Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Sveikos. Užuojauta, vi_.

 

Ačiū, kad jūs esat. Būtų tikrai gaila, jeigu ši tema numirtų. Prieš metus persikrausčiau į 6 a. sklypelį, kuriame norėčiau sutalpint visą botanikos sodą. Perskaičiau visas daugiamečių temas, kai kurias net kelis kartus 🙂, niekur nesu radusi daugiau patirties ir informacijos. Pernai vasarą užsisodinau gėlėm ir krūmais pietinį sklypo kampą, šiemet apetitas užaugo ir jau niežti nagai plėšti velėnas naujiems gėlynams. Prie terasos sodinsiu žoles su levandom ir užpilsiu skalda, o pagal rytinę tvorą darysiu maždaug 80 cm pločio ir 5 m. ilgio juostą, kurioje 3 ar 4 kartus atkartosiu tokį derinį: 3 balti ir/ar švelniai melsvi vilkdalgiai, 2-3 astrancijos ir 2-3 raudonos ežiuolės. Tarp jų pamėtysiu karl foerster ir korėjinių lendrūnų. Gal kyla kokių minčių apie tokį derinį?

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo tikroji fake: 25 sausio 2021 - 00:08
QUOTE(tikroji fake @ 2021 01 25, 00:05)
<p>Sveikos. Užuojauta, vi_.</p>
<p>Ačiū, kad jūs esat. Būtų tikrai gaila, jeigu ši tema numirtų. Prieš metus persikrausčiau į 6 a. sklypelį, kuriame norėčiau sutalpint visą botanikos sodą. Perskaičiau visas daugiamečių temas, kai kurias net kelis kartus 🙂, niekur nesu radusi daugiau patirties ir informacijos. Pernai vasarą užsisodinau gėlėm ir krūmais pietinį sklypo kampą, šiemet apetitas užaugo ir jau niežti nagai plėšti velėnas naujiems gėlynams. Prie terasos sodinsiu žoles su levandom ir užpilsiu skalda, o pagal rytinę tvorą darysiu maždaug 80 cm pločio ir 5 m. ilgio juostą, kurioje 3 ar 4 kartus atkartosiu tokį derinį: 3 balti ir/ar švelniai melsvi vilkdalgiai, 2-3 astrancijos ir 2-3 raudonos ežiuolės. Tarp jų pamėtysiu karl foerster ir korėjinių lendrūnų. Gal kyla kokių minčių apie tokį derinį?</p>

Dėl situacijos su flora temomis ir su forumu, tai nieko nepadarysi. Smagu, kad tai buvo ir tiek. Atsimenu pomidorų tema vienu metu pildėsi po kelis lapus per dieną. Visokio jovalėlio buvo, bet racionalus grūdas dominavo. Ši tema tai tokia intiligentiška daugiau, nebuvo to "bazaro". Ir čia tikrai daug gerų idėjų ir žinių.
Dėl jūsų atsikartojančių gėlių grupių, tai vienu turėsite arba melsvus ir baltus vilkdagius arba ežiuoles, kokios jos bebūtų spalvos. Šios gėlės žydi skirtingu metu. Astrancijos žydi panašiai su ežiuolėmis. Taigi sodindama įsivaizduokite kartu jų žiedus. Tačiau aš nesodinčiau jų kartu dėl kitos priežasties. Astrancijoms reikia drėgmės, o tiek vilkdagiai, tiek ežiuolės gali būti mažai laistomos. Turiu vilkdalgių ir viendienių plotą kažkur 3x 6 m. Ir per sausras galiu apeiti šonu. Kartais palaistau.
Atsakyti

Paprieštaraučiau dėl astrancijų ir ežiuolių žydėjimo laiko. Jos gal kažkiek ir susitinka, bet iš esmės astrancijos ankstyvos vasaros gėlė, kartu žydi su sibiriniais vilkdalgiais. O ežiuolė liepą žydi, kai astrancija tuo metu ruošiasi pailsėt iki rudeninio žydėjimo. Astrancija su sibiriniu vilkdalgiu panašiomis sąlygomis auga, t.y. drėgniau, ir dalinis pavėsis tinka, o ežiuolė kitos buveinės augalas.

Iš tiesų, tai pasiilgau temos, smagūs buvo atradimai, dalinimaisi ir vaizdais ir patirtim. Gal pavyks atgaivint?

