Įkraunama...
Įkraunama...

Meksika, Gvatemala ir Kuba. 2015-ųjų lapkritis.

Pora mėnesių tvarkiau nuotraukas ir pagaliau atėjo laikas pasakojimą ir vaizdus sudėti į vieną visumą.

Taigi. Kelionės maršrutas toks: Meksika (Cancun - Chichen Itza - Merida - Palenque - San Christobal de las Casas) - Gvatemala (Panajachel - Antigua) - Meksika (Meksikas) - Kuba (Havana - Vinales - Maria la Gorda - Soroa - Havana).
Tai du atskiri turai - Meksika/Gvatemala ir Kuba. Per vidurį dar nusprendžiau pabraigyti po Meksiko miestą.
Keliauju viena, bet ne solo - jungiuosi prie turistų grupės.

Skrydžiai: Londonas - Madridas - Meksikas - Cancun'as. Dvi dienas praleidau Madride, bet sudėliosiu atskirą fotoreportažą. Nemaišysiu Europos su Centrine Amerika.
Atgal: Havana - Madridas - Londonas.


Papildyta:
Maršrutų žemėlapiai:

user posted image

user posted image
Atsakyti
Iš Madrido išskrendu kelios minutės prieš vidurnaktį, Meksike nusileidžiu 5:00 ryte. Už trijų valandų skrydis į Cancun'ą. Meksiko oro uostas klaidus, angliškai mažai kas šneka. Ieškau savo vartų, kišu darbuotojams po nosim savo bilietus, o jie mane kaip susitarę siunčia į tarptautinių skrydžių zoną doh.gif . Bet man ne į Madridą reikia, o į Cancun'ą. Šiaip ne taip pagavau vieną padoriau angliškai kalbantį, išaiškinau, ko man reikia ir buvau nusiųsta reikiama kryptimi thumbup.gif

Dar trys h lėktuve ir nusileidžiu Cancun'e. Oro uostas mažutis. Pasitinka mane agentūros darbuotojas, įsodiną į autobusiuką, išvežiosiantį po viešbučius.

Pastebiu, kad visiems išlipantiems yra be jokių ceremonijų primenama nepamiršti arbatpinigių. O aš pinigų dar neišsikeitus doh.gif . Arbatai palieku eurais biggrin.gif

Mano viešbutukas toli nuo jūros, miestelio gilumoje. Na, bet ne prie jūros gulėt atskridau, tai kaip ir suprantama, kad nebūsiu įkurdinta paplūdimy.

Registratorė puikiai kalba angliškai. Viešbutis švarus ir tvarkingas. To ir tereikia. Bet čia pat ir lieku labai nemaloniai nustebinta - esu apgyvendinama dviviečiam kambary, nors susimokėjau už atskirą. g.gif Registratorė man rodo, kokius dokimentus turi - man vienvietis kambarys neužsakytas. Nusprendžiu tai išsiaiškinti su agentūra tiesiogiai.

Pasidedu daiktus, nukeliu pasikeist pinigų. Už 100 svarų gaunu 2400 pesų. Nu ko ne milijonierė? bigsmile.gif thumbup.gif

Pekeliui kelis vaizdelius pykšteliu:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Grįžtu į kambarį. Kondicionierius, lovos plačios, kambarys erdvus. Išsimaudau, tvarkinėjuosi daiktus ir įžengia mano kambariokė. Tokia neišmatuojamų gabaritų moteriškė biggrin.gif . Bet labai linksmų plaučių thumbup.gif

Įkalbu ją lėkt prie jūros. Kaip ten bebūtų, vienintelė proga šioj kelionėj išsimaudyt Karibų jūroj. Iki autobuso eiti toli, važiuoti apie pusvalandį. Todėl nusprendžiam pasigaut taksi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Terezza: 31 sausio 2016 - 21:11
Už taksi sumokam apie 4 svarus ir už 10-ies minučių jau gulinėjam pajūry.

