Įkraunama...
Įkraunama...

Ar Sovietų sąjungoje buvo gera gyventi?

QUOTE(leber @ 2016 02 18, 15:08)
Kai aš palėpėje radau lietuviškos technikos stebuklą- skalbimo lentą ir lyginimui skirtus du medinius dalykus(nežinau kaip juos pavadinti) tai Ryga, lyginant su jais tikrai verta dėmesio.

As pas savo prosenele irgi esu lenta radusi. Kaip tai susije su 1980 m buitine technike SSRS ir JAV? Jus suprantate, kad kol vakarieciai naudojosi technikos laimejimais, nerealiai palengvinanciais buiti, SSRS siuo klausimu buvo ziauriai atsilikusi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš_Šviesos: 18 vasario 2016 - 15:19
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 02 18, 15:19)
As pas savo prosenele irgi esu lenta radusi. Kaip tai susije su 1980 m buitine technike SSRS ir JAV? Jus suprantate, kad kol vakarieciai naudojosi technikos laimejimais, nerealiai palengvinanciais buiti, SSRS siuo klausimu buvo ziauriai atsilikusi.

Ne tik suprantu, bet ir sutinku. Taip, SSSR buvo atsilikusi. O Lietuva? Dar iki SSSR nebuvo atsilikusi nuo tos pačios JAV? O dabar Lietuva, jau ne SSSR jau pasivijo JAV?
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2016 02 18, 13:33)
Su pinigais visada rasi ką veikti. Mano sodo kaimynas, kuriam dabar netoli 80-ies metų, po šiai dienai turi tą patį sodo namą, statytą maždaug 1978 metais, kuris tokio grožio, kad tokie šiuolaikiniai atrodo kaip tvartukai prieš jį user posted image

QUOTE(Monteverte @ 2016 02 18, 13:47)
Tu ryškiai turi teksto suvokimo problemų, ne pirmą kartą tave iššifruoju doh.gif Aš tau neparodžiau jo namo, nes neturiu foto, aš tau parodžiau namą, kuris kaip tvartas iš išvaizdos pagal aną. Dašlo blyn? doh.gif  lotuliukas.gif
Ką tu čia svaigsti? blink.gif Tau turėtų būti uždrausta kalbėti forume, nes turi kažkokių rimtų sutrikimų, bent jau atminties, jei ne daugiau unsure.gif  doh.gif

QUOTE(Monteverte @ 2016 02 18, 13:53)
Neturiu žodžių žinok, galiu tik užuojautą dėl sveikatėlės pareikšti 4u.gif

QUOTE(Monteverte @ 2016 02 18, 14:07)
O tai ir tu nesuvoki, kad mano parodytas yra statytas prie laisvės, su apdaila ir ne Žiguly prie jo stovi doh.gif  lotuliukas.gif
Jetus jetus, todėl taip ir nesusišnekam pastoviai, nes pasirodo, su kai kuriom iš jūsų susišnekėti - be šansų, mąstymas kažkur giliai užrakintas ax.gif

įdomu, kiek forume atsirado skaitančių 'tekstus"? ir suprantančių ką nekurie 'autoriai' turi omeny? nes jau dėl vienos žinutės matau krūvą 'turinčių teksto suvokimo problemų". neskaitant tų, kurie apskritai užblokavę...
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 02 18, 15:24)
įdomu, kiek forume atsirado skaitančių 'tekstus"? ir suprantančių ką nekurie 'autoriai' turi omeny?  nes jau  dėl vienos žinutės matau krūvą 'turinčių teksto suvokimo problemų". neskaitant tų, kurie apskritai užblokavę...

as manau dauguma jau tiesiog nebekomentuoja kai kuriu nariu postu, nes tai yra absoliuciai beviltiska. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 02 18, 12:47)
1. Medicinai. Nekalbėsiu apie pasiekimus, nes tai irgi eina kartu su civilizacija, bet tokių biurokratinių trukdžių patekti pas gydytoją nebuvo schmoll.gif Susirgai, nuėjai, iškart tyrimai, o pagal juos arba į ligoninę, arba išmaldauji gydymo namuose. Viskas. O dabar, manau, nereikia man ir postringauti apie ligos suriestą žmogelį ir sugebėjimą išsitirti:eilė po mėnesio, eilė po trijų mėnesių, eilė po pusės metų, jei nepamirsi... irnesakyk.gif 
2. Švietimo sistema. Atmeskim tikrai nemalonų leninizmą-komunizmą, visa kita idealu: mokyklose pagarba mokytojui, į universitetus įstoja tik gabūs moksleiviai, mokslas nemokamas.
3. Darbas. Net pats kvailiausias mokinys iš profesinės mokyklos buvo garantuotas, kad turės darbą ir gaus pinigus. Dabar gi pusė Lietuvos-pašalpiniai.
4. NEMOKAMAS nekilnojamas turtas. Kodėl išdidinau tą žodį? O gi todėl, kad nebuvo nė vieno žmogaus, kuris miegodavo prie medžio ar patiltėj. Nesvarbu, kad jis to nekilnojamo turto negaudavo savininko teisėmis, bet stogą virš galvos turėjo visada ir jis, ir vaikai, nereikėjo mokėti jokių nuomų, jokių mokesčių už šildymą ir karštą vandenį schmoll.gif

