Įkraunama...
Įkraunama...

Kroatija

QUOTE(enura @ 2015 06 21, 20:48)
kasdien tai tikrai nevazinesim, bet pasitikslinau ar nekyla kokiu bedu daznai kertant  4u.gif

del austriu taip,  butent del R raides ir klausiau, nes kaip ten bebutu daug kas tuo dar vis vadovaujasi. dekui, kad apsvietet, dabar zinosiu kad nevisai tiesa  biggrin.gif

aisku kaina tai fantastine 1,5 eur  bigsmile.gif bet nemoku as ju gaminti  blush2.gif visada kavinese/restoranuose valgau. gal koki receptuka tuo paciu duotumet pagal kuri gaminat  ax.gif  nes esant tokioms salygoms griekas butu nepasinaudot galimybe  biggrin.gif

o jau del restoraneliu prie augyklu tai is vis  thumbup.gif tai turetu buti pacios geriausios vietos joms valgyti  drinks_cheers.gif o kazkur iskabos buna apie tas augyklas  g.gif ar reikia klausti vietiniu kur jas rast?

viska ka apraset apie pusiasali man labai labai patiktu  bigsmile.gif bet deja kitiems su kuriais vaziuosiu visa tai jokio ispudzio nedaro...  unsure.gif
nu va ir sugadinot visa idile  biggrin.gif  doh.gif jau galvojau bus beveik rojus zemeje, bet... pasirodo visur savi nuansai ....

ziurejau ir as kad dar Orebice pusej nemazai kempingu yra. o kaip ten ? gal irgi neblogai?

Nesukite sau galvos dėl smulkmenų: gyvenamoje saloje smile.gif visada bus ir kitų žmonių, tik Divnoje jų tikrai mažiau nei kitur. O širšės - na, širšės, dievo padarai lotuliukas.gif , vienais metais būna, kitais ne biggrin.gif .
Dabar iš eilės: midijų - austrių augyklos prasideda nuo pat įvažiavimo į pusiasalį. Ranka rašyti užrašai prie pastatų, neretai panašių į sandėlius ar rajono degalinių parduotuvėles, skelbia "Školki" (midijos) ir "Kamenici" (austrės). Einate, ieškote šeimininkų, užsisakote. Dažnai tokiose užeigose vos vienas kitas staliukas, o neretai vietoj jų - plasmasinė kėdė. Bet maistas nuostabus.
Kavinių-restoranų su jūros gėrybėmis daugybe Stone, dar daugiau - Maly Stone. Važiuojant giliau į pusiasalį, yra užeigėlė prie įva-iavimo į miestelį Drače (įlankos pusėje). Ten prie kelio namukas ir prieplauka – parduoda išsivežimui ir gamina vietoje.
Receptas - pats paprasčiausias - midijas nuplauti, kurios išsižioję ir nenori užsičiaupti, išmesti, iš kriauklių tarpelių peiliuku išlupti jūržoles. Suversti į didelį puodą BE VANDENS, uždengti ir kaitinti maždaug 10 min, kol midijos atsivers. Kitam puode pakepinti svogūną, česnakus, gerai būtų ir salierų stiebai kapoti, įpilti pusę stiklinės vyno, pusę stiklinės grietinėlės, kai užvirs, sudėti ten pat midijas (skystis, kurį jos išskyrė, turi ir likti pirmajame puode, nes ten neretai būna smėlio), išmaišyti ir valgyti su balta duona arba prancūziškomis bulvytėmis (kroatai, beje, nesivargina - sudeda į puodą midijas, įspaudžia česnako, užpila vyno, pakaitina ir valgo, bet maniškiams mano variantas patinka labiau, receptas, beje, autentiškas prancūziškas thumbup.gif )

Papildyta:
QUOTE(eceris @ 2015 06 21, 19:44)
buvom ir mes prieš 2-3 metus postojna jama. ėjom tik į urvus-deja kainos nepamenu jau. ir nepasakyčiau kad šalta buvo. tuomet buvo liepa, važiavom iš venecijos-kurioj tikslia žinau kad buvo +28, tad panašiai turėjo būt ir prie postojna jama. net foto pažiūrėjau-dukra ir brangioji su džinsais ir lengvais megztukais smile.gif
Papildyta:

jurasaule, taip meistriškai-gurmaniškai aprašai jūros gėrybes, kad net paragaut užsinorėjau smile.gif  nors niekas nesam namuose pamišę dėl jūros gėrybių ax.gif

