Aš skiepijau savo vaiką pagal šiek tiek individualizuotą skiepų planą, kiek tai įmanoma buvo tuo metu pagal mano galimybes ir pagal Lietuovos realybę

Skiepų planą derinau su imunologais Santariškėse.
Gimdymo namuose atsisakiau TBC ir HB skiepų, nes esu įsitikinusi, jog šie skiepai nėra būtini pirmomis gyvenimo dienomis.
Apie TBC skiepus skaičiau PSO oficialiąją nuomonę (yra paskelbta PSO internetiniam puslapy), kur parašyta, jog mūsų regione vartojamų skiepų efektyvumas nėra tiksliai žinomas, todėl spėjama kad kažkur nuo 60 iki 80 proc.

Na, o imunologė konsultacijoje pasakė, kad TBC skiepas
iš viso neveiksmingas 
Tad nors ir baisiai skamba kai kurios komplikacijos šitos ligos, ryžausi neskiepyti iš viso, nes manau, kad iki 1,5 metų vaikams pasigauti šią ligą tikimybė labai maža (nes nevaikštom dažnai į parduotuves, visuomeniniu transprtu nevažinėjam). O ir PSO mūsų regionui rekomenduoja ne visuotinį skiepijimą (kuris neaišku ar iš viso efektyvus), o aktyvią šios ligos profilaktiką ir tinkamą gydymą
Nes apskritai ši liga nėra mirtina, jei tinkamas gydymas ir profilaktika.Alchemie, ne skiepui atspari dabar plinta tuberkuliozė, o įprastiems antibijotikams
Nuo hepatito skiepijau 3,5 menesio (kartu su kokliušu, difterija, poliomielitu). Manau, kad nuo hepatito nebūtina skiepyti tokių mažų vaikų, bet mūsų šeimoj yra atvejis, kai užsikrėtė hepatitu, tad šiek tiek ''bijau'' tokio paties scenarijaus, be to, labai patogu pasirodė skiepyti kartu su kitais skiepais šešiavalente vakcina.
Kaip supratote 3,5 mėnesio maniškis gavo pirmuosius šešis skiepus - nuo hepatito, kokliušo, difterijos, poliomielito, stabligės ir Hib. Nuo pirmų penkių ligų tikrai norėjau paskiepyti, nes mažiems vaikams kai kurios ligos gali būti mirtinos (difterija ir kokliušas), kitos ligos apskritai pavojingos ir mirtinos (poliomielitas ir stabligė). Va Hib skiepas man neatrodo būtinas, bet kadangi vienoje vakcinoje viskas ir niekas nenori cackintis su tokiom mamkom, kurios nori kažkaip kitaip, o ne taip, kaip patogu daktarams ir visiems kitiems. Ir aš pati jau nenorėjau gadintis nervų ir reikalauti atskirai monovalenčių ar kitokių vakcinų, tad gavo ir nuo Hib skiepą maniškis.
O štai MMR vakcina ruošiuosi neskiepyti kai bus 1,5 metų. Stebėsiu vaiko raidą, ir jei viskas bus gerai, tai skiepysiu arba vėliau, arba prieš mokyklą. Ir iš viso norėčiau skiepyti tik nuo tymų ir kiaulytės. Bet va vėl ta Lietuvos realybė ko gero neleis šito

Tiesa, o visokius skiepus nuo roto, vėjaraupių, tuo labiau nuo gripo tai laikau tikrai nereikalingais (sveikiems vaikams). Argumentų pilnas šitas forumas ir papildoma literatūra