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2021 01 27, 19:32)

Jei atvirai, tai astrancijų neturiu, ir tik pasiskaičiau, kad žydėjimas liepa - rugpiūtis. Tuo metu žydi ir ežiuolės. Gal tik pallida pradeda žydėti birželio gale.
O astrancijų neturiu dėl tos priežasties, kad įsivaizduoju jog joms reikia drėgmės ir sunkesnės derlingos žemės , o pas mane vandeniui laidūs smėlynai . Aišku ten kur gėlynai yra privežta žemės, patręšta ir jau įtrešta, tačiau vanduo vistiek neužslaiko.
Atsakyti

Taip, astrancijos mėgsta drėgmę, ir aš jų turiu daug, bet kadangi vis eksperimentuoju ir bandau augint be laistymo, tai tuoj nebeturėsiu :), nors jos man vienos mylimiausių augalų. Be laistymo saulėje vegetuoja, ir nežydi. Sunkios žemės nepakanka. Tai iškraustysiu į pavėsį, gal ten bus geriau. Kuo toliau, tuo aiškiau suvokiu, kad noriu auginti būtent tai, kam pas mane tinka natūralios sąlygos. 

Eksperimentuoti verta, nes augalai kartais laužo taisykles ir klesti jiems teoriškai netinkančiose vietose, o kiti atvirkščiai- neauga, nors sąlygos lyg ir tinkamos :)

Atsakyti

Ačiū, merginos,  už mintis. Augalai jau užsakyti, todėl savo klaidas teks patirt savo kailiu  :D  Tik ežiuolių dar neužsisakius, bet įsivaizduoju aukštesnes raudonas. Šiaip mano toks tikslas ir buvo, kad žydėjimas kažkiek prasikeistų ir ilgesnį laiką kažkas žydėtų. Rudenį į tarpus dar svogūninių įsodinsiu.

Kadangi entuziazmas dar neišblėsęs, laistymą priimu kaip savotišką meditaciją 🙂 Be to, žemė priemolis, tai turbūt didesnė tikimybė, kad supūdysiu augalus, nei kas nors sudžius.

Man jau didelis pasiekimas apsiriboti keliomis skirtingomis gėlėmis, nes kampe turiu susisodinus visą kakofoniją  :D 

Galvoju, kad tą gėlių juostą po kelių metų papildysiu krūmais, bet kol kas nesu tikra, kurių tikrai labai reikia (arba tų, kurių reikia, kol kas per daug).

Atsakyti

Dar kart permečiau akimis jūsų postą, ir pamačiau išmatavimus, 0,80×5, tai pirmas dalykas, pasiskaičiuočiau apytikslį augalų kiekį. Priklausomai nuo sodinukų dydžio aš dažniausiai sodinu 5 vnt./m2. Kai žinau augalus, išsiskirstau tą kiekį procentais kiekvienai rūšiai. Ir gaunasi, tada kiek ir ko reikia. Panašų gėlyną pasisodinau pernai(dydžio atžvilgiu). Saulėkaitoje, prie namo, rinkausi ežiuoles, girmėtes, katžoles, mėlitus, melvenes, lendrūnus, česnakus ir kt svogūnines. Pagal vietą turiu abejonių dėl lendrūno ir molinijų komforto nelaistymo sąlygomis. Kadangi bus antras sezonas, tai galbūt teks paliet retsykiais, bet jei nebus sausros, kepurnėsis patys :)

Atsakyti

Aš esu suplanavus 7 augalus i metrą gelyno -gal ir tankokai, bet sodinant pažiūrėsiu, jeigu liks augalų, dar turiu vietos kitam gėlyne - ten per retai esu susodinus 🙂

Prie terasos dar planuoju daryt 'žolyną' ir užpilt skalda. Planuoju sodint miskantą, 2 lendrunus overdam, levandas, 2 melvenes ir sesleria nipita. Panašiai esu pasidariusi prie įvažiavimo, tai taip gražiai žiūrėjosi šią vasarą, kad užsinorėjom tokio vaizdo ir prie terasos. 

Atsakyti

Sveikos, kaip smagu, kad yra tokių "degančių" sodo idėjomis žmonių!

Aš ir jau laukiu pavasario ir pradėjau planuoti savo nedidelį sklypą - ką naujo ir įdomaus pasodinti? 