Eceri, dėl Postojna jamos - tai taip, lauke, kai buvom, tai buvo +35, bet viduje nusileidus - apie +16, sustirau iš širdies smile.gif
O dėl jūros gėrybių - surizikuokit gi bent kartą. Mes kai kroatijoje pirmą kartą austres užsisakinėjome, paėmėme po vieną pradžioj, paskui dar po dvi, tada mano vyresnysis vaikas atsisakė - esą sotus, o mažius 12-kos išsireikalavo dar papildomai. Taip kad niekada negali žinoti.
O Lietuvoje aš jūros gėrybių nebelabai galiu pirkti, nes po Adrijos-Viduržemio jūrų, kur tiesiai traukia ir parduoda, pas mus man os visą laiką dvėseliena atsiduoda. Nors yra Vilniuje viena parduotuvė, kur geras veža, bet kainos doh.gif , didesnės nei kroatijoje lotuliukas.gif
Beje, kas skaitote, neapsigaukite, kad Kroatijoje jūros gėrybės pigios - midijos, taip, kaip ir rašiau 1,5-2 eu, bet krevetės, priklausomai nuo dydžio - apie 40-60 litų, aštunkojai panašiai, dorados - apie 40 lt (tiek prašė Zadaro turguje), užvietines makreles ir skumbres mokėjau apie 20 lt
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:22)
Nesukite sau galvos dėl smulkmenų: gyvenamoje saloje  smile.gif  visada bus ir kitų žmonių, tik Divnoje jų tikrai mažiau nei kitur. O širšės - na, širšės, dievo padarai lotuliukas.gif , vienais metais būna, kitais ne biggrin.gif .
Dabar iš eilės: midijų - austrių augyklos prasideda nuo pat įvažiavimo į pusiasalį. Ranka rašyti užrašai prie pastatų, neretai panašių į sandėlius ar rajono degalinių parduotuvėles, skelbia "Školki" (midijos) ir "Kamenici" (austrės). Einate, ieškote šeimininkų, užsisakote. Dažnai tokiose užeigose vos vienas kitas staliukas, o neretai vietoj jų - plasmasinė kėdė. Bet maistas nuostabus.
Kavinių-restoranų su jūros gėrybėmis daugybe Stone, dar daugiau - Maly Stone. Važiuojant giliau į pusiasalį, yra užeigėlė prie įva-iavimo į miestelį Drače (įlankos pusėje). Ten prie kelio namukas ir prieplauka – parduoda išsivežimui ir gamina vietoje.
Receptas - pats paprasčiausias - midijas nuplauti, kurios išsižioję ir nenori užsičiaupti, išmesti, iš kriauklių tarpelių peiliuku išlupti jūržoles. Suversti į didelį puodą BE VANDENS, uždengti ir kaitinti maždaug 10 min, kol midijos atsivers. Kitam puode pakepinti svogūną, česnakus, gerai būtų ir salierų stiebai kapoti, įpilti pusę stiklinės vyno, pusę stiklinės grietinėlės, kai užvirs, sudėti ten pat midijas (skystis, kurį jos išskyrė, turi ir likti pirmajame puode, nes ten neretai būna smėlio), išmaišyti ir valgyti su balta duona arba prancūziškomis bulvytėmis (kroatai, beje, nesivargina - sudeda į puodą midijas, įspaudžia česnako, užpila vyno, pakaitina ir valgo, bet maniškiams mano variantas patinka labiau, receptas, beje, autentiškas prancūziškas thumbup.gif )


bet tai Jus tikra Kroatijos spece thumbup.gif

aciu aciu aciu 4u.gif 4u.gif uz receptuka. as irgi tik, kad reikia iskart virti su prieskoniais ir vynu tebuvau girdejus. ir kaip suprantu jos jau buna "gatavos" iskart, kai atsidaro geldeles g.gif
Atsakyti
QUOTE(enura @ 2015 06 21, 21:39)
bet tai Jus tikra Kroatijos spece  thumbup.gif

aciu aciu aciu  4u.gif  4u.gif uz receptuka. as irgi tik, kad reikia iskart virti su prieskoniais ir vynu tebuvau girdejus. ir kaip suprantu jos jau buna "gatavos" iskart, kai atsidaro geldeles  g.gif

Pasikuklinsiu - anokia aš specė ax.gif , buvusi tris kartus, šįmet ketvirtą važiuosim, bet aš pati, kai ieškau info, labai noriu konkrečių dalykų rasti, su vietom, kainom ir t.t. smile.gif
O dėl midijų - taip, kai tik geldelės atsidaro, jau galima valgyti. Bet receptų - milijonai. Kroatijoje populiariausi - paprastai su vynu arba su pomidorų padažu (ta prasme, su kepintais pomidorais, ne kečiupu lotuliukas.gif ), aš pati darau, kaip į galvą šauna - su spirgučiais, su sidru, su alumi, užkeptas su sūriu, vienžo...
Kroatijoje mes iš esmės jūros gėrybėmis ir žuvimi maitinamės, taip pažiūrėjus, mėsą per kelias savaites perkam gal kokius 3-4 kartus, įskaitant, kad mano šeimyna - trys labai valgūs vyrai. Bet ten dienomis karšta, salotų, jų pršuto (vytinto kumpio) ir sūrio pakanka, o kai saulė leidžiasi - tada jau rimtesnė vakarienė. Ai, kelis kartus gąsdinau kaimynus šaltibarščiais, buvo sensacija lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurasaule: 21 birželio 2015 - 21:53
Tikrai nebijokite gaminti midijų patys. Pernai net šiaip išsivirdavom- be nieko, kaip sėmkų vakare palukštent. thumbup.gif
Tos jūržolės- tai vadinama midijos barzdelė, ja midija tvirtinasi prie kažkokio objekto, kad per atoslūgį nenuneštų. Suimi su peiliu ir nykščiu ir trauki palei tą sujungimąlink plonesnės dalies- laisvai išsitraukia. Laisvai ir patiems prisirinkt midijų galima- ką ir darėm ir Kroatijoj, ir Juodkalnijoj.

