QUOTE(Vajota @ 2017 03 20, 19:03)
Ir mes sprendžiame dilemą , granulis ar oras vanduo

jei galima ir pasidalinkit info, galima ir asmeniškai,

kuo daugiau iš praktinės patirties, tuo lengviau pačiam priimti sau optimaliausia variantą.
kuo konkrečiai pasidalint? savo individulia situacija

galima, tik labai abejoju, jog tai, kas aktualu ir tinka mūsų namams, tiks ir jūsų namučiams
mano galva, optimalu būnai, kai žinai savo namo šilumos poreikį, o tą paskaičiuoja šildymo sistemų projektuotojai, nu ir žinant rezultatą, renkiesi tą optimalų sprendimą.
Praktinė pusė tokia, jog jeigu šilumos poreikis didesnis, tai imam granulinį, jeigu jis mažas - imam geoterminį arba oras vanduo. Egzistuoja, aišku, ir riba per vidurį, bet tada teisingiau prioritetus sidėliojus viskas savaime sprendžiasi. O klausimas ką imti - granulinį ar oras vanduo tai man nėra suprantamas. Čia man panašu į klausimą ką šiandien valgysim: salotas ar cepelinus? Tai jeigu šeima didelė ir dar vieni diedai, tai slėpkis, mergaite, tu su savo tom salotom. O jeigu sėdi namie viena arba su dukra, tai kokie dar ten cepelinai?
Užsiduodat neteisingą klausimą, todėl ir nerandat atsakymo
Išskaidykit dilemą į atskirus smulkius klausimus ir susidarys pilnas vaizdas:
kiek namui tos šilumos reiks/reikia?
kokiu būdų tą šilumą jam perduosim? grindimis, radiatoriais, ortakiais ar dal bala žino kuo. Visos tos sistemos skirtingai kainuoja ir skirtingai dirba.
kaminą turit ar į kaminus norėsite investuoti? nepamirškit su jais susijusių papildomu šilumos nuostolių ir sandarinimo bei sandarumo problemų. Viskas sprendžiama, bet vėlgi, pinigais.
Katilinę turit ar į katilinės pastatymą investuosit? kiekvienas papildomas m² įrengti realiai kainuoja pinigus.
Kuro sandėliavimo klausimas aktualus, ar turėsite kur jį susisandėliuoti? Toną kitą trečią, o gal ir ketvirtą penktą?
Ar kartą per savaitę/kitą papildyt bunkerį granulėm ir laikas nuo laiko išsivalyt pelenus yra virš jūsų komforto ribos ar tai visai smagus užsiėmimas?
ir atrkeipkit dėmesį, jog iki pinigų mes dar nenuėjom