Įkraunama...
Įkraunama...

Kroatija

QUOTE(Hippie @ 2015 07 03, 01:38)
Gurkšnodama sausą raudoną Pietinės Afrikos Shiraz fermentuotų vynuogyčių produktą jau svajoju kaip SUHO VINO ieškosiu Kroatijoje
Niu taip pozityviai nuteikėt biggrin.gif , bet nieko tokio-mes optimistai-vyras ir du bernai nardys, mes su dukryte vaidinsim undines su pliažiniu kamuoliu, jei bus visai prastai-lakstysim po aplinkinius pliažus, kaip suprantu Pag pliažiukas toks fainas-vaikiškas, "balinis", bent iš nuotraukų taip atrodo nuorodoje apie Sandy Beaches.

O kaip dėl Trogir, Zadar, Split, Šibenik-ar turi kokių pliažiukų, kuriuose verta su vaikais nusigrūst? 
Niu ir mes taip darysim, o nakvot teks grįžt į Zaton biggrin.gif Bet pala pala, o kaip va šita, optinė apgaulė? 8. Ninska Laguna (Nin)
Close to Zadar but far from its crowds proudly reins the ancient town of Nin. The cradle of Croatian royalty, it’s existed for over a millennia and it serves as a perpetual symbol of the country’s sovereignty. And yes, it has sand beaches. Quite a few actually – the entire lagoon is made of sand and mud. Its most famous beach is Kraljicina plaza (“Queen’s Beach”).
You’ll love it because: it will keep you looking gorgeous! One of the lagoon’s special features is medical mud.

Šitą ir pati žinau (pasakė mandra sausiuko mėgėja
Ok-atsiminsiu-milteliai (prošek)-tabu

Karstelėjęs? O ta Malvazija kiek kaštuoja, kad tik ponų gėrimas? smile.gif Man vynų, kaip ir gražių gamtos vaizdų, kaip ir vietinio maisto tema-neišsemiama...
Papildyta:
thumbup.gif

Aš raudonų (vynų) gerbėja, bet Kroatijoj turėtų mano vyro širdis džiaugtis dėl baltų vynų smile.gif Moku ir rusiškai, truputį lenkiškai, angliškai, Ich liebe dich net vokiškai, tai manau išsisuksim kaip nors biggrin.gif

Nuo Šibeniko arčiausiai iki tų Krk krioklių, tai galvojau gal ir jame yra ką pamatyt..., o Kauną jau matėm (niu, Split'ą ta prasme irgi biggrin.gif, nežinau ar vaikams bus įdomūs tie Dekletiono rūmai, gal dar ne tas amžius...), Zadarą rei kbūtinai pamatyt, ačiū už pasidalinimus, tik ta 6-ą ryto atrodo nerealu atostogų metu, nebent egzotikos vardan (jei vyras miegančią su vaikais įsimestų į auto ir nuvežtų į vietą biggrin.gif)

Brač (ne sala, ištiktukas), niu reiks į tą Pag nuvaryt, net seilė varva, o kaip to paršelio ar ėriuko reikalaut?  biggrin.gif Brangus reikalas?

Kaip ruošti austres?  blush2.gif Niekada neragavau, bet bais noriu-afrodiziakas GI biggrin.gif Kavinėse brangu, gal galėčiau ir pati kažkaip pateikti šeimynai?  ax.gif Bus jų kitą savaitę, sezona jau ar dar ne? smile.gif

***************

Sum a sumarum-šitoje temoje labai smagi aura smile.gif Visi geranoriškai dalinasi info, senoliai pasidalina savo patirtimis, žiniomis, vyrukai pasipešioja-labai smagu (jokios ironijos balse) smile.gif  4u.gif

