Įkraunama...
Įkraunama...

Alergiški vaikučiai

QUOTE(Linuke. @ 2008 05 28, 20:29)
vakar kaip tik savo alergologės klausiau dėl homeopatinių vaistų...tai atkalbinėjo blink.gif  sakė, kad dažnai nugydo vaikus, kad reik pataikyti pas tikrai gerą specialistą... ir t.t. ir t.t.
o aš vis labiau linkstu į tai, kad reik apsilankyt pas homeopatą

Nu mes buvome pas savo homeopate,tai sake,kad ta isberima galejo sukelti visi obuoliai,agurkai ir pomidorai,ne maniskeju labai daug suvalgo...taigi dieta dabar...

O kaip nugydyti galima?dazniausiai tuo pasirupina paprasti gydytojai paskirdami hormonus,nieko nesimato ir ramu...tai tipo cia geras gydymas...nenugydyta...arba storas kremo sluoksnis su parafinu...
Papildyta:
QUOTE(Natalie @ 2008 05 28, 15:57)
Sveikos 4u.gif
Pasidalinsiu savo patirtimi. Vakar kaip tik buvome pas Kuzmiskiene (Grybo g. Vilniuje). Irgi jau daugiau kaip menuo pas vaika yra uzgulusi nosis, negali prakvepuoti. Sulasinome Vibrocilio - keliom val padeda. Tai ka: vakar padare tyrimus: ant odos (nieko nerodo); paeme kraujo - irgi normos ribose - alergijos nerodo. Tai dar iki pirmadienio reikes laukti- bus atsakymas del nosies sekreto. Kaip gydytoja sako, kad gali nei kraujas nei odos tyrimai nerodyti, o nosies sekretas parodys - kad yra alergija. Tai jai atsakymas bus teigiamas - reikes toliau ieskoti ir daryti meginius ant odos. Jei bus neigiamas - reiskia reikia eiti pas LOR gydytoja.
Kaip dar siandien kalbejau su bendradarbe - tai gali buti, kad kokiems E, kurie iena i daugeli produktu, vaikas yra alergiskas, o jokie tyrimai to neparodys.
Jos alergologe sako, kad jei yra 1 - kokiems dulkem ir pan., tai dar nieko baisaus. Bet jai yra 1 jau maisto produktams - tai jau reiketu tu maisto produktu atsisakyti.
Del kainu buvo klausimas:
Tai kosultacija: 127 Lt
Tyrimai: 265 Lt.
Gali buti ir didesne suma, mums apie 20 meginiu dare, o jei daugiau - tai ir kaina dides. Procedura nemaloni - nes ant kiekvieno meginio laso dar iduria tokia adatele. Tai aisku, kad vaikas verkia verysad.gif
Sako, kad odos meginiai yra tiksliausi smile.gif
Gal si info bus kam naudingas 4u.gif

Galiu pasakyti tik tiek ,kad tie tyrimai nelabai reikalingi.Nes pvz musiske prisivalge atveztiniu obuoliu isbere ziauriai,kai valge visa ziema savus nieko nebuvo.Tai kokia tuos tyrimuos prasme???O kvieciai pvz alergizuoja ,kaip miltai,o nuo stambiu grudu niekada neberia...nusiperki jogurta is parduotuves tuoj isberia,savo gamini nieko...nezinau nebent alergija sunims ar patalynei g.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 05 29, 10:15)
O kaip nugydyti galima?dazniausiai tuo pasirupina paprasti gydytojai paskirdami hormonus,nieko nesimato ir ramu...tai tipo cia geras gydymas...nenugydyta...arba storas kremo sluoksnis su parafinu...
[

ką aš žinau... na, dozę ne tą paskiria, ne tuos žirniukus...dar ką nors..
kad nugydyt ir homeopatiniais galima- tai tiesa...
greičiausiai, kad bandysim pasikonsultuot ir su homeopatu

bliamba, kai nervija..jau buvo štilis, ir vėl vaikio visas sprandas raudonas...nu po velniais, kas dabar ne taip????? blink.gif
Atsakyti
mamytės, gal žinote ar beveik 8 mėn vaikui galima atlikti alergiunius tyrimus ir ar jie bus tiklslūs? g.gif jau į neviltį varo, nes negaliu atsekti, kam jis alergiškas doh.gif nugarytė, vietom rankos ir kojytės sausom dėmėm nubertos doh.gif ir taip maždaug 2 mėn. žinoma, ir ant veiduko vis pasimato, tai vėl praeina doh.gif
Atsakyti
QUOTE(gintariux.82 @ 2008 05 29, 12:38)
mamytės, gal žinote ar beveik 8 mėn vaikui galima atlikti alergiunius tyrimus ir ar jie bus tiklslūs? g.gif jau į neviltį varo, nes negaliu atsekti, kam jis alergiškas doh.gif nugarytė, vietom rankos ir kojytės sausom dėmėm nubertos doh.gif ir taip maždaug 2 mėn. žinoma, ir ant veiduko vis pasimato, tai vėl praeina doh.gif

