Įkraunama...
Įkraunama...

Ar Sovietų sąjungoje buvo gera gyventi?

QUOTE(Moonte @ 2016 02 07, 20:08)
Dieva zi, skirtingi miestai, o kaip panasu...

As tai gimdziau nakti, viena, kenciu dantis sukandusi, ko cia draskytis, visos per tai perejo ne as pirma ne paskutine. Salia guli moteris, kuri antra vaika gimde, neapsikentusi pradejo raginti, kad kviesciau ka nors, bo viena pagimdysiu. Kaip dabar pamenu, atejo akusere, o as jai sakau: - As nezinau, bet salimais esanti moteris sake, kad as tuoj gimdysiu...  doh.gif
Ta, tingiai apziurejo mane, sako: - Na einam, ka su tavimi darysi, jei iki ryto pakenteti negali...
Nuejom i gimdykla, paziurejo i mano kojas, mostelejo ranka, sako: - Tavo kojos ilgos, tau laipteliu nereikia, isispirk va i kita lova uzlipsi...

Aš viena palatoj buvau. Einu pasieniais palatoje, besiriesdama nuo skausmo, nes gulėti jau nebegaliu, ir mamą garsiai šaukiuosi. Ateina akušerė: "Ko čia rėki dabar, ko čia tą motiną šaukiesi? Gulkis, pažiūrėsiu!" Ir tolesnė jos reakcija: "Vajėzau, taigi pilnas atsidarymas! Greit eini į operacinę, nes dar pagimdysi koridoriuje!"

Po gimdymo, aišku, vaikai atskirai, motinos atskirai. Drabužiai - tik ligoninės. Tiksliau, tas daiktas, kur per nugarą surišamas ir chalatas. Ir pala tarp kojų. Jokių triūsikų. Pala tarp kojų. Brukis į tualetą kitame koridoriaus gale su ta pala tarp kojų kaip nori. Kaip nori, taip ją prisilaikyk.
Atsakyti
Skaitau ir džiaugiuosi, kad kaip gerai, kad augau ir dabar gyvenu normaliais laikais smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nastya: 07 vasario 2016 - 19:21
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 02 07, 20:13)

bet baisiausia buvo gimdyt per peresmenką.

Gimdyti ir dabar baisiausia per šventes lotuliukas.gif Pirmą sūnų Nepriklausomybės laikais per Naujus gimdžiau-jėzaumarija, nesiskyrė nuo tarybinių gimdymų, daktaro blaivo nė vieno nebuvo lotuliukas.gif

QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 07, 20:15)

Po gimdymo, aišku, vaikai atskirai, motinos atskirai. Drabužiai - tik ligoninės. Tiksliau, tas daiktas, kur per nugarą surišamas ir chalatas. Ir pala tarp kojų. Jokių triūsikų. Pala tarp kojų. Brukis į tualetą kitame koridoriaus gale su ta pala tarp kojų kaip nori. Kaip nori, taip ją prisilaikyk.

Dar tas pats tęsėsi ir po 2000, nes antrą sūnų gimdžiau, visi rūbai-ligoninės ir tos palos tarpkojų... doh.gif Antakalnio klinikos rolleyes.gif
Atsakyti
Dar prisiminiau vieną populiarų to laikmečio anekdotą apie gyvenimo sovietijoje gerumą ir papročius:

"Atskrenda Amerikos prezidentas į svečius pas Brežnevą. išeina į gatves apžiūrėti, kaip sovietijoje paprasti žmonės gyvena. Žiūri, prie vieno namo tvoros vyras prisispaudęs žmoną kad lupa iš visų jėgų, kad lupa! Amerikos prezidentas klausia to vyro:
-Už ką gi tu ją muši taip???
Vyras pažiūri, kad šalia prezidento Brežnevas stovi ir sako:
-Prieš mėnesį mano žmona užsimanė dviračio. Nupirkau. Prieš tris savaites ji užsimanė motociklo. Nupirkau. Prieš dvi savaites jai prireikė mašinos. Nupirkau. O va šiandien jai viskas atsibodo, ir ji jau nori lėktuvo. Tai kaip aš jos nelupsiu????
Amerikos prezidentas palingavo galva ir nuėjo.
O Brežnevas stovi ir sako:
-O dabar, kai amerikonas negirdi, pasakyk tu man teisybę, tai už ką tu ją lupi?
Žmogus ir sako:
-Draugas Brežnevai, mes namie turim vieną fufaikę. iš ryto žmona apsirengė fufaikę ir išėjo vandens prie šulinio. Ten sutiko kaimynę ir užsiplepėjo. Man į darbą reikia, o fufaikės tai nėra! Šita lebeda su fufaike liežuvį laido su kaimynka! Tai kaipgi aš jos nelupsiu????"
Atsakyti
QUOTE(Intemora @ 2016 02 07, 20:15)
Dar prisimenu nuotraukas is amerikos,ta jausma kai ziuredavau i jas,net popierius buvo kitoks,rubai roziniai,zydri,geltoni,visi sypsosi iki ausu,visu dantys balti ir nei vieno auksinio biggrin.gif

Ne visi auksinius turejo, buvo ir sidabriniu 😆😆😆
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 07, 20:15)
Aš viena palatoj buvau. Einu pasieniais palatoje, besiriesdama nuo skausmo, nes gulėti jau nebegaliu, ir mamą garsiai šaukiuosi. Ateina akušerė: "Ko čia rėki dabar, ko čia tą motiną šaukiesi? Gulkis, pažiūrėsiu!" Ir tolesnė jos reakcija: "Vajėzau, taigi pilnas atsidarymas! Greit eini į operacinę, nes dar pagimdysi koridoriuje!"

