Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Morengai
Supermamų klubas > Mūsų namai > Kulinarinės idėjos > Saldumynai
Pages: 1, 2, 3, 4
sirduze
Sveikos kepejeles, labai noreciau issikepti morengini torta. Gal kuri esate kepusi ir galite pasidalinti patirtimi kaip ta padaryti. Karta bandziau, bet man jis susmego ir pasidare kaip guma. Jei panasi ar tokia tema jau buvo, gal Bea nukreips teisinga linkme, bet as neradau 4u.gif Aciu.
Pelenne
Morengai daromi taip:
Proporcijos svoriu vienai daliai baltymu, dvi dalys cukraus (na truputi gali buti maziau).
Cukru i isplaktus baltymus pilti dalimis, isplakus cukrus neturi jaustis. Baltymu-cukraus mase plakama iki tokios konsistencijos, kol pradeda "vaiksciot gabalais" biggrin.gif biggrin.gif (nezinau, kaip tiksliau apibudinti ).
Kepama, tiksliau dziovinama, nekarstoje orkaiteje, geriau, kai ji elektrine ir kaista virsus ir apacia.
Per karstoje paruduoja, o vidus lieka "guminis.
Saulės pūga
Taip pat baltymai turi būti atvėsinti ir jokiu būdu į juos turi nepatekti nė lašelio vandens ar trynio.
buzhiukas
Man irgi nesigavo n kartų morengai doh.gif Kol darydama visai kitą patiekalą, kuriam reikėjo išplakti baltymus, supratau kad per trumpai aš juo splakdavau doh.gif

Čia sudėsiu patarimus ir pagrindinį morengų masės receptą iš Didžiosios kepinių knygos. Kepiau šiandien pagal ją. Orkaitė pas mane sena, dujinė, temperatūra nesireguliuoja doh.gif Bet lyg ir gavosi ax.gif

user posted image

Taigi
Bezė/Morengai

Kad pavyktų paruošti bezė, reikia įsidėmėti šiuos patarimus:
• Svarbiausia bezė paruošimo taisyklė skamba taip: 1 baltymui imama 50g cukraus.
• Kad baltymus pavyktų išplakti iki standžių putų, reikia naudoti tik labai šviežius kiaušinius. Be to, labai kruopščiai atskirti trynius.
• Visi naudojami indai ir įrankiai turi būti labai švarūs ir neriebaluoti.
• Baltymus plakti kuo didesniame dubenyje.
• Baltymų masė būna standesnė, jei plakant įberiamas žiupsnelis druskos arba krakmolo.
• Jei plakama mikseriu, plakti reikia pradėti mažiausiu greičiu ir jį padidinti tik tada, kai iš baltymų susidarys putos.
• Kai iš baltymų susidaro putos, berti cukrų ir didžiausiu greičiu plakti, kol masė ims blizgėti ir bus standi (ją bus galima pjauti peiliu ir laikysis „bokšteliai“).
• Rekomenduojama berti kuo smulkesnį cukrų, ypač tinka cukraus pudra.
• Cukrų berti palaipsniui, po kelis šaukštus kiekvieną kartą kruopščiai išplakant.
• Kepti skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, pyragaičius formuoti konditeriniu švirkštu. Galima ir šaukštu. Galima nusipiešti reikiamo dydžio apskritimus ant popieriaus, bus lengviau suformuoti vienodus kepinius.
• Orkaitė iš anksto įkaitinama iki 100laipsnių. Bezė pyragėliai džiovinami 80-100 laipsnių temperatūroje 3-4h. Orkaitės durelių negalima uždaryti iki galo. Jas pravėrus įkišamas medinio šaukšto kotas, kad per susidariusį plyšį iš orkaitės išeitų drėgmė.
• Iškepti bezė turi būti balti.
• Bezė kepiniai įdaromi plakta grietinėle, kremais, vaisiais ar ledais.

Morengų masė arba bezė

4 baltymai
Žiupsnelis kepimo miltelių (nebūtinai)
200 g smulkaus cukraus
Šaukštelis citrinos sulčių

