Gan dažnai mamytėms iškyla daugybė klausimų, susijusių su kūdikėlio priežiūra. Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Dileta Vaitkuvienė atsako į klausimus, kuriuos gydytojams dažniausiai užduoda mamytės. Ką mamytės turėtų žinoti apie kūdikio priežiūrą?

Gan dažnai mamytėms iškyla daugybė klausimų, susijusių su kūdikėlio priežiūra. Kauno klinikos ,,Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Dileta Vaitkuvienė atsako į klausimus, kuriuos gydytojams dažniausiai užduoda mamytės.

Kaip dažnai maitinti kūdikį? Ar nutraukti pieną po maitinimo?
Mamos kažkodėl dažnai mėgsta tikrinti, kiek pieno yra krūtyse, kiek vaikas suvalgė, kiek pieno dar liko. To daryti tikrai nereikia. Pagrindinė maitinimo krūtimi taisyklė – kūdikį maitinkite pagal jo poreikius, t. y. visada, kai įtariate, kad jis alkanas. Nepamirškite, kad pieno gamybos centras yra galvoje, o ne krūtyse. Nuolat būkštaujant, kad pieno nėra, jo gali imti trūkti. Tiesiog nusiraminkite, prieš maitindamos atsigerkite šiltos arbatos, patogiai įsitaisykite, stebėkite, kad vaikelis teisingai apžiotų krūties spenelį. Jei kūdikis, pradėjęs valgyti, greitai užsnūsta, švelniai žadinkite jį, glostykite galvytę, nugarytę arba atitraukite nuo krūties ir, jam pabudus, pratęskite maitinimą. Kartais pasitaiko kūdikių tinginukų, kurie ilgai miega ir neprašo valgyti – tuomet juos reikia žadinti kas 2–3 valandas ir siūlyti krūtį.

Ką daryti, jei maitinant skauda krūtis?
Taisyklingai maitinant krūties neturi skaudėti. Jei čiulpimas sukelia nemalonų pojūtį ar skausmą, atitraukite kūdikį ir bandykite žindyti iš naujo. Labai svarbu, kad kūdikio burnoje būtų ne tik spenelis, bet ir pigmentinis laukelis. Jei kūdikis suims tik spenelį, pienas netekės, o spenelis gali sutrūkinėti. Maitinant mažylio burnytė turi būti plačiai pražiota, kad apatinė lūpa remtųsi į smakriuką, o smakriukas – į motinos krūtį. Jei krūtis labai pilna ir kūdikis negali apžioti spenelio arba springsta, nes pienas bėga didele srove, truputį pieno nutraukite.

Ar reikia kūdikiui tarp maitinimų duoti atsigerti arbatos?
Labai dažnai močiutės pataria tarp maitinimų kūdikį girdyti arbatėle, nes jis nori atsigerti. Dėl šios priežasties daugumai mamų pradeda mažėti pieno kiekis. Nei arbatos, nei vandens tarp maitinimų duoti nereikia – vaikas ir pavalgo, ir atsigeria maitinamas krūtimi.

Ar reikia maudyti naujagimį ir kaip dažnai tai daryti?
Vasaros metu, kai oras šiltas, odelė daugiau prakaituoja, todėl naujagimį reikia maudyti kasdien. Žiemos metu naujagimį rekomenduojama maudyti kas dvi dienas. Maudant į vonelę reikia pilti specialaus aliejuko. Kiekvieną dieną reikia išvalyti vaikučio akytes, kakliuko raukšles ir užpakaliuką.

Kaip prižiūrėti kūdikio užpakaliuką naudojant sauskelnes?
Naudojant sauskelnes svarbu nuprausus užpakaliuką nuvalyti jį švelniu rankšluostuku, kuris gerai sugeria drėgmę. Rekomenduojama kūdikėlį bent dešimt minučių palaikyti be sauskelnių, kad odelė pakvėpuotų ir visiškai nudžiūtų. Taip pat patariama pabarstyti pataisų sporų miltelių, kurie gerai sugeria drėgmės likučius.

Ką daryti, jei kūdikėlis neramiai miega?
Jei kūdikis neramus, reikia įsitikinti, ar jis nėra alkanas. Net jeigu valgė neseniai, jis gali būti išalkęs. Pasiūlykite krūtį ir įsitikinkite, ar kūdikis sotus. Jeigu kūdikis sotus, patikrinkite, ar jis nėra šlapias – galbūt reikia pakeisti sauskelnes. Kartais kūdikis yra neramus, kai jam skauda ar pučia pilvelį. Švelniai pamasažuokite pilvuką, priglauskite kūdikėlį prie savęs, paglostykite nugarytę.

Mielos mamytės, jeigu turite klausimų apie kūdikio priežiūrą, siųskite juos el.p. administracija@daktaras.lt, mes juos pateiksime klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šiemos gydytojai Diletai Vaitkuvienei, kuri mielai sutiko atsakyti į juos.

Straipsnį remia klinika ,,Bendrosios medicinos praktika“. Daugiau informacijos www.daktaras.lt