Kaip ir minejau,labai reikia ziureti maista,o alerginiai tyrimai,tai gali buti alergiskas visiemsmaisto produktams.Reikia maista ziuret.Pvz mus visada paberdavo po truputi,homeopatinis gydymas padeda,bet visada gydytoja pabrezia,kad viskas priklauso nuo manes,ka duodu valgyti ir butinai pagal sezona.Va dabar mus smarkiai isbere nuo obuoliu ir agurku,kuriu suvalgydavo nemazai per diena....o nuo kaimisku,ar lietuvisku niekada nebere...
Papildyta:
QUOTE(Linuke. @ 2008 05 29, 11:39)
ką aš žinau... na, dozę ne tą paskiria, ne tuos žirniukus...dar ką nors..
kad nugydyt ir homeopatiniais galima- tai tiesa...
greičiausiai, kad bandysim pasikonsultuot ir su homeopatu

bliamba, kai nervija..jau buvo štilis, ir vėl vaikio visas sprandas raudonas...nu po velniais, kas dabar ne taip????? blink.gif

gydytojas labai svarbu...Mes kaune naturalios medicinos centre.Nugydyt sunku,o tradiciniai gydytojai mes ir pas juos buve ne karta,net nezino ka tie homeopatai daro svabu tik varyt ant ju...tas pats ir klinikose,vakar ten buvome.Tai docente pirma karta pamaciusi mano vaika prirase kruva baisiu vaistu,nesvarbu ,kad pirma karta isbere...nesigilina i nieka...visus beria dabar,uzeina ir praeina,taip ir pasake...nieko cia nepadarysi...taip ir pasake...ir kasman patinka ,kad naturalios medicinos centre visi gydytojai be antsvorio ir be spuogu thumbup.gif
pirksiu viena is tokiu aparatu ir prisidziovinsiu visko ,kai bus sezonas...
http://www.everythin...dehydrator.html
Atleiskit uz klaidas labai skubu blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 29 gegužės 2008 - 12:27
Zinokit, mamos, nei vienas homeopatas "nenugydys", nebent nepataikys parinkti tiksliai vaista, del ko alergija nebus galutinai iveikiama... Dazniausiai vaikus (bent, kaip pastebejau pagal LT homeopatus) gydo silpnais vaistais (t.y. mazos potencijos).
Susiradus gera specialista, alergija yra tikrai iveikiama. Galiu pateikti asmenini pavyzdi (jau cia kartojuos, nes kazkur minejau): lankemes n metu pas viena homeopate. O sia ziema jos vaistai faktiskai nepadejo. Ir antibiotiku vaikai gavo po pora kartu... Ko nebuvo senai. Kodel taip ivyko - nezinau (turiu savu prielaidu, tai susije su daugeliu veiksniu).
Pakeitem kita gydytoja ir vel viskas atsistate i vezias. Net ir didziojo vaiko alergija, kuri pereidinejo i bronchine astma. Todel sakau: NEBIJOKIT HOMEOPATIJOS. Ji neuztusuoja alergijos, kaip antihistamininiai vaistai ar hormoniniai tepalai. Tradiciniai cheminiai vaistai tik sustumia viska i vidu, o po to stebimes, is kur pas vaikus laringitiniai kosuliai, virskinimo bedos ir t.t.
Beda ta, kad tradicines medicinos atstovai (beje, vadinamoji tradicine-chemine medicina daug "jaunesne" uz homeopatija), kurie apie homeopatija nieko neismano, pasakoja visokias pasakas. Kas nors kiek su ja susipazines, gali tik prisipazinti, kad jos pakankamai neismano, nes tai yra daug sudetingesnis mokslas, nei musu iprastoji medicina (kur galvos skausmui saridonas arba ketanovas, o temperaturai - paracetamolis).
Homeopatiniai vaistai parenkami INDIVIDUALIAI, pagal kiekvieno ne tik fizinius, bet ir psichologinius simptomus. Pagal tai, kaip atsirado liga ir vystesi. Galiu testi be galo. Pati dabar domiuosi sia sritimi. Jeigu kam idomu, angliskai galiu duoti nuorodu (rasykit a.z.).

Beje, Greisi teisingai minejo - maistas turi buti svarus. Tie atveztiniai vaisiai, darzoves, etc. alergiskiems netinkami...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo obuoliux: 29 gegužės 2008 - 19:01
QUOTE(*GREISI* @ 2008 05 29, 11:15)
Galiu pasakyti tik tiek ,kad tie tyrimai nelabai reikalingi.Nes pvz musiske prisivalge atveztiniu obuoliu isbere ziauriai,kai valge visa ziema savus nieko nebuvo.Tai kokia tuos tyrimuos prasme???O kvieciai pvz alergizuoja ,kaip miltai,o nuo stambiu grudu niekada neberia...nusiperki jogurta is parduotuves tuoj isberia,savo gamini nieko...nezinau nebent alergija sunims ar patalynei g.gif


