IPB

Sveiki atvykę, svety ( Prisijungti | Registruotis )


50 Puslapiai: < 1 2 3 4 > »  
Closed TopicStart new topicStart Poll

[ Standartinis ] ·

> Duonos kepimas

Amalia
post 2005 03 17, 17:39
Paskelbta: #13


Ekstra senbuvis
******

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 1050
Prisijungė: 2004 12 10
Vieta: Vokietija


Apdovanojimų: 0


QUOTE(nesvarbu1 @ 2005 03 16, 20:53)
Sveiki,
Tik va ko negaliu rasti internete, tai duonos recepto... Ta proga nusprendžiau prisiregistruoti ir paklausti, labiausia mėgstu tai juodą keptą ant ajerų... Įsivaizduoju, kad juodą duoną kepą iš ruginių miltų? Bet va kaip? Gal žinote kas nors?
*


Bet ruginiu miltu gauti gali?
Ruginei duonai iskepti reikia miltu, vandens, druskos ir RAUGO.To galima ir pasigaminti, bet labai daug peckiojimosi, ir ne visada pasiseka.
Taigi: 1 kg miltu, puse litro vandens, 10g druskos + raugo.
Siltam vandeny isleistas raugas labai gerai sumaisomas su trecdaliu miltu, apibarstoma miltais, uzdengiama ir paliekama siltoj vietoj rugti- per nakti (12 val).Tada suberiami likusieji miltai, druska, labai gerai isminkoma , pavirsius su vandeniu isglostomas, uzdengiama ir paliekama kilti.Suformuojamas kepalas, kiek pakildomas.Iskepus pavirsius suvilgomas saltu vandeniu, uzdengiama drobule ir paliekama atausti.
Si recepta man po ilgu zirzimu atsiunte is Lietuvos moteris, kuri pati kepa.Man kartais gaunasi, kartais ne.Manau, kad raugas kaltas.As ji perku Reformhaus paruosta skysta.
Kiek man isaiskino, ruginiai miltai sunku minkyti, su masina nesigauna, reikia minkyt rankom, kimba, tysta, todel dedama kvietiniu miltu, kurie kildomi su mielem, o ruginiai nuo mieliu nekyla.Minkyti reikia ilgai, bet kai labai nori, dantis sukandi...As tai kepu su kvietiniais miltais (20%) pamaisyta ir zadu eksperimentuoti grynai rugines issikepti.Automate kepta duona buna dregnesne.Man orkaiteje kepant gaudavosi labai stora kieta pluta.Dedavau ir indeli su vandeniu i orkaite, kaip man patare, nepadejo.
Pabandyk, gal Tau geriau gausis.As uzklausiau apie Bociu duona, bet jokio atsako, kaip matai...
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
*mamyte*
post 2005 03 17, 21:28
Paskelbta: #14


Ekstra senbuvis
******

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 1383
Prisijungė: 2004 06 19
Vieta: Rkv Vilnius Ukm

Pirmas vaikas:Mergyte 2000 12 07
Antras vaikas:Berniukas 2004 01 15

Apdovanojimų: 0


Sveikutes :4u: .Kiek esu bandzius , tai juodos duonos namuose nepavyksta issikept , o raugo nusipirkt tikrai nerasiu .Jau metai laiko kaip kepu namuose su kepimo aparatu duona .Panasi i Palangos :super .Bandysiu receptuka parasyt.
Kaip norma naudoju indeli , kuris buvo pridetas prie kepimo aparato -
1 indelis = 250 ml

*mamytės* duonelė

Plikinys :

1 indelis kvietiniu miltu
2 saukstai kmynu
1 saukstas linu semenu(jeigu norite)
300 ml verdancio vandens


Miltus , kmynus , semenis supilame i gilu dubeni ir uzplikome verdanciu vandeniu.Labai gerai ismaisome , kad neliktu gumuliuku - sunku , bet reikia :mirksiukas: .Laukiam apie puse valandos , kol atsala plikinys,Jis gali buti siltas , bet nekarstas .

