..........O as turiu Fundiu ,bet niekada nieko nedariau jame,is pradziu vyras liepe paimt ta puoda kiausiniams virt ,stovi naujas nenaudojamas,na nezinau,nu butu gal faina draugu rate kazka pasidaryt,bet taip ir nepasidarom-nors reikia gal kada ka pabandyt!
Irisų fondiu
1/2 stiklinės rafinuoto cukraus pudros, 1/2 stiklinės demeraros cukraus (kas tas tokio ?) , 1/2 stiklinės kondencuoto pieno, 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo, stiklinė riebios grietinėlės, vienu ar kitu metų laiku gaunamų vaisių
1. Cukraus pudrą ir demeraros cukrų sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Ant šiltos viryklės palengva kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo viryklės. Truputį kondencuoto pieno išmaišykite su krakmolu, kol masė pasidarys vientisa.
2. Kukurūzų krakmolo tyrelę, grietinėlę ir likusį kondensuotą pieną supilkite į cukrų prikaistuvyje, kurį pastatykite ant viryklės ir laikykite tol, kol atsiras tąsūs gumulai. Ant šiltos viryklės maišykite, kol gumulai ištirps. Fondiu turėtų būti tamsios karamelės spalvos.
3. Mišinį perpilkite į fondiu indą. Kuo dažniau maišykite, kad neprisviltų. Ištirpintus irisus tuojau pat duokite į stalą su šviežiais ant iešmo suvertais vaisiais. Irisų fondiu galite patiekti ir dubenyje, padėtame ant padėklo su ant iešmo suvertais vaisiais.
1/2 stiklinės rafinuoto cukraus pudros, 1/2 stiklinės demeraros cukraus (kas tas tokio ?) , 1/2 stiklinės kondencuoto pieno, 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo, stiklinė riebios grietinėlės, vienu ar kitu metų laiku gaunamų vaisių
1. Cukraus pudrą ir demeraros cukrų sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Ant šiltos viryklės palengva kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo viryklės. Truputį kondencuoto pieno išmaišykite su krakmolu, kol masė pasidarys vientisa.
2. Kukurūzų krakmolo tyrelę, grietinėlę ir likusį kondensuotą pieną supilkite į cukrų prikaistuvyje, kurį pastatykite ant viryklės ir laikykite tol, kol atsiras tąsūs gumulai. Ant šiltos viryklės maišykite, kol gumulai ištirps. Fondiu turėtų būti tamsios karamelės spalvos.
3. Mišinį perpilkite į fondiu indą. Kuo dažniau maišykite, kad neprisviltų. Ištirpintus irisus tuojau pat duokite į stalą su šviežiais ant iešmo suvertais vaisiais. Irisų fondiu galite patiekti ir dubenyje, padėtame ant padėklo su ant iešmo suvertais vaisiais.
QUOTE (spurgele @ 2004 11 25, 19:48) |
sveikos, gal kas galite padeti ? susizavejau fondiu, bet nezinau koki pirkti , nes parduotuvese labai jau nemazas pasirinkimas: ir rusiu ivairiu ir kainos labai skiriasi nuo 16 iki 450 Lt. nezinau kaip rinktis, kaip rasti ta gera fondiu inda , gal kas nors apie tai ismano, ar toki inda turite ir kokia jusu nuomone apie ji? |
Mesa, zuvi riebaluose arba sultinyje galima virti beveik kiekviename fondiu puode, o surio fondiu skirti indai buna keramikiniai arba specialiai padengti is vidaus, kad suris nesviltu. Esu maciusi labai ploksciu fondiu indu, be dangtelio virshuj, shakutems sustatyti. Tokie tinka tik surio fondiu. Geriausia tureti universalu inda, kad tiktu ir tam ir tam.
Labai mazi indeliai naudojami tik desertiniams fondiu.
Be to svarbu, kad butu kuo daugiau shakuciu, nes jei kiekvienam valgytojui teks tik po viena shakute, tai ish bado numirsi, kol pasisotinsi. (Bent jau man - tai tikra kancia ). Surio fondiu uztenka ir po viena shakute - jis toks sotus, labai greitai ir patikimai skrandi "uzmurija"...
