
Pas mamytę auga vynuogės, kurių labai gražūs ir dideli lapai. Esu girdėjusi, kad balandėliai pas mus atkeliavo iš kitos šalies virtuvės ir jie daromi su vynuogių lapais. Kažin ar pas mus augančių vynuogių lapai tinka tam reikaliukui, ar nenusinuodysim
gal kas esate darę tokius balandėlius ir kaip pavyko, kaip skonis?

QUOTE(Mįsliukė @ 2007 07 21, 18:05)
Pas mamytę auga vynuogės, kurių labai gražūs ir dideli lapai. Esu girdėjusi, kad balandėliai pas mus atkeliavo iš kitos šalies virtuvės ir jie daromi su vynuogių lapais. Kažin ar pas mus augančių vynuogių lapai tinka tam reikaliukui, ar nenusinuodysim
gal kas esate darę tokius balandėlius ir kaip pavyko, kaip skonis?





As juos apvolioju miltuose ir apkepu,o po to troskinu


QUOTE(mokka @ 2007 07 24, 12:53)
dabar tai jau peraugo tie lapai. geguze-birzeli reikia skinti, tada jie geriausi. O po to konservuoti.
balandeliu recepta net su nuotrauka kazkur cia supermamoje maciau, bet kur
pabandyk paieska padaryti, turetum rasti
balandeliu recepta net su nuotrauka kazkur cia supermamoje maciau, bet kur

Prie turkiskos virtuves

QUOTE(Verba @ 2007 07 21, 21:42)
Balandėliai vynuogių lapuose armėnų virtuvėje vadinami DOLMA. Aišku, šeimyną pamaitint jų reikia privyniot gerokai daugiau, negu kopūstinių, bet patiekalas tikrai puikus 

o aš parašysiu skeptiškai




aš tai nepatariu



Niu va, per vėlai pamačiau naujus patarimus...mano balandėliai vynuogių lapuose jau troškinasi. Kažko ir man rūgštoka, kai paragavau. Kaip įvertins šeimyna parašysiu, nes tuoj susirinks valgyti.

Skonio reikalas
Gerai paruosta dolma - vienas mano mylimiausiu patiekalu, ypac, kai viduj ryziai ir valgoma su jogurtu, mmmm


QUOTE(*VICI* @ 2007 07 24, 17:40)
o aš parašysiu skeptiškai
dariau aš pernai tą dolmą
tiesa, dariau jau rudenį, tai kaip supratau iš žemiau esančios žinutės lapai buvo jau nebetinkami?
na bet aš išrinkau tokius šviežesnius, mažiau pasenusius, dariau viską viską pagal receptą ir š...., mėsą į vidų tai fantastiškai paruošiau, o vat tie lapai iš išorės viską gadino, nu rūgštu kažkaip, na jaučias, kad skonis ne tas ir gana
aš tai nepatariu
mes ne turkai 




aš tai nepatariu



vat vat jie jau perauge buvo,nesvarbu,kad emei sviezesnius...uz tai juos ir konservuoja..tik va kaip

" Sukapojo" mano šeima tą Dolmą normaliai. Man visai skanu, vyras sakė- jokio skirtumo ar kopūstas ar lapai, sese skeptiškai žiūrėjo, bet sakė normaliai, penkiolikmetė dukra lapus nulupo
Ko gero, tikrai tie lapai skinti truputėli per vėlai, nes tokie truputi guminiai, gyslos kietos ( aš dar skyniau kuo didesnius ir kuo senesnius lapus
), bet rūgštu nebuvo. Na pavasarį reikės pakartoti su šviežiais lapais
. Visoms ačiū už patarimus




sveikos mergaites
siandien prisiminiau is graikijos parsivesta skanesta
tokie suktinukai lyg is ryziu susuktus i vynuogiu lapus...gal kas zinot ka apie sita receptuka?kaip paruosti vynuogiu lapus, gal zinot?idomu butu pabandyt pasigamint sita egzotiska receptuka