Maisymas ir kepimas :

1 indelis ruginiu miltu ( galima ruginius per puse maisyti su nesijotais)
3 - 4 indeliai kvietiniu miltu
1 indelis silto vandens
1 saukstas druskos
2 saukstai cukraus
2 saukstai sausu mieliu
2 saukstai saulegrazu

Atvesusi plikini dedame i kepimo aparata , ipilame vandeni , ruginius miltus .Ijungiame maisymo programa (pas mane nr. 8) , besimaisant pilame saulegrazas , 1 indeli kvietiniu miltu , druska , cukru , sausas mieles.Poto pilame dar du indelius kvietiniu miltu .Kai gerai issimaiso - ziurim kokia tesla- jei skystoka , limpanti dar ipilame miltu is paskutinio 6 indelio ( gaunasi viso 6 indeliai miltu : plikinyje 1 + ruginiai miltai 1 + 3-4 kvietiniu miltu).Kai baigiasi maisymas , paslapiname ranka ir apglostome teslos virsu , kad graziai kiltu.Kai tesla iskyla iki kepimo formos virsaus , nustatome kepimo programa - kepame 2 valandas(pas mane nr. 12).

Kai duona iskepa , isimame is formos , dedame ant kokiu nors groteliu , apipurskaime vandeniu ir uzdengiame ranksluosteliu.Skanaus :4u:

Gal aiskiai parasiau :geda2: , jei kyla klausimu - klauskit :mirksiukas: .

Ir ismokykit mane kepti juoda rugine duona.Amalia
, parasyk raugo receptuka :wub: .O tai as kai prirauginau , tai gavosi duona ir degtine kartu :oh .Perrugo :D .
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Amalia
post 2005 03 18, 10:34
Paskelbta: #15


Ekstra senbuvis
******

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 1050
Prisijungė: 2004 12 10
Vieta: Vokietija


Apdovanojimų: 0


QUOTE(*mamyte* @ 2005 03 17, 21:29)
Sveikutes  :4u: .Kiek esu bandzius , tai juodos duonos namuose nepavyksta issikept , o raugo nusipirkt tikrai nerasiu 
*


Taigi kad ismokyti galima to, ka pats gerai moki.As dar tebeesu eksperimentavimo stadijoje.Mane reikalas priverte duona namuose keptis, nes as cukraus naudoti negaliu :cry: , o mandrociai duonai nudazyti pila karamelizuota cukru, tegu juos bala :(
As beveik viska surasiau, ka man is Lietuvos atsiunte, tiktai rauga isleidau, nes man irgi snapsas gavosi - kaip man paaiskino, nepakankamai svariai dirbau, netinkamos bakterijos atsitupe...Taigi - raugui puse kilo ruginiu miltu, 50g mieliu, litras silto vandens, galima imaisyti puse stiklines rugusio pieno (geros kokybes!).Uz kiek pirkau, uz tiek parduodu, man nesiseke.Kiek as suprantu, Tu gyveni Lietuvoje, ten tikrai kur nors kas nors juoda duona kepa - paprasyk teslos likuti bandeles didumo - tai ir bus raugas , gali ir apdziuti, ta pluta ismesi, imaisysi naujai ir turesi.As kapituliavau, perku rauga mokanciu zmoniu pagaminta.
Tu pasiziurek internete apie raugo gaminima, as buvau radusi, kad vos ne savaites reikia geram raugui, negali buti nei per silta, nei per salta...
Zodziu, sekmes.Kai gerai ismoksiu, parasysiu.As pati tikejausi pagalbos...