Na dar fondiu indai buna elektriniai arba shildomi sausu spiritu arba spec. zele. As naudoju toki tradicini, bet kartais pagalvoju, kad elektrinis fondiu turbut gana patogus. Nereikia rupintis turi dar zele ar jau pirkti reikia. Pastatei ant stalo ir verdi.
Net nebezinau i ka dar atsizvelgciau, pirkdama nauja fondiu puoda. Na nebent i dizaina. Dar zinoma grazu, kai drauge su fondiu puodu parsiduoda spalva ir forma priderinti indeliai padazams, specialios fondiu lekstutes ir t.t. Antra vertus gyvybishkai butini tie priedai nera. Graziai dekoruoti fondiu stala galima ir be ju...
QUOTE(catina @ 2004 12 10, 12:55)
Mesa, zuvi riebaluose arba sultinyje galima virti beveik kiekviename fondiu puode, o surio fondiu skirti indai buna keramikiniai arba specialiai padengti is vidaus, kad suris nesviltu. Esu maciusi labai ploksciu fondiu indu, be dangtelio virshuj, shakutems sustatyti. Tokie tinka tik surio fondiu. Geriausia tureti universalu inda, kad tiktu ir tam ir tam.
Labai mazi indeliai naudojami tik desertiniams fondiu.
Be to svarbu, kad butu kuo daugiau shakuciu, nes jei kiekvienam valgytojui teks tik po viena shakute, tai ish bado numirsi, kol pasisotinsi. (Bent jau man - tai tikra kancia ). Surio fondiu uztenka ir po viena shakute - jis toks sotus, labai greitai ir patikimai skrandi "uzmurija"...
Na dar fondiu indai buna elektriniai arba shildomi sausu spiritu arba spec. zele. As naudoju toki tradicini, bet kartais pagalvoju, kad elektrinis fondiu turbut gana patogus. Nereikia rupintis turi dar zele ar jau pirkti reikia. Pastatei ant stalo ir verdi.
Net nebezinau i ka dar atsizvelgciau, pirkdama nauja fondiu puoda. Na nebent i dizaina. Dar zinoma grazu, kai drauge su fondiu puodu parsiduoda spalva ir forma priderinti indeliai padazams, specialios fondiu lekstutes ir t.t. Antra vertus gyvybishkai butini tie priedai nera. Graziai dekoruoti fondiu stala galima ir be ju...
Labai mazi indeliai naudojami tik desertiniams fondiu.
Be to svarbu, kad butu kuo daugiau shakuciu, nes jei kiekvienam valgytojui teks tik po viena shakute, tai ish bado numirsi, kol pasisotinsi. (Bent jau man - tai tikra kancia ). Surio fondiu uztenka ir po viena shakute - jis toks sotus, labai greitai ir patikimai skrandi "uzmurija"...
Na dar fondiu indai buna elektriniai arba shildomi sausu spiritu arba spec. zele. As naudoju toki tradicini, bet kartais pagalvoju, kad elektrinis fondiu turbut gana patogus. Nereikia rupintis turi dar zele ar jau pirkti reikia. Pastatei ant stalo ir verdi.
Net nebezinau i ka dar atsizvelgciau, pirkdama nauja fondiu puoda. Na nebent i dizaina. Dar zinoma grazu, kai drauge su fondiu puodu parsiduoda spalva ir forma priderinti indeliai padazams, specialios fondiu lekstutes ir t.t. Antra vertus gyvybishkai butini tie priedai nera. Graziai dekoruoti fondiu stala galima ir be ju...
o kokia tavo nuomone apie spizinius fondiu? jei pirkti universalu tai kaip zinoti kuris is ju universalus juk nebuna prie kainos parasyta . gal cia ir kavailas klausimas, bet jis man iskilo
Sveikos virijeles
Turiu Fondiu ir nezinau, ka su juo daryti. Numanau, kad mesa kepti. Bet kaip ten ka ir kaip, su kuo???
Gal galit pasidalinti patarimais ir pasiulymais?..