Na kodel gi ir nereikalingi? Jei tu tiksliai zinai nuo ko - tai vienas dalykas, o jei ne. Musu atveju yra nosis uzgulta - naktimis prakvepuoti negali, kaip tik tas periodas supato su pavasariniu zydejimu. Man kilo itarimu, kad tai gali buti nuo to. Tai ir nutariau pasitikrinti. Sunims ir patalynes erkems - alergijos nera. Darem tyrimus. Pats tikrai neissiaiskinti nuo ko butent. Dar karta pabresiu, kad tyria tik GRYNAM PRODUKTUI ir aisku, jei alergizuoja kokie E ir pan. tai joks tyrimas neparodys. cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Natalie @ 2008 05 30, 12:30)
Na kodel gi ir nereikalingi? Jei tu tiksliai zinai nuo ko - tai vienas dalykas, o jei ne. Musu atveju yra nosis uzgulta - naktimis prakvepuoti negali, kaip tik tas periodas supato su pavasariniu zydejimu. Man kilo itarimu, kad tai gali buti nuo to. Tai ir nutariau pasitikrinti. Sunims ir patalynes erkems - alergijos nera. Darem tyrimus. Pats tikrai neissiaiskinti nuo ko butent. Dar karta pabresiu, kad tyria tik GRYNAM PRODUKTUI ir aisku, jei alergizuoja kokie E ir pan. tai joks tyrimas neparodys.  cool.gif

As uz visus tyrimus kokie tik imanomi,kad tik padetu vaikui 4u.gif .Maniskei 4metai seniau labai mazai paberdavo vertemes ,tik patepdami paprastu kremu...Siaip mazai sergam,antibiotiku,tik karta gave.Ja va dabar 4metu taip smarkiai isbere...nervas toks ima,kad kalti agurkai ir obuoliai,nu ir arbuzas...Atrodo sveika,bet ne...Greiciau savi uzaugtu...o dabar nei darzoviu negalima ,nes ne ju sezonas pas mus...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 30 gegužės 2008 - 13:51
Mamytes SOS! Mano auksytei i zanduka igele atrodo uodas, po 1.5 paros nakti labai zandukas istino (net persigandau pamaciusi). Gydytoja sake,kad nieko baisaus-alergija, bet man vistiek neramu verysad.gif negi nuo uodo igelimoi taip gali istinti zandukas? g.gif Gal kuri nors taip pat apturejot tokia beda? verysad.gif Prasau nuraminti mane verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(trysrg @ 2008 05 31, 21:49)
Mamytes SOS! Mano auksytei i zanduka igele atrodo uodas, po 1.5 paros nakti labai zandukas istino (net persigandau pamaciusi). Gydytoja sake,kad nieko baisaus-alergija, bet man vistiek neramu  verysad.gif  negi nuo uodo igelimoi taip gali istinti zandukas?  g.gif  Gal kuri nors taip pat apturejot tokia beda?  verysad.gif  Prasau nuraminti mane  verysad.gif

Istinti gali. Ir pakankamai ilgai laikosi tas guzas, jeigu vaikas alergiskas uodams.
Paprasciausios naturalios priemones:
Petrazole - geriausia tik ikandus su pirstais sutrinti iki sulciu ir tada gerai itrinti (padeda geriausiai tik ikandus).
Traumeel tepalas - tepti galima gana daznai, po truputi (bent maniskiui padeda).
Ledum 6C arba 30C (jusu yra lelius, tai geriau tiktu 6C). Buna homeopatinese vaistinese.
Is cheminiu: Fenistil, Psilo balsam.
Sekmes. Mazinkit ta "banda". Mano mazasis turi alergija uodams, zinau, ka tai reiskia 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2008 05 28, 14:01)
labukas ,
pasakykit  kuom alergija skiriasi nuo egzemos? 4u.gif

Sveikute,isiterpsiu.Jum kiek suprantu,egzema nustate?Mum dermatitas irgi.galiu pasakyt vargstam.Gydom 2men,buvo nieko,dabar atsinaujino vel pradeda bujot.O kaip jum sekes klinikose?ka sake? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ruuda @ 2008 06 01, 15:31)
Sveikute,isiterpsiu.Jum kiek suprantu,egzema nustate?Mum dermatitas irgi.galiu pasakyt vargstam.Gydom 2men,buvo nieko,dabar atsinaujino vel pradeda bujot.O kaip jum sekes klinikose?ka sake? smile.gif

Kaip jau minejau mus labai smarkiai isbere nuo ankstyvuju darzoviu,obuoliu.Nors nuo saviskiu niekada nebere.Arbuzo irgi daug valge ir pasekmes buvo baisios.Bet dabar homeopatiniu vaistu deka jau 60procentu maziau.Viskas nyksta,bet grieztai jokiu jogurtu is parduotuves,darau pati ir dedu savas uogas.Taip pat jokiu ledu,zodziu i parduotuve su vaiku neinu,nes jokiu vaisiu atveztiniu,jie mums labai labai netinka.O klinikas vaziavau,ne galvojau ,kad tyrimus darys,o ten vaistu kruva cheminiu,nu ne aciu juk dar tik 4 metai vaikui.Tai grizome pas musu gerbiama gydytoja Aiva Vaivariene homeopate.Mes gydemes pas ja nuo tu mazu paberimu ir kaip pamate mano vaika taip isberta,sako kaip klinikose gali teigti,kad tai egzema,nes aiskiai matosi,kad kazko baisiai apsivalge,tai geriamhomeopatinius vaistas ir valgom dabar tik troskinukus.renku dilgeles,garsva.Jokiu darzoviu,isskyrus kopusta ir burokelius,nu zodziu kas dar lietuvisko uzsilike.Siemet pati nemaza darza turiu visko...nes nebegaliu daugiau su tuomaistu .Negali gi kaltinti valstybes,nes pati galiu uzsiauginti.Jau agurkeliu kruva matosi.Tiesa moliugu visokiu prisisodinau,sake ziema vienas is pagrindiniu maistu ziema,taip pat cukinejos.Zodziu va tiek informacijos.O klinikose liepe tepti 3kartus visais tais paciais riebiausiais kremais ,o po to muilu plauti,o mes jo nenaudojame.Tiesa oda 3kartus drekinu alyvuogiu alieju.Va tokia situacija.Ir dabar pinigu maistui per pus maziau isleidziu,bus kokiom pramogom thumbup.gif
Lankomes cia visa seima labai patenkinti http://www.ngc.lt/
Va dabar ka darau.....