User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
*mamyte*
post 2005 03 18, 20:02
Paskelbta: #16


Ekstra senbuvis
******

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 1383
Prisijungė: 2004 06 19
Vieta: Rkv Vilnius Ukm

Pirmas vaikas:Mergyte 2000 12 07
Antras vaikas:Berniukas 2004 01 15

Apdovanojimų: 0


QUOTE(Amalia @ 2005 03 18, 10:35)
Taigi kad ismokyti galima to, ka pats gerai moki.As dar tebeesu eksperimentavimo stadijoje.Mane reikalas priverte duona namuose keptis, nes as cukraus naudoti negaliu :cry: , o mandrociai duonai nudazyti pila karamelizuota cukru, tegu juos bala :(
As beveik viska surasiau, ka man is Lietuvos atsiunte, tiktai rauga isleidau, nes man irgi snapsas gavosi - kaip man paaiskino, nepakankamai svariai dirbau, netinkamos bakterijos atsitupe...Taigi - raugui  puse kilo ruginiu miltu, 50g mieliu, litras silto vandens, galima imaisyti puse stiklines rugusio pieno (geros kokybes!).Uz kiek pirkau, uz tiek parduodu, man nesiseke.Kiek as suprantu, Tu gyveni Lietuvoje, ten tikrai kur nors kas nors juoda duona kepa - paprasyk teslos likuti bandeles didumo - tai ir bus raugas , gali ir apdziuti, ta pluta ismesi, imaisysi naujai ir turesi.As kapituliavau, perku rauga mokanciu zmoniu pagaminta.
Tu pasiziurek internete apie raugo gaminima, as buvau radusi, kad vos ne savaites reikia geram raugui, negali buti nei per silta, nei per salta...
Zodziu, sekmes.Kai gerai ismoksiu, parasysiu.As pati tikejausi pagalbos...
*


Deja , gyvenu toli nuo Lietuvos :verysad: .Atsibodo "porolonone" duona , todel ir kepu namuose.O retkarciais noretusi juodos :ax: .
Internete , buvau radusi recepta , rauginau pastovioje temperaroje - perrugo :( .Daugiau tingiu eksperimentuot :P .Visiems labai patinka ta duona , kurios recepta parasiau , tai ir nebeieskau naujoviu. :rolleyes:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
haski
post 2005 08 13, 16:32
Paskelbta: #17


Senbuvis
*****

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 593
Prisijungė: 2004 03 16
Vieta: is tvimpikso :)

Pirmas vaikas:Matas 2002 03 31
Antras vaikas:4.5 kg Erikas 2010 04 22 :)

Apdovanojimų: 0



turiu toki klausimeli, man reikia namines duonos, kitaip tariant mociutes kaime keptos duonos :geda2: Gal zinot kur nusipirkti ar kaip skaniai issikepti? :P
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Sola
post 2005 08 14, 14:14
Paskelbta: #18


Senbuvis
*****

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 468
Prisijungė: 2005 04 11
Vieta: DK,Århus

Pirmas vaikas:Sunuzis 20070630
Antras vaikas:Dukruze 20100813
Trečias vaikas:Gal....:)

Apdovanojimų: 0


Sveikute,mano mama kepa labai skania namine duona :ax: Nezinau kur tu gyveni,bet jei kaune,tai mano puske visada parsiveza tos duonos.Na,o jei pati nori skania issikept,tai pirmiausia reikia spec.peciaus,kuris pas mus sumurytas is plytu.Taip orkaitej neiskepa skaniai ir duona tik sudziusta.O kiek as maciau,tai tas duonos darymo procesas trunka 2dienas,bet skonis nepakartojamas as,kai tik gristu i LT,tai kepala didziausia tempiuos is mamos,nes ji sveikiausi,nededa jokiu ten E 45 ir t.t. :mirksiukas:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
haski
post 2005 08 16, 13:01
Paskelbta: #19


Senbuvis
*****

Grupė: Senbuviai
Žinutės: 593
Prisijungė: 2004 03 16
Vieta: is tvimpikso :)