Baltymus išplakti iki standžių putų. Galima įberti kepimo miltelių. Plakant po truputį suberti cukrų. Supilti citrinos sultis ir plakti, kol masė pasidarys standi ir ims blizgėti. (Citrinos sulčių neturėjau, tai pyliau vyno acto šaukštelį).
orange
Sveikos kepejeles smile.gif Labai megstu siuos saldumynus ir jusu naudingu patarimu deka nutariau pati pabandyti juos pasigaminti smile.gif Kepiau ir vakar, ir siandien (nes viska suvalgem labai greitai) ir galiu pasigirti (nes siaip jau nesu didele ir gera kulinare), kad abu kartus labai skaniai gavosi thumbup.gif Tokie baltuciai... Tikrai nemaniau, kad ten tik 2 ingredientai ieina ir taip lengva juos pagaminti. Tik galetu jie trumpiau kepti-dziuti toj orkaitej, nes labai jau ilgai reikia laukti... As saviskiams namie liepiau atspeti, kiek laiko jie kepa. Tai visi speliojo, kad 2-3 min, tai kai pasakiau, kad 4 val., tai visi apake buvo biggrin.gif
Ai tiesa, siaip siuos abu kartus i kepimo bleta deliojau tiesiog su saukstu, t.y. jokiu formu nedariau, bet siandien pas mama radau tarybiniu laiku svirksta su ivairiu formu antgaliais, tai kai kita karta darysiu (o tai turetu buti neuzilgo biggrin.gif ), tai reiks pabandyti kokias formeles padaryti smile.gif
Dar karta aciu uz patarimus!!!
buzhiukas
QUOTE(orange @ 2007 03 12, 19:49)
Sveikos kepejeles smile.gif Labai megstu siuos saldumynus ir jusu naudingu patarimu deka nutariau pati pabandyti juos pasigaminti smile.gif Kepiau ir vakar, ir siandien (nes viska suvalgem labai greitai) ir galiu pasigirti (nes siaip jau nesu didele ir gera kulinare), kad abu kartus labai skaniai gavosi  thumbup.gif  Tokie baltuciai... Tikrai nemaniau, kad ten tik 2 ingredientai ieina ir taip lengva juos pagaminti. Tik galetu jie trumpiau kepti-dziuti toj orkaitej, nes labai jau ilgai reikia laukti... As saviskiams namie liepiau atspeti, kiek laiko jie kepa. Tai visi speliojo, kad 2-3 min, tai kai pasakiau, kad 4 val., tai visi apake buvo  biggrin.gif
Ai tiesa, siaip siuos abu kartus i kepimo bleta deliojau tiesiog su saukstu, t.y. jokiu formu nedariau, bet siandien pas mama radau tarybiniu laiku svirksta su ivairiu formu antgaliais, tai kai kita karta darysiu (o tai turetu buti neuzilgo biggrin.gif ), tai reiks pabandyti kokias formeles padaryti smile.gif
Dar karta aciu uz patarimus!!!
*


Jei patiko morengai, būtinai pabandyk Pavlovos tortą, esu dėjusi receptą į tortų skyrelį. Tai vienas mėgiamiausių mūsų šeimos desertų thumbup.gif
Cukrinė
Man morengai tai kaip keiksmazodis unsure.gif lotuliukas.gif jau tiek kartu esu darius,ir tiek kartu is morengu gavosi balta mase,pasklidusi po visa bleka smile.gif dabar supratau,kad juos per trumpai turbut plakiau,bet d=dabar nesiryztu daryt unsure.gif gal kadanors.. smile.gif o mano manymu,morengus pasidaryt isties sudetinga.Ir laukti daugybe valandu,kol iskeps.. doh.gif
Egle 22
Vajei, morengai rolleyes.gif Vakar kaip tik dariau. Taip uzsnorejau saldaus ir neko kito namie neradau: kaip kad kiausiniai ir cukrus smile.gif
Dariau taip 2 baltymai, cukraus pudros (apie 170g), 2 sauksteliai acto(citrinos sulciu neturejau, bet acto kvapo iskepus nebesijaute), 2 saukstai verdancio vandens. Plakiau ilgai, kol pasidare standi mase. Orkaite ikaitinau ant 100° (mano elektrine) ir kepiau 1h. Ma patinka tokie, ne visiskai trapus is vidaus. Kur truputi tamposi.
Visiskai nesudetinga juos pagamint mirksiukas.gif
Viktoras M.
Sveikos merginos ir moterys smile.gif
Žinau, jog reikia į jus kreiptis, nes daugiausiais žinote apie gaminimą smile.gif
Prisimenu tokius lyg ir iš baltymo keptus sausainius, tik kad kai pats meginau kepti nieko nepavyko biggrin.gif receptų neradau internete, tad nusprendžiau pasiklausti jūsų, gal žinote kaip tie sausainiai baltyminiai yra pagaminami ? kaip juos iškepti taisyklingai ?
Būsiu labai dėkingas už informaciją ir patarimus ax.gif
Ginta28
QUOTE(Viktoras M. @ 2007 05 24, 19:00)

