą; o gal jūs žadate leistis į povandeninį pasaulį rinkti retos rūšies žuvyčių? Pasitelkite fantaziją!

Aš pats!

Vaikams paaugus neretai susiduriama su problema, kai vaikas tingi valytis dantis. Viena išradinga mamytė savo „užmarštuolio“ sūnaus dantų šepetuką kartais papuošia užrašu: „Ajajajai, koks aš vienišas ir liūdnas, tu mane visai užmiršai“. Mamytė tvirtina, kad tai veikia, tačiau toks būdas taikytinas tuomet, kai vaikas jau moka pats valytis dantis. O kaip vaiką išmokyti patį valytis dantis, juo labiau, kaip tai paversti geru įpročiu – tai, ko gero, yra didžiausias galvos skausmas tėvams. O ar įmanoma, kad vaikas dar ir pats norėtų tai daryti? Turbūt tai – visų tėvelių svajonė, ir ji išsipildė. Tėveliams į pagalbą buvo sukurtas... dainuojantis dantų šepetėlis vaikams.

Ugdomasis šepetėlis

Dainuojantis dantų šepetėlis sukurtas ne tik tam, kad vaikams būtų linksma patiems valytis dantis, bet ir tam, kad padėtų vaikams dantis valytis taisyklingai. Vaikui pradedant valytis dantis, paleidžiama dainelė – šepetėlis-šuniukas AMSIUKAS jūsų vaikui suprantamais žodžiais dainuodamas aiškina, ką po ko daryti: kada valytis viršutinius dantis, kada apatinius, kada liežuvį ir t. t. Taigi, vaikas pats, be jūsų priežiūros išsivalo visą burną, nes jam linksma ir smagu tai daryti!

Psichologai rekomenduoja vaikui nemaloniuose ar rutiną sukuriančiuose dalykuose atrasti džiaugsmo ir žaidimo elementų, kad vaikas lengviau įprastų šiuos veiksmus atlikti. Dainuojantis dantų šepetėlis AMSIUKAS vaikams panašesnis ne į įrankį, o į žaislą, todėl tokį dantų šepetėlį vaikas mielai čiupinėja netgi tada, kai nesivalo dantų. Kaip juokauja dantų šepetėlio kūrėjai, dabar tėvai turės įkalbinėti vaikus nesivalyti dantų taip dažnai ir ilgai.

Naujojo dainuojančio dantų šepetėlio AMSIUKO ieškokite visose IKI parduotuvėse.