Pirmas vaikas:Matas 2002 03 31
Antras vaikas:4.5 kg Erikas 2010 04 22 :)

Apdovanojimų: 0


Sveikute, galiu atsirest ir kaune :) Nes man reikia sitos duonos lauktuviu. Tai ar butu imanoma jos nusipirkti pas tavo mama? :ax:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
radastele
post 2006 01 13, 21:56
Paskelbta: #20


Atkaklus dalyvis
**

Grupė: Nariai
Žinutės: 87
Prisijungė: 2005 11 13

Pirmas vaikas:Gertruda 1995 04 21
Antras vaikas:Dominykas 2005 05 27
Trečias vaikas:visai norėtųsi

Apdovanojimų: 0


Mielos kepejeles. Gyvenu ne Lietuvoje. Cia duona nera labai skani. Labiausiai pasiilgstu lietuviskos. Gal kuri bandet kepti duona orkaiteje? :4u:
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
smila
post 2006 01 14, 16:41
Paskelbta: #21


Patyręs dalyvis
***

Grupė: Dalyviai
Žinutės: 125
Prisijungė: 2004 12 19


Apdovanojimų: 0


QUOTE(radastele @ 2006 01 13, 21:56)
Mielos kepejeles. Gyvenu ne Lietuvoje. Cia duona nera labai skani. Labiausiai pasiilgstu lietuviskos. Gal kuri bandet kepti duona orkaiteje? :4u:
*



Šiandien ryte per NTV televiziją rodė, kaip namie išsikepti duoną. Pasirodė, kad labai paprasta, bet nežinau, nežianu... :hm
Tai va:
1. 1kg aukščiausios rūšies miltų ( ruginių ar kvietinių taip ir nesupratau, ar praklausiau).
2. Prasijojama per sietą, kad daugiau deguonies miltai ,,pagautų".
3. Tada beriama 14 g mielių ( sausų, smulkių)
4. Išmaišoma.
5. beriama 7 g. druskos.
6. išmaišoma.
7. pilama 750 g. vandens ( aiškino, kad iš krano :blink: ).
8. Viskas mediniu šaukštu išmaišoma.
9. ant lentos beriama miltų ir visa tešla išimama iš indo ir švelniai išminkoma su miltais, esančiai ant lentos.
10. Suformuota tešla dedama į indą , apteptą aliejumi ( kad lengviau būtų išimti vėliau)
11. Apdengiama audiniu ir dedama aukščiau į kokią spintelę, kur nebūtų jokių skersvėjų.
12. Laikoma, kiek supratau apie 4-5 val. ( irgi tiksliai nesupratau).
13. Išimama, vel švelniai paminkoma ir viršus apiberiamas miltais.
14 Vel dedama į spintelę 4-5 vl.
15. Praėjus tam laikui, dedama į orkaitę- 210 laipsnių 5-kiom minutėm, poto 25 min. 220 laipsnių temp. kepama. Viso kepama 30 min. ( nu gal vel praklausiau kazka, negi tiek mažai :hm ).

Tai va, viskas atseit labai paprasta, bet ta kulinarė sakė, kad jai iš pirmo karto nesigavo gerai- tik iš kokio 15 -to. tai nežinau, ar verta eksperimentuoti :bigsmile:

Man pasirode keista, kad nereikia jokio raugo... :blink:

Šią žinutę redagavo smila: 2006 01 14, 16:42
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
radastele
post 2006 01 14, 21:39
Paskelbta: #22


Atkaklus dalyvis
**

Grupė: Nariai
Žinutės: 87
Prisijungė: 2005 11 13

Pirmas vaikas:Gertruda 1995 04 21
Antras vaikas:Dominykas 2005 05 27
Trečias vaikas:visai norėtųsi

Apdovanojimų: 0


Internete radau rugines duonos recepta. Pati nebandziau kepti. Jei kas pabandysit. Parasykit ar skani gavosi.