Gal nevisai tai ko temos autorė ieško, bet...su vynuogių lapais 
Dolma balandėliai su vynuogių lapais
Konservuotų arba šviežių vynuogių lapų
Faršui:
500 g jautienos (antrekotas)
2 nedideli svogūnai
nepilna stiklinė apvirtų ryžių
1 šaukštas pomidorų pastos
1 šaukštas aliejaus
pusė stiklinės vandens arba sultinio
džiovinti bazilikai
druska, juodieji pipirai, aitrieji pipirai
Vynuogių lapus užmerkti į šiltą vandenį. Sumaišyti faršą. Lapus dėti lygia puse į apačią, nupjauti kotelius. Dėti graikinio riešuto dydžio faršo gabaliuką ant lapo ir susukti. Kaulus nuo antrekoto sudėti į puodą, jeigu yra suplyšusių lapų, jais iškloti puodo dugną. Balandėlius dėlioti vieną prie kito, įpilti vandens tiek, kad apsemtų balandėlius, prispausti lėkšte. Virti apie valandą. Patiekti su mairūnu su česnakais.
Šaldyti vynuogių lapai
Šviežius vynuogių lapus reikia rinkti tik gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje. Rinkti vėliau jie tampa kieti ir gysloti. Vynuogių lapus sudėti vieną ant kito, surišti ryšulėlius ir sušaldyti. Prieš vartojant ryšulėlius visiškai atšildyti, atrišti ir apiplikyti verdančiu vandeniu.
Konservuoti vynuogių lapai
1 l vandens
120 g druskos
vynuogių lapų, kiek tilps
Paruošti stiklainius konservavimui. Jaunus vynuogių lapus išplauti, palikti išdžiūti. Sausus sudėti vieną ant kito, lygia puse į vidų. Surišti ryšulėlius lininiu arba medvilniniu siūlu, sudėti į stiklainį vieną šalia kito. Vandenį užvirinti, įberti druskos, išmišyti, kol ištirps. Karštu tirpalu užpilti lapus, uždengti plastikiniais dangteliais. Laikyti šaltoje vietoje. Prieš naudojant vynuogių lapus užmerkti šiltame vandenyje.

Dolma balandėliai su vynuogių lapais
Konservuotų arba šviežių vynuogių lapų
Faršui:
500 g jautienos (antrekotas)
2 nedideli svogūnai
nepilna stiklinė apvirtų ryžių
1 šaukštas pomidorų pastos
1 šaukštas aliejaus
pusė stiklinės vandens arba sultinio
džiovinti bazilikai
druska, juodieji pipirai, aitrieji pipirai
Vynuogių lapus užmerkti į šiltą vandenį. Sumaišyti faršą. Lapus dėti lygia puse į apačią, nupjauti kotelius. Dėti graikinio riešuto dydžio faršo gabaliuką ant lapo ir susukti. Kaulus nuo antrekoto sudėti į puodą, jeigu yra suplyšusių lapų, jais iškloti puodo dugną. Balandėlius dėlioti vieną prie kito, įpilti vandens tiek, kad apsemtų balandėlius, prispausti lėkšte. Virti apie valandą. Patiekti su mairūnu su česnakais.
Šaldyti vynuogių lapai
Šviežius vynuogių lapus reikia rinkti tik gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje. Rinkti vėliau jie tampa kieti ir gysloti. Vynuogių lapus sudėti vieną ant kito, surišti ryšulėlius ir sušaldyti. Prieš vartojant ryšulėlius visiškai atšildyti, atrišti ir apiplikyti verdančiu vandeniu.
Konservuoti vynuogių lapai
1 l vandens
120 g druskos
vynuogių lapų, kiek tilps
Paruošti stiklainius konservavimui. Jaunus vynuogių lapus išplauti, palikti išdžiūti. Sausus sudėti vieną ant kito, lygia puse į vidų. Surišti ryšulėlius lininiu arba medvilniniu siūlu, sudėti į stiklainį vieną šalia kito. Vandenį užvirinti, įberti druskos, išmišyti, kol ištirps. Karštu tirpalu užpilti lapus, uždengti plastikiniais dangteliais. Laikyti šaltoje vietoje. Prieš naudojant vynuogių lapus užmerkti šiltame vandenyje.