Pakepini česnako kelias skiltukes ant sviesto ir suverti kelias minutes pagarintas midijų kilogramą ar pusantro+ koks 100g balto vyno. Dvi minutės ir gatava. thumbup.gif
Neatsidariusias išmeskit.
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
O Lietuvoje aš jūros gėrybių nebelabai galiu pirkti, nes po Adrijos-Viduržemio jūrų, kur tiesiai traukia ir parduoda, pas mus man os visą laiką dvėseliena atsiduoda. Nors yra Vilniuje viena parduotuvė, kur geras veža, bet kainos doh.gif , didesnės nei kroatijoje lotuliukas.gif
Beje, kas skaitote, neapsigaukite, kad Kroatijoje jūros gėrybės pigios - midijos, taip, kaip ir rašiau 1,5-2 eu, bet krevetės, priklausomai nuo dydžio - apie 40-60 litų, aštunkojai panašiai, dorados - apie 40 lt (tiek prašė Zadaro turguje), užvietines makreles ir skumbres mokėjau apie 20 lt


drinks_cheers.gif as irgi tik Vidurzemio juros salyse jas valgau. Kai paragauji sviezio produkto, tai kitokio nesinori net. Man jau geriau nieko, nei bet kas. O pas mus LT del svieumo ir kokybes tai laaaabai abejoju. Del to kai yra galimybe stengiuosi atsivalgyti ju kiek imanoma biggrin.gif

o tai jeigu sviezia zuvis sakyciau nepigi, tai kokios tada kainos kavinese? negi dar brangiau? g.gif
Papildyta:
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:51)
Pasikuklinsiu - anokia aš specė ax.gif , buvusi tris kartus, šįmet ketvirtą važiuosim, bet aš pati, kai ieškau info, labai noriu konkrečių dalykų rasti, su vietom, kainom ir t.t. smile.gif
O dėl midijų - taip, kai tik geldelės atsidaro, jau galima valgyti. Bet receptų - milijonai. Kroatijoje populiariausi - paprastai su vynu arba su pomidorų padažu (ta prasme, su kepintais pomidorais, ne kečiupu lotuliukas.gif ), aš pati darau, kaip į galvą šauna - su spirgučiais, su sidru, su alumi, užkeptas su sūriu, vienžo...
Kroatijoje mes iš esmės jūros gėrybėmis ir žuvimi maitinamės, taip pažiūrėjus, mėsą per kelias savaites perkam gal kokius 3-4 kartus, įskaitant, kad mano šeimyna - trys labai valgūs vyrai. Bet ten dienomis karšta, salotų, jų pršuto (vytinto kumpio) ir sūrio pakanka, o kai saulė leidžiasi - tada jau rimtesnė vakarienė. Ai, kelis kartus gąsdinau kaimynus šaltibarščiais, buvo sensacija lotuliukas.gif


spece spece mirksiukas.gif ne tik apie lankytinas vietas galit kazka pasakyti, o ir kita labai vertinga informacija (bent man). man sali reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti, paragauti biggrin.gif kitaip nesiskaito, kad buvai biggrin.gif
Jusu info labai labai pravers thumbup.gif

na as jau matau, kad man ten rojus bus del midiju, austriu, o kiti gales kaip nori cool.gif

bet tuo paciu pasiklausiu ir del mesytes, nes kiti pas mane mesedziai biggrin.gif gal ten yra kokia ypatinga pvz jautiena/aviena (kazkas anksciau temoj minejo apie tokia) kuria galima nusipirkti ir kepti ant grilio. gal ka is patirties rekomenduotumet ax.gif 4u.gif


QUOTE(snickers @ 2015 06 21, 21:55)
Tikrai nebijokite gaminti midijų patys. Pernai net šiaip išsivirdavom- be nieko, kaip sėmkų vakare palukštent. thumbup.gif
Tos jūržolės- tai vadinama midijos barzdelė, ja midija tvirtinasi prie kažkokio objekto, kad per
atoslūgį nenuneštų. Suimi su peiliu ir nykščiu ir trauki palei tą sujungimąlink plonesnės dalies- laisvai išsitraukia. Laisvai ir patiems prisirinkt midijų galima- ką ir darėm ir Kroatijoj, ir Juodkalnijoj.

Pakepini česnako kelias skiltukes ant sviesto ir suverti kelias minutes pagarintas midijų kilogramą ar pusantro+ koks 100g balto vyno. Dvi minutės ir gatava. thumbup.gif
Neatsidariusias išmeskit.