As dar pamenu va tokiu pusiau apsirengusiu mamuniu buri, besiramstancias i sienas prie procedurinio kabineto.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 07, 20:00)
Aš vieną vaiką irgi gimdžiau sovietmečiu, o kitą - laisvoje Lietuvoje. Kaip naktis ir diena.

Iš sovietmečio labiausiai įstrigo personalo gebėjimas bendrauti, jei tą galima taip pavadinti. Aš buvau jauna, žalia, ir visiškai nesigaudanti situacijoje.

Priimamajame slaugė, išsitraukusi kancarą iš burnos, liepė nusirengti, pakišo po dušu, pasiėmė britvą ir, mostelėjusi ranka link kušetės, sako: "Nu tai gulkis gi. Ką, išsiskėst nesugebi?"

Nesuprantačioms: tai buvo privaloma sovietinės depiliacijos procedūra.

Teko ir man patirt tokią depiliaciją doh.gif , bet svarbu "nudepiliuot", o naktį atvežtos joks gydytojas neapžiūrėjo doh.gif , laukiau ryto vieniša, galvojau taip pagimdysiu priešgimdyminėj palatoj. Jau geriau namie būčiau ryto laukus, vis vien kažkas padėtų.

QUOTE(Intemora @ 2016 02 07, 20:15)
Dar prisimenu nuotraukas is amerikos,ta jausma kai ziuredavau i jas,net popierius buvo kitoks,rubai roziniai,zydri,geltoni,visi sypsosi iki ausu,visu dantys balti ir nei vieno auksinio biggrin.gif

Aš dar turiu spalvotas vaikystės nuotraukas darytas Amerikoj, spalvos iki šiol nė trupučio nepablukę (kokybė dar geresnė nei dabar kartais padaro), dėdė fotografuodavo ir siųsdavo savo dėdei ryškint. Kai tuo tarpu tarybinių laikų tipo spalvotos gryna parodija.
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 02 07, 20:23)
Gimdyti ir dabar baisiausia per šventes lotuliukas.gif Pirmą sūnų Nepriklausomybės laikais per Naujus gimdžiau-jėzaumarija, nesiskyrė nuo tarybinių gimdymų, daktaro blaivo nė vieno nebuvo lotuliukas.gif
Dar tas pats tęsėsi ir po 2000, nes antrą sūnų gimdžiau, visi rūbai-ligoninės ir tos palos tarpkojų... doh.gif Antakalnio klinikos rolleyes.gif

Aš antrą Tyzenhauzuose gimdžiau. Gerokai po 2000. Bet visi savi rūbai, kas nori, kada nori - ateina aplankyti. Pala, man rodos, tik pirmą parą buvo, paskui savi apatiniai, nes nebejaučiau to žiauraus diskomforto, kad viena ranka vaiką laikyti, o kita - palą. Mane ten apie savaitę palaikė, nes CP buvo. Bet atmosfera visiškai kitokia nei pirmą kartą.
Atsakyti
Jei kas nemačiusios siūlau pažiūrėt filmą "Krasnaja koroleva". Apie KGB metodus mados namuose, labai geras filmas.
Atsakyti
atsimenu spalvotą televizorių tarybinį, lempinį. Pusę kambario užimdavo, nepakeliamas buvo. 750 rublių kainavo. Prie valytojos 70 rublių algos.
Atsakyti
O jau apie tai, kad kažkur keliauti, kažką pamatyti sovietmečiu daugiau, nei sovietines respublikas tai nė kalbos negalėjo būti. Bent jau tokių šeimų, kaip mano, nariams.
Papildyta:
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 02 07, 20:44)
atsimenu spalvotą televizorių tarybinį, lempinį. Pusę kambario užimdavo, nepakeliamas buvo. 750 rublių kainavo. Prie valytojos 70 rublių algos.

Dar buvo tokie šaldytuvai Saratov. Avira šaldymo kamera, į kurią daugų daugiausia vieną vištą buvo galima įkišti.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 07, 20:44)
O jau apie tai, kad kažkur keliauti, kažką pamatyti sovietmečiu daugiau, nei sovietines respublikas tai nė kalbos negalėjo būti. Bent jau tokių šeimų, kaip mano, nariams.

Kad kažkur už spygliuotos tvoros iįvažiuot būtinai turėjo būt partiniai. Net nesuprantu kaip mano tėvai gavo kelionę į Bulgariją, nebuvo partiniai, bet čia pie 1985-uosius, jau gal truputi lengviau išleisdavo bent į sovietines šalis.
Atsakyti