Sveiki,
Galiu pasiulyti savo receptuka, isgauta apdorojus keliolika tikru fondiu su suriu receptu. Man skanu, ypac saltais ziemos vakarais.
Zodziu taip: vietoje to, kad naudoti specialius irankius, indus, surius, jums reikes:
indelio cenachams, mazo trikojelio, po kuriuo reikia deti zvakute (butna tokios, dideles tabletes formos)

(bent jau as nusispirkau toki Rimi uz 12 litu, originale skirtas sviestui pasildyti metalinis rinkinukas, bet naudoju tik trikojeli) ir paprastos sakutes:))
Sutarkuoti lietuviska Zementalio suri (puikus pakaitalas Emmenthal suriui) ir tiek pat Rokiskio surio (tinka pakeisti Gruiyere - kurgi jo lietuvoje gausi?), apiberti suri dviem valg. saukstais krakmolo ir ismaisyti.
I cenachini indeli ipilti balto vyno - mazdaug iki puses, paskui vysniu trauktines arba likerio (buna toks pigus estiskas mazais buteliukais - jis puikiai pakeicia sveicariska cherry brandy) - jo reikia nedaug, 10-20 proc. vyno kiekio. Paskui ideti dvi (ar daugiau, kas kaip megsta) skilteles cesnako (bent as jas pries tai sutrinu peilio gelezte ir dar pasmulkinu), itarkuoti siek tiek muskato riesuto, ideti druskos, kas nori - ir siek tiek maltu pipiru. Visa sita indelio turini reikia ikaitinti iki virimo ant virykles. Tai sudetingiausia proceso dalis, nes moliniai cenachu indeliai turi bjauria savybe kaitinami is apacios trukti. Sito galima isvengti, pries tai kelias minutes pakaitinus indeli mikrobangeje - tada skystis susyla, indelis irgi, ir jau ramiau galima deti ant virykles). Kol viskas uzvirs, reikia pasiruosti valgymo procesui - udegti zvakute po trikojeliu, papjaustyti prancuzisko batono (nerekomenduoju pjauti labai mazais gabaleliais, nes imerkus i puodyne, jis ten ir pasimes:) Bent jau as tai tiesiog sakute is puodo tepu suri ant batono. Taip patogiau).
Taipgi, uzvirus, greitai perkelti indeli ant trikojelio, ir maisant po truputi sudeti tarkuota suri. Krakmolas neleidzia suriui susokti i viena gabala. Berti reikia atsargiai ir ne per daug. Cia jau patirties dalykas. Jeigu bus per tirsta, gali imti svilti, o jeigu bus per skysta - nepagausite surio. Kai tik suris issilydys, galima valdyti.
Stai ir viskas. Indelis kaitinamas ant virykles del to, kad zvakes liepsna per silpna, kad uzvirintu skysti, bet temperaturos palaikymui to uztenka.
Sekmes bandant.