Aciu ir Jums labai 4u.gif Rinkti tai jau gal neeee, bijociau kokiu nors nevalgomu prisirinkti ... o tuo labiau jeigu 1,5-2 eur kainuoja tai net neverta rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(enura @ 2015 06 21, 21:56)
drinks_cheers.gif as irgi tik Vidurzemio juros salyse jas valgau. Kai paragauji sviezio produkto, tai kitokio nesinori net. Man jau geriau nieko, nei bet kas. O pas mus LT del svieumo ir kokybes tai laaaabai abejoju. Del to kai yra galimybe stengiuosi atsivalgyti ju kiek imanoma  biggrin.gif

o tai jeigu sviezia zuvis sakyciau nepigi, tai kokios tada kainos kavinese? negi dar brangiau?  g.gif

Taip, kavinėse Kroatijoje žuvis tikrai brangi, brangesnė nei mėsa. Kaip jau rašiau, porcija midijų (rašysiu litais) - apie 30 Lt, ant žarijų kepti kalmarai - apie 28 lt, risoto ar makaronai su jūros gėrybėmis panašiai, žuvies kepsnys - apie 50 litų, tiesa, porcijos milžiniškos. Iš kitos pusės, nepasakyčiau, kad patiekalai ypatingai sužavėjo - žinoma, produktai šviežutėliai (nors kai prieš kelerius metus buvome apsistoję Seline, šeimininkas konkrečiai nurodė, į kuriuos restoranus eiti, o kuriuose - gamina iš šaldytų produktų lotuliukas.gif ), bet pagaminimas - ypač paprastas, kroatai dėl subtilybių galvos nesuka lotuliukas.gif Vieną, antrą, trečią kartą įdomu - o paskui jau tas pats per tą patį, nuo vieno pajūrio krašto iki kito. Mažieji restoranėliai, beje, labai pamėgę "Vegetą", kaip ir mūsų mamos - tai tradicinis lotuliukas.gif žuvų prieskonis, nekokie rozmarinai ar panašiai.
O štai mėsos patiekalai, populiaresni žemyninėje dalyje (kalnuose) ir Pago saloje - tai jo, verti dėmesio, ypač ėriukas ar pieninis paršelis ant iešmo. Nors vėl gi - man Bosnijoje teko valgyti įdomiau pagamintos mėsos, vat ten tikrai alpau nuo skanumo - ir restorane, ir net iš gatvės prekeivių vištukę nusipirkus smile.gif
Papildyta:
Va, pasirausiau savo užrašuose:
populiarūs čevapai - mėsos faršo dešrelės iš avienos, kiualienos ar vištienos, kartais ir viskas kartu, pardavinėja ir parduotuvėse žalias, labai patogu - parisnešei ir išsikepei, jos netgi gana pigios, man atrodo, apie 12-15 lt šviežios parduotuvėse.
Panašu į čevapus - pleskavica, toks plokščias a la kotletas, irgi būna parduotuvėse šviežių.
Kavinėse - ypatingai skanios picos, kaina už šeimyninę - 20-25 litai, bent jau Vilniaus kainomis man atrodo labai mažai.

Aštuonkojai – hobotnica.
Lignje na žaru - kepti ant griliaus kalmarai.
Šviežia žuvis (riba)
Dalmatinski pršut – tai rūkytas ir vytintas Dalmatijos regiono kumpis su prieskoniais, sakyčiau, neretai geresnis už itališką r ispanišką
Pago salos avies sūris - paški sir.
Rižot – risoto.
Pašticada – tai lėtai troškinta jautiena. J
Duona (kruh) - labai skani.
Peka - krosnyje moliniame inde užkeptas mėsos asorti su daržovėmis, labai skanu, bet abai lgai gaminama.
Mešane mjaso - grilyje keptos mėsos asorti.
Labai geras alyvuogių aliejus, įdomus mandarinų medus.
O mano svajonė - triufeliai, nes iki šiol neleisdavau sau nusipirkti (mažylio piršto dydžio indelis su dviem triufeliukais aliejuje - 70 lt)
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 23:27)
Taip, kavinėse Kroatijoje žuvis tikrai brangi, brangesnė nei mėsa. Kaip jau rašiau, porcija midijų (rašysiu litais) - apie 30 lt

Sveiki, vakar mokėjom 8 eur už puse kg kavinėj Juodkalnijoj. Skaniai buvo paruošta :-).
Esam Baška Voda. Vakaras vėjuotas. Gyvenimas čia verda, kainos aukštesnės nei Juodkalnijoj. :-) mokam 55 eur už naktį 4 asm. Jūra už 5 min kelio. Gražu čia ;-).
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
Nesukite sau galvos dėl smulkmenų: gyvenamoje saloje  smile.gif  visada bus ir kitų žmonių, tik Divnoje jų tikrai mažiau nei kitur.