Turiu šilauogių veislę Chandler. Visai esu ja patenkinta, nes prigijo ir jau turėjome kelias uogas, mažytė labai mėgsta jas!

Galvoju, kad plėsti šilauogių eilę? Turite ptarimų, ką geriausia sodinti, kad prigytų ir kad duotų iškart vaisių?

Radau naujoj Internetinėje parduotuvėj šilauogę "Pink Lemonade". Nustebino - gražios ružavos uogos ir rašo, kad jos bus dar skanesnės nei mėlynos??? Bet nu neesu jų niekur mačius.. ką manote?

Parduotuvė (greendreams.lt) o ta šilauogė - Šilauogė "Pink Lemonade" (greendreams.lt) 

Ir aš alpstu dėl Bijūnų.. kokių nerealių yra Bijūnų versijų.. pvz Mis America..

Atsakyti

Tikrai teisingai pasakyta - esu 'deganti' 🙂. Į namą atsikrausčiau prieš praeitą karantiną, nuo maždaug tada beveik visą laiką praleidau namie, tai norisi susikurti aplinką, kad viskas augtų, žydėtų, kvepėtų. Ypač kai aplink pjaunami medžiai ir ruošiami statyboms sklypai 😒.  Šis forumas ir augalų parduotuvės tarsi mano 'happy place', kur atsijungiu nuo realybės...

Praeitą vasarą užsisodinau vaismedžių sodelį su viena trešne, 3 obelim, 3 šilauogėm ir 2 auksuotaisiais serbentais. Šiemet prie vaismedžių prisijungs vynuogė ir putinas.

 Taip pat pernai užsisodinau gėlyną kampe, kur sukišau jazminą, 5 bijūnus, 5 miskantus, hortenziją (buvau sužavėta Diamond Rouge-labai gražiai rudenį raudonavo), alyvos medelį, pora mėlesų, ežiuolių, kraujažolių, snapučių, palminę viksvą, sidabrakrūmį, vikdalgių, viendienių, korėjinį lendrūną, t.y. viską, apie ką merginos čia kalbėjo  :D  Žinau žinau, kad pasidariau makalynę, bet, manau, per keletą metų įvairovė sumažės-pvz. veronika beveik iškart nudžiuvo, kai kas turbūt žiemos neatlaikys, kai kas nepatiks ir t.t. Šiek tiek padidinus gėlyną galvoju į jį apjungti skiepytą aroniją ir jo kraštus nutęsus tvorą apsisodinti krūmais ir gėlėmis, kad kažkiek prisidengti nuo kaimynų.

Greičiau tas pavasaris, nes tiek prisiplanuosiu, kad vejos neliks...

Atsakyti
Gal žinote gerą tašką, kur galėima būtų nusipirkti internetu nepopuliarių gėlių sėklų? Turiu omenyje Ammi Visnaga ar/ir majus ir rūdėtąją rusmenę.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2021 02 28, 22:25)
Gal žinote gerą tašką, kur galėima būtų nusipirkti internetu nepopuliarių gėlių sėklų? Turiu omenyje Ammi Visnaga ar/ir majus ir rūdėtąją rusmenę.

2017 siunčiausi https://www.seedahol...green-mist.html
Nemažai ką iš čia siunčiausi, tur būt nuo 2014 m. Bet 2019 pasidarė labai brangus atsiuntimas.Apie 12 Eur. . Prieš tai buvo kažkur apie 3 Eurus.
Turiu iš čia Crambe cordifolia , Potentilla nepalensis 'Miss Willmott', Salvia argentea, Artemis - fantastiškas augalas. Ir daug kitų . Ir saulainių ir ežiuolių ir perovskia ir kaukazinį berutį. Taip pat ir žolinių. Tiesa Muhlenbergia capillaris 'Pink Muhly Grass' neišgyveno žiemos anei viena. O taip jau norėjosi.
Rūdėtoji rusmenė iš jų nedygo. Paskui čia kažkur gavau - irgi nedygo. Pagaliau išdygo 2018 m pasirinktos sėklos prie Mickevičiaus paminklo esančiame gėlynėlyje.Vilniuje. Nežinau ar dabar ten auga jos.
Dar įdomių sėklų turi e-seklos, Pas juos gana greitai keičiasi ir išperka. Jei nėra pardavime, tai jie nė nerodo tinklapyje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 01 kovo 2021 - 10:15