Kas nors viret? Planuoju pasigamint, tik tikslaus recepto nezinau, zinau tik , kad ilgai virti reikia, o po to neaisku, vieni sako reikia perkosineti per marle, idant neliktu blogu medziagu, kiti, kad nereikia, tik paverdi, ir jau leidi sustingt
Na nejaugi niekas, nevire sio sviesto? Jis skaitosi labai sveikas yra, ir jo skonis labai idomus, man patinka
Niu as tai is viso kazkaip pirma karta apie toki daikta girdziu
Niu taip, verdi apie 1val isgaruoja visokie blogumai, lieka grynas sviestukas, skanus toks
As irgi girdejau,kad reikia kaitinti apie valanda,bet ar reikia perkosti kazkaip neuzfiksavau
As kazkur girdejau, kad ghee sviestas gaminamas kaitinant sviesta ir vis nugriebiant, tada aceit tas nugriebtas reikalas ir bus ghee. Tai vadinasi ishgrynintas, ishskaidrintas sviestas.
O stai ka radau interneto platumose: "Geras skonis" apie ghee Ghee yra bevandenis sviestas, gaunamas mušant naminių buivolių pieno grietinėlę. Šis sviestas kepti buvo naudojamas daugelyje Indijos regionų virtuvių. Ghee, gaminamas iš karvės pieno, dažniau naudojamas per religines apeigas. Receptas is food network Place butter in medium saucepan over medium-high heat. Bring butter to boil. This takes approximately 2 to 3 minutes. Once boiling, reduce heat to medium. The butter will form a foam which will disappear. Ghee is done when a second foam forms on top of butter, and the butter turns golden. Approximately 7 to 8 minutes. Brown milk solids will be in bottom of pan. Gently pour into heatproof container through fine mesh strainer or cheesecloth. Store in airtight container being sure to keep free from moisture. Ghee does not need refrigeration and will keep in airtight container for up to 1 month. Receptas ir paaiskinimas is ayur.com Bring the butter to boil in a medium saucepan. Reduce heat to medium and cook uncovered until done. There are a couple of ways to determine when it is done. One way is after the butter turns a clear golden color, dip a strip of paper into the butter, then move away from the butter and all other flammables and light the strip of paper on fire, if the paper sputters, crackles and pops, then the water has not been completely cooked-out and the ghee is not yet done. After using this method a time or two you can easily tell by the smell and color when the ghee has been properly cooked. Note when the butter first starts to boil there will be alot of bubbling and gurgling, then this action will subside, next the ghee will begin to develop a foam at the top, at this point the ghee is done. Once you make Ghee a time or two it becomes easy to tell when it is done. Comments: What is Ghee? It's is basically butter that has the milk solids and water removed. According to Ayurveda, Ghee (clarified butter) is the best oil for cooking. This is because when used in moderation it stimulates the digestion (Agni) better than any other oil. It also has the ability to increase ones immunity (called Ojas in Ayurveda). Give it a try! It is very tasty and without the side effects of plain butter. If your are like the rest of us around here you will not go back to using any other oil for your cooking. Note Ghee does not require refrigeration if you keep moisture out of it; for example, don't dip a wet spoon into the ghee jar. Papildyta @ [mergetime]1089212003[/mergetime] Tiesa, nurodoma, kad pagaminimo laikas yra iki puses valandos.
Nu keista, kiek as girdejau kad iki valandos
Maniskio teta daznai verda. Nepamenu kiek laiko, berods apie valanda, bet kosti tai tikrai nereikia.
nekosiu as jo tik verdu ilgai. As dazniausiai baklava su juo darau...laaabai skanu . Tik kol verdi tai laaaabai smirdi
Aha, kas ta baklava
Man tai jo skonis labai patinka
Baklava yra desertas. Dazniausiai ji gamina graikai ir arabai. labai skanu. Baklava yra gaminama su graikiskais, pistaciju ir dar ivairiais riesutais. Sviesta reikia pavirti kazkur apie valanda. Kartais parduotuveje buna pirkti jau paruostas. Tuomet jis tik pasildomas.