Na taip, žmonių visur yra, bet Divnoje jų kasmet vis daugiau. Pernai pagal žmonių kiekį kvadratiniam metrui jau buvo panašu į Orebičio pagrindinį paplūdimį smile.gif Ir mūsų šeimininkas pernai sakė, kad labai padaugėjo žmonių Divnoje.

QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
O širšės - na, širšės, dievo padarai lotuliukas.gif , vienais metais būna, kitais ne biggrin.gif .

Tikrai taip smile.gif Bet kai mes su mažais vaikais, tai nelabai malonu buvo. Jei vien suaugę važiuoja, tai kaip ir nieko tokio smile.gif

QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
Dabar iš eilės: midijų - austrių augyklos prasideda nuo pat įvažiavimo į pusiasalį. Ranka rašyti užrašai prie pastatų, neretai panašių į sandėlius ar rajono degalinių parduotuvėles, skelbia "Školki" (midijos) ir "Kamenici" (austrės).

Dar kai kur rašo "mušule" arba "dagnje" - čia irgi midijos. Restoranuose man atrodo daugiau būtent "mušule" mačiau parašyta.

QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
Važiuojant giliau į pusiasalį, yra užeigėlė prie įva-iavimo į miestelį Drače (įlankos pusėje). Ten prie kelio namukas ir prieplauka – parduoda išsivežimui ir gamina vietoje.

Ten ir perkame pastoviai smile.gif Jei galvosite kiek pirkti - mes dviems suaugusiems ir dviems vaikams 9-10 metų perkame vienai vakarienei 3kg.

QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 21:30)
Receptas - pats paprasčiausias - midijas nuplauti, kurios išsižioję ir nenori užsičiaupti, išmesti, iš kriauklių tarpelių peiliuku išlupti jūržoles. Suversti į didelį puodą BE VANDENS, uždengti ir kaitinti maždaug 10 min, kol midijos atsivers. Kitam puode pakepinti svogūną, česnakus, gerai būtų ir salierų stiebai kapoti, įpilti pusę stiklinės vyno, pusę stiklinės grietinėlės, kai užvirs, sudėti ten pat midijas (skystis, kurį jos išskyrė, turi ir likti pirmajame puode, nes ten neretai būna smėlio), išmaišyti ir valgyti su balta duona arba prancūziškomis bulvytėmis (kroatai, beje, nesivargina - sudeda į puodą midijas, įspaudžia česnako, užpila vyno, pakaitina ir valgo, bet maniškiams mano variantas patinka labiau, receptas, beje, autentiškas prancūziškas thumbup.gif )

O mes kitaip labiau mėgstame - su pomidorų padažų, šeimininkai išmokino smile.gif. Kroatų restoranuose tai vadinama "na buzaru". Kažkas tokio.
Atsakyti
QUOTE(enura @ 2015 06 21, 20:48)
ziurejau ir as kad dar Orebice pusej nemazai kempingu yra. o kaip ten ? gal irgi neblogai?

Šiemet į Orebič važiuojam jau 6 kartą, dar du kartus buvome Igranėje - visa tai per paskutinius 9 metus. Prieš kokius 15 metų dar buvome Senj. Tai manau aišku ar mums Orebiče gerai - važinėjame ten kaip į antrus namus smile.gif. Važiuojame ten visada pas tuos pačius šeimininkus, su kuriais per tą laiką susidraugavome. Jie turi savo vynuogynus, gamina savo vyną, kuriuo mus vaišina, o paskutinius kelis metus jau net nemokamai duoda kiek paprašysime smile.gif

Orebič palyginus su kitais kaimeliais pusiasalyje jau yra didesnis miestelis, bet mažesnis nei sakykim Makarska - mums pats tas. Miesto pakraštyje yra didesnė parduotuvė (maždaug Maxima XX dydžio smile.gif), šalia jos degalinė. Pačiame mieste yra mažesnių parduotuvėlių. Nemažai kavinių/restoranų, jau beveik apie kiekvieną žiname ką valgyt ir ko ne smile.gif Visada yra pasirinkimas kur pavalgyti.

Miestas turi nedidelį uostą, iš kurio galima nuplaukti į Korčulą arba su keltu, arba su mažesniais laiveliais. Keltu galima ir su mašina persikelt ir pavažinėti po Korčulą. Kažkada iš Korčulos galima buvo su keltu ir iki Dubrovniko nuplaukt, tik ilgokai jis plaukia ir lyg buvo panaikinę tą maršrutą, tai net nežinau ar dabar tai įmanoma.

Jei bus noro, galima nužygiuoti iki šv. Ilijos viršunės - aukčiausio Pelječaco kalno, kuriame žiemą kartais ir sniego būna smile.gif. Yra keli specialūs vedantys į viršunę takai. Kiek žiūrėjau nuotraukas, vaizdai ten iš viršaus fantastiški, tik pats niekaip neprisiverčiu per karščius užlipti smile.gif Beveik jau išvažiavus už miesto galima pasikelti (pėščiomis ar su mašina) iki pranciškonų vienuolyno, nuo kurio atsiveria nuostabi Orebičo, Korčulos ir viso Pelješaco sąsiaurio panorama. Toliau už maždaug 1km yra restoranas, kuriame vakare turėtų būti labai gražu žiūrėti į Korčulos senamiestį. Bėje, maždaug nuo tos vietos ir prasideda vienas iš takų link šv. Ilijos viršūnės.