Rugine duona- skanumynas

*8 uncijos kefyro (buttermilk); *1-2 uncijos vandens; *1 ir ¼ arbat.š. druskos; *1 didelis kiaušinis; *1 valg.š. daržovių aliejaus; *2 valg.š. “molasses (jau esu rašiusi, jog naudoju Grandma’s Molasses, nebrangiai pardavinėjimą mažuose stikliniuose induose, tai- klevų sirupas); *2 puodeliai (1 puodelis papr.yra 8 uncijų) duonos miltų (bread flour), bet tinka ir miltai “ all purposes” duonai kepti niekada nepirkite paruoštų su kėlimo milteliais “self- rising flour”; *1 ir ½ puodelio ruginių miltų (rye flour); *1ir ¼ arbat.š. kepimo sodos (baking soda); *2 arbat.š. sausų aktyvuotų mielių (active dry east).

Visi produktai turi būti kambario temperatūros (70-80’F / 21-27’C). Mielinei tešlai leiskite pakilti, tada formuokite kepaliuką, leiskite vėl pakilti, pertepkite kiaušionio tryniu arba tirpdytu sciestu arba aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite 350’F temperatūroje. Naudojantiems duonos kepimo aparatus (Breadmakers) tereiks viską sumesti į kepimui skirtą indą, įstatyti jį į aparatą, nustatyti “Basic” arba “Whole Wheat” programą; rekomenduojama vidutiniškai apskrudinanti programa (medium). Tuomet paspauskite Start/ Stop ir pradėkite kepti (aparats pradės). Po kelių valandų displėjuje išvydę 0:00, nuspauskite Start/Stop ir išimkite iškepusią duoną iš formos.


Gal kuri zinote, kas yra tie duonos miltai?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
radastele
post 2006 01 14, 21:46
Paskelbta: #23


Atkaklus dalyvis
**

Grupė: Nariai
Žinutės: 87
Prisijungė: 2005 11 13

Pirmas vaikas:Gertruda 1995 04 21
Antras vaikas:Dominykas 2005 05 27
Trečias vaikas:visai norėtųsi

Apdovanojimų: 0


Taigi dar radau du receptukus. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Lengva Ruginė (Light Rye) duona

*10-12 uncijų vandens; *1 ir ½ arbat.š. druskos; *1 ir ½ valg.š. daržovių aliejaus; *2 valg. š. Rudo cukraus (brown sugar); *3 puodeliai duonos miltų (bread flour, tinka “all purpose”, netinka “self- rising flour”); *1 puodelis ruginių miltų (rye flour); *2 arbat. š. Aktyvuotų sausų mielių.

Kepti kaip nurodyta anksčiau, tik duonos kepimo aparate (Breadmaker) nustatyti “Basic”.


Ypatinga ruginė (Buttermilk Rye) duona

9-11 uncijų vandens; *1 ir ½ arbat.š. druskos; *1 ir ½ avlg.š. daržovių aliejaus; *2 valg.š. medaus (honey); *1 arbat.š. baltojo acto (white vinegar- ž. “vinegar” prancūzų kalboje reiškia sausą vyną. White vinegar- vandens spalvos skystis, kvepia kaip rūgštus vynas); *2 puodeliai duonos miltų (bread flour, kaip jau rašiau, tinka “ all purposes” ir netinka “self- rising flour”); *2 puodeliai neapdorotų grūdų miltų (whole wheat flour); *1 puodelis ruginių miltų (rye flou); *2 valg.š. kefyro miltelių (powdered buttermilk), aš visuomet naudoju paprastą kefyrą, dedu 4 valg.š.; *1 valg.š. sunkios tešlos pakėlimui naudojamo “vital gluten”- rasite visose maisto parduotuvėse; *1 ir ½ arbat.š. kmynų sėklų (caraway seed); *2 arbat.š. aktyvuotų sausų mielių (active dry yeast).