user posted image

O jau vandens spalva wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Mirkstu vandeny ir išlipt į krantą nenoriu. Vanduo šiltas šiltutėliausias.
Atsakyti
Atgal parvažiuoti vėl gaudom taksi. Prašo trigubai daugiau, nei už atvažiavimą biggrin.gif. Kaip tik atvažiuoja link viešbučio važiuojantis autobusas, tai šokam į jį. Nuo sustojimo yra galiukas iki viešbučio paeiti, tai vėl fiksuoju vaizdus:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Jūros spalva wub.gif laukiam toliau smile.gif išties įdomu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(BigBang @ 2016 02 01, 12:01)
Jūros spalva  wub.gif laukiam toliau smile.gif išties įdomu smile.gif


4u.gif

Vis dar pirmoji diena. Lapkričio 8-oji. Cancun.

Oras pamažu vėsta (dieną buvo +31C doh.gif ), darosi įmanoma kvėpuot.
Iki susitikimo su grupe dar gera valanda, tai abi prigulam nusnūst. Už pusvalandžio suskamba telefonas. Taip suskamba, kad pakylu pusmetrį virš lovos iš netikėtumo biggrin.gif Administratorė. Primena, kad grupė mūsų laukia. Pasirodo, neteisingai nustatėm laikrodžius biggrin.gif

Pažindinamės. Dvi merginos iš kanados, dvi iš australijos. Visoms po 23-ejus. Pora iš vokietijos, abiem netoli 30-ies. Viena mergina iš Šveicarijos, 34-eri. Mano kambariokė iš Pietų Afrikos respublikos, 49-erių. Pora iš Naujosios Zelandijos. Jam 72-eji, jai 68-eri. Na ir aš, lietuvė. Dar keturių dalyvių trūksta. Atvyks naktį, todėl prisijungs prie mūsų ryte.
Grupei vadovauja gidas argentinietis (38-eri), jam padeda gidas-mokinys italas (40).

Gaunam smulkią turo programą ir siūlymą iš karto ją patobulinti. Pagal programą mums priklauso ryt ryte išvažiuoti į Chichen Itsą, iš ten į Meridą autobusu. Iš Meridos i Palenque, pakeliui užsukant pasirinktinai į Cenotes arba Uxmal. Tačiau galim samdytis privatų autobusiuką, taip vieną dieną aplankom Cenotes, o kitą keliamės anksčiausiai ryte, užvačiuojam į Uxmal, ir jau iš ten į Palenque.
Kol kas nieko nesprendžiam, nes turim laukti naktį atvyksiančių.

Po visų einamųjų klausimų aptarimo keliaujam vakarieniauti. Tipiška meksikietiška virtuvė, vietiniai muzikantai. Skanu ir smagu. Prieš vidurnaktį grįžtam į viešbutį. Praustis ir miegot. Ryt prasidės taip ilgai laukta kelionė thumbup.gif
Atsakyti
Pagaliau sulaukiau thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(katee @ 2016 02 02, 11:29)
Pagaliau sulaukiau thumbup.gif


Stengsiuosi nenuvilt 4u.gif
Atsakyti
II-oji diena. Lapkričio 9-oji. Cancun - Chichén Itzá - Merida.

Keliamės anksti. 7-ą jau turim sėdėti autobusiuke, prieš tai papusryčiavę. 6-ą stoviniuojam prie viešbučio... valgyklos (tą patalpą turbūt geriausia taip pavadinti). Pusvalandžiu vėluodami mus įleidžia pusryčiaut. Pasirinkimas neypatingas, bet ir nėra taip, kad nebūtų ką valgyt. Jogurtai, dribsniai, sultys, kava, arbata, kiaušinienė, pupelių košė (juoda, visiškai apetito nekelianti pliurza), batonas skrudinimui, sūris, sviestas, uogienės, medus, kažkokios mėsytės ir vaisiai. Alkani nelikom. Pusryčiaudami susipažįstam su naktį atvykusiais paskutiniais grupės nariais - pora iš Anglijos (apie 60) ir dvi merginos iš Australijos (apie 30).

