Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Karusia @ 2016 02 27, 12:34)

Džiaugiuosi, kad nors jaunesnė karta kitokia - dirba, plečiasi. Krikštasūnis sėkmingai plečia ūkį - verčiasi javais.  mamos draugės sūnus - irgi sėlmingai. Turi pusantro šimto melžiamų karvių.

aš irgi labai džiaugiuosi saais giminaičiais kurie pasirinko kaimą. Vienas pusbrolis, iki nepriklausomybės buvęs visiškas miestietis, dabar yra stambus ūkininkas, jo gausi šeima seka jo pėdom ir jauni žmonės įsikuria ten, ir dirba. Kitas pusbrolis, gyvenęs kaime irgi ūkininkas, jo vaikai seka jo pėdom. Ir kaimai, po griūties, po visiško dugno pasiekimo, kas iš tiesų buvo- atsigauna, vis labiau ir aktyviau buriasi bendruomenės. Mane tas džiugina.

Papildyta:
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 12:30)
O kodėl tada, gavęs laisvę, prieš 26 metus mūsų kaimas nepasuko link gerovės, o nusirito taip, kaip niekas ir baisiausiame košmare nesapnavo?

todėl, kad po sovietizacijos liko labai daug skaudulių. Kiek kaimo žmonių keitė savo gyvenimus, kas kur kraustėsi, kas tvarkėsi dokumentus žemės perkėlimui. Tai užtruko. Permainų laikai niekada nebūna su posūkiu. Posūkis būna tada, kai permainos baigiasi.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 02 27, 14:56)

- Taip, Kalėdas žmonės švesdavo be triukšmo, tyliai, tačiau gi eglutės buvo papuoštos ir plotkelių buvo, ir šieno po staltiese, ir 12 patiekalų. Net nežinau kokios Kalėdos tikresnės, ar tos "pasislėpus" ar su nesibaigiančiu "Jingle Bells" ir blizgalais ant kiekvieno kampo?

Kažkokie keisti apibendrinimai. Apie Kalėdų ir kitų religinių švenčių šventimą sovietmečiu panašu, kad atsimenate iš sistemos finalo . Aš turiu ir niūresnių pvz.: KGBistai ir visokio plauko draugovininkai stebėdavo už krūmų pasislėpę ir fiksavo kas eina bažnyčion, o kas ne. Prisimenu reidus po namus su patikrinimu ar yra papuošta Kalėdų eglutė , ar ant stalo Velykų margučiai. Jeigu rasdavo, į juodą sąrašą patalpindavo ir tada- ant partinio kilimėlio su visokiomis pasekmėmis. Mama mano buvo mokytoja, tai ilgai buvo tarkuojama už tai, kad savo mamą, mano močiutę, bažnyčion palydėjo prisikėlimui. Dainuoti Silent night, Jingle Bells arba Kalėdų giesmes yra kiekvieno asmeninis reikalas, bet tie persekiojimai už tikėjimą sovietmečiu ir reguliavimas absoliučiai visų gyvenimo sferų buvo protu nesuvokiamas idiotizmas doh.gif Gal pačiai tai tiko ir patiko, todėl tokie malonūs prisiminimai. mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(leber @ 2016 02 27, 14:56)

-Interneto nebuvo, kelionių agentūrų taip pat. Tačiau mano pirma kelionė atsitiko 12 metų pabėgimo iš namų būdu, nes aišku buvo, jog jei pasakysiu ką organizuojam- tikrai neišleis. Maršrutas- Saaremaa salos. Pavyko puikiai, tėvams buvo pakloti įrodymai, kad aš galiu keliauti ir keliausiu, net jei reikės "bėgti iš namų". Išsikovojau superines vasaras- Karpatai, Juodoji jūra, Kaspija, Krasnodaro kraštas, Baikalas, Uralas, Solovkų salos.....smaguma ir nei kiek neerzino tradiciniai rašinėliai "kaip aš praleidau vasarą" Tiesa, laiko ir išmonės organizuojantis keliones reikėjo daug. Neturėjome galimybės "allinclusive" nusipirkti, čia tai nuostolis.

Žinote, buvo nemokamos kelionės "all inclusive" visai šeimai maršrutu Lietuva- Igarka, Laptevų jūra, Magadanas gyvuliniame vagone. Kažin kiek vaikų iš tokios ekskursijos namo sugrįžo ?
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 13:30)
O kodėl tada, gavęs laisvę, prieš 26 metus mūsų kaimas nepasuko link gerovės, o nusirito taip, kaip niekas ir baisiausiame košmare nesapnavo?

O kur tas jūsų kaimas yra?
Lietuvoje matau daug puikių, gražių atsigavusių kaimų.