Baklava skamba tiesiog nuostabiai, nooriu. O sviestas nesigavo sudege vos uz 10 min, ir ka as ne taip dariau ugnis buvo pati pati maziausia
O kur tokio dalyko paragauti galima? Cia be to, kad pati pasigaminciau?
tu gee sviesto gali parduotuveje nusipirkti
Kokioje?
kaune tai nezinau, as uzjuryje.... sorry
Nu tiksliai, juk cia yra lydytas sviestas normalus, toks koki kiekviena bobute moka pagamint. Kam ji vadint kazkaip mandriai? O siaip tai jis tikrai sveikas, skaiciau kad reikia kepti tik jame, o ne aliejuje.
Seniai čia toj temoj kas nors besilankė.netyčia užklydusiems pateikiu savo patirtį.
Perku ~0,5kg sviesto,būtinai tik 82 proc.riebumo,sudedu į storadugnį puodą,geriau žemesnį,kad būtų patogiau putas graibyti ir šildau ant labai nestiprios kaitros.Kai atsiranda baltų putų,nugraibau per keletą kartų į atskirą indelį -tiks košei paskaninti.Šildymo trukmę nustatynėti ne pagal laikrodį,o pagal sviesto išvaizdą.Žiūrime kaip sviestas pradeda nusiskaidrinti,tampa lyg aliejus permatomas ,matosi kaip sviesto baltymai prilimpa dugne,o pauosčius jaučiasi labai malonus pakitęs kvapas.Aš įdedu keletą šalavijo lapeliu-šviežių arba džiovintų-labai pagerina aromatą.Supilu į indelį,nuosėdos lieka puodo dugne. Nepamainomas produktas -į košes,kaip padažas virtinukams,varškėtukams,ant makaronų,ryžių,bulvių ,į sriubytes ir kt. Bandykit ir skanaukit.
Pagal Ajurvedą:
Lydytas sviestas (Ghi). V↓ P↓ K↓. Trukmė 40 min. 1 kg sviesto Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Tada jie (riebalai) sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, tik jie neatskirdavo baltymų ir, kad lydytas sviestas negestų, jį paprasčiausiai pasūdydavo. Gaminimo laikas priklauso nuo jūsų viryklės, nuo puodo, nuo sviesto kiekio ir kokybinių savybių. Iš 1kg sviesto apytiksliai gauname 800gr lydyto sviesto ghi. Perkame tikrą sviestą iš parduotuvės, be jokių priemaišų, pagerintojų, konservantų, nesūdytą (šiuo metu ghi gaminti mes naudojame Baltas), arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus (jo pasirodo ne taip lengva gauti). Sudedame sviestą į vidutinį, storu, bei sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkite puodo dangčių, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15 20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos. Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno būkite pasiruošęs, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Sekame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuota, pasklinda specifinis kepintų riešutų kvapas ir tada iš karto nuimame nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų. Leidžiame lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltu ir atsargiai perkošiame lydytą sviestą į per iš anksto paruoštą sausą molinę puodynę, uždengta drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (mes renkamės drobę, nes ją lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite pagreitinti košimosi proceso nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmetame. Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrupės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių. Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, apsaugodami nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą. Tai viskas, gintarinės spalvos lydytas sviestas Ghi yra paruoštas. Dabar jį galite naudoti valgiams gaminti. Be jo mūsų šeimoje neįsivaizduojami nei prieskonių pakepinimai, nei troškiniai, nei košės, nei sriubos. Kaitinamo ghi kvapas švelniai pasklinda po namus ir maloniai kutena skrandį, primindamas, kad netrukus galima bus smaguriauti maistu. Sviestas ghi yra tridošinis, jis ramina Pita ir Vata, o nedideliais kiekiais tinkamas net ir taip jau riebalų reikalingiems vengti kapha tipo žmonėms. Ghi stiprina virškinimo ugnį, pagerina maisto įsisavinimą. Sviestas ghi maitina Odžą - subtilią visų kūno audinių substanciją, stiprina smegenis, sutepa jungiamuosius audinius ir daro juo lankstesnius. Sviestas ghi padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną. Šaltinis: www.ajurvedosnamai.lt
Skaniausi blynai kepti ant šio sviesto. Jis nesvyla net esant aukštai temperatūrai. Ant šio sviesto kepdavau vaikams blynus. Produktas tikrai nepigus, bet sveikas.