Neatidžiai skaitote lotuliukas.gif Jau rašiau, ka Pelješac pusiasalis garsėja raudonu "dignač" ir Plavac vynais. Ir jų, ir kitų, ir Malvazijos kainos - kokios tik norite - nuo kelių eurų iki kelių dešimčių ir net šimtų, priklausomai nuo gamintojo, išlaikymo, metų ir t.t. "dignač" kainos prasideda, pvz, nuo 25 eu pas vertinamus gamintojus, Plavac pigesnis, pilstomas vynas, kaip jau rašiau, net ir 1 eu/litras kartais aptinkamas neblogas. Reikia ieškoti ir ragauti.
Austrių ruošti nereikia. Reikai nuvažiuoti ten, kur jos auginamos, atsisėsti dviejų staliukų užeigėlėje (dažnai primena sandėliuką ar remonto dirbtuvę, jei ką) po pušimis ant jūros kranto, užsisakyti ir mėgautis. Austrės valgomos šviežios, t.y. žalios, užsigeriant vynu. Pas augintojus pietuose jų kaina - apie 10 kunų, t.y. grubiai 5 Lt, Seline, kuris yra netoli Zadaro (apie 37 km, bet mes važinėdavom), jei gerai prisimenu, kainavo apie 8 kn. Restoranuose - gal trigubai brangiau.
Paršiukų-ėriukų kanobose reikalauti nereikia. važiuojate pro šalį, pamatote besisukantį ant iešmo, stojate ir prašote patiekti. Užsakymas matuojamas kilogramas (1 kg - jiedan kilgram), keturiems per akis ir dar šiek tiek smile.gif Priedai meniu surašyti, paprastai keptos bulvės (krumpir) ir salotos (salata). Aiškiau nebūna.
Atsakyti
QUOTE(neringaliub @ 2015 07 03, 10:48)
sveiki, o gal kas galėtų pasidalinti informacija telefonų ar kitų kontaktų kur kreiptis sugedus mašiniukui pvz, kroatijoje, austrijoj, slovakijoj, vengrijoj (domina visos valstybės per kurias važiuosim). Kelsim sparnus jau ateinantį penktadienį, o man baisu darosi kaip reiks susikalbėti ir kur kreiptis sugedus masinytei.

galbūt tiks info čia:
http://keliaujantiems.eu/salys-13/lt/
Atsakyti
QUOTE(jurasaule @ 2015 07 03, 12:39)
Paršiukų-ėriukų kanobose reikalauti nereikia. važiuojate pro šalį, pamatote besisukantį ant iešmo, stojate ir prašote patiekti. Užsakymas matuojamas kilogramas (1 kg - jiedan kilgram), keturiems per akis ir dar šiek tiek smile.gif Priedai meniu surašyti, paprastai keptos bulvės (krumpir) ir salotos (salata). Aiškiau nebūna.

sorry, jurasaule, įkišiu savo trigrašį smile.gif
jenjetina, (berods taip paršiukai-ėriukai vadinas pakelėj kepami) gali nepatikti, nes tai jauno paršelio ar ėriuko mėsytė. tarkim mano brangioji veršienos nemėgsta dėl pernelyg švelnaus-pieniško skonio. tas pats buvo ir su paršiuku-ėriuku. atnešė ir vieno ir kito mišinį ir teko beeveik viską man suvalgyt... ax.gif

https://onedrive.liv.....int=photo,JPG

https://onedrive.liv.....int=photo,JPG
Papildyta:
QUOTE(Aimeja @ 2015 07 03, 13:09)
Eceri, važiuosit šiemet į Kroatiją?  smile.gif

na ne visai bet beveik smile.gif. išvažiuojam 16 liepos į juodkalniją. tačiau antra atostogų pusė bus apsigyventa tik 50 km nuo dubrovniko ir 100 km nuo ston, tad planuose prasiblaškymui ten apsilankyt. juolab kartu bus atostogautojas, kuris ten nebuvęs ax.gif . pabūsiu gidu smile.gif (ne viena perskaičius postą pagalvos-neduok dieve tokį gidą turėt-jau vien forume jo perteklius visur lotuliukas.gif )
Atsakyti
QUOTE(eceris @ 2015 07 03, 13:29)
sorry, jurasaule, įkišiu savo trigrašį smile.gif
  jenjetina, (berods taip paršiukai-ėriukai vadinas pakelėj kepami) gali nepatikti, nes tai jauno paršelio ar ėriuko mėsytė. tarkim mano brangioji veršienos nemėgsta dėl pernelyg švelnaus-pieniško skonio. tas pats buvo ir su paršiuku-ėriuku. atnešė ir vieno ir kito mišinį ir teko beeveik viską man suvalgyt... ax.gif





