QUOTE(inga321 @ 2015 06 10, 08:47)
iš vienos pusės sutinku, už suns elgesį pilnai atsako šeimininkas ir būtent šeimininkas turi užtikrinti, kad šuo nekeltų grėsmės nei sau nei kitiems. BET kam leisti vaikui provokuoti šunį ir lakstyt UŽ jo? šiais laikais dauguma vaikų tokie "išauklėti", kad ne tik šuo gali pratrūkti, bet ir žmogus

aš linkųs manyti, kad visi mes turime elgtis taip, kad neprovokuotume aplinkinių pries save. negi sunku buvo mamai to vaiko susirinkt vaiką, kad palei šunis nelakstytų? o šunų šeimininkės galėjo arba praleisti tą mama su vaiku į priekį, arba pačios pagreitinti tempus, kad nebūtų kontakto
Nu ką reiškia "leisti provokuoti"? Aš suprantu, kad turiu užtikrinti, jog mano vaikas nelįs prie svetimo šuns, neerzins jo specialiai. Bet uždraust vaikui tiesiog bėgiot aplink mane ir saugiu (mano akimis) atstumu? Kodėl reikėtų? Iš kur man žinot, kas erzina kito žmogaus šunį? Tai - šeimininko darbas sužiūrėt, kad šuo nepatirtų bereikalingo streso dėl jam vienam žinomų baimių ar negatyvių patirčių. Vieną gal erzina bėgiojimas už nugaros, kitą - bėgiojimas priekyje, trečią gal vaiko juokas suerzins, o ketvirtą gal erzina kokie nors staigūs aukšto tono garsai. Tai ką su tuo vaiku daryt pamačius šunį? Imt į rankas ir liept tylėt, kad neduok die nesuerzintų kokiu nors elgesiu priekyje/gale/šone/kitoje gatvės pusėje einančio šuns?

Taip vaikui gali šunų fobiją įvaryt. Kiekvienas mes rūpinamės tais, kuriuos prisijaukinom. Tik aš žinau, ko bijo mano vaikai ir/arba augintiniai, tai aš ir rūpinuosi, kad iš tų situacijų juos pašalint arba minimalizuot rizikas. Ir tikrai nemanau turinti teisę reikalauti, kad kiti pagalvotų apie tai, kas neramina mano augintinius (tiek dvikojus, tiek keturkojus)...
Dėl "šių laikų" ir "daugumos vaikų" gal nepasisakysiu

Likim kiekviena prie savo nuomonės
P.S.: Aš tikrai nenoriu nieko užsipult ar kažkaip auklėt, tiesiog gyvenime ne kartą įsitikinau, kad visuomet verta reikalavimus kelti visų pirma sau ir savo elgesiui. O kiti tik lai piktybiškai netrukdo. Ir gyvenimas tada daug paprastesnis, ir erzelio tada daug mažiau