http://www.skaniai.l...minis-jogurtas/
gali jogurtas būti natūraliai saldus? Taip. Jei jis pagamintas namie ir, pageidautina, iš kaimiško pieno.
Pastaruoju metu tampu natūralistu. Turiu galvoje, jog gilinuosi į maisto sudedamųjų dalių esmę ir stengiuosi viską gaminti pats. Duonos dar nekepiau (bet tai tik laiko klausimas), o štai naminį jogurtą, dar žinomą, kaip graikišką, gaminu jau gerą mėnesį.
Į natūralų parduotuvėje parduodamą jogurtą dėmesį atkreipiau jau prieš kelis metus, kai pabodo siūloma jogurtų su priedais įvairovė. Nuo tada jį dažnai perku ir valgau su įvairiomis uogienėmis (mėgstamiausias miksas su vyšniomis). Gal todėl akis užkliuvo už paskutinėje pirktoje kulinarinėje knygoje Casa Moro esančio naminio jogurto recepto.
Naminis jogurtas skaniausias, kai gaminamas iš kaimiško pieno. Žinau, nemažai daliai skaitytojų tai gali būti neprieinama, todėl tiks ir pirktinis pienas. Čia verta pastebėti, jog galioja sena taisyklė „riebiau – skaniau“, todėl pieną siūlau pirkti natūralų.
Pasigaminkite ir valgykite iki soties kiekvieną rytą, dieną ar vakare. O kai pabos, parašykite. Parašysiu, kaip pasigaminti labai skanų indišką jogurto gėrimą lasi.

2 litrai pieno
1 mažas indukas (apie 175 gr) natūralaus jogurto. Aš naudojau Danone

Pieną supilkite į didelį indą ir užvirinkite. Šiame etape stebėkite, kad pienas neišbėgtų, nes bus kaip freken Bok iš multiplikacinio filmo apie Karlsoną. Jei norite riebesnio jogurto, galite pieną pavirinti 20-30 minučių. Priešingu atveju užvirusį pieną nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Prieš įdėdami jogurtą, patikrinkite pieno temperatūrą. Tai svarbu, nes, esant per aukštai temperatūrai, jogurto bakterijos žus, o esant per žemai, pienas nevirs jogurtu. Temperatūrą tikrinkite taip. Jei, įkišę pirštą į pieną, galite, neskubėdami suskaičiuoti iki 15 – temperatūra tinkama. Supilkite ir išmaišykite jogurtą ir gautą masę perpilkite į indą, kuriame jį laikysite. Uždenkite masę folija ar plėvele ir, uždengę dangčiu, palikite 6-8 valandoms kambario temperatūroje. Vėliau laikykite šaldytuve. Taip pagamintas jogurtas bus tinkamas vartoti 7-8 dienas
Ir dar ka radau
Pagamintas jogurtas tinkamas vartoti 4-5 dienas. Reikia nepamiršti šiek tiek jo palikti raugui. Jeigu jogurto kultūra nusilpsta, reikia pirkti naują indelį natūralaus parduotuvinio jogurto. Paprastai jogurtas sutirštėja per 4-8 valandas. Sutirštėjusį jogurtą reikia atšaldyti, kad bakterijos liautųsi dauginęsi. Antraip jos ir toliau naikins saldžiąsias pieno frakcijas, ir jogurtas per dvi dienas visai surūgs.Kad jogurto bakterijos imtų daugintis, pienas turi nejudinamas keletą valandų pastovėti šiltoje vietoje. Pieno temperatūra nekis uždengtą puodą apvyniojus storu audeklu. Jogurtas nepavyks, jeigu puodas bus judinamas, stumdomas nešiojamas. Geriausia pasigaminti jogurtą iš vakaro – per naktį jis sutirštės. Puode reikia užvirinti pieną ir nukelti puodą nuo ugnies. Pieną reikia ataušinti (palikti atvėsti arba atšaldyti įstačius puodą į šaltą vandenį). Ideali temperatūra jogurto bakterijoms 43 ar 45 laipsniai Celsijaus. Jeigu namuose nėra termometro, patikrinti temperatūrą galima kitaip: pienas turi būti tokio karštumo, kad jame nenusideginant galima būtų išlaikyti mažąjį pirštą 10 sekundžių. Indelyje šilto pieno reikia išmaišyti jogurtą ir supilti viską atgal į puodą. Šaltomis dienomis, kad pienas normaliai rūgtų, jogurto gali prireikti daugiau. Naminiam jogurtui gaminti reikės: 10 puodelių (apie 2,3 l) nenugriebto naminio pieno, 1/4 puodelio (50 ml) jogurto (natūralaus, kuriame nebūtų želatino. Yra parduotuvėse).Sveiką natūralų jogurtą nesunku pagaminti namuose. Indai, skirti jogurtui gaminti, turi būti laikomi itin švariai, kad neįsimestų nepageidaujamų rūšių bakterijų. Jogurtas pagaminamas per 15 minučių. Jogurtas - stiprus natūralusis antibiotikas. Jis pajėgus sunaikinti kai kurių rūšių amebas ir tokias pavojingas bakterijas, kaip stafilokokai, streptokokai ir šiltinės sukėlėjai. Jogurte yra žarnyno bakterijoms tinkamiausio maisto - laktozės. Žmonėms, kurių žarnyno mikroflora nualinta antibiotikų, gydytojai dažnai pataria vartoti jogurtą, kad reikiamų bakterijų padaugėtų.Jogurte gausu baltymų, mineralinių medžiagų, fermentų bei įvairių vitaminų - tarp jų net ir tokių retų, kaip “D” bei “B12”. Jogurtą apvirškina jame esančios Lactobacillus bulgaris bakterijos, todėl organizmas jį asimiliuoja greičiau negu pieną. Jogurte esanti pieno rūgštis naikina bakterijas, sukeliančias maisto puvimą storojoje žarnoje, kuris yra viena pagrindinių ankstyvos senatvės bei ligų priežasčių.Vienas iš geriausių natūralių vaistų. Turi daug gydomųjų ypatybių ir gali būti plačiai naudojamas gaminant pačius įvairiausius valgius.