Tik patikslinu. Aviena (ėriukas) - janjetina. Jautiena - govedina arba junetina. Jei netyčia pamirštumėte, nes panašūs žodžiai, tai lengva prisiminti: jei po j eina a, tai bus aviena laugh.gif Kai meniu būna virtų makaronų sriuba jautienos sultinyje, tai visada rašoma goveda juha. Juha - sriuba.
Teletina - veršiena. Panašu į rusų k. "teliatina". Kiauliena - svinjetina. Dažnai galima sutikti meniu "svinjskog mesa", tai aišku apie ką. Vištiena - piletina. Keptos bulvės - prženi krumpiri. O "pečeni krumpiri" - tai krosnyje ar orkaitėje užkeptos bulvės, būtent jų reikia prašyti užsakant paršiukus ar ėriukus, nes jos pačios skaniausios.
Atsakyti
QUOTE(neringaliub @ 2015 07 03, 10:48)
sveiki, o gal kas galėtų pasidalinti informacija telefonų ar kitų kontaktų kur kreiptis sugedus mašiniukui pvz, kroatijoje, austrijoj, slovakijoj, vengrijoj (domina visos valstybės per kurias važiuosim). Kelsim sparnus jau ateinantį penktadienį, o man baisu darosi kaip reiks susikalbėti ir kur kreiptis sugedus masinytei.
.

jei taip baisu kasko drauskites ,nutemps kur reikia ir nemokamai smile.gif zadare servise meistrai visom kalbom kalbejo ..rusas meisterys kaip priiminejo i darba sake klause ne ka moki ..o kokias kalbas moki smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2015 07 03, 17:21)
Tik patikslinu. Aviena (ėriukas) - janjetina. Jautiena - govedina arba junetina. Jei netyčia pamirštumėte, nes panašūs žodžiai, tai lengva prisiminti: jei po j eina a, tai bus aviena laugh.gif Kai meniu būna virtų makaronų sriuba jautienos sultinyje, tai visada rašoma goveda juha. Juha - sriuba.
Teletina - veršiena. Panašu į rusų k. "teliatina". Kiauliena - svinjetina. Dažnai galima sutikti meniu "svinjskog mesa", tai aišku apie ką. Vištiena - piletina.  Keptos bulvės - prženi krumpiri. O "pečeni krumpiri" - tai krosnyje ar orkaitėje užkeptos bulvės, būtent jų reikia prašyti užsakant paršiukus ar ėriukus, nes jos pačios skaniausios.

ačiū, Subjektyvi. Tavo žinios apie kroatiją nepamainomos thumbup.gif (nors pati žinai, kad ne visos forume tokios nuomonės apie Tave ax.gif )
kai užsakinėjau pernai janjetiną, klausia barmenė iš kur mes, sakau Litva, tada sako atnešiu "svinja i kartopel"-ir juokiasi kartu su mumis thumbup.gif . na ką padarysi, dar pas juos išlikę, kad mes jiems rusakalbiai.(o gal jie savo išprusimą rusų kalba nori parodyt, nors mano vaikai jos jau nemoka g.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eceris: 03 liepos 2015 - 16:58
Mano žinios ne visose srityse itin išsamios, vis tik net ir 10 m. nepakanka visko aprėpti ar pažinti, kai tiek salų, skirtingų miestelių ir parkų gausa, Dievulis Kroatijai drėbtelėjo ir nepagailėjo. Yra labai gerų vynų, labai, tik juos reikia atrasti, geriausia pačias vyno daryklas, nes parduotuvėse jų kainos dvigubos. Bet net degustuojant vietinius stalo vynus, jau juntamas savitas kiekvieno regiono koloritas. Tokio raudono teran, koks jis Istrijoje, niekur nerasi. Nes jis čia geriausias. O ir malvazija su graševina gali būti nuo eilinio stalo vyno skonio iki tobulo, rinktinio. Tik tiek pritarsiu, kad kur esi - ten ir reikia skanauti vietinius vynus. Aplinka, savitas koloritas, maisto specifika, atmosfera, tai visuma, kuri siejasi ir sukuria atitinkamą nepakartojamą nuotaiką. Kitur ar namie to nepajusi.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2015 07 03, 17:25)
Mano žinios ne visose srityse itin išsamios, vis tik net ir 10 m. nepakanka visko aprėpti ar pažinti, kai tiek salų, skirtingų miestelių ir parkų gausa, Dievulis Kroatijai drėbtelėjo ir nepagailėjo.  Yra labai gerų vynų, labai, tik juos reikia atrasti, geriausia pačias vyno daryklas, nes parduotuvėse jų kainos dvigubos. Bet net degustuojant vietinius stalo vynus, jau juntamas savitas kiekvieno regiono koloritas. Tokio  raudono teran, koks jis Istrijoje, niekur nerasi. Nes jis čia geriausias. O ir malvazija su graševina gali būti nuo eilinio stalo vyno skonio iki tobulo, rinktinio. Tik tiek pritarsiu, kad kur esi - ten ir reikia skanauti vietinius vynus. Aplinka, savitas koloritas, maisto specifika, atmosfera, tai visuma, kuri siejasi ir sukuria atitinkamą nepakartojamą nuotaiką. Kitur ar namie to nepajusi.