Papildyta:
QUOTE(valkata @ 2016 02 27, 13:41)

Visur pasitaiko išimčių... Bet bendras vaizdas tai baisokas.

Kiekvieno Lietuvos kaimo tikrai nesu savo akimis mačiusi, gal jūs daugiau jų matote. Tie kaimai, pro kuriuos kartais tenka važiuoti, man tokio baisaus vaizdo nesudaro.

O jei pažiūrėsim į Lietuvos miestelius - jie apskritai yra fantastiški, kiek įdomybių visokiausių rajonų centruose dabar! Sesuo su šeimyna vasarą apkeliavo Šiaurės Lietuvos miestelius. Žiūrėjome ir seiles varvinome, supratome, kad ir mes vasarą kartosime maršrutą, kokių gražių dalykų toje Lietuvoje yra. Ir ne tik Šiaurės, ir Rytų Lietuvoje, kur yra kur kas vargingesnis kraštas, kiek yra kaimelių, ištisų architektūros paminklų, kuriuos patys žmonės, čia gyvenusių žmonių vaikai ir anūkai, savo rankomis yra išpuoselėję, iščiustinę.

Lietuva gražėja. Ir labai sparčiai.
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 27, 19:20)
O kur tas jūsų kaimas yra?
Lietuvoje matau daug puikių, gražių atsigavusių kaimų.

Aš tai stebiuosi kad temoje atsiranda kažkoks keistas sovietinio kaimo idealizavimas ir priešpastatymas dabartiniam. Buvo kolchozai - yra bendrovės, ūkininkai, bet tai tavo, žmogau, pasirinkimas kur ir kam dirbti. Negi kolchozai buvo gėris ? Žemės nacionalizuotos, žmonės per prievartą į kolchozą suvaryti, normos kiek gyvulių auginti ir t.t. Aišku, dabar kaime yra ir pažangių ir prasigėrusių. Galima pagalvoti, kad sovietmečiu kolchoznikai negėrė. Ir dar kaip doh.gif . Girti traktoristai - žanro klasika.
Atsakyti
Kas sovietmeciu gere, tie ir dabar geria, butent sovietiniais laikais buvo uzsuktas alkoholizmo ratas, kai seimoje jau i kelinta karta perduodamas asocialus gyvenimo budas. Prieskarineje Lietuvoje to nebuvo, viskas prasidejo kartu su okupacija. Ir nereikia pasakot, kad kolukiuose dirbo, negere. Gere darbe, girti dirbo, po darbo "dasibaigdavo", atsimenu tokius vaizdus puikiai. Atsimenu kolukio daugiabuciuose gyvenancias seimas ir apiplysusius, murzinus, snargliuotus, uteletus vaikus.
Sia liga susirgti lengva, o pasveikti labai sunku... todel ir turim stai toki sovietmecio palikima, kuris galbut per daug daug metu isnyks.
Atsakyti
QUOTE(suvaikejusi @ 2016 02 28, 08:13)
Kas sovietmeciu gere, tie ir dabar geria, butent sovietiniais laikais buvo uzsuktas alkoholizmo ratas, kai seimoje jau i kelinta karta perduodamas asocialus gyvenimo budas. Prieskarineje Lietuvoje to nebuvo, viskas prasidejo kartu su okupacija. Ir nereikia pasakot, kad kolukiuose dirbo, negere. Gere darbe, girti dirbo, po darbo "dasibaigdavo", atsimenu tokius vaizdus puikiai. Atsimenu kolukio daugiabuciuose gyvenancias seimas ir apiplysusius, murzinus, snargliuotus, uteletus vaikus.
Sia liga susirgti lengva, o pasveikti labai sunku... todel ir turim stai toki sovietmecio palikima, kuris galbut per daug daug metu isnyks.

