{mosimage} BBC News pranešė, kad JAV mokslininkai nustatė, jog ilgiau nei 2 paras laikomas užšaldytas ar atšaldytas motinos pienas praranda savo antioksidacines savybes. O antioksidantai stiprina kūdikio imunitetą, jie ypač reikalingi neišnešiotiems kūdikiams, kurie labiau nei sveiki kūdikiai gali būti paveikti įvairių infekcijų.

Mokslininkai ištyrė aštuonių motinų, pagimdžiusių neišnešiotus kūdikius, bei aštuonių motinų, kurių kūdikiai išvydo pasaulį nustatytu laiku, pieno mėginius. Antioksidantų kiekis buvo tiriamas nešaldytame, atšaldytame ir užšaldytame motinos piene bei pieno mišiniuose. Visuose mėginiuose šviežio nešaldyto motinos pieno antioksidacinis aktyvumas buvo didesnis, nei atšaldyto ar užšaldyto motinos pieno, ir žymiai didesnis nei pieno mišinėliuose.  Ir kuo ilgiau buvo motinos pienas šaldomas, ilgiau laikomas, tuo labiau antioksidantų kiekis jame mažėjo.

“Kad išlaikytumėte vertingąsias motinos pieno savybes, reikia jį laikyti šaldytuve, neužšaldytą ir neilgai”, - pataria tyrimo specialistai. Žinoma, tai ne visada įmanoma, kai žindanti mama dirba, todėl netgi atšaldytas motinos pienas yra vertingesnis už pieno mišinėlius.

Antioksidantai apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų - reaktyvių dalelių, galinčių suardyti ląsteles ir audinius. Daugiausia laisvųjų radikalų atsiranda stresinėse situacijose, o organizmui, ypač vaiko, bet koks susirgimas yra stresas. Kūdikiai, maitinami motinos pienu rečiau peršąla, jiems rečiau skauda ausytes, rečiau pasireiškia žarnyno sutrikimai bei šlapimtakių infekcijos.