Turiu Fondiu ir nezinau, ka su juo daryti. Numanau, kad mesa kepti. Bet kaip ten ka ir kaip, su kuo???
Gal galit pasidalinti patarimais ir pasiulymais?..
Uoj, atsiprasau, kazkaip nepastebejau sios temos...
Oooo, kiek receptuku! Reiks isbandyti
Oooo, kiek receptuku! Reiks isbandyti
Sveikos,prašau patarimo: nusipirkom fondiu ,pagal mane jis iš ketaus arba špižinis - juodas ir sunkus Pakol kas dariau tik su aliejumi - ir niekaip negaliu išlaikyti šilumos: užkaitinu ant viryklės,perkėliu ant stovo ir man po kokiu 15-20 min. aliejus atšala.O ir žele kažkaip labai greitai sudega... Mes jos pridedam į tą "lėkštutę" apačioj,tai per vakarą gal 5-6 kartus pildėm
Kai valgėm fondiu restorane, tai per 2 val 1 kartą tik papildomai kažką uždegė(tada nepasidomėjau.gal tai buvo sausas spiritas? )Antrą kartą bandėm su tom mažom žvakutėm - dar blogiau...Trečias kartas matyt bus su sausu spiritu..
Bet ar jums irgi taip greitai ta žele sudega ?Ir aliejuj po 20 min.jau niekas nebeverda?
Kai valgėm fondiu restorane, tai per 2 val 1 kartą tik papildomai kažką uždegė(tada nepasidomėjau.gal tai buvo sausas spiritas? )Antrą kartą bandėm su tom mažom žvakutėm - dar blogiau...Trečias kartas matyt bus su sausu spiritu..
Bet ar jums irgi taip greitai ta žele sudega ?Ir aliejuj po 20 min.jau niekas nebeverda?
Sveiki,
Galiu pasiulyti savo receptuka, isgauta apdorojus keliolika tikru fondiu su suriu receptu. Man skanu, ypac saltais ziemos vakarais.
Zodziu taip: vietoje to, kad naudoti specialius irankius, indus, surius, jums reikes:
indelio cenachams, mazo trikojelio, po kuriuo reikia deti zvakute (butna tokios, dideles tabletes formos) (bent jau as nusispirkau toki Rimi uz 12 litu, originale skirtas sviestui pasildyti metalinis rinkinukas, bet naudoju tik trikojeli) ir paprastos sakutes:))
Sutarkuoti lietuviska Zementalio suri (puikus pakaitalas Emmenthal suriui) ir tiek pat Rokiskio surio (tinka pakeisti Gruiyere - kurgi jo lietuvoje gausi?), apiberti suri dviem valg. saukstais krakmolo ir ismaisyti.
I cenachini indeli ipilti balto vyno - mazdaug iki puses, paskui vysniu trauktines arba likerio (buna toks pigus estiskas mazais buteliukais - jis puikiai pakeicia sveicariska cherry brandy) - jo reikia nedaug, 10-20 proc. vyno kiekio. Paskui ideti dvi (ar daugiau, kas kaip megsta) skilteles cesnako (bent as jas pries tai sutrinu peilio gelezte ir dar pasmulkinu), itarkuoti siek tiek muskato riesuto, ideti druskos, kas nori - ir siek tiek maltu pipiru. Visa sita indelio turini reikia ikaitinti iki virimo ant virykles. Tai sudetingiausia proceso dalis, nes moliniai cenachu indeliai turi bjauria savybe kaitinami is apacios trukti. Sito galima isvengti, pries tai kelias minutes pakaitinus indeli mikrobangeje - tada skystis susyla, indelis irgi, ir jau ramiau galima deti ant virykles). Kol viskas uzvirs, reikia pasiruosti valgymo procesui - udegti zvakute po trikojeliu, papjaustyti prancuzisko batono (nerekomenduoju pjauti labai mazais gabaleliais, nes imerkus i puodyne, jis ten ir pasimes:) Bent jau as tai tiesiog sakute is puodo tepu suri ant batono. Taip patogiau).
