Man irgi buvo tokia pati bėda. Žmogus praktiškai guli ant patalo, o pagal popierius nėr prie ko prisiknist - jis sveikas, blin. Senatvė, tipo, ne liga.
Tai čia, sakyčiau, reikia eiti per tai, kodėl tas žmogus guli ant patalo. Kodėl jis nepaeina? Yra kažkur - blin, nežinau kur - sąrašas ligų, kurios "tinka", kad gydytoja surašytų pažymą. Dar turi nustatyti Bartelio indeksą, kad jis būtų, regis, ne daugiau kaip 20 - pas mus jis nulinis, bet parašė 10 tiesiog iš pagarbos. Bet jeigu žmogus guli, tai koks ten *** Bartelis, aišku, kad jis mažas.
O dėl ko jūsų mama nepaeina ir iš lovos neatsikelia? Va, kur esmė.
Mano seneliui buvo baisingi galvos svaigimai. Bet ataksijos niekas nenustatė, o tai būtų tinkama diagnozė - ir liga faktiškai yra, o popieriaus nėra.
Tai po ilgų vargų ir gulėjimo ligoninėje šeimos gydytoja surašė tą pažymą. Ji rėmėsi tuo, kad jam skauda nugarą ir jis neatsikelia, stuburo slankstelių pažeidimas. Taip ir yra, tiek, kad jam stuburo trauma buvo seniai, o dabar užsigavo, mėgindamas eiti, nes griuvo dėl galvos svaigimo, taigi ataksijos. Žo, teisinga diagnozė būtų ataksija, bet realiai man jau pofig. Neatsikelia, ir viskas, ir ant to popierio gali būti parašytas nors triperis

Svarbu, kad instancijai, kuri nustato slaugos poreikį, tiktų.
Realiai jam dar yra ir demencija, kažkokia, gal ne sunkiausia, bet jos irgi niekas nenustatė, ibo ligoninėj psichiatras, žinotės, atostogavo

Vežkite patys pas psichiatrą - blin, kaip aš jį vešiu? Jis netgi nepasėdi, jį vežti tik gulimoj padėty galima, kaip aš jį nugabensiu?
Gal bandykit prašytis į ligoninę? Jei žmogus nepaeina, nu tai jolki matalki, turi būti kažkokia priežastis, jei šeimos gydytoja negali jos rasti, lai atranda ligoninė. Tik prieš ten važiuojant, būtinai sužinokit, kokios diagnozės tinka tam, kad būtų nustatytas nuolatinės slaugos poreikis. Asmeniui.
Žodžiu, kai tą diagnozę ligoninės gydytojai (arba šeimos gydytoja, bet jos ten nieko negali) parašys, tada šeimos gydytoja - ar bbz, gal ir ligoninės? - surašys pažymą, skirtą Neigalumo ir Darbingumo nustatymo tarnybos kažkokiam skyriui (na kur jūs gyvenat). Tada jūs nuvešit tą pažymą, jos pasą ir savo pasą, pasus atšvies, pažymą paims. Ir paskirs datą, kada skirs tą slaugą.
Ateisit tada, kada bus paskirta, ir jums greičiausiai pasakys, kad skiria tą slaugą, tiksliau, asmeniui yra skirtas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ir galbūt specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis.
Tada imat tą pažymą ir einat į savo savivaldybę (pirmiausia!). Ji skiria jūsų mamai 270 ar kažkiek ten pinigų prie pensijos. Juos atiduoda kartu su pensija - į kortelę ar pašte, na kaip ji ją gauna.
Tos pažymos niekam neduodat, saugot kaip savo akį, kas nori, atsikopijuoja.
Tada su ta pažyma einat į Sodrą, ir ten turi duoti tas transporto išlaidas - ar 9 eu /mėn. Bet reikalas tas, kad jie reikalauja iš jūsų įgaliojimo arba duotų tik pačiam tam žmogui. Debilai - pats tas mokestis, faktas, kad jis yra skirtas, įrodo, kad žmogus nepaeina ir negali pats dokumentų pateikti!
Kita vertus, jei jį irgi priskiria prie pensijos, tai gal galėtų tą pažymą paimti iš bet ko? Mano skyriuj buvo vištos, nesutariau, reiks pasiimt įgaliojimą ir nueit (duoda už pusę metų atgal, taigi neskubu).
Jei nesutariat ir įgaliojimo nėr - atsiimsit tada, kai susiforminsit rūpybą.
Kadangi jeigu mamai paskyrė slaugos poreikį, tai dar nereiškia, kad jūs ją slaugot. Jai duoda pinigų pasisamdyti, tarkim, slaugei ar kaip nors tą slaugą užsitikrinti, bet jūsų pačios ten niekur nėra.
Žinau, nes man tas pats, ir aš va šitoj fazėj dabar

Žodžiu, jums reikia eiti į teismą ir prisiteisti rūpybą.
Tam jums reikia parašyti asmens vardu (nuo mamos) prašymą, kad jus paskirtų rūpintoja, jūsų sutikimo (o gal jūs nesutinkat?), jūsų sveikatos pažymos (nu o gal jūs ligota ir negalit?), TOS auksinės per kraujus gautos pažymos ir dar bbz ko, kaip tik dabar aiškinuosi, ar reikia man įrodymų, kad aš anūkė, ar ne, jei tai rūpyba - žmogus pats prašo, kad aš būčiau rūpintojas, tai koks skirtumas, kas aš jam?
Žodžiu, daugiau nežinau, parašiau, ką pati praėjau.
Pirmiausia ieškokit diagnozės, tada, jei šeimos gydytoja nepajėgi jos nustatyti, reikalaukit ligininės. Kitaip - nikaip.
Va:
http://www.negalia.l...e-kompensacija/Jums reikia į kažkurį punktą įsitalpint. Gal į 2.14, sakau?