„Kasdien tikrinkit vaikų galvas, mes ir pačios tikrinamės,“ – per tėvų susirinkimą išgirdau savo dukters mokytojos įspėjimą. Tiesą sakant, ne pirmą kartą. Ir nors esu netgi pedantiškai tvarkinga, o mano vaiko mokykla laikoma prestižine sostinėje, vieną rytą UTĖLIŲ aptikau ir savo mažylės kasose!
Maniau, geri vaikai iš gerų šeimų utėlių negali turėti. Labai klydau, nes tereikia tiesioginio sąlyčio su utėlėmis apsikrėtusiais žmonėmis (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) arba apsikeisti su jais drabužiais, galvos apdangalais, šukomis, šepečiais, pasinaudoti bendra lova, ta pačia patalyne, rankšluosčiais, pagalvėmis, ir utėlėms sudaromos puikios sąlygos “persikraustyti” iš vienos galvos į kitą.

Susitikimas su utėlėmis privertė jomis pasidomėti. Kaip visada, padėjo internetas. Google įsivedžiau žodį utėlės. Dabar žinau, kad galvinės utėlės glindos yra 1,0–1,5 mm dydžio, suaugusi utėlė - maždaug sezamo sėklos dydžio. Brr…Patelė padeda 6-8 kiaušinius (glindas) per dieną. Juos priklijuoja prie plauko, labai arti odos. Per 7-10 dienų išsivysto lerva (nimfa), o likęs glindos kiautas lieka priklijuotas prie plauko.





Įsivaizduokit, mano dukros plaukučiuose karaliauja visokios nimfos... Na šito tai jau nebus! Karą su utėlėmis pradėjau nuo žygio į vaistinę. Preparatų nuo utėlių pasirinkimas yra, tik kuris iš jų tinka mano jautriai mergaitei? Išsiaiškinau, kad priemonės nuo utėlių būna dviejų rūšių – su cheminiais insekticidais arba pagaminti natūralių augalinių aliejų pagrindu.

Vaistininkė manęs paklausė, ar su utėlėmis kovosiu jas naikindama cheminiais nuodais ar natūraliu būdu? Aišku, pirma mintis buvo: išnaikinsiu aš tuos parazitus be gailesčio, nepagailėsiu ,,chemikalų“. Bet...stop. Tų pačių ,,chemikalų“ su kaupu teks ir mano dukrai. Be to, mergaitė linkusi į alergiją. Pasirinkau natūralų ,,Parasidose“ gydomąjį losjoną. Jis, sakė vaistininkė, vienas populiariausių Lietuvoje. Vartojimo instrukcijoje rašoma, kad išpurškus juo galvą, utėlės padengiamos kokoso aliejaus riebalų plėvele ir uždūsta. Tokiems preparatams utėlės nėra atsparios.

Žodžiu, aš nepašykštėjau (nemėgstu mokėti du kartus), nusipirkau tą prancūzišką “Parasidose” gydomąjį losjoną bei specialias labai tankias “Parasidose” šukas utėlėms ir glindoms iššukuoti. Tiesa, taip pat ir apsauginį “Parasidose” repelentą kitiems šeimos nariams. Pagamintas iš aliejukų jis apsaugo nuo užsikrėtimo utėlėmis net 48 valandas.

Utėlių mūsų namuose ir galvose nebėra. Aš irgi netikėjau, bet “Parasidose” veikia 100 proc.! Gal šis mano laiškelis apie Didelę Problemą Jums pasirodė reklaminis, bet jeigu Jūsų mažius iš darželio ar mokyklos parsineš utėlių – kaip laimėti karą su jomis Jūs jau žinosite.



Mama Ieva


www.uteles.lt