Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(Iš Kaimo @ 2019 02 21, 22:48)
Čia apie tuos, su spalvotais viduriukais ? Tada jau tie man ne daržovė. Beje, pati auginu kaip gėles artišokus. Labai įspūdingi lapai ir egzotiški žiedai. O va auginti valgymui - ne nežinau, dėl kelių žvynelių metus laiko laukti...

Ar peržiemoja pas jus artišokai? Aš šiemet vėl sėsiu. Prieš desėtką metų, paskui prieš kokius 5 metus turėjau . Bet neperžiemojo nė karto. Vėl atėjo metas bandyti. Labai didelis ir gražus augalas. Žydi pirmaisiais metais ne kiekvienas, bet ir lapija įspūdinga. O gal iškasate ir rūsyje laikote žiemą?
Valgiau, tiksliau čiulpiau tuos žvynelius. Nežinau...
Atsakyti
[quote=Iš Kaimo,2019 02 21, 23:48]
Čia apie tuos, su spalvotais viduriukais ? Tada jau tie man ne daržovė. Beje, pati auginu kaip gėles artišokus. Labai įspūdingi lapai ir egzotiški žiedai. O va auginti valgymui - ne nežinau, dėl kelių žvynelių metus laiko laukti...

Ne, aš apie tuos garbanotus Kale tipo kopūstus. Nors tie spalvotieji irgi valgomi, bet dar kietesni.

O artišokų ir žiedsostis valgomas, ten gerokai daugiau ,,mėsos".
Jų šaknų niekaip negaliu išsikasti žiemai, nes kas nors lapus nuėda iki žemės. Kažkada mačiau Maximoje šaknų pirkti, o pernai užsisakiau, bet gavau sulūžusią į keletą dalių.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2019 02 22, 00:31)
Ar peržiemoja pas jus artišokai? Aš šiemet vėl sėsiu. Prieš desėtką metų, paskui prieš kokius 5 metus turėjau . Bet neperžiemojo nė karto. Vėl atėjo metas bandyti. Labai didelis ir gražus augalas. Žydi pirmaisiais metais ne kiekvienas, bet ir lapija įspūdinga.  O gal iškasate ir rūsyje laikote žiemą?
Valgiau, tiksliau čiulpiau tuos žvynelius. Nežinau...


Aš pernai bandžiau artišokus auginti. Vieną augalą pasodinau darže, tai tas net tris žiedus turėjo pirmaisiais metais, labai stambūs pumpurai buvo, kol aš galvojau, kada čia reikėtų skinti ir ragauti, jis pražydo bigsmile.gif , tada palikau ir kitus du pumpurus, labai jau gražūs buvo, pagailėjau valgyti...O kitus augalus pasodinau į tokį gėlyną, kur visokius eksperimentinius augalus laikau, ten buvo sausoka ir labai puolė amarai, tai pumpurų nesukrovė. Žiemai apmulčiavau ir palikau dirvoje, bus matyti, ar pavyks jiems peržiemoti, žiema nebuvo labai šalta.
Daisoja, ar turite galvoje lapinius kopųstus, ar tuos gražiuolius garbanotus? Aš auginau lapinius Nero di Toscana, rudenį tai buvo gražiausi augalai mano darže, tokia vešli tamsiai mėlynai žalia lapija! Bet reikia mokėti juos paruošti, gal mes kokių plonybių nežinom, nes ir man jie nelabai..., su sviestu pakepti į sriubą tinka nebent. Raugiau su aštria paprika, liko kieti, kvapas nemalonus, švelniai sakant, troškintus galima valgyti, į kvapą jei nekreipiant dėmesio.
Ar auginate epimedžius? Norėčiau pabandyti šiemet, turiu tokią vietą, kur norėtusi visą sezoną dekoratyvių lapų, o epimedis dar ir visžalis, ir dirvai nereklus, kiek teko skaityti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Achilea: 22 vasario 2019 - 10:06
QUOTE(Achilea @ 2019 02 22, 11:05)

Ar auginate epimedžius? Norėčiau pabandyti šiemet, turiu tokią vietą, kur norėtusi visą sezoną dekoratyvių lapų, o epimedis dar ir visžalis, ir dirvai nereklus, kiek teko skaityti.