Jei domina burlenčių sportas arba kaitingas, tai galite aplankyti už 5km nuo Orebičo esantį Viganj miestelį. Toje Pelješaco sąsiaurio vietoje beveik visada vėjuota, todėl ten yra burlentininkų pamėgta vietą, vyksta įvairios varžybos.

Pagrindiniame miesto paplūdimyje pavadinimu Trstenica yra baras, kaip suprantu ten vakarais vyksta diskotekos. Pats paplūdimys smulkaus žvyro, bet viename ruože yra ir smėliuko smile.gif Žmonių sezono metu prisirenka daug. Kituose miesto paplūdimiuose irgi pagrinde žvyras, bet yra kai kur ir stambesni akmenys. Paplūdimyje yra vandens pramogų (alia bananai smile.gif). Jūros ežių prie kranto niekada nemačiau, tik toliau nuo kranto, kur kojomis dugno jau nepasieksi. O vat aštunkojis prie kranto buvo smile.gif
Aplink miestą yra kalnai, todėl link jūros reikia leistis, bet nuokalnė ne tokia stati, kaip pvz. Igranėje, atgal eiti nesunku.

Orebiče žinau kelis kempingus, bet aišku gal yra ir kitų. Keli yra prieš pat miestą, vietovėje pavadinimu Mokalo. Kaip sako mūsų šeimininkas, ten gražus paplūdimys, bet mes nebuvome, tai negaliu pakomentuoti. Kitas kempingas yra pačiame mieste, prie pat Trstenica paplūdimio - iki jo nuo kempingo gal 20-30 metrų smile.gif. Mieste ir už jo yra viešbučių, bet jie čia turbūt mažai ką domina smile.gif

Jei dar kas domins - klauskit, bandysiu atsakyt smile.gif
Papildyta:
QUOTE(eceris @ 2015 06 22, 09:26)
midijų receptukams darau copy-paste. gal pasiryšim šiemet pamėgint paragaut

Aš jokių būdu nebandau jūsų atkalbėti patiems gaminti midijas, nes tai nelabai sudėtinga, bet jei dar jų neragavote, tai siūlyčiau iš pradžių vis dėlto paragauti jas restoranuose. Nes jeigu patiems nelabai pavyks skaniai pagaminti, tai nebenorėsit po to vėl ragauti smile.gif Mes kartą Igranėje viename restorane paragavome trim skirtingais būdais pagamintų midijų ir supratome, kad mums "na buzaru" variantas pats skaniausias. Bėje, kroatai "na buzaru" ne tik midijas gamina, bet ir krevetes bei vėžius kažkokius.
Atsakyti
QUOTE(Neo @ 2015 06 22, 09:44)
Šiemet į Orebič važiuojam jau 6 kartą, dar du kartus buvome Igranėje - visa tai per paskutinius 9 metus. Prieš kokius 15 metų dar buvome Senj. Tai manau aišku ar mums Orebiče gerai - važinėjame ten kaip į antrus namus smile.gif. Važiuojame ten visada pas tuos pačius šeimininkus, su kuriais per tą laiką susidraugavome. Jie turi savo vynuogynus, gamina savo vyną, kuriuo mus vaišina, o paskutinius kelis metus jau net nemokamai duoda kiek paprašysime smile.gif

Orebič palyginus su kitais kaimeliais pusiasalyje jau yra didesnis miestelis, bet mažesnis nei sakykim Makarska - mums pats tas. Miesto pakraštyje yra didesnė parduotuvė (maždaug Maxima XX dydžio smile.gif), šalia jos degalinė. Pačiame mieste yra mažesnių parduotuvėlių. Nemažai kavinių/restoranų, jau beveik apie kiekvieną žiname ką valgyt ir ko ne smile.gif Visada yra pasirinkimas kur pavalgyti.

Miestas turi nedidelį uostą, iš kurio galima nuplaukti į Korčulą arba su keltu, arba su mažesniais laiveliais. Keltu galima ir su mašina persikelt ir pavažinėti po Korčulą. Kažkada iš Korčulos galima buvo su keltu ir iki Dubrovniko nuplaukt, tik ilgokai jis plaukia ir lyg buvo panaikinę tą maršrutą, tai net nežinau ar dabar tai įmanoma.

Jei bus noro, galima nužygiuoti iki šv. Ilijos viršunės - aukčiausio Pelječaco kalno, kuriame žiemą kartais ir sniego būna smile.gif. Yra keli specialūs vedantys į viršunę takai. Kiek žiūrėjau nuotraukas, vaizdai ten iš viršaus fantastiški, tik pats niekaip neprisiverčiu per karščius užlipti smile.gif Beveik jau išvažiavus už miesto galima pasikelti (pėščiomis ar su mašina) iki pranciškonų vienuolyno, nuo kurio atsiveria nuostabi Orebičo, Korčulos ir viso Pelješaco sąsiaurio panorama. Toliau už maždaug 1km yra restoranas, kuriame vakare turėtų būti labai gražu žiūrėti į Korčulos senamiestį. Bėje, maždaug nuo tos vietos ir prasideda vienas iš takų link šv. Ilijos viršūnės.