Būsiu labai dėkingas už informaciją ir patarimus  ax.gif



Kiek supratau ieskai morengu kepimo recepto, cia vienas is daugeliu kur gali rasti mirksiukas.gif
Valentino dienos morengai su braškėmis
1 puodelis cukraus
0,5 šaukštelio kepimo miltelių (Kepimo milteliai)
0,125 šaukštelio druskos
3 kiaušinių baltymai
1 šaukštelis vanilės
1 šaukštelis acto
1 šaukštelis vandens
braškių (Braškės ir žemuogės)
Persijokite kartu cukrų, kepimo miltelius ir druską.
Sumaišykite kiaušinių baltymus, vanilę, actą ir vandenį.
Pastoviai plakdami dėkite cukraus mišinį į kiaušinių baltymus po 1/2 šaukštelio. Kai viskas gerai susimaišys, dar plakite kelias minutes.
Dideliu šaukštu dėkite gautą tešlą ant kepimo skardos ir suformuokite negilius dubenėlius.
Kepkite 1100C temperatūros orkaitėje nuo 45 minučių iki 1 valandos.
Greitai išimkite morengus iš skardos ir atvėsinkite juos ant vielinio padėklo.
Į gautus sausainius įdėkite braškių gabaliukus.




Papildyta:

arba paieskok cia
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...mp;#entry732596
Viktoras M.
Aha, kažkas panašaus smile.gif
Na jie tokie balti būna, pūsti, tokie panašūs į zefyrus.
Tai turbūt jie ir vadinasi morengai. Ačiū ax.gif
Viktoras M.
Dekui uz info, tikrai apie juos ir kalbejau reiskias blush2.gif
Na pameginsiu pagal kuri nors viena recepta ju pasigaminti, paziuresiu kas gausis g.gif
smile.gif aciu visoms 4u.gif
ad23
as irgi kiek dariau kiek gaminau ir vis nepavykdavo, na bandysiu ilgiau plakt... tik nezinau kaip su ta orkaite. Pas mus irgi sena ir tempa nesireguliuoja... Tai ka daryt, kaip zinot, kad jau reikiama?
Atlante
du kartus dariau ir nieko doro nesigavo sad.gif
vieną kartą aš kalta, nustačiau aukštesnę temperatūrą, o kitą išskydo ir nesuprantu kodėl sad.gif
nebegaminsiu daugiau jų...
mėlynė
as neturiu mixerio,bet turiu ta plaktuva schmoll.gif
kiek kartu plakiau baltymus nesusiplaka,o plaku ir valanda ir daugiau
o tik skysti vos vos pabale ir suputoje baltymai gaunas verysad.gif
o pvz.kokia nors grietinele susiplaka per kelias sekundes...
patarkit gal geriau su sakute plakt?


jis mazdaug taip atrodo
Olaiva
prisiskaiciau apie morengus,bandysiu ir as daryti ax.gif iki sekmadienio treniruosiuosi,gal pavyks bigsmile.gif
tavi
Yra būdas baltymus išplakti greitai. Bandžiau jau ne vieną kartą. Proporcijos : 4 baltymai, 225 gr cukraus pudros. Bliudas statomas ant karto vandens puodo, taip vadinama garu vonele. Plakat baltyma, kai tik baltymas duoda pikus, beriat po truputi cukraus pudra. Patikėkit gaunasi visada. Pradžioj ir man atrodė keista, kad baltymas šildomas, bet dabar tik taip darau.
ingakyca
O man morengai nesigavo kai kažkada dariau, jų apačia pajuodavo g.gif Tikriausiai per aukšta temperatūra, bet kai pagalvoju kaip ją nureguliuoti, jei dujinė sena ir ten nelabai suprasti kaip ją reguliuoti g.gif Bet jaučiu dar karta ryšiuosi gaminti pagal Sonatinos receptą. bigsmile.gif Gundo labai jau.
tavi
QUOTE(ingakyca @ 2007 10 21, 13:32)
O man morengai nesigavo kai kažkada dariau, jų apačia pajuodavo  g.gif Tikriausiai per aukšta temperatūra, bet kai pagalvoju kaip ją nureguliuoti, jei dujinė sena ir ten nelabai suprasti kaip ją reguliuoti  g.gif Bet jaučiu dar karta ryšiuosi gaminti pagal Sonatinos receptą.  bigsmile.gif Gundo labai jau.
*


