Įkraunama...
Įkraunama...

Streptokarpai ir kiti gesnerijiniai (24)

Pas jus buvo vienas iš pirmųjų kapiliarinių demblių, dabar pasirodė naujoviški su apsauginiu ''vivapul'' sluoksniu, vat jis mane ir domina, be to nesvarbu ką laikai su vandeniu ant palangės tiesioginėje dienos šviesoje tada triskart-keturiskart greičiau dauginasi šlapioje dangoje mikroorganizmai ir dumbliai, aš kapiliarinį matą naudosiu tik lentynose po dirbtine šviesa, galima panaudoti akvai skirtus preparatus nuo dumblių, šis klausimas išsprendžiamas smile.gif Vat kad indelis su strepsiuku turi turėti svorį, kurio pagalba išstumiamas vanduo iš demblio į paviršių --tai jau kliūtis, nes pas mane vaikučiai keramzite , ir tik vaikučius ruošiuosi taip auginti, sakykim net ir įsodinti į substratą bus per lengvi, čia jau reikia gerai pagalvoti , kaip čia padarius irar išvis įmanoma padaryti rolleyes.gif

QUOTE(b.kite @ 2016 01 17, 18:01)
vienas klausimas

...tai kaip ir kokiu budu strepsus apsaugoti nuo drusku?
ar pakanka virinti vandentiekio vandieni?

Savo namuose maždaug galim nustatyti koks pas mus vanduo -kietas ar minkštas, jei pavirinus puodas greitai pasidengia apnašomis-kalkėmis ir jų daug - bus kietas. Dar siūlo nustatyti vandens kietumą vartojant muilu--kietame vandenyje muilas po vandens srove ''nenori'' putoti, po minkšto vandens srove--muilas tarsi nueina dribsniais. Žinoma geriausia jei yra galimybė pasidaryti-susimokėti už cheminę savo namų-buto vandens analizę .

Kietas vanduo savyje turi ištirpusias kietasias druskas karbonatinį kalcį ir karbonatinį magnį, laistant tokiu vandeniu pastoviai žemėje susidaro kalkių perteklius kuris ir užrūgština žemę, kenkia augalams.

Vandenį suminkštinti google siūlo:
1.Dedant į vandenį cheminių preparatų , bet čia reikalingas tikslumas dozuojant, preparate esančios rūgštys neitralizuoja suriša vandenyje esančias kalkes, preparato kiekis priklauso nuo vandens kietumo, kur įsigyti dar nebandžiau domėtis, bet skaičiau ,kad tokie yra, būna tabletėmis arba skysti.

2. Naudojant elektromagnetinius nukalkintojus, kurie cituoju: ""Elektromagnetiniu principu veikiantys prietaisai irgi yra naudojami nukalkinimui, tačiau jie vandens nefiltruoja, t. y. nekeičia vandens kietumo, o priverčia kalcį kristalizuotis. Taip jis nepašalinamas, tačiau ir nenusėda ant sienelių ar paviršių, o yra išplaunamas kartu su vandeniu...."""

3. Virinant-ataušinant vandenį druskos nusėda apnašomis ant indo sienelių, Laistant vien virintu neblogai kelis kart į mėnesį dadėti acto ( 1 arb. š --1 l vandens) arba panaudoti ne actą o citrinos rūgštį ( 1 litrui vandens--5 kristalėlius)

4. Prisipilti vandens ir leisti jam parą, kas turi mažai gėlių ir 2 paras nusistovėti--išgaruos chloras ir išsiskirs-nusės ant dugno didesnė dalis kalkių.

5. Užšaldyti vandenį, užšalusios druskos matysis ledo vidury tarsi balzgana dėmė-vat ją vandenį atšildžius pašalinti ,druskų gumului dar neištirpus.

nuo savęs galiu pridurti:
>>> Dažniau strepsiukus persodinti pakeitus senas žemes naujomis, nors kas 3 mėn.

>>>Nelaistyti ilgą laiką gynu distiliuotų vandeniu nes iš žemės jis išplaus ne tik kenksmingas bet ir naudingas druskas, augalas badaus, blogai augs, menkai žydės. Distiliuotas vanduo pilnai suriša visas druskas

>>>Visus augalus laistyti tik šiltu, na nors kambario temperatūros vandeniu

Na ir svarbiausia atsirinkti sau tai , kas geriausia tinka palei turimą augalų skaičių , ""kišenės"" pajėgumus bei laiko užimtumą ir daugiau pasidairyti google infos jei rimtai ruošiatės minkštinti vandenį vienu ar kitu būdu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo klivija2: 18 sausio 2016 - 13:47
Silvija, DS Zolotoj Kliuchik yra viena iš labiausiai druskoms jautrių veislių. N kartų jau pasakojau - nesidaugina, pūsta, nenori augti.

