QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 02, 14:31)
Labai įdomiai tu čia sugalvojai, tai ir rūgštelės visai nėra?
Rūgštelės beveik jokios, tik tiek kad raugas iškelia duoną
Ir raugo kvapas ne rūgštus, o grynai kaip giros su medumi, toks net su saldumu..ir duona taip kvepia..daugiau salyklu ir medumi
Mano šeimyna, o ir aš nemėgstam rūgščių duonų

, tad eksperimentavau ir radau išeitį...
Visiškai ruginės plikytos duonos receptas:
Raugas:
70 g. ruginio raugo (100 proc.)
70 ml vandens
110 g rupių ruginių miltų.
Viską sumaišius, laikyti šiltai, kambario t-roje 4 val. Turi pakilti dvigubai.
Plikinys:
60 g. rupių ruginių miltų
2 v. š. salyklo
kmynų
230 ml. verdančio vandens
Miltus užpilti verdančiu vandeniu ir gerai išmaišyti, sudėti salyklą ir kmynus. Palikti 2 val. 60 laipsnių t-roje (aš - pakaitintoje orkaitėje laikiau). Išėmus prieš duonelės kepimą, leisti atvėsti iki kūno t-ros.
Duonai:raugas
plikinys
300 g rupių ruginių miltų
120 ml vandens
1 a.š. druskos
1-2 v.š. tamsaus cukraus (ar medaus)
Viską sumaišyti. Tešla bus lipni ir nesudarys kieto kamuolėlio, bus minkštesnė.
Kepant orkaitėje: tešlą sudėti į aliejumi išteptą indą, pridengti ir leisti pakilti 2 val.
Po to šlapiomis rankomis suformuoti kepalėlį, dėti skardon, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti 1 val., kad pakiltų.
Prieš kepimą sudrėkinti duonos paviršių, pabarstyti kmynais ir kepti pirmas 5 min. 250 °С , po to susilpninti kaitinim1 iki 200 °С ir kepti dar 55 min.
Aš kepiau duonkepėje, pati susidarius programą: 20 min. minko, 1 val kildina, 15 s. minko, 1 val. kildina, 15 s. minko, 1 val, kildina, 1 val. kepa. Viso programos trukmė - 4.20 min., vid. apskrudimas.
Originalus receptas rusų kalba
čiaAš pridėjau 1.5 v.š. tamsaus cukraus ir su plikiniu nesiterliojau kaip parašyta