Kai turėjau seną dujinę, tai kepdavau taip. Minimali temperatūra ir pradarytos dujinės orkaitės durelės (įstatydavau gegtukų dežutę) mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(mėlynė @ 2007 10 19, 14:45)
as neturiu mixerio,bet turiu ta plaktuva schmoll.gif
kiek kartu plakiau baltymus nesusiplaka,o plaku ir valanda ir daugiau
o tik skysti vos vos pabale ir suputoje baltymai gaunas verysad.gif
o pvz.kokia nors grietinele susiplaka per kelias sekundes...
patarkit gal geriau su sakute plakt?
jis mazdaug taip atrodo
*


Su tokiu nesuplaksi. Aš Norfoj nusipirkau pati paprasčiausia mikserį už 19 lt (Rival) ir man puikiai viską suplaka.
buzhiukas
QUOTE(ingakyca @ 2007 10 21, 11:32)
O man morengai nesigavo kai kažkada dariau, jų apačia pajuodavo  g.gif Tikriausiai per aukšta temperatūra, bet kai pagalvoju kaip ją nureguliuoti, jei dujinė sena ir ten nelabai suprasti kaip ją reguliuoti  g.gif Bet jaučiu dar karta ryšiuosi gaminti pagal Sonatinos receptą.  bigsmile.gif Gundo labai jau.
*


Pas mane irgi sena dujinė orkaitė. Kepu taip pat, kaip ir tavi, minimali kiek įmanoma temperatūra ir pravertos durelės (užkišu medinį šaukštą). Kepu 3-4val. Morengai man ilgai nesigavo, kol išmokau. Dabar morenginis tortas - mėgiamiausias mūsų desertas thumbup.gif
mėlynė
nezinau ar cia dedu... blush2.gif bet gal ir i tema vis gi morengai 4u.gif


Pink Meringue Drops
This recipe can be easily halved for fewer drops.

Ingredients
Makes 16 dozen drops
4 large egg whites, room temperature
1 cup sugar
1 pinch cream of tartar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Pink food coloring
6 ounces semisweet or bittersweet chocolate, finely chopped
2 teaspoons canola oil or pure vegetable shortening

Directions
Preheat oven to 200 degrees with two racks centered. Line four baking sheets with parchment paper. Fill a medium saucepan 1/4 full with water. Set the saucepan over medium heat, and bring water to a simmer.
In the heatproof bowl of an electric mixer, combine egg whites, sugar, and cream of tartar, and place over the saucepan of simmering water. Whisk constantly until sugar is dissolved and whites are warm to the touch, 3 to 3 1/2 minutes. Test by rubbing between your fingers.
Transfer bowl to electric mixer fitted with the whisk attachment; whip, starting on low speed and gradually increasing to high, until soft peaks form, about 5 minutes. Add vanilla and just a few drops of food coloring; beat to combine, and continue beating until stiff peaks form.
Fill a piping bag fitted with a 1/2-inch tip with the meringue. Pipe 3/4- to 1-inch drops onto prepared baking sheet; after each drop is piped by squeezing the bag, release from squeezing, and pull straight up with the bag to create the very fine curled tip on each drop. Bake until drops are hard to the touch but not browned, about 1 1/2 hours. Repeat to use all meringue. Meringue drops may be made a day ahead and kept in an airtight container at room temperature.
Melt chocolate in a heat-proof bowl, or the top of a double boiler, set over a pan of simmering water, stirring occasionally. Stir in the oil or shortening until well combined. Dip the bottom of each cooled meringue drop into the melted chocolate; stick two together if desired. Turn upside down on a cooling rack, and let chocolate harden -- this can take up to 50 minutes at room temperature -- or just freeze on parchment paper for 5 minutes. Serve.
tavi
QUOTE(mėlynė @ 2007 10 25, 10:29)
nezinau ar cia dedu...  blush2.gif bet gal ir i tema vis gi morengai 4u.gif
Pink Meringue Drops
This recipe can be easily halved for fewer drops.

Ingredients
Makes 16 dozen drops
4 large egg whites, room temperature
1 cup sugar
1 pinch cream of tartar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Pink food coloring
6 ounces semisweet or bittersweet chocolate, finely chopped
2 teaspoons canola oil or pure vegetable shortening