Atsakyti
Kol dar nenutolom nuo kieto vandens temos smile.gif
Suprantamai paaiškina -kietas vanduo veikia ir sveikatą, gera info

http://feng-shui-clu...u/aqua/hard.htm
Atsakyti
Na taip, labai įdomia informacija užvertėte.
Dar esu knygoje apie kambarinių augalų,priežiūrą radusi, kad vandens minkštinimui naudojami medžio pelenai( 3 g litrui vandens). Dar vanduo minkštinamas į kibirą vandens pamerkiamas maišiukas su rūgščia durpe.Pati nebandžiau nei su pelenais nei su durpe.Man priimtiniausias yra lietaus vanduo, arba tirpintas sniegas,Vasarą vežuosi iš sodybos tvenkinio, kur itin minkštas vanduo.Pati esu tikrinusi su popierėliais, pirktais sodo - daržo parduotuvėje.Miestuose vandentiekio vanduo turi atitikti kažkokias normas,Manau kietas tikrai nebus.Bent mūsų mieste jis vienas geriausių LT.

Silvija, pas mane Apis augo pavyzdingai, be jokių kaprizų.Tik niekaip nenorėjo išmokti gerti pats.
Atsakyti
QUOTE(klivija2 @ 2016 01 18, 17:56)
Kol dar nenutolom nuo kieto vandens temos  smile.gif
Suprantamai paaiškina -kietas vanduo veikia ir sveikatą, gera info

http://feng-shui-clu...u/aqua/hard.htm

net neskaičius pagalvojau, kad tai bus filtrų reklama lotuliukas.gif Akurat smile.gif
Lietuva gali didžiuotis vandens kokybe, kas jau kas, bet miestų vanduo pas mus tikrai geras. Šulinių ir visokių balų - klausimas, būna visaip.

Virinti vandenį augalams ar ne? Vieni rašo, kad būtina, kiti, kad negalima smile.gif. Net paveiksliukų kažkurioje temoje apie strepsus esu įdėjusi (ar nuorodą į straipsnį) - laistyti virintu vandeniu augalai atrodo prasčiau už laistytus nevirintu. Čia irgi galima veltis į diskusijas, panašias kaip tokias duoti vaikui kiaušinio ar neduot (kai mane augino - sakė medikai, kad būtina, kai aš saviškį auginau - kategoriškai tvirtino, kad iki 3 metų negalima, kai auginsiu anūkus, manau, kad jau gali būti galima lotuliukas.gif ).

Praustis maloniau minkštu vandeniu, gerti reikia nevirintą, nes kitaip greitai teks gerti kalcio ir magnio papildus. Kietas vanduo tik gadina skalbimo mašinas ir indaploves. Minkštas vanduo padeda surūdyti vamzdžiams.

Dzūkijoje, bent jau tame krašte iš kurio aš, ir kur gyveno visi mano proseneliai, seneliai, tėvai ir daugybė giminių, yra išskirtinai minkštas vanduo. Tai pagal šitą straipsnį jie turėjo išvengti daugybės ligų, nes niekad negėrė kieto vandens (jo tiesiog nebuvo). Deja - artritais sirgo... Va, kad širdininkų tarp jų buvo ir kad yra nuo infarktų mirusių giminaičių - tai faktas, patvirtinantis, kad Mg trūkumas galėjo būti sad.gif

Kalcis ir magnis reikalingi žmogui labiau nei geras arbatos skonis smile.gif Tokia mano nuomonė. O kiekvienam rinktis pagal save smile.gif.

