QUOTE(balamūtas @ 2015 11 05, 07:48)
Dėl elektros dingimo tai esu ramus, nes namas mieste, o jei ir įvyktų kažkokia masinė avarija tai net ir per kelias paras A klasės namas neužšals. Mane labiau neramina ar nebus taip kad krosnelę užkursiu tik per šventes, nes nebus poreikio, arba užkūrus labai perkaitinės namas 

Ot tai problemos

Dabar masiškai stato 80 kv/m karkasinius namus. Pilna jų ir ant kiekvieno kampo, ir beveik pas visus oras/oras arba oras/vanduo. Tikriausiai gerai pasidarbavo pardavėjai kondiškių arba mada dabar tokia. Viename šįmetiniame tokiame karkasiniame 80 kv/m name pastatėme Invicta sedan 10 Tiesa, name nėra rekuperatorių, bet yra natūrali ventiliacija sanmazguose. Nežinau ar jie ten pasiekė A klasę ar ne, bet visi karkasiniai namai yra prifarširuoti vatos ir labai šilti. O krosnelę rinkosi dėl dizaino ir malkų ilgio.
Tai prie reikalo: buvau žmones sutikęs, pakalbėjome tai dabar savo oras/oras sistemos dar nenaudoja, įmeta į krosnelę 2-3 malkas ir šilumos užtenka dienai. Daugiau tikslo kūrenti nėra. lauke šilta dabar. O malkų turi sočiai, nes tėvai ūkininkai.
----------------------------------------
Šį pavyzdį daviau, kad krosnelės užtenka tokiam namui ir žmonės naudoja krosneles, kai nebijo kūrenti malkas.
Tačiau dažnai sutinku ir kitokio jaunimo, ypač Kaune dabar masiškai pristatytuose mažuose namuose, kurie griauna kaminus ir stato 2m pločio televizorius. Šis jaunimas ankščiau gyveno butuose, prie technikos, buities mažai gaudosi, jam įmesti kelias malkas į krosnelę yra psichologiškai labai sunku ir įsivaizduoja namelį kaip didelį butą, kuriame visas laisvalaikis leidžiamas tik prie 2m televizoriaus. Tokiam jaunimui nereikia nei krosnelės nei židinio.
---------------------------------------------------------
Todėl ar reikia krosnelės ar didelio televizoriaus jums negaliu patarti. O visos tos baimės, kad įmesi 2 malkas į krosnelę (už 10 euro centų) ir prisišildysi namą, juoką kelią. Pasakyk šiemet pensininkams vilniečiams už kiek savo namą planuoji prisišildyti dienai, tai jie su 25 proc brangstančiu šildymų infarktą gaus iš pavydo.

Trumpiau. Bus šilta, nekūrensi krosnelės, jei reikės - kūrensi. O jei krosnelės aplamai nesiruoši kūrenti, tada pirk 2m televizorių ir nepirk krosnelės.
Papildyta:
QUOTE(tėtis66 @ 2015 11 05, 15:53)
iš mano praktikos: gyvenam nuo praeitų kalėdų, krosnelė reikalinga, tik jei užsinori pamedituoti, liepsnos pasiilgsti
. Pradžioje nepaskaičiuodavau malkų, tai reikėdavo langus žiemą atsidaryti. Statysim antrą namą dukros šeimai, tai krosnelės planuose nebėra. Bet mano pavyzdys ne rodiklis, kiekvienas renkasi pagal save. (šildymas pas mus geoterminis).

Dar labai trumpa praktika pas jus. Pernai buvo šilta žiema ir buvo visur daug drėgmės. Šiemet mačiau Ignalinos krašte net stipriai apdžiuvusių ežeriukų. Žmonės kaimuose verkia, kad išdžiuvo šuliniai. Trumpiau:
Geoterminiai visi paremti šilumos paėmimu iš vandens grunte. Per Lietuvą daug kur dėl sausros gruntinis vanduo nuseko, pas kai ką net ir geoterminių gręžiniuose, kai bus šalčiai - visas šildymas bus tik elektra, dėl gruntinio vandens trūkumo. Bet gal ir prilis dar daug, bent jau jums linkiu. O jei neprilis, tada bus bėda, ir krosnelių židinių pardavėjai stipriai atšalus orams trins rankas. Taip visada būdavo prie -20 lauke, kai geoterminiai, oras/oras, oras/vanduo pradėdavo dirbti tik ant elektros.