Kepti kaip nurodyta aukščiau; pasirinkti “Whole wheat setting”

Šitą- ypatingą ruginę duoną- tiesiog pamilsite. Ji tarsi kepta mūsų močiučių kaime…Su kmynais…Valgykite pasigardžiuodami. Dar geriau, jei prieš riekdami šviežios duonos gabalą, padėkosite už ją dangui, kaip ir už visas jūsų stalui, jums bei jūsų vaikams siunčiamas gėrybės. Tai toks pat senas, kaip duonos kepimo paprotys, siekiantis žilus pagonybės laikus…

Prieš imantis kepimo, jums reikės kai ko nusipirkti. *Baltų miltų (tinka unbleached); *neapdorotų grūdų miltų (Whole Wheat Flour); *Mielių (ieškokite Fleishmann’s yeast, instant, active dry); *Matuoklių: 8 uncijų plastmasinio kaušelio, 1 valg.š. (1Tblsp), 1 arbat.š. (1 tbsp) metalinių tam tikrų šaukštelių.

Dabar atidarykite viršų ir išimkite iš aparato (Breadmaker) metalinį indą, sudėkite į jį žemiau išvardytus produktus (jei minkyti ruošiatės rankomis, tai į dubenį). Šiandien kepsime
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
radastele
post 2006 01 14, 22:08
Paskelbta: #24


Atkaklus dalyvis
**

Grupė: Nariai
Žinutės: 87
Prisijungė: 2005 11 13

Pirmas vaikas:Gertruda 1995 04 21
Antras vaikas:Dominykas 2005 05 27
Trečias vaikas:visai norėtųsi

Apdovanojimų: 0


QUOTE(Amalia @ 2005 03 17, 16:39)
Bet ruginiu miltu gauti gali?
Ruginei duonai iskepti reikia miltu, vandens, druskos ir RAUGO.To galima ir pasigaminti, bet labai daug peckiojimosi, ir ne visada pasiseka.
Taigi: 1 kg miltu, puse litro vandens, 10g druskos + raugo.
Siltam vandeny isleistas raugas  labai gerai sumaisomas su trecdaliu miltu, apibarstoma miltais, uzdengiama ir paliekama siltoj vietoj rugti- per nakti (12 val).Tada suberiami likusieji miltai, druska, labai gerai isminkoma , pavirsius su vandeniu isglostomas, uzdengiama ir paliekama kilti.Suformuojamas kepalas, kiek pakildomas.Iskepus pavirsius suvilgomas saltu vandeniu, uzdengiama drobule ir paliekama atausti.
Si recepta man po ilgu zirzimu atsiunte is Lietuvos moteris, kuri pati kepa.Man kartais gaunasi, kartais ne.Manau, kad raugas kaltas.As ji perku Reformhaus paruosta skysta.
Kiek man isaiskino, ruginiai miltai sunku minkyti, su masina nesigauna, reikia minkyt rankom, kimba, tysta, todel dedama kvietiniu miltu, kurie kildomi su mielem, o ruginiai nuo mieliu nekyla.Minkyti reikia ilgai, bet kai labai nori, dantis sukandi...As tai kepu su kvietiniais miltais (20%) pamaisyta ir zadu eksperimentuoti grynai rugines issikepti.Automate kepta duona buna dregnesne.Man orkaiteje kepant gaudavosi labai stora kieta pluta.Dedavau ir indeli su vandeniu i orkaite, kaip man patare, nepadejo.
Pabandyk, gal Tau geriau gausis.As uzklausiau apie Bociu duona, bet jokio atsako, kaip matai...
*



Labas Amalia! Stai kur mes susitikom. O kaip vadinasi raugas vokiskai?
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

50 Puslapiai: < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicTopic OptionsStart new topic
Vartotojų skaito šią temą: 1 (Svečių: 1)
Narių: 0
 



Lo-Fi versija Dabar: 2014 11 22, 23:13

Atsakomybės apribojimas