Subjektyvi, aš jūsų dėka atradau Kroatiją ir jos nuotaiką. Tegu patinka skirtingos pusės, skirtingi dalykai, bet - patinka. O dalintis visada smagu thumbup.gif
Atsakyti
Labai netikėta, dėkui, tuo pačiu linkiu kiekvienam atrasti "savo" Kroatiją, tiek aktyviam, tiek pasyviam, tiek stabiliam kokybiškam poilsiui. smile.gif Nes yra labai daug šalių, kurios savaip žavios ir turi savų traukos šaltinių, bet visada kažkodėl smagu po jų vėl ir vėl grįžti į Kroatiją.
Atsakyti
Sveiki,
gal kas galite papasakoti apie Brijuni nacionalinį parką.
Atsakyti
Ojojojojoi, jau poryt 5-ą ryto turėtumėm pajudėt iš LTU bigsmile.gif

Norim aplankyt Krk nacionlinį parką, bet ten jų duodamas pdf'inis kainininkas man kosmosas kažkok, kodėl nėra VIENOS kainos suagusiems, kitos-vaikams? biggrin.gif Kas ten per kainų kokofoniją, kaip žinot kur ten eit, kur ne doh.gif Mes norim gražių vaizdų, krioklių ir galimybės su vaikais juose pasimaudyt, tai kiek kainuotų 2 suaugusiems ir 3 vaikams (7, 8 ir 14m.)? g.gif

QUOTE(jurasaule @ 2015 07 03, 11:39)
Neatidžiai skaitote lotuliukas.gif Jau rašiau, ka Pelješac pusiasalis garsėja raudonu "dignač" ir Plavac vynais. Ir jų, ir kitų, ir Malvazijos kainos - kokios tik norite - nuo kelių eurų iki kelių dešimčių ir net šimtų, priklausomai nuo gamintojo, išlaikymo, metų ir t.t. "dignač" kainos prasideda, pvz, nuo 25 eu pas vertinamus gamintojus, Plavac pigesnis, pilstomas vynas, kaip jau rašiau, net ir 1 eu/litras kartais aptinkamas neblogas. Reikia ieškoti ir ragauti.

Austrių ruošti nereikia. Reikai nuvažiuoti ten, kur jos auginamos, atsisėsti dviejų staliukų užeigėlėje (dažnai primena sandėliuką ar remonto dirbtuvę, jei ką) po pušimis ant jūros kranto, užsisakyti ir mėgautis. Austrės valgomos šviežios, t.y. žalios, užsigeriant vynu. Pas augintojus pietuose jų kaina - apie 10 kunų, t.y. grubiai 5 Lt, Seline, kuris yra netoli Zadaro (apie 37 km, bet mes važinėdavom), jei gerai prisimenu, kainavo apie 8 kn. Restoranuose - gal trigubai brangiau.

Paršiukų-ėriukų kanobose reikalauti nereikia. važiuojate pro šalį, pamatote besisukantį ant iešmo, stojate ir prašote patiekti. Užsakymas matuojamas kilogramas (1 kg - jiedan kilgram), keturiems per akis ir dar šiek tiek smile.gif Priedai meniu surašyti, paprastai keptos bulvės (krumpir) ir salotos (salata). Aiškiau nebūna.


Iki to pusiasalio nepritrauksim, reiks ieškoti vietinių pigių, raudonų ir sausų smile.gif

O kiek jų per kartą "suvalgoma"? Ar jos tiesiog nurijamos (nesuprantu kaifo, nors skonis koks pasijaučia nurijimo metu? biggrin.gif )?