Šią žinutę redagavo *GREISI*: 2008 05 27, 09:50


Papildyta:

Paprastoji garšva. /Aegopodium podagraria L./

Garšva – tos pačios skėtinių šeimos augalas, kaip morka, krapas ir kt. Jos stiebas tuščiaviduris, žiedai smulkūs, susitelkę į skėčius, lapai plunksniški. Veisiasi garšva požeminėmis palaipomis ir greitai sudaro platų, tankų sąžalyną. Ji yra tipiška parkų ir daržų piktžolė (įš tikrųjų, teisingiau ją vadinti "geržole"). Auga ūksmingose vietose, patvoriuose ir pakrūmėse. Nuo senų laikų garšva buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų kraštuose su panašiu į mūsų kraštą klimatu (kaip kad dabar – bulvės). Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.

Šventasis Serafimas Sarovskij savo raštuose pažymi, kad garšva sudaro apie 80% viso žalumynų raciono vienuolyne, ji yra pagrindinis vienuolių maistas. Rinkti jaunus garšvos lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, kai jie būna šviesūs ir garbanoti, iki birželio mėnesio, o kur žolė šienaujama – ir vėliau. Visiškai suaugę lapai yra lygūs ir tamsesni, aštraus skonio ir gana kieti. Elijas Lionrotas apie paprastąją garšvą rašė: pavasarį lapai vartojami taip pat, kaip mums įprasti kopūstai ir špinatai. Šiaurinėje Vokietijos dalyje garšva priskiriama prie taip vadinamųjų pagrindinių „devynių žolių“ ir naudojama gaminant žalias sriubas.

Norėtume pasiūlyti keletą receptukų su šiuo puikiu žalumynu:

Salotos su garšva

Garšvos lapeliai, svogūno laiškai, krapai, agurkas, virtos bulvės ir kiaušinis. Viska supjaustykite, užtaisykite grietine, pagal skonį įberkite druskos.

Garšvos salotos su agurku

Garšvos lapelius panardinkite į verdantį vandenį 1-2 min. Smulkiai supjaustykite, įdėkite supjaustytą agurką, druską, grietinę ir viską sumaišykite.

Sriuba iš garšvos su bulvėmis

Bulves nuskuskite, supjaustykite gabaliukais ir išvirkite. Garšvos lapelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną, morkas ir garšvos lapelius. Viską sumaišykite ir kepkite keptuvėje su sviestu arba aliejumi 3 minutes. Pabaigoje įberiakite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Kepintą garšvą sudėkite į išvirtas bulves, pagal skonį pasūdykite (galima įberti pipirų, muskato ir kitų prieskonių) ir virkite 2 minutes. Kiaušinius išplakite šakute ir plona čiurkšle įpilkite į verdančią sriubą. Suberkite smulkiai supjaustytus krapus ir česnako skiltelę. Užgesinkite ugnį ir palaikykite sriubą po dangčiu dar 3 minutes (galima ir 30 min.).

Makaronų sriuba su garšva

Imama viena morka, viena stiklinė garšvos lapelių, 1,5 litro vandens, 0,5 stiklinės makaronų, 2 šaukštai sviesto. Morkas susmulkinkite, ir pakepkite su sviestu, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3-4 minutes. Tada suberkite makaronus ir garšvą, pasūdykite (galima įdėti prieskonių). Virkite, kol išvirs makaronai.

Kotletukai iš garšvos ir rūgštynių

900 g garšvos, 200 g rūgštynių, 100 g aliejaus, 100 g grietinės, 1 svogūnas, 2 kiaušiniai, gabalėlis piene mirkytos duonos. Garšvą ir rūgštynes išvirkite pasūdytame vandenyje. Iškoškite ir susmulkinkite. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, sumaišykite su garšvos ir rūgštynių mase, įdėkite du kiaušinius, piene išmirkytą duoną. Viską gerai išmaišykite ir, jeigu reikia, masę sutirštinkite: įberkite miltų arba džiūvėsėlių trupinių (kad galėtumėte formuoti kotletus). Suformuokite kotletus ir iškepkite aliejuje iki paskrudusios plutelės. Tada užpilkite juos grietine ir palaikykite šiek tiek orkaitėje ant silpnos ugnies, kad sušiltų. Tik neužvirkite!