O gal kas žinot kur Vln galima būt nusipirkt šio sviesto? Pati cackintis tai tikrai tingiu
QUOTE(tavi @ 2007 01 15, 09:57) Skaniausi blynai kepti ant šio sviesto. Jis nesvyla net esant aukštai temperatūrai. Ant šio sviesto kepdavau vaikams blynus. Produktas tikrai nepigus, bet sveikas. Aha, man taip pat patinka blynai. Jie igauna kazkoki idomu skoni. Skanios ir bulves keptos. O jei dar jas kepti orkaiteje - darzoviu troskianiai taip pat labai skanu. As perku pas save kaime kaimiska sviesta. Pora kg kaitinu apie dvi val. Bet orientuojuos ne pagal laika o pagal isvaizda. Jis turi buti skaidrus skaidrus. Po to atsargiai tiesiog nupilu. Kadangi nuosedos palsilieka dugne. O man jis kvepia riesutais, o nesmirda. Nieko ten su juo per daug terliotis nereikia....
Žolininkės Adelės Karaliūnaitės receptas:
GILUS SVIESTAS Paimti 1 kg tikro sviesto. Sudėti į kuo didesnį puodą, užpilti 4-5 litrais vandens ir 15 min. pavirti ant mažos ugnies. Putas graibyti ir dėti į troškintas daržoves, sriubas, košes. Nukaisti ir padėti, kad sviestas sustingtų. Tada sustingusį sviestą nugriebti kiaurasamčiu. Virusį vandenį išpilti. Sviestą vėl sudėti į puodą, užpilti tokiu pat kiekiu šviežio vandens ir vėl pavirti 15 min. Paskui vėl daryti tą patį. Taip pakartoti 3-4 kartus, kol virinamas vanduo taps švarus. Paskutinį kartą nugriebtą sviestą sudėti į puodą dvigubu dugnu ir maišant, ir neužvirinant kaitinti 30min., kad išgaruotų likęs vanduo. Sviestą supilti į stiklainį ir sandariai uždaryti. Ant stiklainio rašikliu užrašyti, kas jame saugoma ir kada pagaminta. Laikyti šaldytuve. Negenda labai ilgai, jei iš stiklainio imame verdančiu vandeniu nuplikytu mediniu šaukštu. Šis sviestas- vaistas nuo užsisenėjusio kosulio, suskirdusios odos, vaikų odos ligų, išangės įtrūkimo, nušašusios nosies. Su giliu sviestu gaminami ir tepalai su vaistažolėmis. Esu išbandžiusi ir dabar naudoju vietoj aliejaus, kepdama ant keptuvės
Visada dariau ghi pati, o prieš mėnesį pirkau padarytą. Sveiko maisto parduotuvėj Kaune urmo bazėj 5 sandėlyje. Skonis panašus į mano darytą. Kiek atsimenu 1 kg kainuoja 45lt , o 0,5kg 26 lt.
http://www.sveikatosstilius.lt/lt/naturalu...500-g-arba-1-kg
Esu pirkusi tokį patį Sveikatos dovanose prie Girstupio, už 1 kg mokėjau 40 lt.
QUOTE(bobute369 @ 2009 03 26, 00:59) Visada dariau ghi pati, o prieš mėnesį pirkau padarytą. Sveiko maisto parduotuvėj Kaune urmo bazėj 5 sandėlyje. Skonis panašus į mano darytą. Kiek atsimenu 1 kg kainuoja 45lt , o 0,5kg 26 lt. http://www.sveikatosstilius.lt/lt/naturalu...500-g-arba-1-kg Labai ačiū už nuorodą. Esu kaunietė-tai pasidomėsiu tais produktais. Dabar, kai buvo sviesto akcijos Maximose, tai 1kg sviesto kainavo 10.80 Lt-tai apsimoka pačiai darytis, užsipirkus atsargų. Taip ir darysiu. Net nežinojau, kad ghi galima nusipirkti. Ačiū.
Prisiskaiciau as apie lydyta sviesta, kad jis labai vertingas, ir tikrai isbandziau ir pasigaminau pati
QUOTE(regna @ 2009 05 17, 22:11) Perskaičiau,šią temą ir, man,iškilo klausimas{ruošiant "ghee"svietą,iš kaimiško sviesto}paruošimo tehnologija yra ta pati. Pasidalinkite,kuriai tai teko ruošti,ačiū. žINOMA, KAD TA PATI. KAIMIŠKAS dar geresnis, jeigu žinoma jį darant gerai yra perplautas ir iš jo išsiskyrę pasukos nuplautos pakankamai daug kartų. Nors jei jų ir likę, tai išsiskirs ir pasišalins, gaminant ghee sviestą. Taigi, sėkmės darant.