Directions
Preheat oven to 200 degrees with two racks centered. Line four baking sheets with parchment paper. Fill a medium saucepan 1/4 full with water. Set the saucepan over medium heat, and bring water to a simmer.
In the heatproof bowl of an electric mixer, combine egg whites, sugar, and cream of tartar, and place over the saucepan of simmering water. Whisk constantly until sugar is dissolved and whites are warm to the touch, 3 to 3 1/2 minutes. Test by rubbing between your fingers.
Transfer bowl to electric mixer fitted with the whisk attachment; whip, starting on low speed and gradually increasing to high, until soft peaks form, about 5 minutes. Add vanilla and just a few drops of food coloring; beat to combine, and continue beating until stiff peaks form.
Fill a piping bag fitted with a 1/2-inch tip with the meringue. Pipe 3/4- to 1-inch drops onto prepared baking sheet; after each drop is piped by squeezing the bag, release from squeezing, and pull straight up with the bag to create the very fine curled tip on each drop. Bake until drops are hard to the touch but not browned, about 1 1/2 hours. Repeat to use all meringue. Meringue drops may be made a day ahead and kept in an airtight container at room temperature.
Melt chocolate in a heat-proof bowl, or the top of a double boiler, set over a pan of simmering water, stirring occasionally. Stir in the oil or shortening until well combined. Dip the bottom of each cooled meringue drop into the melted chocolate; stick two together if desired. Turn upside down on a cooling rack, and let chocolate harden -- this can take up to 50 minutes at room temperature -- or just freeze on parchment paper for 5 minutes. Serve.
*


O kur vertimas blink.gif
ingakyca
QUOTE(buzhiukas @ 2007 10 22, 13:34)
Pas mane irgi sena dujinė orkaitė. Kepu taip pat, kaip ir tavi, minimali kiek įmanoma temperatūra ir pravertos durelės (užkišu medinį šaukštą). Kepu 3-4val. Morengai man ilgai nesigavo, kol išmokau. Dabar morenginis tortas - mėgiamiausias mūsų desertas  thumbup.gif
*



Na gerai bandysiu tada ir aš kaip jūs daryti žiūrėsim kas čia gausis blush2.gif
mėlynė
ax.gif blush2.gif tai kad pati melabai moku angliskai
tai galvoju vistiek kas moka gales gaminti blush2.gif 4u.gif
user posted image
mirksiukas.gif
Papildyta:
o cia visai tokia nieko ideja bigsmile.gif
mėlynė
dabar kaip tik sededama plaku baltymus dubenelyje su 3 sakutem lotuliukas.gif
ziuresiu g.gif
mėlynė
doh.gif nieko neisejo nusipirkau mikseri ir isziovinau normalius morengus smile.gif thumbup.gif
4val dziovinau.
Letune
QUOTE(mėlynė @ 2007 12 03, 18:59)
doh.gif nieko neisejo nusipirkau mikseri ir isziovinau normalius morengus smile.gif  thumbup.gif
4val dziovinau.
*


Gal gali parašyti išsamų receptą ir kepimo temperatūrą ir laiką, nes man jie visai nepavyksta. Jau buvau padėjusi tašką jų gamyboje, bet dabar vėl atsirado viltis, jei gausiu išsamų receptą. Ačiū
^Austeja^
Man irgi niekada nesigavo, kiek bebandžiau wacko.gif bash.gif

Kažkaip iš aprašymų, gyvai nemačius kaip daroma, nevisai aišku kokio standumo ten tie suplakti baltymai turi būti- atrodo ilgai plaku, bet neaišku ar gerai susiplaka, nes išsileidžia beveik visada kepant, pasidaro ne balti, o tokie gelsvai rusvi, nelaiko jokios formos, ir gaunasi kažkokie nemalonūs- kieti labai, nepurūs- o gerai iškepti morengai juk turi tirpti burnoje ir būti labai lengvi- man kaip plastmasės gabalai beformiai, išskydę ir rusvi gaunasi... verysad.gif

Beje, pastebėjau, kad ir prekybos vietose retai kada pavyksta nusipirkti skanius morengų gaminius- tokius, kurie lengvi, nekieti, tarsi su oro burbuliukais, tirpsta burnoj..

Ir niekaip nesuprantu ką darau ne taip- gal kalta sena tarybinė orkaitė g.gif -ji elektrinė, o durelės neužsidaro sandariai ...