Garšva kepta su kiaušiniais

400 g garšvos, du kiaušiniai. Smulkiai supjaustytus garšvos lapelius troškinkite aliejuje 5-10 min., užpilkite plaktais su druska kiaušiniais (galima įdėti ir kitų prieskonių), kepkite kol kiaušiniai iškeps.

Marinuota garšva

Vienam litrui marinato – 1 šaukštas druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus, 2 gvazdikėliai, 12 kvapnaus pipiro žirnelių, 2 lauro lapai, 0,5 l 6% acto (geriausia – natūralaus), 0,5 l vandens (arba 1 l vandens, 2 šaukštai 80% acto esencijos). Marinato gaminimui naudokite emaliuotą puodą, įpilkite vandens, suberkite druską, cukrų, ir prieskonius, virkite 10-15 min. Tada įpilkite actą ir neleidžiant užvirti, šildykite dar 10-15 min. Marinavimui rekomenduojama rinkti tiktai labai jaunus, beveik permatomus garšvos lapus su storais lapkočiais. Jeigu garšva gaminama greitam panaudojimui, ji dedama į karštą marinatą ir kaitinama 10-15 min. Nuimama nuo ugnies ir taip paliekama parai. Žiemos konservavimui garšvą sudėkite į sterilizuotus stiklainius, marinatą užvirkite ir pripilkite į stiklainius iki pat krašto. Tada stiklainius uždenkite steriliais metaliniais dangteliais, užsukite ir iškarto apverskite. Stiklainius uždenkite storu vilnoniu audeklu ar antklode ir palikite 6-12 val.

Chetčin

Tešlai: 2/3 stiklines kefyro arba vandens, 1 kiaušinis, 2,5 stiklinės miltų, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
Įdarui:
1-as variantas: 2 stiklinės susmulkintų žalumynų (gali būti garšva, garstukas, dilgėlė ir kt.), 250 g varškės, 1 kiaušinis, druska ir pipirai pagal skonį. Žalumynus susmulkinkite ir pašutinkite su trupučiu vandens 5-10 min., sumaišykite su varške, kiaušiniu ir prieskoniais.
2-as variantas: 2 stiklinės žalumynų (gali būti garšva, garstukas, dilgėlė ir kt.), 4 virtų be lupenų bulvių, 1 svogūno, 3 šaukštų aliejaus. Žalumynus supjaustykite ir patroškinkite, svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite aliejuje. Iš bulvių pagaminkite piurė ir viską sumaišykite.
Paruošimas: Išminkykite stangrią tešlą, kaip makaronams. Jeigu naudojate vandenį, įpilkite arbatinį šaukštelį acto.
Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite apie valandą pastovėti. Supjaustykite ją kiaušinio dydžio gabaliukais (galima ir didesniais), iškočiokite apvalų blyną. Į blynelio vidurį įdėkite šiek tiek įdaro ir sulipdykite tešlos kraštus į viršų, lyg darant maišelį ar voką. Gautą rutulėlį su įdaru atsargiai iškočiokite į blyną taip, kad jis nesuplyštų ir įdaras neišbėgtų. Kepkite be riebalų ant sausos ketaus keptuvės iš dviejų pusių. Jei paplotėlis pavykęs, jį išpūs lyg burbulą. Iškepusį chetčin patepkite sviestu ir patiekite dar karštą.

Skanaus!Visi žinojo, kad to padaryti neįmanoma. Vienas to nežinojo...
PRISIRINKAU SIANDIENA GARSVOS
Papildyta:

Balandos (Chenopodium) randamos jau anksti pavasarį. Tai labai skani ir vertinga „piktžolė“. Joje daug baltymų, kalcio, fosforo, magnio, kalio, karotinoidų, C vitamino. Maistui tinka visa antžeminė jaunų balandų dalis. Vasarą skabomi tik lapai, rudenį naudojamos ir sėklos. Balandą galima naudoti vietoj špinatų, įprastinių lapinių salotų. Lapus ir jaunus ūglius galima valgyti ir žalius, ir virtus. Ruoškite kol švieži. Galima džiovinti ir saugoti žiemai.

Dilgėlė (Urtica) – vienas naudingiausių laukinių augalų, kurį pažįsta kiekvienas. Ji vertinga, gero skonio, lengvai paruošiama. Savo verte jį prilygsta ankštinėms daržovėms (žirniams, pupoms). Šviežiose dilgėlėse yra daugybė mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio) bei vitaminų, ypač C, E, K ir B, karotino, organinių rūgščių, fitoncidų ir fermentų. Dilgėlės „gerina“ kraują (skatina hemoglobino gamybą), mažina kraujavimą, didina krešėjimą, didina gimdos raumenų tonusą, valo organizmą, pašalina nuovargį, pagerina medžiagų apykaitą ir sustiprina imuninę sistemą.
Geriausia skinti kai stiebeliai dar jauni - iki 10-15 cm aukščio. Patartina nepjauti augalo pernelyg žemai – gali sunykti. Vasarą maistui skinami tik suaugusių dilgėlių lapai. Gerai nuplautas dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite. Gautą žalią masę naudokite maisto gamybai.

