ačiū visiems pasisakiusiems, užvedžiau temą, o pati į krūmus pabėgau

bet labai striuka su laiku buvo, gal per šį ilgą savaitgalį galėsiu daugiau "pasireikšti"
nes turiu daug klausimų labiau patyrusiems
QUOTE(agutis @ 2008 02 26, 17:00)
Kuo tolyn,tuo labyn man iškyla situacijų,kurių nežinau kaip spręsti

Pvz.pirmam,sveikam mano kinderiukui 7m,pirmokėlis,ir dabar jau man neišlenda mintis iš galvos kaip bus ateity,jei kas nors iš vaikų pasišaipys,kad jo broliukas kitosks... Kaip man elgtis su savo vyresniuoju vaiku?Kaip jį mokinti žiūrėti į savo broliuką?Ar aiškinti,kad broliukas yra silpnesnis ar kaip nors kitaip? Nors dar mano vyresnėlis,neklausia,kodėl broliukas kitoks,bet žinau,kad vieną dieną taip bus...Žinau,kad ateis tokia diena,kad jis man papriekaištaus,kad broliuku labiau rūpinuosi nei juo...Nors vyresniajam visada pabrėžiu,kad ir mažyliui daugiau reika priežiūros,bet myliu juos abu vienodai...Labai man neramu dėl ateities
aguti, ir mane panašūs klausimai kamuoja, nes mes galvojam apie antrą vaikelį. Bet aš tik mąstau, kad mes, suaugę, kartais labai į viską rimtai žiūrim. Vaikai dažniausiai paprastai reaguoja: manau tavo vyresnėlis nekelia klausimų per daug, nes jam mažasis broliukas yra savas, natūralus, mylimas, įprastas ir t.t.
Aš net žinau tokį bajeriuką, kai vienoj šeimoj gimė berniukas be rankyčių (tėvams tragedija iš pradžių), o jo vyresniajai sesytei iškilo vienintelis klausimas: kaip broliukas iššsikrapštys nosį?

Atsakymą greit rado pati: "aš savo pirščiukais jam iškrapštysiu"

Po kurio laiko ta mergytė pamatė kitą, tėvų draugų leliuką, atidžiai apžiūrėjo ir pasakė: "Žiūrėk, koks keistas leliukas; pas jį abi rankytės?"
na, čia tarp kitko, apie visai kitokį vaikų suvokimą, kuris kartais mums, suaugusiems, atmerkia akis
Dėl vyresnėlio ir mažiuko - sveiko ir neįgalaus- santykio.
Manau, kad vyresnėlis nesijaustų nuskriaustas, reiktų, kad jis žinotų, kad jis irgi yra kuria nors prasme "išskirtinis". Na, raskit kokį šaunų jo bruožą, kažkokias savybes, už kurias nuolat pagirkit ar pan. Bet tų jo savybių nereikėtų kaip nors sieti su mažuoju. Tegul tai bus jo
individualūs privalumai, kuriais jūs didžiuojatės

Ir būtinai skirkit laiko pabūti vien su didžiuoju asmeniškai, kad jis irgi pasijustų svarbus. Tada jis nejaus "skriaudos" dėl to, kad didžiąją dalį dėmesio skiriat ligoniukui mažajam, o jam nieko.
O į broliuką tegul žiūri kaip brolis į brolį.
Neakcentuokit per daug mažojo ligos. Brolių santykiai yra bendražmogiškas dalykas. Broliai ar seserys normalioj šeimoj turi mylėt vienas kitą, gelbėt vienas kitam, apginti, kai reikia ir t.t... Bet ne dėl to, kad kažkuris iš jų neįgalus, o dėl to, kad tai yra
natūralūs, broliški santykiai šeimoje. Nes tas vieno žmogaus neįgalumo sureikšminimas šeimoje nieko gero neduoda: nei neįgaliajam, nei sveikiesiems šeimos nariams. Galiausiai visi ima jausti kažkokį kompleksą, kaltę, ar pyktį dėl to...