Vienžo, morengai ir man keiksmažodžiu tapo hihihi.gif karsta.gif
@adrij@
Duretes ir neturi ussidaryti ,jos turi visa laika buti apie 10 cm praviros ,o parunda nes per auksta temperatura . Kad gerai issiplaktu cukraus dedasi geriau daugiau negu per mazai .nezinau normu visada darau is akies ir visada gaunasi super thumbup.gif ,O plakti reikia gan ilgokai ,net mikseris velniskai ykaista doh.gif
vaikin
Oj kiek daug kartų sugadinau tą visą maisę biggrin.gif Geriau sakan pačius moringus. Guminiai išeidavo, bet paskui draugę vieną patarimą davė. Ten irgi panašiai, kaip receptėlis, reikės vėliau parašyti, tai labai puikūs išeidavo. Dabar jau kepam tokį riešutų pyragą, o ant viršaus kaip moringai smile.gif
Povila$
As baltymus plaku kazkur apie 20min didziausiu greiciu, gal daugiau, tai irgi mikseris gerai ikaista ax.gif O cukraus tai irgi reikia nepagaileti, beto bepradedant plakti reikia truputeli ilasinti citrinos sulciu, iberti ziupsneli druskos ir jeigu norit labai puriu morengu tai - truputeli kepimo milteliu mirksiukas.gif Stai ir viskas, o jeigu nenorite, kad jie ne pataptu rusvi tai dziovinkite max 100C temperaturoj bigsmile.gif
^Austeja^
Nu va, reiškiasi ir kepimo miltelių reikia dėti, ir plakti dvidešimt minučių blink.gif Ir orkaitė pravira net dešimt centimetrų turi būti- o aš galvojau kad tik kokius penkis rolleyes.gif O pas mane matyt tarybinė orkaitė kaitina stipriau nei turėtų pagal mano nustatomą temperatūrą- nes nustatau šimtą, bet matyt kaista stipriau- tai matyt reikia nustatyti ant kokių devyniasdešimt ar net aštuoniasdešimt ax.gif Nu reiks bandyti vėl ax.gif Dar, matyt aš nedacukrindavau- nes nemėgstu saldžiai, tai į viską mėgstu dėti mažiau nei reikia pagal receptus, cukraus doh.gif Gal kada pavyks doh.gif
@adrij@
Na gal ir per dauk pasakiau ,kad 10cm ,bet as tiek pradarau .O cukraus negailek nes sis skanestas turi buti saldus ir plakti ,plakti ,plakti. Gausis thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
^Austeja^
Nu va, pabandžiau dar kartą- ir gavosi guminiai ir apdegę verysad.gif Bet pažanga buvo vien tai, kad pavyko suplakti iki tos blizgančios standokos masės, ir kepant nepavirto balute bigsmile.gif -nors šiek tiek vis vien pasmego nuo karščio.

Kepiau tikrai nekarštoje orkaitėje- pradžioje nustačiau orkaitę maždaug ant 70-80 laipsnių - vėliau, kai pamačiau, kad dega, perjungiau ant 50-60- o internetiniuose receptuose nurodo, kai kur, net 140 blink.gif

Kepiau pravertoje apie dešimt cm orkaitėje, apie keturias valandas.

Cukraus dėjau daug, įbėriau kepimo miltelių ir citrinos rūgšties grūdelių, tryniai nuo baltymų gerai atskirti buvo- neįsivaizduoju, kodėl gavosi guminiai... Arba tokie lyg ir traškūs, kai ilgiau padžiovinau- bet tik kandant traškūs, o paskui burnoje pavirsta guma ir veliasi apie dantis. Ir aprudę kapitaliai.

Nors jau taip seniai valgiau pirktinių morengų, kad nelabai ir atsimenu, kaip turi atrodyti (valgytis) skanūs morengai, ar įmanoma tokius padaryti.
@adrij@
Nu velnias ,kodel jie tau nesigauna g.gif .Zinai as morengus darau tik is kiausiniu ir cukraus ,pabandyk dar karta tik nieko daugiau nedek nei ruksties nei kepimo milteliu .Jagu nesigaus duosiu recepta ,ten baltymai isplakami karstu budu is sio recepto darau reciau nes ilgiau uztrunka ,bet visada gaunasi thumbup.gif
Povila$
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 08 01, 16:10)
Nu va, pabandžiau dar kartą- ir gavosi guminiai ir apdegę verysad.gif  Bet pažanga buvo vien tai, kad pavyko suplakti iki tos blizgančios standokos masės, ir kepant nepavirto balute bigsmile.gif -nors šiek tiek vis vien pasmego nuo karščio.

Kepiau tikrai nekarštoje orkaitėje- pradžioje nustačiau orkaitę maždaug ant 70-80 laipsnių - vėliau, kai pamačiau, kad dega, perjungiau ant 50-60- o internetiniuose receptuose nurodo, kai kur, net 140 blink.gif

Kepiau pravertoje apie dešimt cm orkaitėje, apie keturias valandas.

Cukraus dėjau daug, įbėriau kepimo miltelių ir citrinos rūgšties grūdelių, tryniai nuo baltymų gerai atskirti buvo- neįsivaizduoju, kodėl gavosi guminiai... Arba tokie lyg ir traškūs, kai ilgiau padžiovinau- bet tik kandant traškūs, o paskui burnoje pavirsta guma ir veliasi apie dantis. Ir aprudę kapitaliai.