Paprastoji kiaulpienė (Taraxacum officinale) rusų liaudies medicinoje vadinama gyvybės eliksyru. Jos lapuose daug angliavandenių, geležies, fosforo, kalcio, magnio, karotino, vitaminų B2, C, E. Žieduose - gausu lecitino. Kiaulpienės gerina medžiagų apykaitą, valo organizmą, ypač atgaivina kepenis bei kasą, nualintas civilizacijos nuodų.
Jos visos dalys yra valgomos. Iš jaunų lapų daromos salotos, garnyras prie mėsos, žuvies patiekalų. Iš jų verdamos sriubos, gaminami įdarai. Žiedpumpuriai marinuojami ir naudojami mišrainėms, šaltoms sriuboms, pikantiškiems patiekalams. Valgomi ir žiedai – jie dedami į salotas, tyres, sriubas, tinka puošti patiekalus.
Kad lapai nebūtų kartūs, prieš vartodami nuplaukite juos ir pusvalandį palaikykite sūdytame šaltame vandenyje. Juos galima netgi rauginti kaip kopūstus.

Varnalėša (Arctium) - be galo vertingas vaistinis ir maistinis augalas, kai kuriose Azijos šalyse kultūrinamas ir auginamas plantacijomis. Maistui naudojami jauni lapai, ūgliai - jie renkami pavasarį iki žydėjimo, o rudenį renkamos šaknys. Šaknys - puikus ir sveikas bulvių pakaitalas. Be to, šaknų miltai, sumaišyti su ruginiais ar kvietiniais miltais, tinka duonai kepti.
Jaunuose lapuose ir ūgliuose gausu vitamino C, eterinių aliejų, skaidulinių medžiagų, fitoncidų. Jie naudojami gaminant sriubas, salotas, mišraines, troškinius.

Garšva (Aegopodium) – dažna parkų ir daržų „piktžolė“. Neravima, nešienaujama greitai sudaro platų, tankų sąžalyną. Auga ūksmingose vietose. Nuo senų laikų garšva buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų mūsų kraštuose. Joje daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.
Šventasis Serafimas Sarovskis savo raštuose pažymi, kad garšva sudaro apie 80% viso žalumynų raciono vienuolyne, ji yra pagrindinis vienuolių maistas. Rinkti jaunus garšvos lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir visą vasarą. Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra.

Asiūklis (Equisetum). Maistui vartojami sultingi, jauni dirvinio asiūklio sporiniai ūgliai. Galima valgyti šviežius, virti, troškinti, kepti pavoliotus miltuose. Asiūkliuose daug silicio, flavonoidų ir mikroelementų - tai lemia jo gausias gydomosios savybes.

Gyslotis (Plantago). Dažnas pievų ir pakelių augalas. Jo gražūs lapai prašyte prašosi į salotas. Šiame augale daug naudingų glikozidų, fermentų, fitoncidų, vitamino C, labai daug kalio ir cinko. Gysločio šviežios sultys yra puikus vaistas kenčiantiems nuo opaligės - jos malšina skausmus, veikia kaip antibakterinis preparatas, normalizuoja virškinimo trakto motoriką. Vienas žymiausių senovės gydytojų Avicena teigė, jog gyslotis - pats geriausias vaistas senoms žaizdoms bei opoms (netgi vėžinėms) gydyti.



Receptai

Žaliosios salotos
Žliūgė, dilgelės, garšva, pienių lapai, ridikėlių lapai, pipirinė, agurklė, rūgštynės (arba kiškio kopūstai), svogūnų laiškai, grietinė arba aliejus, prieskoniai.
Supjaustyti po sauja visų minėtųjų žalumynų, užpilti aliejumi arba grietine, pridėti mėgstamų prieskonių. Galima įlašinti citrinos sulčių. Žalumynų proporcijos gali būti įvairios, pagal kiekvieno skonį.

Salotos su garšva
Morkos, garšva, aliejus.
100g morkų smulkiai sutarkuoti, įdėti saują smulkiai supjaustytų garšvų lapų, sumaišyti su aliejumi, prieskoniais.

Sriuba iš garšvos
Smulkiai supjaustykite kelis svogūnus, morkas. Pakepkite jas keptuvėje su sviestu arba aliejumi kelias minutes. Pabaigoje įberkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Užpilkite vandens ir leiskite užvirti. Sudėkite nuskustas, gabaliukais supjaustytas bulves. Kai bulvės išvirs, pridėkite smulkiai supjaustytos garšvos, pagal skonį pasūdykite (galima įberti pipirų, baziliko, muskato ir kitų prieskonių), pridėkite krapų, petražolių, nukėlus nuo ugnies palaikykite šiltai dar 10-20 min. Patiekite su grietine.
Garšva tinka prie šaltibarščių!