P.S. Ko jau ko, bet acto augalams nu nė už ką nepilčiau lotuliukas.gif
Atsakyti
Apie atvirų vandens telkinių ir lietaus vandenį. Taip, jis bus minkštas. Tik lietaus vanduo, ypač mieste, greičiausiai bus užterštas (juk surenkant jis lašės nuo stogo). Ypač po didesnės sausros tai bus nuplautos visos miesto dulkės. Vėl gi - jeigu nuo šiferinio stogo - tai jis bus užterštas asbesto dulkėm, jau dabar gal mažai likę tų šiferinių stogų, bet vis tiek, maža ką. Mažų "balučių" - kūdrelių ir pan. - jeigu aplink yra žemės ūkio - garantuotai bus nitratų tiek, kad strepsų galima ir nebetręšti. Pas mus tyrimai daryti visų vandens telkinių, iš kurių mes geriam vandenį arba jį naudojam laistymui. Tai kūdroje buvo tokia ryški daržo įtaka, kad nustebau - atrodo tiek mažai to žemės ūkio, tik mūsų vienų daržas, nesu trąšų pilstytoja į kairę ir dešinę, bet vis tiek nitratų rasta daug. O jeigu pvz. kokie sodai aplink - tai reikia manyti, kad gali gatavas trąšų tirpalas tekėti lotuliukas.gif
Atsakyti
pas mus labai kietas vandentiekio vanduo.. jauciu jau pakelsiu rankas ir siu geliuku atsisakysiu.. nors tokios man jos grazios ir paverge mano sirdele.. jau ir galvoju kaip koki naujoka pavasari isigyti.
Atsakyti
Na taip viskas mums pasiekiama išbandymų keliu, pradedant tik sukurus šeima nuo valgio gaminimo ir kuo toliau tuo vis dažniau gyvenime tokie klausimai-bandymai atsiranda priversdami mus atsirinkti tai kas mūsų sąlygoms geriausiai tinka,

Virintas vanduo laistymui--skaičiau pasisakymus, kad jis netinka laistymui, nes virinimo metu iš jo išstumiamas deguonis, pašalinama didesnė dalis druskų nuosėdų pavidalu, be to reikia nepamiršti ir pasiruošti jį iš anksto,iš vakaro.

Kai tik atėjau į šį forumą buvo diskusijos, vienu metu sąmoningai nenaudojau tokio vandens, po to vėl naudojau, kol pilnai neperėjau ant akvos vandens ( iš akvos viršaus pasisemi ir naudoji tik skaidrų viršutinį vandenį, kiek panaudoji tokiu kiekiu iš karto papildai akvą vėl, tiesiai iš krano).
Virintą vandenį naudojau metų metus, to išmokė mane Mama, augalai augo gerai, ne nyko, žaliavo-žydėjo , nebuvo net minties kad virintas negerai-nebuvo pagrindo nerimauti. Dabar manau ,kad užvirinus ir palikus per naktį sočiai užtenka laiko atvėstant jam pasipildyti deguonimi, įpylant trąšų (visada naudoju 4-5 mažesnį kiekį nei siūlo gamintojas, dažniausiai kiekvieno laistymo metu ar kas antrą) vanduo taip pat pasipildo visom reikiamom druskom ir mikroelementais kurie yra trąšose, todėl galima sakyti ginu virintą vandenį, nepastebėjau jo blogo poveikio ant savo gėlių, kaip minėjau naudojau jį metų metus.
Dėl sniego vandens, aš tik už, bet savo esamam gėlių kiekiui jau būtų sunku tiek pritirpdyti, mano kieme sniegas labai nešvarus, namą juosia gatvės, virš galvos lėktuvai, šalia areuostas....

B, Bite-atsisakykiti strepsiukų galėsit visada smile.gif bet išbandykit, gal kas netinka mūsų sąlygom , tiks jūsų, net tą patį actą ar citrinos rūgštį pavartokit , imkit dvigubą vandens kiekį nei siūlo, leiskit vandeniui gerai nusistovėti ir palaistykit, matysit kaip augalai reaguos, be bandymų--ieškojimų nieko nebus, panaudosit tik 0,5 arb š na 2-litrams vandens, juk konservuodamos daržoves su actu ir citrinos rūgštimi draugaujam ne tokiais kiekias rolleyes.gif
Atsakyti
reik kazkaip kantrybes, su jomis, skirti laiko nemazai.
man jos labai labai grazios, negalvojau, kad taip pavergs jos mano sirdele, bet ner jegu tiek joms skirt.. aisku kad badysiu jas dar augint, bet vandens itaka antrais metais pastebejau zenklesne.. aisku taip daznai ju ir nepersodinau kaip relomenduojat.. kazkaip ramybes periodu atrodo kuo maziau juos judint noris.
Atsakyti
Aš visas gėles laistau vandeniu iš krano vos drungnu. Prisileidžiu ir iš karto laistau. Pačioje pradžioje orchidėjoms virindavau, paskui atsibodo, kadangi skirtumo nematau, tai laistau kaip visas.
Kas liečia strepsius galiu tiek pasakyti kad mano sąlygomis jie yra trumpaamžiai. Ir jau nekreipiu į tai dėmesio. Ką noriu pati pasidauginu, kai ką iš mūsiškių augintojų įsigiju.
Nereikia daug jų užsigriebti tada nebus ir vargo didelio. Jie tokie yra, kad gali mąstyt, skaityt, domėtis, bet auginant bute nei iš to nei iš šio visas pulkas gali užverti šaknis. Kolekcionierė nebūsiu, tai ir nebekvaršinsiu sau galvos biggrin.gif
Auginu tris metus ir tik vieną turiu kuris auga nuo pat pradžių, neatnaujintas iš fragmento, tai Hototogisu smile.gif O visi kiti keičiasi, tai po metų, tai po dviejų.
Atsakyti
QUOTE(Vidam @ 2016 01 19, 13:30)
Aš visas gėles laistau vandeniu iš krano vos drungnu. Prisileidžiu ir iš karto laistau.

