Naujųjų sutikimo naktis vis artėja. Ką tik ruošusi Kalėdinius patiekalus, turbūt, ir vėl pasinėrėt į šventinius rūpesčius: šampanas, antis, salotos...  Visą dieną suksitės virtuvėje bei prekybos centruose, kad pagaliau atėjus vidurnakčiui, prisėstumėt prie pilno vaišių stalo ir apdovanotumėt save už tokį triūsą. „Pilvo šventė“ galbūt ir pradžiugins širdį, bet neleis kaip reikiant pasišokti. Alkoholiniai gėrimai bei ilgas pasisėdėjimas iki paryčių neleis atsigauti dar ir visą kitą dieną. Kaip atšvęsti Naujuosius linksmai, bet sveikai?

Mitybos režimas

Gruodžio 31-osios dieną visi nekantriai laukia šventinės vakarienės, o kad vakare „daugiau tilptų“, visą dieną vaikšto pusbadžiu, kvėpuoja iš virtuvės sklindančiais nežemiškų gardumynų aromatais, ir kenčia, kenčia, kenčia... Vakarinis apsivalgymas baigiasi tuo, kad į maistą jau ir žiūrėti nebesinori, apima miegas.

Kad skrandis nesustreikuotų dar rimčiau, turite ir šventinėmis dienomis laikytis įprasto mitybos režimo. Pusryčiams suvalgykite dribsnių, kurie puikiai paruoš skrandį dideliam krūviui. Pietums – virtos mėsos gabaliuką ar žuvies su daržovėmis. Neatsisakykite ir lengvų pavakarių, pavyzdžiui šviežių salotų, kuriose gausu fermentų, padedančių virškinti maistą. Jei nejausite didžiulio alkio, ir prie šventinio stalo elgsitės protingai.

Pamąstymui

Pasak medicininės statistikos, pačios pavojingiausios Naujametinės vaišės yra mišrainės, kurių galiojimo terminas greit baigiasi ir nekokybiški alkoholiniai gėrimai. Medikai rekomenduoja neprigaminti maisto tiek, kad jo vėliau užtektų net iki „Trijų Karalių“, ir primena, kad tinkamai laikomos mišrainės galioja ne ilgiau kaip 2 paras. Alkoholinius gėrimus pirkite tik specializuotose parduotuvėse.

Vaišės vaišėms nelygu

Ką suvalgom – tuo ir susergam. Kodėl nepagaminus ne tik gardžių, bet ir naudingų šventinių patiekalų? Supermama.lt forumo skyrelyje „Kulinarinės idėjos“ rasite daug šaunių idėjų ir receptų.

Svarbiausia, laikytis keleto taisyklių. Užkandžius patiekite su daugybe šviežių salotų, o vietoje bulvių garnyro pagaminkite kopūstų, brokolių, pupelių ir pan. Pasiūlykite svečiams kuo daugiau žuvies patiekalų, o vietoje kotletų – orkaitėje apkeptos mėsos. Pakeiskite majonezą jogurtu bei citrinos sultimis. O duonos ant stalo apskritai gali ir nebūti.

Kad nepersivalgytumėte, paserviruokite stalą nedidelėmis lėkštutėmis. Paruoškite keletą linksmų žaidimų. Sotumo jausmas užvalgius ateina maždaug po 20 minučių, kol žaisite žaidimus, kaip tik ir pasijusite pasisotinę. Dar vienas triukas – šventinė apranga. Jei apsivilksite prigludusią suknelę ar aptemptas kelnes, apetitas neturės vietos pernelyg įsisiautėti.

Po skanios šventinės vakarienės išeikite visi į lauką, pasivaikščiokite prie miesto eglės, arba šokite „iki nukritimo“. Taip ne tik nejusite įprasto „pošventinio“ sunkumo skrandyje, bet ir sudeginsite kalorijų bei patirsite teigiamų emocijų.

Paruošti organizmą alkoholio atakai padeda žalioji arbata su citrina arba mėtomis. Tarp alkoholinių gėrimų būtina išgerti po stiklinę mineralinio vandens. Kitą rytą palepinkite savo organizmą sūrymu ar spanguolių morsu.

Tai, kaip atšvęsite Naujuosius, priklauso tik nuo jūsų pačių. Įdėkite šiek tiek pastangų, nusiteikite linksmintis ir viskas bus Super!