Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 01, 18:15)
pagalvojau, kad kaip uostą, kaip pasienį KGB kontroliavo labiau. Iš to ir visi tie 'pavaduotojai' ir kitokie iš to išplaukę. Tai ir į folklorą skverbdavosi. Nes teta iš Palangos kalba labai panašiai kaip tu. Ten irgi visko buvo, ir mergaites persekiojo ir daug visko tikrino. Gi giminių buvo daug užsienio, ir pati teta gi buvusio bajoro anūkė.

Kontroliavo absoliučiai visur ir viską, kartais net sunku įsivaizduoti šitą voratinklį. Bet koks veiksmas, kuris kėlė įtarimą, mikliai buvo žinomas tai struktūrai, nes buvo aibė informatorių net labai mažame kolektyve. Tik pasvajojote apie kelionę, tarkim, Bulgarijon, ir jau visa byla ant stalo guli. Netgi nuvykę į kelionę, grupėje saugumietis arba informatorius buvo, o, tarkim, keliavote tik su savo kolegomis koncertuoti ir pašalinių nebuvo, bet ataskaita ant stalo visada atsirasdavo po kelionės. Kaip sakė Akronimas, apie tokius dalykus reikia garsiai šaukti, kad jaunesnė karta bent suvoktų to laikotarpio baisumą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo darvina: 01 kovo 2016 - 18:26
QUOTE(Ašaka @ 2016 03 01, 18:21)

Kokios gimnazijos, jos gi dar prie Stalino visos buvo panaikintos.

Tai buvo atsakymas į žinutę, kuri teigė, kad tarpukaryje mokyklose taikytos fizinės bausmės. Tarpukariu. iki sovietų.
Atsakyti
QUOTE(GAILE* @ 2016 03 01, 15:44)
Kokio žanro tos 5 buvo? biggrin.gif

spalvinimo 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 01, 18:07)
mano mama tų pačių metų gimimo, bet gal kad ji mokėsi to pačio rajono mokslo įstaigoj tai nereikalavo jos kolūkiui atidirbti. Tėvas 1924 gimimo, jis važiavo į kitį rajoną mokytis- irgi nieko nereikėjo. Bet jis važiavo žemės ūkio specialybės mokytis- gal dėl to.

man regis pedaoginis ir žemės ūkio mokslai nebuvo varžomi
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 01, 19:09)
Sunku patikėti, bet gal kažkokių išimčių, matomai, pasitaiko ...Kiek teko domėtis KGB juodais darbais, tai tokia kontora "rimtai" dirbo su informatoriais ir retai kada susimaudavo. Paprastai mainais reikėdavo dokumentą pasirašyti, kad bendradarbiausi ir palikdavo tam kartui  ramybėje. Žmonės apie tai nelinkę kalbėti dabar ir dažnai sako, kad tiesiog nesužiūrėjo saugumas, bet realybėje vargu ar tai tiesa....

Vėl gi, kaip kur ir kaip kada. Iš pokario laikų: mama pasakojo, kad garsus to meto partizanas Budrys buvo į mišias Marijampolės bažnyčioje atėjęs, ir neatsirado nei vieno, kuris jį būtų įskundęs.

Iš mano atminties, Brežnevo-Černenkos-Andropovo laikais. Sistema buvo jau taip perpuvusi, kad KGB informatoriai nevengdavo prisipažinti tokiais esą, draugus įspėdavo prie jų nešnekėti, nes anie apie tai pranešti turės. Ne iš vieno draugo taip pat esu girdėjusi jų verbavimo istoriją, net ir tų, kurie pasirašė. Iš jų visų juokingiausia, kai vieno bičiulio per rektoratą (dalyvaujant maloniam kostiumuotam ponui) buvo paprašyta aprašyti kelionę į Prancūziją su "Ratilio" folkloriniu ansambliu. Vaikis žodis žodin perrašė kolegos straipsnį apie tą kelionę, išspausdintą "Komjaunimo tiesoje" ir daugiau jokių pasiūlymų "bendradarbiauti" nebesulaukė. Matyt pagalvojo, kad glušas ir tinginys. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2016 03 01, 19:21)

Vėlgi, buvo išimčių. Vieno tarpukario diplomato (sušaudyto Maskvoje) dukra, "atpylusi" visus sibirus, kaip menininkė pirmiausia buvo priimta Maskvoje, nes vietiniams snobams darė įspūdį ir jos kilmė, ir išsilavinimas, tik po to buvo priimta Lietuvoje.

Sutinku, su mano tevu panasiai buvo. Bet jis buvo visa gyvenima KGB kontroliuojamas, net i artima (sosialistini) uzsieni negalejo isvaziuoti, nors uzeme aukstas pareigas. Kai KGB pastate ji pries pasirinkima - rinktis svaria sazine, ar uzimamas pareigas, jis isejo is darbo. Dirbo imoneje juristu. KGB nenustojo priekabiauti, isejo dirbti i mokykla.
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 03 01, 17:58)
taigi neigia visi istoriniai šaltiniai - 1947 metai.

Apie pasus ne vėjai. Kolchozo pirmininkas turėdavo išrašyti leidimą, pvz. mokytis ar į fabriką dirbti. Mamos neleido mokytis į technikumą, sakė užteks, kad sesuo broliu mokosi.
Teta iš kolchozo pabėgo 1960 metais - ištekėjo už miestiečio.