Kruopų ir laukinių žolių sriuba
2 valg. šaukštai miežinių ar kitokių kruopų, 2 morkos, 4 bulvės, 2 svogūnai, 2 valg. šaukštai aliejaus, po saują - garšvos, dilgėlės, pienės, varnalėšų lapų, builio, krapų, petražolės, kitų prieskonių.
Kruopas nuplaukite, išmirkykite, po to pavirkite 5 min. Svogūnus supjaustykite, pakepinkite svieste ar aliejuje, sudėkite į sriubą. Kartu dėkite smulkiai tarkuotas morkas, supjaustytas bulves. Įpilkite vandens ir pavirkite dar 10 min. Per tą laiką supjaustykite laukines žoles, po to jas visas sudėkite į puodą ir nukėlę nuo ugnies laikykite uždengtas dar 20 min. Prieš valgydamį įberkite krapų, pagardinkite grietine.
Dilgėlių troškinys
2 stiklinės supjaustytų dilgėlių, svogūnas, aliejus, džiovinti prieskoniai arba daržovės, žalumynai.
Dilgėles švariai nuplaukite, nuplikykite. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, sudėkite dilgėles, prieskonius ir 1-2 min. viską dar pakepinkite. Troškinys tinka koldūnų įdarui, lietiniams, pyragėliams. Galima valgyti su virtomis bulvėmis, kruopų košėmis ar duona, tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų.

Garšvos ir rūgštynių maltinukai
900 g garšvos, 200 g rūgštynių, 100 g aliejaus, grietinės, 1-2 svogūnai, 2 kiaušiniai, riekė mirkyto batono.
Garšvą ir rūgštynes nuplikykite ir susmulkinkite. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, sumaišykite su garšvos ir rūgštynių mase, įdėkite du kiaušinius, piene ar vandenyje išmirkytą batoną. Viską gerai išmaišykite ir, jeigu reikia, įberkite šaukštą miltų, manų kruopų arba džiūvėsėlių trupinių (kad galėtumėte formuoti). Suformuokite „kotletukus“ ir kepkite aliejuje, kol paskrus. Valgomi pagardinti grietine ar pomidorų padažu.

Dilgėlių maltinukai
100 g dilgėlių, 200 g sorų kruopų košės, 20 g riebalų, druskos, prieskonų pagal skonį.
Dilgėles nuplauti, nuplikyti ir labai smulkiai supjaustyti arba sumalti mėsmale. Dilgėlių masę sumaišyti su sorų kruopų koše, prieskoniais, suformuoti nedidelius „kotletukus“ ir kepti įkaitintuose riebaluose. Patiekti su grietine.

Kiaušinienė su garšva
(arba - dilgėlėmis, pienėmis, sumaltais gysločių lapais)
Pora saujų garšvos, svogūnų laiškai, du kiaušiniai.
Smulkiai supjaustytus garšvos lapelius ir svogūnų laiškus troškinkite aliejuje 5 min., užpilkite plaktais kiaušiniais, kepkite kol kiaušiniai iškeps. Pabarstykite prieskoniais, druska.

Dilgėlių jachinija (iš bulgarų virtuvės)
500 g dilgėlių, 2 svogūnai, 2 valg. šaukštai aliejaus, 100 g graikiškų riešutų.
Dilgėles nuplaukite, nuplikykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Gautą masę pertrinkite per sietelį. Pakepintus svogūnus sudėti į dilgėlių masę ir troškinti, kol sutirštės. Prieš patiekiant apibarstyti smulkintais riešutais.

Kepti paparčių ūgliai
Nuvalyti paparčių (stambialapio šakio) ūglius, nuplauti, blanširuoti, apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose ir apkepti svieste. Paduoti kaip garnyrą.

Pienių kava
Kiaulpienės šaknys taip pat naudojamos maistui. Iš jų, kaip ir iš cikorijos ar gilių, verdama kava. Šaknis galima kasti anksti pavasarį, kol dar nėra žiedų arba vėlyvą rudenį. Švariai nuplauti šepetėliu, nupjauti antžeminę dalį. Išdžiovinti, paskrudinti iki rudumo ir sumalti kavamale. Milteliai gerai tirpsta vandenyje, gaunama sveika ir skani kava
Tiesa GARSVA IR DILGELES PJAUNAME,kad ataugtu mazytes.Nu bet tuoj savos darzoves thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 02 birželio 2008 - 08:47
Sveikos mamytės 4u.gif
Labai norėčiau sulaukti jūsų patarimų blush2.gif
Pasidarėm paprastą kraujo tyrimą ir gydytoja pasakė, kad rodo jog vaikui alergija ir padidėjęs jautrumas verysad.gif Dukrytė tikrai labai jautriai į viską reaguoja, šitą jau seniai sakiau daktarei, bet ji niekada nekreipdavo dėmėsio, sako tiesiog jautresnė g.gif Dėl alergijos tai sužinojau tik dabar, nes šiaip niekada neberdavo, dabar ant plaštakos nedidelė dėmelė cm dydžio ir nepraeina, bet ir nedidėja, dažnai nosį nešti jai, matau kad rankytėm trina dažnai, ausytes trina irgi, kasmėnėsį slogoja, ir sloga nebeganti, o tiesiog kviepuoja pro burną, naktį išvis sunkiai kviepuoja, prabudinėja visą šlapią, ir taip jau apie 8 mėnėsius. Nebežnau dabar ką daryt, kokius tyrimus kad sužinoti kam alergiška, ir kad procedūra būtų kuo greitesnė, nes tik pamato gydytoja apsivėrkia iki temperatūros.
Atsakyti