Būtent. Anksčiau būtinai reikėdavo laistyti palaikytu, nes vanduo buvo chloruojamas, chloras augalams nuodingas. Palaikius (arba aišku ir pavirus) chloras išgaruodavo. Čia ir yra daugumos senos informacijos esmė - žmonės kartoja, nes elementariai nesupranta kam to reikia ir kad jau nebereikia.

Aš turiu stažą augalininkystėje/gėlininkystėje apie 25 metus, plius agronominį išsilavinimą - na niekaip nešautų į galvą idėja virinti vandenį gėlėms. Prisimenu savo močiutes. Jeigu kas kaime būtų virinęs šulinio arba šaltinio vandenį gėlėms, būtų turbūt žiūrėję kaip į pasaulio stebuklą. Ir gėlių buvo, ir netgi retokų... Mieste - suprantu, gali būti, kad to reikėjo (dėl chloro pirmiausia).

Kam Jenikejevui tas osmosinis filtras - aš nežinau. Bet apie tai, kas ten vyksta jis yra pasakojęs. Pirmiausia tai, kad vanduo tampa artimu distiliuotam ir juo jokiu būdu negalima laistyti grynu (be trąšų) ir nepatartina gerti bei netgi rankų į jį kišti. Tai agresyvus vanduo. Ką tai reiškia? Kaip pavyzdį galima paimti reiškinį apie sūdytą silkę - pamerkus į vandenį jinai tampa mažiau sūri, o vanduo sūresnis nei buvo. Šitą visi žinom, Kai paimi tokį išvalytą vandenį, jis tampa mažiau "druskingas" negu augalo vidiniai skysčiai. Šito pasekoje, iš augalo plaunasi medžiagos, jis jas atiduoda vandeniui, nekalbant apie tai, kad pats negali jo įsiurbti. Būna reiškinys - gruntas drėgnas, augalas nuvytęs, jo vidiniai audiniai pažeidžiami ir jis miršta.

Todėl Jenikejevas VISADA laisto su trąšom, t.y. būtinai deda trąšų į tą išfiltruotą vandenį, kad vanduo būtų druskingesnis nei augalo sultys. Nereikia pamiršti, kad pas jį nėra trumpos dienos, nėra ramybės periodo, viskas auga ir žydi ir žiemą, nes jis papildomai apšviečia. Pas daugelį iš mūsų žiemą augalai ant palangių ir jų gyvybiniai procesai aplėtėja. Pas mus ir vasarą taip intensyviai neauga, kaip auga Jenikejevo šiltnamyje dėl specifinių idealių sąlygų. Ir mes negalim nuolat laistyti trąšų tirpalu, nes augalai tikrai garantuotai gaus galą. Nuo maistmedžiagių-druskų, kurių negali/nespėja sunaudoti, pertekliaus.

Kodėl jis naudoja tą filtrą aš galiu tik spėti. Galbūt nori tiksliai žinoti ką ir kiek įdėjo - įdėti į švarų paprasčiau ir visada žinai, ką turi, kitaip sakant tai yra tiesiog kontrolė. Gal pas juos vanduo prastos kokybės. Gal dar kas...

Auginkit, mergaitės, kaip auginot ir galvos nesukit dėl tų aukštų viražų - yra daugybė nelepių veislių, kurios sėkmingai auga, žydi ir žiemoja. Viskas, ką būtina padaryti - bent pora kartų metuose persodinti, o jeigu yra galimybės - tai ir dažniau.
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 01 19, 13:38)
Kodėl jis naudoja tą filtrą aš galiu tik spėti. Galbūt nori tiksliai žinoti ką ir kiek įdėjo - įdėti į švarų paprasčiau ir visada žinai, ką turi, kitaip sakant tai yra tiesiog kontrolė.

Būtent...Tas pats ir su substratu, kai pats ruošiesi iš grynų durpiu ir dedi priedus, tai žinai į ką sodini, o kai aš sodinu į pirktinį paruoštą, tai perkant kad ir tos pačios firmos kartais labai gerai auga gėlės, o kartais nunyksta. Reiškia kažko būna perdaug.
Atsakyti