Nors jau taip seniai valgiau pirktinių morengų, kad nelabai ir atsimenu, kaip turi atrodyti (valgytis) skanūs morengai, ar įmanoma tokius padaryti.
*



Manau kad per mazai gal cukraus cejai rolleyes.gif
@adrij@
Bet cukraus labai daug deti irgi negerai schmoll.gif ,ji juk rase ,kad dejo daud .Man nepatinka ,kad jie padege buna ,pagal ideja - perkarsta orkaite arba per mazai praviros dureles g.gif .Nors aplamai tai kiekviena orkaite skirtingai kepa smile.gif
^Austeja^
Nu dėjau daug cukraus- daugiau jau būtų vienas cukrus. Nors kepiau ant kokių 70 laipsnių, matyt orkaitė vis tiek per karšta buvo, nes tarybinė, ir tikriausiai kaitina stipriau nei nustatai. Kitą kartą bandysiu džiovinti ant visai lėtos ugnies- gal net ant minimumo. Bet man jie guminiai ėmė darytis dar tada, kai nebuvo apdegę- aš vis vieną pabaksnodavau su šaukšteliu, ir jausdavosi, kad masė guminė. Neįsivaizduoju, kas tą gumą sudaro, kodėl ji atsiranda .... Senovinėje knygoje, kur receptai dar pateikti gaminimui kaimiškoje krosnyje, o ne elektrinėse visokiose- vėliau radau morengų receptų-taiten siūlo pusdieniui palikti krosnyje, betspecialiai krosnies nekaitinti, o dėti į jau pravėsusią, kokia liko po pietų gaminimo, ir taip laikyti pusdienį blink.gif

Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.

Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant ax.gif

Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų g.gif

@adrij@
Is recepto kur daroma karstu budu morengai isdziuna be jokio dziovinimo ,tik reikia laukti kokias 6 cienas ,tai as juos geriau padziovinu .Gaunasi tapus tirpstantys burnoje thumbup.gif thumbup.gif
Povila$
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 08 02, 01:19)
Nu dėjau daug cukraus- daugiau jau būtų vienas cukrus. Nors kepiau ant kokių 70 laipsnių, matyt orkaitė vis tiek per karšta buvo, nes tarybinė, ir tikriausiai kaitina stipriau nei nustatai. Kitą kartą bandysiu džiovinti ant visai lėtos ugnies- gal net ant minimumo. Bet man jie guminiai ėmė darytis dar tada, kai nebuvo apdegę- aš vis vieną pabaksnodavau su šaukšteliu, ir jausdavosi, kad masė guminė. Neįsivaizduoju, kas tą gumą sudaro, kodėl ji atsiranda .... Senovinėje knygoje, kur receptai dar pateikti gaminimui kaimiškoje krosnyje, o ne elektrinėse visokiose- vėliau radau morengų receptų-taiten siūlo pusdieniui palikti krosnyje, betspecialiai krosnies nekaitinti, o dėti į jau pravėsusią, kokia liko po pietų gaminimo, ir taip laikyti pusdienį blink.gif

Tai gal taip džiovinti geriau . Nes aš jau taip pas save įpratusi, kad niekada nekepu tokioje t-roje, kokia nurodyta recepte, o visada viską kepu ant kuo lėtesnės ir ilgai, nes kitaip viršus apdega, o vidus lieka žalias- tai pyragai visi pas mane kepa labai ilgai, ir visada ant 90 laipsnių, ne daugiau.

Tai belieka džiovinti tuos morengus vos ne kaip kokius obuolius, taip vos ne visą dieną ir vos kaitinant ax.gif

Kažkas čia minėjo, kad įdės receptėlį savo draugės, pagal kurį visada gaunasi, o prieš tai gaudavosi irgi guminiai- tai gal pagal jį pavyktų g.gif
*



Na jeigu spalva nelabai svarbi - balta ar truputi rozine, tai tuomet gali kepti 200C temperaturoj 10-15min, o jeigu svarbu tai iki 100C baltymai nekeicia spalvos... Arba jeigu nepavysta nustatyti tinkamos temperaturos, tai nusipirk termometra, idek i orkaite ir ziurek... Kaip tik siandien kepeme mesa orkaiteje, tai kol kepe ji, padariau morengus dabar idejau i pravesusia orkaite ir dziovinsiu kol isdzius iki 100C smile.gif
Povila$
Prašysiu keliatą mėgiamų sausainių receptų, kur pagrinde irgi baltymai, gal patiks ax.gif

Kokosiniai "Bučiniai"

Reikės:
125g kokoso drožlių
4 baltymai
žiupsnelis druskos
125g cukraus
75g maltų migdolų

