Kad rankos būtų švarios reikia tik vandens, gabalėlio muilo ir 20 sekundžių laiko. Tai gali mus apsaugoti nuo tokių užkrečiamųjų ligų kaip peršalimas, meningitas, gripas, virusinis hepatitas A, žarnyno infekcinės ligos ir kt.

Rankos yra pats judriausiais mūsų organizmo „įrankis“, kuriomis liečiame įvairius paviršius užterštus mikroorganizmais. Kaip žinia, ant mūsų odos ir ypač ant rankų gyvena daug nematomų mikropasaulio gyventojų ir kai kurie iš jų yra „blogi“ – galintys sukelti ligą. Šiais metais iki rugpjūčio mėnesio Lietuvoje registruoti 557 004 užkrečiamųjų ligų atvejai, beveik 70 proc. iš jų registruota vaikų tarpe. Daugelio infekcinių ligų išvengtume laiku ir tinkamai nusiplovę rankas, kadangi 80 proc. jų plinta per nešvarias rankas.

Keletas įdomių faktų:

  • ant delnų ir tarpupirščiuose gali būti vidutiniškai nuo 2 iki 10 milijonų bakterijų;
  • ant tualetų dangčių 300 kartų mažiau mikroorganizmų, nei ant mobiliųjų telefonų;
  • pasinaudojęs viešuoju transportu, kas ketvirtas žmogus rankas suteršia fekalijų bakterijomis;
  • ant rankų esančius mikrobus galima perduoti kitiems rankos paspaudimu;
  • dauguma žmonių rankų plovimui skiria vidutiniškai 5 sekundes.





Kad reikia plauti rankas visiems suprantama. Kada plauti rankas? Priklauso nuo Jūsų atliekamo darbo, rankų užteršimo rizikos, pvz., kosint, čiaudint, po sąlyčio su ligonio išskyromis, po apsipirkimo ar važiavimo viešuoju transportu.

VISADA reikia nusiplauti rankas:

· prieš valgį;

· prieš maisto ruošimą ir ruošimo metu;

· pasinaudojus tualetu.

Tačiau kaip tai daryti teisingai?


Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras kviečia šeimas ir ugdymo įstaigas dalyvauti linksmoje iniciatyvoje „Švarių rankų šokis 13“ ir šios iniciatyvos dėka padėti vaikams įsisavinti higienos įgūdžius bei išmokti teisingai plauti rankas.

Šauniausių šokėjų laukia prekinio ženklo „margarita“ ekologiškos produkcijos rinkiniai, bei „Vilniaus energijos‘ įsteigti prizai.

Ikimokyklinių įstaigų ir pradinių klasių auklėtiniai, dėka medicininių tyrimų laboratorijos „Antėja“ ir įmonės „Linea libera“, turės puikią progą, auginant mikrobus specialioje terpėje, patikrinti savo rankyčių švarą.


Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja G. Zagrebnevienė





Iniciatyvos informaciniai rėmėjai: 15min.lt ir supermama.lt.

Daugiau informacijos apie „Švarių rankų šokį 13“ rasite svetainėje ulac.lt.