Auginu. Bet jie nevisžaliai, ir lapeliai gana ploni, kad galėtų visžaliais būt, bet gal visokių rūšių yra? Pas mane kažkuriais metais vėjas lapus apniokojo, kitais metais sausra. Bet nepaisant to jis man labai patinka, vinguriuoja tarp kitų augalų užpildydamas tarpus. Pavasarį žydi mažučiais simpatiškais raudonais žiedeliukais, paskui jie pasislepia po lapais. Saviškio rūšies dabar nepasakysiu, bet lapai būna rausvais pakraščiais. Noriu ir kitas rūšis/veisles išbandyt. Tikrai augalas vertas dėmesio.
Atsakyti
Sveika, Jot.ka.
Hm, dabar galvoju, kodėl man užsifiksavo, kad epimedis visžalis. Rasos L. tinklapyje skaičiau, kad gruodžio mėnesį jis dar su žaliais lapais, tai ir įsiminiau tikriausiai ax.gif . Radau, kad lapai išlieka iki pavasario, tada reikia juos nupjauti, kad ataugtų nauji. O jau kiek dabar jų rūšių įvairiais lapais ir žiedais, dar net neapsisprendžiau, ką išsirinkti, nors šiemet net neplanavau naujų gėlių pirkti, nebent melsvę vieną kitą wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Achilea @ 2019 02 22, 14:39)
Sveika, Jot.ka.
Hm, dabar galvoju, kodėl man užsifiksavo, kad epimedis visžalis. Rasos L. tinklapyje skaičiau, kad gruodžio mėnesį jis dar su žaliais lapais, tai ir įsiminiau tikriausiai  ax.gif . Radau, kad lapai išlieka iki pavasario, tada reikia juos nupjauti, kad ataugtų nauji. O jau kiek dabar jų rūšių įvairiais lapais ir žiedais, dar net neapsisprendžiau, ką išsirinkti, nors šiemet net neplanavau naujų gėlių pirkti, nebent melsvę vieną kitą  wub.gif


Na jo ilgai lapai lieka tikrai, bet maniškis pavasarį pasitinka tik su džiūvėsiais arba ir be jų. Dabar užmečiau akį į enciklopediją tai ir rašo, dalis visžaliai dalis metantys lapus, vieni auga tvarkingais kereliais, kiti plečiasi intensyviau. Taigis, įvairovė. Reikia tik atsirinkt.
Atsakyti
Artišokai tik vienais metais man peržiemojo. Dažniausiai šaknies kaklelis nupuvęs. Jiems gal sausos žiemos reikia, o pas mus lietus Lietuvoj. Jeigu sėti į indelius anksti, sakykim kovo mėn , tai pražysta be jokių bėdų pirmais metais.

O epimedžiams reikia pavėsio ?Lyg ir norėtųsi, bet ar jų žiedai ne po lapais slepiasi ?
Šiemet pasiryžusi nusipirkti saulėgrąžą Helianthus maksimiliani. Bus rudeniui žiedų. Gal kas auginate ? Ar iš tiesų ji žydi non stop du mėnesius?
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2019 02 22, 15:35)


O epimedžiams reikia pavėsio ?Lyg ir norėtųsi, bet ar jų žiedai ne po lapais slepiasi ?
Šiemet pasiryžusi nusipirkti saulėgrąžą  Helianthus maksimiliani. Bus rudeniui žiedų. Gal kas auginate ? Ar iš tiesų ji žydi non stop du mėnesius?


Jie jį mėgsta, nes iš miškų kilę, bet yra rūšių labiau toleruojančių ir saulę. Bet saulėkaitoj kaži ar bus laimingi. Maniškio žiedai po lapais, kiti aukščiau iškelia.
Atsakyti
Achilea, apie šiuos:
https://photos.googl...e4vOi82nBp_mKji
Prieš daug metų net šešurą įkalbėjau auginti Kale kopūstus, pasisodino gyvatvorę.
Sako, kad skanūs traškučiai. Kažkaip džiovina orkaitėje. Neragavau. Kaip vabaliukus iš tų garbanų išrinkti.
Atsakyti
Daisoja, neatsidaro man nuoroda, bet suprantu, kad kalba eina apie gabanotus kale kopūstus, o aš specialiai pirkau Nero di Toscana, tie negarbanoti, tik kiek grublėti lapai ir riesti į vidų, kirminukus lenva rasti, vis augino naujus lapus ir augo visą laiką iki žiemos. Ir taip, kaip aš pamiršau, kad galima kepti orkaitėje vadinamus traškučius, draugė ragavo. Reikia lapus suplėšyti gabaliukais, sutepti lydytu sviestu ar aliejumi ir kepti, reikės dar kokį augalą pasodinti ir išbandysiu, nes mano kopūstų derliaus didžiąją dalį suskanavo antys, labai joms patiko ax.gif .
Reikėtų kažką apie gėles parašyti rolleyes.gif, kad į temą būtų , bet kol kas labiausiai norisi, kad pavasaris greičiau ateitų.
Atsakyti
Kad tie kopūstai kaip gėlės. Ir dėl artišokų nesutariam - maistas, vaistas ar gėlė. Šešurui artišokai labiausiai patiko, kad afrodiziakas, nors ir nevalgė. Man ir mangoldai gėlyne gražu, kur reikia įterpti plačialapių. Ir šiaip mano gėlynuose visi bendrai, neišskirta į valgomų ar nevalgomų lysves. Ir jokių lysvių.
Ir man neatsidarė neprisijungus. O Google archyvų jau nerandu.
Atsakyti
Man dar patinka pankolius auginti, kažko skanaus pagaminti iš jų vėlgi nepavyko, pernai buvo karšta ir jie labai greitai peraugo į žiedynus, taip ir palikau bujoti, o jie sugebėjo užauginti sėklas, pirmą kartą taip pavyko, dabar arbatą geriu iš tų sėklynų.
Atsakyti