Lagaminus kraunam į autobusiuką, taisomės patogiai sėdynėse ir bandom snūduriuoti. Laukia ilga diena.
Pirmiausia turim įveikti 190km atstumą iki Chichén Itzá. Ten trijų valandų ekskursija, po jos važiuojam pietauti, o tada dar 130km iki Mérida.

Atvykstam į Chichén Itzá. Purškaliojamės apsaugą nuo vabzdžių, tepamės kremais nuo saulės. Jau įdienojo. Karšta ir oras nejuda. Nė mažiausio vėjelio. Gidas pradžiugina, kad čia visada taip ir gaivių vėjo gūsių galim nė nesitikėt.

Ekskursiją veda vietinis gidas, majų palikuonis. Centrinėje Amerikoje istoriniuose objektuose ekskursijas leidžiama vesti tik čiabuviams. Taip saugomas istorinis paveldas ir saugomos darbo vietos būtent vietiniams.

user posted image

Jukatano pusiasalyje esanti Chichén Itzá - majų šventyklų miestas, buvęs politinis, ekonominis ir religinis šios civilizacijos centras. Majai buvo talentingi astronomai ir matematikai, sukūrę kalendorių, pagrįstą tiksliais dangaus kūnų stebėjimais. Šį kalendorių jie pritaikė ir savo religinėms apeigoms. Chichén Itzá stovinti Kukulkano (lietaus dievo) piramidė yra milžiniškas kalendorius. Ją sudaro devyni lygiai, iškloti 52 plokštėmis − tiek metų yra majų/toltekų cikle. Kiekvienos iš keturių pusės laiptai turi po 91 pakopą, pridėjus viršūnės laiptelį iš viso − 365 − jie simbolizuoja metus sudarantį dienų skaičių (Haab').
Pastatyta X-XIII a. Piramidė ketursienė, laiptuota, su laiptų juostomis iš visų keturių pusių. Palei šiaurinius laiptus driekiasi plunksnuotųjų gyvačių skulptūros, išryškėjančios pavasario ir rudens lygiadienių metu. Piramidė yra 24 m aukščio, bei dar 6 m aukščio ant jos viršaus esanti šventykla. Pagrindo skersmuo 55,3 m. Po piramide rastos senesnės piramidės liekanos bei vidinė šventykla, kurioje yra Čak Molio skulptūra, jaguaro formos sostas.

user posted image

user posted image

user posted image
Papildyta:
Piramidė rekonstruota 1920-1930 m. Meksikos vyriausybės, padedant JAV Karnegio institutui. Įrengtas įėjimas į vidinę šventyklą. Po 2006 m., kuomet viena turistė nukrito nuo piramidės ir užsimušė, kopimas į ją yra uždraustas.

Pasak gido, tai buvo paskutinė auka majų dievams. Ir būtent tos aukos dėka mes dabar galim fotografuoti pačią piramidę, o ne ant piramidės užsilipusius turistus smile.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Terezza: 03 vasario 2016 - 00:38

Terezza, kaip įdomiai pasakoji 👍
Atsakyti
Sulaukiau pagaliau! Labai idomu ir laukiu tesinio 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Blueta @ 2016 02 03, 08:52)
Terezza, kaip įdomiai pasakoji 👍



QUOTE(Forget @ 2016 02 03, 11:14)
Sulaukiau pagaliau!  Labai idomu ir laukiu tesinio 4u.gif  4u.gif



Ačiū 4u.gif

Toliau dairomės. Saulė plieskia tiesiai i akis, fotografuoti sunku doh.gif

user posted image

user posted image

user posted image

Čia matosi "blogoji", nefasadinė pusė. Va būtent tokiam stovyje buvo beveik visi statiniai prieš restauraciją. Plyšiuose tarp akmenų įsiveisė augmenija ir išstumdė, išvartė plokštes. O ir daugybė jų buvo išsinešta aplinkui gyvenančių savo namų statybai.

user posted image
Atsakyti