Kažna ar galiu Zepter puode kaitinti?...
Vakar vėlai vakare (iki 24 h) vyriau (būriau)... Jau bais norėjau išbandyti.
Išėjo 1 litras. Matyt, sviesto turėjau kažkiek virš kilogramo. +/- valanda praėjo. Manau, kad pavyko. O su kokiu šaukštu reikia retkarčiais pamaišyti? Mediniu ar metaliniu? Na tai, kad galima į valgius dėti arba pakepinti suprantu. O gal dar kokių šposų esat prigalvoję? Receptais pasidalinam?... Ar kaip kremą naudojat? Jeigu taip tai tada kaip?
Nu cia visos taip isgyrete ta sviesta, reiks kada ir man pabandyt isvirt
Sveikutes, darausi ir as si sviesta...tikiuosi, kad gaunasi, taip, kaip turi gautis
Gal kas nors zinote, ka nors daugiau nei tai?
Seniai esu skaiciusi apie si sviesta. Ruosiuosi ir as ji pasigaminti...Jau dabar isivaizduoju kokie skanus blynai gausis
Aciu uz gera tema
Reikia ir man pasigaminti, nes vyras prieš sviestą, sako nesveika, kadangi kietas, tai perdarysiu į skystą, gal tiks
Įtariu, kad nesigavo
Beje, jokio karamelės ar riešutų kvapo taip pat nebuvo, kaitinto sviesto kvapas ir tiek QUOTE(-Maria- @ 2009 07 10, 13:28) Įtariu, kad nesigavo Beje, jokio karamelės ar riešutų kvapo taip pat nebuvo, kaitinto sviesto kvapas ir tiek speju, kad perkaitinai, jei apkarto
Aš mergaitė "degtukas", greit supanikavau
![]() Tik dėl kvapo, tai nežinau, dauguma rašo, koks jis nuostabus, karamelės, riešutai, spraginti kukurūzai... man tas kvapas nėra malonus
Vyras grįžo, nepatikėjo, kad sviestas
QUOTE(monkey @ 2009 06 26, 16:24) Sveikutes, darausi ir as si sviesta...tikiuosi, kad gaunasi, taip, kaip turi gautis Gal kas nors zinote, ka nors daugiau nei tai? Nesveika, nes tai kieti riebalai, kodėl nežinau
Pas mus jau paruosto yra pirkti tokio sviesto ... gal atidziau paziurejus ir LT jo yra
Merginos, gal kuri kokių receptukų žino, ką galima iš tokio Ghee sviesto pagaminti? na domina konkretūs receptukai ( tiek rimti, antri patiekalai, sriubytės, desertai ...) ?
Irmulia, apsilankykit čia
http://jogosmityba.wordpress.com/2009/05/1...skystas-auksas/ O paspaudę įrankių juostoje KLERODIS, rasit nepakartojamų receptų.Pati neseniai šią svetainę atradau, tai neikaip atsidžiaugt ja negaliu.Gal ir jums patik.Yra daug receptukų su šiuo svietu.
Ghee sviestukas buvo man puikus atradimas. Man jis labai kvapnus ir skanus. Aš ant jo kepu kiaušinius/ omletus, lietinius, apkepu garuose apvirtas daržoves, dedu jo į išvirtus grikius/ ryžius/ makaronus/ bulvių košę paskaninimui, uždedu truputį ant garuose virtų daržovių garnyrui.
QUOTE(1RUGILE @ 2010 03 23, 14:34) Irmulia, apsilankykit čia http://jogosmityba.wordpress.com/2009/05/1...skystas-auksas/ O paspaudę įrankių juostoje KLERODIS, rasit nepakartojamų receptų.Pati neseniai šią svetainę atradau, tai neikaip atsidžiaugt ja negaliu.Gal ir jums patik.Yra daug receptukų su šiuo svietu. Aciu labai uz sia nuoroda QUOTE(aguonele @ 2009 07 10, 20:48) Pas mus jau paruosto yra pirkti tokio sviesto ... gal atidziau paziurejus ir LT jo yra ![]() as radau Pilaiteje, prekybos centre PUPA 2 aukste. Neturiu laiko gamintis pati tai man gatavas variantas pats tas. |