drinks_cheers.gif
Pratęsdama sovietmečio "ligų" sąrašą , priminsiu dar vieną - normalu buvo vogti, t.y. "nešti iš darbo", "kombinuoti" buvo šventas reikalas. Anekdotais tapdavo žmonių išradingumas, kur ir kaip paslėpdavo mėsą, siūlus ir t.t. Žinoma, sakys oponentės, vagia ir dabar, bet tai ir yra ta baisi liga, išbujojusi sovietmečiu, kai iš kartos į kartą eina filosofija , kad vogti iš darbo yra netgi pagirtina. Mūsų emigrantai irgi kai kurie stipriai "ligoti" nuvykę į vakarus, tęsia savo šeimos "tradicijas", vogdami iš fabrikų . Tarpukariu žmonės Dievo bijojo arba suteršti savo gerą vardą, o sovietmečiu gi Dievo nebuvo, ko čia bijoti, valstybė iš tavo šeimos atėmė žemes, gyvulius, namus, visaip nuskriaudė , o kodėl nesusigrąžinti vagiant nors kiek ...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo darvina: 28 vasario 2016 - 08:55
QUOTE(darvina @ 2016 02 28, 09:46)
drinks_cheers.gif
Pratęsdama sovietmečio "ligų" sąrašą , priminsiu dar vieną - normalu buvo vogti, t.y. "nešti iš darbo", "kombinuoti"  buvo šventas reikalas. Anekdotais tapdavo žmonių išradingumas, kur ir kaip paslėpdavo mėsą, siūlus ir t.t. Žinoma, sakys oponentės, vagia ir dabar, bet tai ir yra ta baisi liga, išbujojusi sovietmečiu, kai iš kartos į kartą eina  filosofija , kad vogti iš darbo yra netgi pagirtina. Mūsų emigrantai irgi kai kurie stipriai "ligoti" nuvykę į vakarus, tęsia savo šeimos "tradicijas", vogdami iš fabrikų . Tarpukariu žmonės Dievo bijojo arba suteršti savo gerą vardą, o sovietmečiu gi Dievo nebuvo, ko čia bijoti, valstybė iš tavo šeimos atėmė žemes, gyvulius, namus, visaip nuskriaudė ,  o kodėl  nesusigrąžinti  vagiant nors kiek ...

Jo šitas tai tikrai ax.gif . Vagys labai gerbiami buvo, nes pas juos galėdavai gauti mėsos, šokolado, kurių parduotuvėj bet kuriuo metu nerasi. Ir niekas vagimis nevadindavo, o gražiai- kombinuotojais, turinčiais gerą darbo vietą. Todėl visi ir turėjo valgyt, nes būdavo kur ką gaut ne tik iš parduotuvės. O kaip abuchaesnikaikai gyveno...
Tai ir dabar kai kurie žmonės galvoja, nemokėdami mokesčių, sukčiaudami, kad jie ima iš kažkokios mistinės valstybės, bet nepagalvoja, kad realiai tai iš kaimyno, kuris sąžiningai moka mokesčius. Bet visuomenė pradeda suprast tai, todėl pranešimo apie tokius vagis dažnai nebelaiko skundimu, kaip anksčiau, o laiko pilietiškumu.
Iš viso, kažkokios iškreiptos vertybės buvo- pagarba ne mokslo žmogui, ne tam, kuris savo darbu kažką pasiekia, bet vagiui. Visi kas prieidavo vogdavo, kiti pirkdavo iš jų ir kažkaip nelabai buvo girdima, kad už tai kas baustų ax.gif . Vos ne legalu tokios vagystės buvo. Užtat jei būtum norėjęs kažką pagaminti arba nupirkęs parduot legaliai, tai jau vos ne priešas, spekuliantas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 02 28, 10:41)
Iš viso, kažkokios iškreiptos vertybės buvo- pagarba ne mokslo žmogui, ne tam, kuris savo darbu kažką pasiekia, bet vagiui. Visi kas prieidavo vogdavo, kiti pirkdavo iš jų ir kažkaip nelabai buvo girdima, kad už tai kas baustų ax.gif . Vos ne legalu tokios vagystės buvo. Užtat jei būtum norėjęs kažką pagaminti arba nupirkęs parduot legaliai, tai jau vos ne priešas, spekuliantas biggrin.gif

drinks_cheers.gif ir palikimas iki šiol likęs. sovietmetis gėris, nes galėdavai gauti ( nenusipirkti) arba duodavo. Ir iki šiol likęs kreivas požiūris į verslininkus ( spekuliantai, liaudies priešai, atimti ir visiems po lygiai padalinti).
sovietmečio ideologijos kūrėjai yra unikalūs, netgi genijai, jei juos vertinti pagal asmenybės projektavimą daugelį metų į priekį. Paskaičiuota, kad mažiausiai 100 metų veiks šis iškreiptos realybės suvokimo užtaisas. Nors Moonte mintis apie žydus Mozės vedžiojamus po dykumą 40 metų teikia vilties, kad nereiks laukti 100 metų, greičiau atsistatysime.
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 02 27, 19:03)
Žinote,  buvo nemokamos kelionės "all inclusive" visai šeimai maršrutu Lietuva- Igarka, Laptevų jūra, Magadanas  gyvuliniame vagone. Kažin kiek vaikų iš tokios ekskursijos namo sugrįžo ?