Jei domina burlenčių sportas arba kaitingas, tai galite aplankyti už 5km nuo Orebičo esantį Viganj miestelį. Toje Pelješaco sąsiaurio vietoje beveik visada vėjuota, todėl ten yra burlentininkų pamėgta vietą, vyksta įvairios varžybos.

Pagrindiniame miesto paplūdimyje pavadinimu Trstenica yra baras, kaip suprantu ten vakarais vyksta diskotekos. Pats paplūdimys smulkaus žvyro, bet viename ruože yra ir smėliuko smile.gif Žmonių sezono metu prisirenka daug. Kituose miesto paplūdimiuose irgi pagrinde žvyras, bet yra kai kur ir stambesni akmenys. Paplūdimyje yra vandens pramogų (alia bananai smile.gif). Jūros ežių prie kranto niekada nemačiau, tik toliau nuo kranto, kur kojomis dugno jau nepasieksi. O vat aštunkojis prie kranto buvo smile.gif
Aplink miestą yra kalnai, todėl link jūros reikia leistis, bet nuokalnė ne tokia stati, kaip pvz. Igranėje, atgal eiti nesunku.

Orebiče žinau kelis kempingus, bet aišku gal yra ir kitų. Keli yra prieš pat miestą, vietovėje pavadinimu Mokalo. Kaip sako mūsų šeimininkas, ten gražus paplūdimys, bet mes nebuvome, tai negaliu pakomentuoti. Kitas kempingas yra pačiame mieste, prie pat Trstenica paplūdimio - iki jo nuo kempingo gal 20-30 metrų smile.gif. Mieste ir už jo yra viešbučių, bet jie čia turbūt mažai ką domina smile.gif

Jei dar kas domins - klauskit, bandysiu atsakyt smile.gif
Papildyta:

Aš jokių būdu nebandau jūsų atkalbėti patiems gaminti midijas, nes tai nelabai sudėtinga, bet jei dar jų neragavote, tai siūlyčiau iš pradžių vis dėlto paragauti jas restoranuose. Nes jeigu patiems nelabai pavyks skaniai pagaminti, tai nebenorėsit po to vėl ragauti smile.gif Mes kartą Igranėje viename restorane paragavome trim skirtingais būdais pagamintų midijų ir supratome, kad mums "na buzaru" variantas pats skaniausias. Bėje, kroatai "na buzaru" ne tik midijas gamina, bet ir krevetes bei vėžius kažkokius.

Koks puikus išsamus įrašas thumbup.gif
Neo, Orebič kaip mano skoniui - jau per didelis, mes per atostogas labai mėgstame visai mini kaimus smile.gif , bet pakeliui į Korčulą apsidairėme - labai gražu. Mes jau kelinti metai apsistojam už Makarskos Gradaco link - nuo jo iki Pelješaco netoli, ir iki BH netoli, o ten - gerokai pigiau nei Kroatijoje, nuvažiuojam derindami ekskursijas - maisto pirkimus smile.gif
Dėl midijų - taip, pirmą kartą jų irgi paragavom kavinėje, bet ne Kroatijoje, o Belgijoje thumbup.gif . Kroatijoje, kai tingiu gaminti, irgi užsisakome, bet šeima vieningai nubalsavo, kad namie gaminame skaniau. Prieš kelerius metus kroatijoje turėjome kaimynus čekus, jie buvo niekada neragavę, tai pagaminusi pavaišinau - kitą dieną nuvažiavo pirktis thumbup.gif . Dar man labai skanu aštunkojis, kaip jį gamina italai: apverda su daržovėmis, o paskui apkepa su daug prieskonių ir bulvėmis (tikrai su bulvėmis, tik gardina jas citrinomis ir petražolėmis). nerealiai gerai. ir kalmarus taip gaminti galima.
Man, kaip ir Enurai, kelionės didelė dalis įspūdžių - ir maistas. O produktai Kroatijoje - puikūs, šviežutėliai. Nors, kaip minėjau, Bosnijoje jie irgi ne blogesni, tik gerokai pigesni. O iš Gradac (taip pat ir iš Pelješac) pradžios iki Mostaro - apie 70 km, nerealaus gražumo Kravice kriokliai - iš viso apie 40 km, tai važiuojant apsižvalgyti, ne bėda užsukti į parduotuvę. Beje, BH prekybos centre net kroatišką alyvuogių aliejų pirkau trečdaliu pigiau nei pačioje Kroatijoje. O dar puiki veršiena, ėriena smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 06 21, 22:27)
Va, pasirausiau savo užrašuose:


user posted image
aciu labai labai. viskas issisaugota. tikrai pravers mirksiukas.gif 4u.gif