Taipgi, uzvirus, greitai perkelti indeli ant trikojelio, ir maisant po truputi sudeti tarkuota suri. Krakmolas neleidzia suriui susokti i viena gabala. Berti reikia atsargiai ir ne per daug. Cia jau patirties dalykas. Jeigu bus per tirsta, gali imti svilti, o jeigu bus per skysta - nepagausite surio. Kai tik suris issilydys, galima valdyti.
Stai ir viskas. Indelis kaitinamas ant virykles del to, kad zvakes liepsna per silpna, kad uzvirintu skysti, bet temperaturos palaikymui to uztenka.
Sekmes bandant.
Galiu pasiulyti savo receptuka, isgauta apdorojus keliolika tikru fondiu su suriu receptu. Man skanu, ypac saltais ziemos vakarais.
Zodziu taip: vietoje to, kad naudoti specialius irankius, indus, surius, jums reikes:
indelio cenachams, mazo trikojelio, po kuriuo reikia deti zvakute (butna tokios, dideles tabletes formos) (bent jau as nusispirkau toki Rimi uz 12 litu, originale skirtas sviestui pasildyti metalinis rinkinukas, bet naudoju tik trikojeli) ir paprastos sakutes:))
Sutarkuoti lietuviska Zementalio suri (puikus pakaitalas Emmenthal suriui) ir tiek pat Rokiskio surio (tinka pakeisti Gruiyere - kurgi jo lietuvoje gausi?), apiberti suri dviem valg. saukstais krakmolo ir ismaisyti.
I cenachini indeli ipilti balto vyno - mazdaug iki puses, paskui vysniu trauktines arba likerio (buna toks pigus estiskas mazais buteliukais - jis puikiai pakeicia sveicariska cherry brandy) - jo reikia nedaug, 10-20 proc. vyno kiekio. Paskui ideti dvi (ar daugiau, kas kaip megsta) skilteles cesnako (bent as jas pries tai sutrinu peilio gelezte ir dar pasmulkinu), itarkuoti siek tiek muskato riesuto, ideti druskos, kas nori - ir siek tiek maltu pipiru. Visa sita indelio turini reikia ikaitinti iki virimo ant virykles. Tai sudetingiausia proceso dalis, nes moliniai cenachu indeliai turi bjauria savybe kaitinami is apacios trukti. Sito galima isvengti, pries tai kelias minutes pakaitinus indeli mikrobangeje - tada skystis susyla, indelis irgi, ir jau ramiau galima deti ant virykles). Kol viskas uzvirs, reikia pasiruosti valgymo procesui - udegti zvakute po trikojeliu, papjaustyti prancuzisko batono (nerekomenduoju pjauti labai mazais gabaleliais, nes imerkus i puodyne, jis ten ir pasimes:) Bent jau as tai tiesiog sakute is puodo tepu suri ant batono. Taip patogiau).
Taipgi, uzvirus, greitai perkelti indeli ant trikojelio, ir maisant po truputi sudeti tarkuota suri. Krakmolas neleidzia suriui susokti i viena gabala. Berti reikia atsargiai ir ne per daug. Cia jau patirties dalykas. Jeigu bus per tirsta, gali imti svilti, o jeigu bus per skysta - nepagausite surio. Kai tik suris issilydys, galima valdyti.
Stai ir viskas. Indelis kaitinamas ant virykles del to, kad zvakes liepsna per silpna, kad uzvirintu skysti, bet temperaturos palaikymui to uztenka.
Sekmes bandant.
Čia tai bent išradingumas, įsivaizduoju kokie tavo visi kiti patiekalai.
Reikės išbandyti. liuks, fantastika!!!
Reikės išbandyti. liuks, fantastika!!!
Galima daryti sokolado fondiu arba maisytu suriu su vynais fondiu. Niam kaip skanu
Klausykite mergaitės, kaip užkurti tą velnio fondiu? Čia jūs apie tas tabletes kalbate, aš jų irgi mačiau pirkti, bet jaučiu man jos netinka. Mano fondiu apačioje yra toks jau gatavas metalinis indas, jame kempinėlė ir grotelės. Pagal viską spendžiant ten turi būti pilamas degus skysti. Ar turite kas nors panašų?