Tokios kelionės AI prie Laptevų jūros buvo pakankamai trumpą laikotarpį. Kodėl kalbant apie sovietmetį, jis ir akcentuojamas? Toks įspūdis, kad visos gimusios pokaryje ir visos ilsėjosi prie Laptevų jūros. doh.gif Daugiausia čia bendraujančių yra gimusios 1960-1980. Tokiu laikotarpiu tikrai į Sibirą niekas nieko nevežė schmoll.gif Tai ir diskutuokim apie tą laikotarpį, kurį dar prisimenam, jį lyginkim, o ne svaikim apie Napoleono karus, prisiskaitę istorijos vadovėlių. drinks_cheers.gif

QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 27, 20:28)
Kiekvieno Lietuvos kaimo tikrai nesu savo akimis mačiusi, gal jūs daugiau jų matote. Tie kaimai, pro kuriuos kartais tenka važiuoti, man tokio baisaus vaizdo nesudaro. 

Lietuva gražėja. Ir labai sparčiai.

Apie kaimo spindesį(ir skurdą) galime spręsti ir sėdint namuose: google maps mums suteikia galimybes "pasigrožėti" kaimo didingumu. Mėgstu taip keliauti cool.gif

Lietuva tuštėja. Ir labai sparčiai... Sodybų tuštėjimo metas...
Atsakyti
Tai mano prisiminimai apie sovietmetį, o tada jau niekas jokiais gyvulių vagonais žmonių nevežė. Kaimynų mergaitė ėjo komunijos (gal ne visai teisingai įvardiju tą veiksmą, bet esmė, manau suprantama) na buvo ją mokykloje išsikvietę ant kilimėlio, pamoralizavo ir niekas nei jos, nei jos šeimos niekur neišvežė, neuždarė. Mes visos pažvengėm, kai ji papasakojo ką ten jai ant kilimo do moralą išrėžė ir tiek tos kontrolės.

O dabar negali nubausti jei neiškeli vėliavos? Čia aš klausiu, nes nežinau kaip yra, anksčiau tai tikrai buvo numatyta bauda už vėliavos neiškėlimą. O jei aš nenoriu ir gal net galiu paaiškinti kodėl?

Palyginus tą pačią Sąjungą 40-tų, 50-tų metų, senelių, tėvų prisiminimais remiantis, ir 70-tų, 80-tų metų, galiu teigti, jog žmonių gyvenimas gerėjo.

O vat kai lyginu 1990-tų metų kaimą, kai jame apsigyvenau su 2012-tų, kai iš jo išvažiavau, vaizdas labai liūdnas, žmonių gyvenimas blogėjo, ypač nuo kokių 2010, tiesiog katastrofiškai greitu tempu blogėjo.
Taip, yra sėkmingų ūkininkų, kaimo sodybų susikūrusių, amatus bevystančių, bet tai kiek jų, tokių sėkmingai besiverčiančių kaimuose? O kiek žmonių kaimuose gyvenančių?

Karusia, rašydama "santvarka" turėjau mintyje ekonominė, politinė ES santvarka. Ai, nežinau kaip ten teisingiau reikėjo parašyti. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 02 28, 13:57)
Tokios kelionės AI prie Laptevų jūros buvo pakankamai trumpą laikotarpį. Kodėl kalbant apie sovietmetį, jis ir akcentuojamas? Toks įspūdis, kad visos gimusios pokaryje ir visos ilsėjosi prie Laptevų jūros. doh.gif Daugiausia čia bendraujančių yra gimusios 1960-1980. Tokiu laikotarpiu tikrai į Sibirą niekas nieko nevežė schmoll.gif Tai ir diskutuokim apie tą laikotarpį, kurį dar prisimenam, jį lyginkim, o ne svaikim apie Napoleono karus, prisiskaitę istorijos vadovėlių. drinks_cheers.gif

ehm, neteko pagalvoti, kuo skiriasi žmogus nuo mankurto?
Ehm, neteko pagalvoti, kad čia yra moterų, gimusių Intoje, Vorkutoje? Kad yra tokių, kad įrašas apie gimimo vietą automatiškai užkirto kelią į norimą specialybę ar iš viso - kelią į mokslą?
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2016 02 28, 14:57)

Keistas poziuris.
As esu palikuone kazkada dideles klestincios seimos, kuri kiek galejo tarnavo savo tautai, gyne tevynes interesus. Pasikeitus sistemai visa 99 proc. buvo sunaikinta, vien todel, kad priklause kitam sluoksniui. Vat jus greiciausiai turite dedes, tetas, pazinojote savo senelius, is esmes taijuk ir yra zmogaus saknys, pagrindas, o as neturiu ir niekada neturejau. Negi as neturi teises sielotis del bolseviku man, mano tevo seimai padarytu nieksybiu? Kodel jus man liepiat apsiriboti tik jums patinkanciu Brezneviniu laikotarpiu? Negi tas breznevinis laikotarpis, kad jis buvo mano vaikystes, paauglystes laikais, kompensuos neteki, ar tie paradimai tampa niekiniais, bereiskmiais jei juose nedalyvavai pats?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 28 vasario 2016 - 17:10