QUOTE(eceris @ 2015 06 22, 09:26)
sorry, ne į temą, bet iš praktikos....
apie jautienos kainas... kovą buvom gruzijoj. jautienos patiekalų kainos juokingai mažos-kepsniai, troškiniai ar kitokie patiekalai, porcija 6 lariai, t.y. apie 2,5 eurais. kai tuo tarpu vištienos patiekalai 9 lariai arba apie 3,6 eurais. na kas gali pirkti vištieną, kai jautiena tokia pigi smile.gif
  dabar į temą. nepykit už plagijavimą, bet midijų receptukams darau copy-paste. gal pasiryšim šiemet pamėgint paragaut ax.gif


na tikrai koks skirtumas Gruzijoj bigsmile.gif tai aisku tik jautiena ir valgyti drinks_cheers.gif
Na va kaip gerai, kai dar kazkam pravercia diskusija biggrin.gif Paragaukit gal patiks, bet kaip jau ir kiti temoj pasisake reiktu pradeti nuo paruostu kavineje. Tada ir gamindami jau zinosit kaip turi buti ir ar pavyko mirksiukas.gif 4u.gif


QUOTE(Neo @ 2015 06 22, 09:44)
Šiemet į Orebič važiuojam jau 6 kartą, dar du kartus buvome Igranėje - visa tai per paskutinius 9 metus. Prieš kokius 15 metų dar buvome Senj. Tai manau aišku ar mums Orebiče gerai - važinėjame ten kaip į antrus namus smile.gif.

Jei dar kas domins - klauskit, bandysiu atsakyt smile.gif



oi kaip issamiai bigsmile.gif ACIU 4u.gif
man rodos Mokalo viena kempinga ir nusiziurejau, jame vietos terasose padarytos su vaizdu i jura, atseit nuostabus saulelydziai buna bigsmile.gif cia tam atvejui jeigu nebutu vietu Divnoj, Lukoj ir dar vienam.

vandens sporto tai nepraktikuojam, bet visai noreciau pameginti kaitavima ar pan. ax.gif Lyg ir kazkur rase, kad yra teikiamos tokios pamokos. Bet cia jau vietoj ziuresim ar susigundysiu.

O verta i Korculo sala keltis be masinos? Ka ten galima nuveikti?


QUOTE(jurasaule @ 2015 06 22, 10:59)
Man, kaip ir Enurai, kelionės didelė dalis įspūdžių - ir maistas. O produktai Kroatijoje - puikūs, šviežutėliai. Nors, kaip minėjau, Bosnijoje jie irgi ne blogesni, tik gerokai pigesni. O iš Gradac (taip pat ir iš Pelješac) pradžios iki Mostaro - apie 70 km, nerealaus gražumo Kravice kriokliai - iš viso apie 40 km, tai važiuojant apsižvalgyti, ne bėda užsukti į parduotuvę. Beje, BH prekybos centre net kroatišką alyvuogių aliejų pirkau trečdaliu pigiau nei pačioje Kroatijoje. O dar puiki veršiena, ėriena smile.gif


drinks_cheers.gif cia daug buvo rasoma, kad nelabai ypatingai ruosiami patiekalai, t.y. be jokiu imantrybiu. Bet manau, kad kai produktas sviezias nieko ir nereikia - druskyte, pipiriukai, cesnakas, citrinos sultys- viskas ko uztenka thumbup.gif

mano mintis skaitot, kaip tik norejau del Mostaro klausti. Kaip supratau verta ten nuvaziuoti ir su salim, miestu susipazinti ir dar tuo paciu ir naudos gauti, t.y. apsipirkti ir skaniai pavalgyti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(enura @ 2015 06 22, 11:47)
O verta i Korculo sala keltis be masinos? Ka ten galima nuveikti?

Mes praktiškai kiekvienais metais kai Orebiče atostogaujame plaukiame į Korčulą. Pagal vieną iš versijų ten yra Marko Polo gimimo vieta, bet man atrodo, kad Venecijos versija yra tikresnė smile.gif. Nedidelis, bet gražus senamiestis su daug siaurų gatvelių, kurios suprojektuotos taip, kad vėjas kuo mažiau trukdytų gyventojams. Ramiai bevaikštant užtektų valandos, daugiaisia dviejų visoms gatvelėms apeiti. Na ir vakare gražu, romantika smile.gif Nuplaukti į vieną pusę kainuoja berods 2-3Eu žmogui, tai neturint ką veikt parekomenduočiau nuplaukti, galima puikiai praleisti vakarą smile.gif.

Vis daugiau restoranų Orebiče ir Korčuloje priima mokėjimo korteles, anksčiau su tuo buvo sunku. Pernai Korčuloje pirmą kartą pastebėjome, kad nemažai kavinių pradėjo taikyti kažkokį mokestį, nebeatsimenu kaip vadinasi, bet pavadinimas nepanašus į arbatpinigius.
Atsakyti