Kas yra kanobai? Kiek apytiksliai kilas paršelio, ėriuko kainuoja?

QUOTE(eceris @ 2015 07 03, 12:29)
jenjetina, (berods taip paršiukai-ėriukai vadinas pakelėj kepami) gali nepatikti, nes tai jauno paršelio ar ėriuko mėsytė. tarkim mano brangioji veršienos nemėgsta dėl pernelyg švelnaus-pieniško skonio. tas pats buvo ir su paršiuku-ėriuku. atnešė ir vieno ir kito mišinį ir teko beeveik viską man suvalgyt...


Patiks patiks cool.gif Ir vaizdas man patinka, mes visi juodi mėsėdžiai.

QUOTE(Aimeja @ 2015 07 03, 12:35)
Tu tik rašyk, rašyk jokio pertekliaus nėra, įdomiai rašai, viską skaitau. 


drinks_cheers.gif

QUOTE(Subjektyvi @ 2015 07 03, 16:21)
Tik patikslinu. Aviena (ėriukas) - janjetina. Jautiena - govedina arba junetina. Jei netyčia pamirštumėte, nes panašūs žodžiai, tai lengva prisiminti: jei po j eina a, tai bus aviena laugh.gif Kai meniu būna virtų makaronų sriuba jautienos sultinyje, tai visada rašoma goveda juha. Juha - sriuba.
Teletina - veršiena. Panašu į rusų k. "teliatina". Kiauliena - svinjetina. Dažnai galima sutikti meniu "svinjskog mesa", tai aišku apie ką. Vištiena - piletina.  Keptos bulvės - prženi krumpiri. O "pečeni krumpiri" - tai krosnyje ar orkaitėje užkeptos bulvės, būtent jų reikia prašyti užsakant paršiukus ar ėriukus, nes jos pačios skaniausios.


O, kaip išsamu, ačiū 4u.gif O paršelis kaip?

QUOTE(eceris @ 2015 07 03, 16:57)
kai užsakinėjau pernai janjetiną, klausia barmenė iš kur mes, sakau Litva, tada sako atnešiu "svinja i kartopel"-ir juokiasi kartu su mumis


Ji užsakinėjot jAnjetina, tai kodėl ji svinja jums nešė? Kaip supratau janjetina, tai ėriena?

QUOTE(Subjektyvi @ 2015 07 03, 17:25)
Mano žinios ne visose srityse itin išsamios, vis tik net ir 10 m. nepakanka visko aprėpti ar pažinti, kai tiek salų, skirtingų miestelių ir parkų gausa, Dievulis Kroatijai drėbtelėjo ir nepagailėjo.  Yra labai gerų vynų, labai, tik juos reikia atrasti, geriausia pačias vyno daryklas, nes parduotuvėse jų kainos dvigubos. Bet net degustuojant vietinius stalo vynus, jau juntamas savitas kiekvieno regiono koloritas. Tokio  raudono teran, koks jis Istrijoje, niekur nerasi. Nes jis čia geriausias. O ir malvazija su graševina gali būti nuo eilinio stalo vyno skonio iki tobulo, rinktinio. Tik tiek pritarsiu, kad kur esi - ten ir reikia skanauti vietinius vynus. Aplinka, savitas koloritas, maisto specifika, atmosfera, tai visuma, kuri siejasi ir sukuria atitinkamą nepakartojamą nuotaiką. Kitur ar namie to nepajusi.


Kaip literatūriškai viską aprašot 4u.gif O kaip sužinoti kur tos daryklos?
Atsakyti
QUOTE(Hippie @ 2015 07 04, 20:20)
Ji užsakinėjot jAnjetina, tai kodėl ji svinja jums nešė? Kaip supratau janjetina, tai ėriena?

barmenė pati pasiūlė mix'a paimt, kad paragaut ir ėrienos ir paršienos smile.gif
porcijos dydžio net nežinojom. tiesiog atnešė dviems. kadangi manoji nekokia valgytoja aplamai, o dar tas jauno gyvulio skonis, tai teko man "prakaituot". barmenė pamačius kad viską suvalgiau, paklausė juokdamasi-gal atnešt atsigert. bet kai paplojau per savo prikimštą pilvą, smagiai pasijuokėm kartu smile.gif patikėkit, porcija tikraaaai didžiulė bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eceris: 04 liepos 2015 - 20:40