Kokoso drožles berti į puodą arba į keptuvę ir nuolat maišant kepinti, kol pagels. Išimti ir ataušinti. Iš baltymų su druska išplakti labai standžias putas. Plakant iš lėto berti cukrų. Plakimo šluotele atsargai įmaišyti kokoso drožles bai baltus migdolus. Dviem šaukšteliais formuoti mažus baltymų masės rutuliukus ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Suformuotus rutuliukus dėtį į iš anksto iki 125C įkaitintą orkaitę ir džiovinti apie 30min.
Povila$
user posted image
@adrij@
Nesupratau g.gif PovilaS ka turejai omeny sakydamas "rozine spalva" unsure.gif
Povila$
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 02, 22:46)
Nesupratau g.gif PovilaS ka turejai omeny sakydamas "rozine spalva" unsure.gif
*



Na jeigu kepi kazkur 180-200 laipsniu temperaturoj, tai morengai buna tokie rusvi rolleyes.gif
@adrij@
Ak rusvi ,dabar viskas aisku lotuliukas.gif
Nuska
Sveikos kepejėlės 4u.gif
Kepiau ir aš morengus, tiksliau iš karto nuo torto pradėjau ax.gif na patys morenginiai blynai kiek parudavo, bet kadangi tortui, tai nekreipiau dėmesio. Kol kepė man jie vis atrodė dar minkšti, kai galų gale trūko kantrybė ir po poros valandų išjungiau orkaitę (kepiau pradžioje ant 150, paskui pamažinau iki 110), palikau juos orkaitėje per naktį atvėsti. Ryte pažiūrėjau kad kieti, dar paragavau kelis kaip testinius iškeptus sausainiukus, tai buvo traškūs ir sausi. Bet vakare kai jau susiruošiau daryti pertepimą (paprasčiausia plakta grietinėlė), tai jau tie morenginiai blynai buvo kiek paminkštėję g.gif kai sutepiau su plakta grietinėle, tortas pusdienį pastovėjo šaldytuve, valgėm tik kitą dieną - tai traškumo nebebuvo jokio g.gif na šiaip visi gyrė kad skanu - na kur nebus skanu plakta grietinėlė, saldūs baltymai ir dar vaisiai lotuliukas.gif bet to efekto, kad jaustum atskirai grietinėlės kremą ir atskirai traškų burnoje tirpstantį morengą jau nebuvo. Ką ne taip padariau? g.gif Gal tuos morenginius blynus reikėjo kokiu glajumu sutepti kad neprisigertų drėgmės iš plaktos grietinėlės? ar gal morenginiam tortui netinka plaktos grietinėlės pertepimas? nu bet kad būtent toksai Pavlovos torto receptas g.gif
@adrij@
Na dar niekada nevalgiau ir netgi negirdejau ,kad morengus perteptu plakta grietinele blink.gif schmoll.gif , jam tinka tik riebesni pertepimai ,kad dregme nesusigertu i morengus mirksiukas.gif
Nuska
QUOTE(cipciukas @ 2008 08 18, 11:16)
Na dar niekada nevalgiau ir netgi negirdejau ,kad morengus perteptu plakta grietinele blink.gif  schmoll.gif , jam tinka tik riebesni pertepimai ,kad dregme nesusigertu i morengus mirksiukas.gif
*



aš irgi pradžioje nustebau, bet kad pačioje SM tortų temoje du receptus radau, kur morengai su grietinėle pertepami g.gif

Riešutinis morengų tortas

Pavlovos tortas

o kitokio kremo su morenginiais tortais neradau ax.gif man rodos kažkokioje kitoje svetainėje buvau radusi irgi morenginio torto receptą, jis buvo perteptas tik grietinėle, tik berods morenginiai blynai buvo aplieti lydytu šokoladu - matyt būtent todėl kad grietinėlė neįsigertų.
Žalioji_Fėja
aš ir neseniai apturėjau džiaugsmą gaminti morengus biggrin.gif kadangi dariau pagal seną močiutės receptų knygą, kurioje nurodyta juos kepti nekarštoje krosnyje, tai maniškiai gavosi parudavę ir viduje šiek tiek tamprūs, bet vistiek labai skanūs thumbup.gif reiks bandyti daryti vėl, tik šį kartą žinosiu, kad džiovinti reikia juos ax.gif
@adrij@

Va koki MORENGIUKAI gaunasi pas mane blush2.gif blush2.gif blush2.gif ( trapus , sausuciai ) , balti - migdolu skonio
geltoni - abrikosiniai
zali - obuoliu skonio

nestuke.gif nestuke.gif nestuke.gif


user posted image
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.