Nuotraukas ir žolelių aprašymus galite peržiūrėti
http://manovirtuve.c...snis/zoles.htmlPrieskoninės žolelės maistui gardinti buvo naudojamos jau žiloje senovėje. Mokslininkai rado įrodymų, jog kalendra buvo vartojama prieš 7000 metų, o senovės graikų atletai būdavo apdovanojami petražolių vainikais.
Nors griežtų taisyklių vartojant žoleles nėra, kai kurios jų ypač gerai dera su kitais maisto produktais: pomidorai ir bazilikas, kiauliena ir šalavijas, aviena ir mėta. Beje, maistui gardinti gali būti naudojami ne tik žolelių lapai, bet ir jų stiebai - petražolių ar kalendros stiebus galima dėti į sultinius, sriubas ar padažus ir virinti, taip ištraukiant visą aromatą, o rozmarino stiebai gali būti panaudojami kaip iešmeliai.
Dauguma žmonių neturi sąlygų auginti žolelių namuose, todėl jas perka parduotuvėse ar turguje. Perkant žoleles reikėtų rinktis tas, kurios yra sodriai žalios spalvos, nesuvytusios, lapai turėtų būti nepageltę ir be tamsių dėmių.
Parduotuvėse galima nusipirkti žolelių vazonėliuose, tokias nepaprastai mėgstu. Tinkamai prižiūrimos jos išsilaikys ilgą laiką. Šią vasarą pirktą baziliką vazonėlyje auginau 2 mėnesius, o jis nuvyto tik man išvažiavus atostogauti į Lietuvą nebuvo kam palaistyti.
Nuskintos žolelės greit suvys, todėl jei tokias perki, reikėtų jas suvartoti gana greitai. Nuskintų žolelių gyvavimo laiką galima kiek prailginti jas laikant šaldytuve, suvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį ir laisvai įvyniotas į virtuvinę plėvelę. Taip laikomos žolelės išsilaikys savaitę ar ilgiau, tik reikėtų nepamiršti kas kelias dienas pakeisti popierinį rankšluostį.
Jei šaldytuve daug vietos, galima žoleles laikyti pamerktas į vandenį. Vandenį reikėtų pakeisti kas kelias dienas ir pakirpti kotų galus.
Taip pat žoleles galima užšaldyti šaldiklyje jos kiek praras spalvą, tačiau išsaugos skonį. Aš dažniausiai šaldau petražoles: tiesiog susmulkinu ir užšaldau tvirtai uždengtame inde, tačiau galima šaldyti ir kitas žoleles baziliką, raudonėlį, laiškinį česnaką, krapus, kalendrą bei daržinį builį. Nepjaustytas žoleles šaldyk sudėtas į oro nepraleidžiantį indą. Susmulkintas gali šaldyti taip pat kaip aš tvirtai uždengtame indelyje, arba sudėk į formeles ledukams, užpilk vandeniu ir užšaldyk. Yra dar vienas šaldymo būdas: suplak žoleles su trupučiu aliejaus smulkintuvu ir šią košę užšaldyk ledukų formoje. Šaldytos žolelės išsilaikys iki 6 mėnesių.
Kai kurias žoleles galima ir džiovinti, pavyzdžiui, čiobrelį, rozmariną, mėtas, šalaviją, mairūną, raudonėlio bei lauro lapus. Surišk žolelių kotus ir pakabink saulėje ar šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje lapais žemyn, kad visi aromatiniai aliejai susikauptų lapuose. Žolelės turėtų išdžiūti per 3-5 dienas, priklausomai nuo oro. Išdžiovintas žoleles sudėk į užsukamą indą ir laikyk iki 12 mėnesių.