Tikrai ne vėjai, mano giminaičiai, gyvenę sovchoze, irgi pasakojo, kad pradžioje, kai kūrėsi kolūkiai, visus į juos suvarę prievarta, pasus atimdavo, kad žmonės kitur, į miestelius ir miestus neišsibėgiotų. Žodžiu, įbaudžiaunindavo pilna to žodžio prasme.
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 01, 18:25)
Kontroliavo absoliučiai visur ir viską, kartais net sunku įsivaizduoti šitą voratinklį. Bet koks veiksmas, kuris kėlė įtarimą, mikliai buvo žinomas tai struktūrai, nes buvo aibė informatorių net labai mažame kolektyve. Tik pasvajojote apie kelionę, tarkim, Bulgarijon, ir jau visa byla ant stalo guli. Netgi nuvykę  į kelionę, grupėje saugumietis arba informatorius buvo, o, tarkim, keliavote tik su savo kolegomis koncertuoti ir pašalinių nebuvo, bet ataskaita ant stalo visada atsirasdavo po kelionės. Kaip sakė Akronimas, apie tokius dalykus reikia garsiai šaukti, kad jaunesnė karta bent suvoktų to laikotarpio baisumą.

žinau. Mes labai n orėjom gauti tėvo ir mamos bylas, bet negavom. Gal ne perdaug ir stengėmės. Apie mamą mokykloj skundus į visas puses rašė, patikrinimai buvo dažni. Pats kiečiausias buvo skundas-atviras laiškas į Pravdą. Kaip ten mama ir dar keli mokytojai Lenininės talkos dieną, vietoj talkos vaikus į ekskursiją išvežė. Į cirką ir zoosodą. Buvo net korespondentas iš Maskvos. Nežinau kokiu būdu mam išsėdėjo savo vietoj, gal todėl kad į tokią tikrai labai sunkią mokyklą politiniu atspalviu niekas nesiveržė. Nežinau. Aš esu jiems labai dėkinga už tai, kad mano vaikystė praėjo linksmai ir ramiai, kad jie sugebėdavo visas savo emocijas išlieti ir pergyventi man nedalyvaujant.
Mes žinojom, kad aršiausia rašė ir dirbo saugumui ta zakristijono žmona. O jie turėjo daug privilegijų, ir namą 2 aukštų mūrinį pasistatė, ir volgą turėjo. Ir irgi žinojom kas dar mokykloj rašo. Ant tėvo rašė mažiau.
Mūsų šeimoj tėvas buvo griežtai neleidžiamas į užsienius. Kai kažkokios tėvo tėvo giminės mirė JAV, mano tėvui paliko palikimą. Žinoma kad atsisakė, nes tada jau būtų buvę visiškai šakės. Visiškos.
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 03 01, 18:07)

O tas Simanaitis buvo kaip pavyzdys, kad net buvęs partizanas pakankamai aukštose pareigose dirbo, tad ir buvusiam tremtinys nebūtinai vilko bilietą būtų turėjęs. Ar jūs teigiate, kad tas Simanaitis savo biografiją VRK yra suklastojęs?

Jei buvęs partizanas buvo nenušautas pokariu ir dar po to paskirtas įaukštas pareigas, tai, greičiausiai, jis buvo į partizanus infiltruotas atitinkamų tarnybų.

Papildyta:
QUOTE(delele @ 2016 03 01, 18:33)
Gal but! O kas yra kokybiskas skatymas? Ar imanoma kokybiskai skatyti atspavius???Kaio tai turetu atrodyti???

Kaip jūs ten sakėt? Kad jūsų mama - lietuvių kalbos mokytoja? unsure.gif

Papildyta:
QUOTE(delele @ 2016 03 01, 19:11)
Nu ir kuo maitinos jusu"partizanai"??? Jauni vyrai juk buvo, pats edimas ir mergu reikejimas. Aha sedejo trispalve apsikabine ir verke!@@Nejuokink voveriu!

Aš pastebėjau, kad jums labai aktualus maisto klausimas. Vis rašot apie "ėdimą". Jūs gal badaujat pastoviai, ar kaip?
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 03 01, 19:50)
Jei buvęs partizanas buvo nenušautas pokariu ir dar po to paskirtas įaukštas pareigas, tai, greičiausiai, jis buvo į partizanus infiltruotas atitinkamų tarnybų.

Labai tiketina versija.
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 03 01, 18:30)
man regis pedaoginis ir žemės ūkio mokslai nebuvo varžomi

na gal? Nes jis mokėsi Joniškėlio technikume mechanizaciją. Paskui buvo išsiųstas į Lipecką ir ten jis rusus mokė tą jų pačių susikurtą techniką valdyti. Apie tuoj pokarinę Rusiją papasakojo labai daug- ką jis ten matė ir patyrė, bet labiausia jis gailėjosi žemės. Dūsavo visą gyvenimą, kad ten tokie juodžemiai, ten tokia žemė, o ruskeliai tesugeba tik gert ir dulkes kelt- daugiau nieko. Dulkes jie keldavo taip reiškia prisigeria, o paskui tas čestuškes dainuot ir šokt, nu ir tas juodžemis pasikelia...
Paskui jau tėvas bandė įgyvendinti savas svajones- buvo įstojęs į istoriją universitete, bet po trečio kurso jį išmetė už kažką, bet tikrai ne už pažangumą, ir buvo įstojęs į režisūrą Panevėžy. Irgi po trečio kurso išmetė. Irgi už kažką.
Atsakyti
Praleistos raides ir tiek ,pati praleidziu ,kai greit rasau,o dar jei is telefono....
Atsakyti