Una viską puikiai ir koncentruotai surašė, tiesiog papildysiu:
1. Sovietmečiu tie "civilizacijos pasiekimai" spec. ligoninėse ir poliklinikose buvo prieinami - ten stovėjo užsienietiška aparatūra, gydoma buvo užsienietiškais vaistais ir t.t., net ir stomatologo kabinetai buvo įrengti visiškai kitaip, ir plombos buvo kitos.
2. Neapsimeskit naivia, egzaminų komisijos gaudavo du sąrašus: tų, kuriuos būtinai reikia priimti ir tų, kurių priimti negalima. O kam ir per ką reikėjo duoti kyšį norint įstoti į aukštąją, buvo vieša paslaptis.
3. Mano galva, anoks čia gėris, juolab, kad kiek tokių prisimenu, tai, kalbant apie tarnautojus, anie ir nedirbo nieko, tik algą imdavo.
4. Nemokamas, bet ir ne tavo. T.y., mirus, tarkim, vienai gyvenančiai močiutei, komunalinis butas atitiekdavo ne jos vaikams, o grįždavo valstybei. Aišku, jei giminaičiai kokio anykėlio pas močiutę nepriregistruodavo. O žmonių be gyenamosios vietos buvo nemažai: mano tėvai bent porą metų gyveno nelegaliai buvusiame sandėlyje pusrūsyje, o registruoti buvo kažkur kitur.

QUOTE(sazininga @ 2016 02 18, 14:54)
mano tevai statesi sodo nameli per tris kartus, nes buvo vis apribojimai, pirmasis, kad namelis negali buti didesnis nei 25 kv.m. Statybas pradejo kokiais 83 metais.

Mano tėvai irgi tris kartus, ir pradėjo statyti, kai leido statyti tik iki 10 kv.m.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 02 18, 16:23)
Ne tik suprantu, bet ir sutinku. Taip, SSSR buvo atsilikusi. O Lietuva? Dar iki SSSR nebuvo atsilikusi nuo tos pačios JAV? O dabar Lietuva, jau ne SSSR jau pasivijo JAV?

kol Lietuva nebuvo okupuota, tol uzsieniniu prekiu daugiau maziau Lietuvoje buvo (tik reikia nepamirst transportavimo kastu ir laiko). Per okupacijos metus stilis visiskas.
Dabar Lietuvoje gali gauti bet ka, ka ir likusiame pasaulyje. Visas naujausias technologijas, tik norek:)
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 02 18, 15:23)

Lietuva pagal raidą tarpukariu buvo lyginama su Suomija ir Belgija. Neblogai, ar ne? 50 metų okupacijos padarė savo. Tame tarpe - užaugino 'homos sovieticus' kartą. Su kuria vargsta ir VOkietija, beje.
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 02 18, 15:28)
Lietuva pagal raidą tarpukariu buvo lyginama su Suomija ir Belgija. Neblogai, ar ne? 50 metų okupacijos padarė savo. Tame tarpe - užaugino 'homos sovieticus' kartą.  Su kuria vargsta ir VOkietija, beje.

drinks_cheers.gif Lietuva 1918-1939 buvo padariusi milžinišką pažangą kaip valstybė.
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 02 18, 15:19)

drinks_cheers.gif SSSR laikais tas atsilikimas buvo visame kame: madoje, buityje ir t.t. Teko skaityti apie madas tarpukaryje, net nereikėjo į Paryžių važiuoti, visos naujovės buvo Kaune.

Per 50 sovietmečio metų Lietuvoje ( o Rusijoje jau ir 100 greitai sukaks) sužalotos praktiškai 2 kartos, kadangi labiausiai nukentėjo vertybės: religija, požiūris į nuosavybę, meilė savo kraštui, net menas buvo ideologizuotas. Dar mažai laiko praėjo, kol viskas atsistatys. Nebūtų okupacijos, pagal tarpukario ekonominius rodiklius gyventume it kokie švedai arba danai.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 02 18, 16:23)

bet cia grynai rusijos propoganda, kuria sovietai skleide dar sovietiniais laikais, kad va prisijunge prie saves ir padejo varganai salelei ant koju atsistoti. tik placiosios tevynes deka gerai gyvenome lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sazininga: 18 vasario 2016 - 15:34
QUOTE(leber @ 2016 02 18, 15:23)

Jus kalbate apie atsilikima kokiu lygmeniu? Prekiu pasiuloje? Dabar galima nusipirkti viska, kas jums susisviecia. Tuo klausimu nuo JAV nesame atsilike.
O kalbant apie ekonomika, tai reikia nepamirsti, kad pries SSRS Lietuva buvo nepriklausoma tik 20 metu ir ekonominiu lygmeniu panasejome i Suomija. Jie isvenge SSRS dziaugsmu ir palyginkite dabar abieju saliu ekonominius rodiklius.

Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2016 02 18, 15:27)

4. Nemokamas, bet ir ne tavo. T.y., mirus, tarkim, vienai gyvenančiai močiutei, komunalinis butas atitiekdavo ne jos vaikams, o grįždavo valstybei. Aišku, jei giminaičiai kokio anykėlio pas močiutę nepriregistruodavo. O žmonių be gyenamosios vietos buvo nemažai: mano tėvai bent porą metų gyveno nelegaliai buvusiame sandėlyje pusrūsyje, o registruoti buvo kažkur kitur.
Mano tėvai irgi tris kartus, ir pradėjo statyti, kai leido statyti tik iki 10 kv.m.

komunalinis irnesakyk.gif
Mano senelių namas statytas 1935 metais. Toks pusiau mūrinis, pusiau molinis.
Kai mirė senelis, kolūkis sprendė, kam galima ir kam negalima parduoti. Vienam iš anūkų apsigyventi neleido. Škias. Tai ne komunalinis 'gautas" būstas, tai nuosavomis rankomis pastatytas mažažemio valstiečio namas. Nacionalizuotas 1982 metais.
Atsakyti