Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(Lyžuka @ 2016 11 12, 14:35)
Ateinu apginti tradicinį didyjį arunką  bigsmile.gif , gražus jis visada, tik peržydejus reikia nukirpti nurudavusius žiedynus ir dailus kuplus krūmas puošia iki dabar smile.gif gaila nepadariau užsnigto nuotrauku  wub.gif

Dalinai sutinku, bet mano nedideliame gėlyne sode jis bemaž viską 'apžiojo' ir užstelbė, todėl nusprendžiau išdalint dalimis ir susodint kitur, o gėlynėlyje pasisodinau kitų "eksperimentų' ax.gif
Atsakyti
Turiu klausimėlį. Gal kas auginote ir patyrėte.
Yra labai graži ir aukšta soruolė Tail Feathers (lot. Pennisetum macrouruna).
Pas mus nežiemja jinai. Ar pasėjus anksti pavasarį bus rudeniop grožis ar tik kupstelis?
Melvenė, miskantas ir kiti didieji, pirmą vasarą suformuoja tik kupstelį.
Tuo tarpu Plaukuotoji soruolė (lot. Pennisetum villosum) antroje vasaros pusėje gražiai pražysta ir kupstas oho koks. Šita irgi nežiemoja mūsų kraštuose. Pasėti reikia anksti ir tais pačiais metais bus gražu.
Atsakyti
Patrinia scabiosifolia.
Vi_ atrodo jūs kažkada kėsinotės pabandyti derinti prie savo gėlyno.
Ar auginote? Ar neiššala - šitas labiausiai domin. Zona tai 5-a.
Prasidėjo pamastymai ko mano gėlynui reikia ir ko ieškoti ilgais ir tamsiais vakarais.
Atsakyti
Galima prašytis patarimo?

Ką patarsite sodinti šiaurės rytų pusėje, gana drėgnoje vietoje, žemė nederlinga, užpilta kokius 5 cm juodžemiu, bet apačioj tai sunkus priemolis unsure.gif Reikia kažkokių aukštų "meldų". Kiek žiūrinėjau, tai kaip ir lendrūnai tiktų. Bet gal ką patarsite iš savo patirties?
Čia zona prie namo terasos. Lformos (palei terasos kampą) gėlynas. Rudenį ten sukišau dviejų spalvų astilbes ir plotelį tradeskacijų padariau unsure.gif
Atsakyti
Jau ilgi, tamsūs vakarai, tai noriu grįžti prie Cordobų. Kaip supratau, jau ne vienerius metus auginat? Rytų Lietuvoje laidžiame grunte? Bet kaip jas priderinti gėlyne, kai toks aukščių svyravimas per sezoną? Ir ar anksti pasimato gyvybė pavasarį, lyginant su kitais varpiniais augalais? Kai auginau melvenę ,,Variegata" lauke, tai nuolat laikė ,,ant nervų" kartu su japoniniu miskantu. Tik miskantas galų gale pasirodo kasmet, o melvenė vienos blogos žiemos neatlaikė. Molis 5 zonoje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daisoja: 16 lapkričio 2016 - 15:15
QUOTE(Daisoja @ 2016 11 16, 15:14)
Jau ilgi, tamsūs vakarai, tai noriu grįžti prie Cordobų. Kaip supratau, jau ne vienerius metus auginat? Rytų Lietuvoje laidžiame grunte? Bet kaip jas priderinti gėlyne, kai toks aukščių svyravimas per sezoną? Ir ar anksti pasimato gyvybė pavasarį, lyginant su kitais varpiniais augalais? Kai auginau melvenę ,,Variegata" lauke, tai nuolat laikė ,,ant nervų" kartu su japoniniu miskantu. Tik miskantas galų gale pasirodo kasmet, o melvenė vienos blogos žiemos neatlaikė. Molis 5 zonoje.

Aukštos melvenės auga tolygiai per sezoną, pas mane būna momentų kai atrodo viskas, naikinu komoziciją kartu su kraujalakėm, nes kurį laiką abi auga vienodai ir smilgos maišosi su bumbuliukais,bet po to kraujalakės lieka savam aukšty, o melvenės kyla aukštyn, ir visos negeros mintys dingsta. Mano gėlyne augalų aukštis labai įvairus, nuo 40cm iki 2m. Šalia melvenių auga šilokai, šalavijai, snapučiai, visi ne milžinai, netoliese yra ir stambesnių augalų, tokių kaip kemerai, kraujalakės. Man jų ūgis nekliudo, jos nėra iš sunkių augalų, išsiskleidžia tarp žemesnių kolegų kaip fontanas. Ir variegata auga, tiesiai po lašančiu stogu, nėr lietvamzdžio, tai žiemą mirksta, bet tfu tfu, kasmet pasirodo. Nėra tokios greitos kaip šluotsmilgės ar lendrūnai pavasarį, bet ir ne vėlyvos žolės.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2016 11 16, 15:14)

pas mane tik vienas keras, auga gal trecias ar antras sezonas( nepamenu). kompoziciskai ji pas mane tik kaip akcentas. siemet toks STAMBUS akcentas biggrin.gif pas mane smelis, ten kur ji pasodinta buvo riebiai kompostu pagerinta, plius mulciuota pusu zieve. is melveniu turiu kokias 7 veriegatas, jos pas mane irgi nesiskundzia, nors ten kur jos auga - kone smeliukas. daugiau melveniu ir neturiu... o noretusi... ka pastebejau, kad ir kordoba ir variegata neisgriuna net nuo sunkaus slapio sniego- prisilenkia, o paskui vel atsistoja. tik pavasariop pradeda luzinet.
Atsakyti
Pajūris. Smėlis. Neturiu nei to, nei ano. Gal reiks nebent vieną pabandyt kur pasisodinti. O norėjau daug aukso užvertus galvą matyti. Pas mane net mėlyna sora vargo, skurdo, kol po šios žiemos dingo.
Bandau perorientuoti savo psichiką, kad mažiau kištis į gamtą, tiesiog kitaip matyti. Tiksliau, savaime gavosi, kad į kai kurias žemes nėra galimybės dažnai nuvažiuoti. Tai pagalvojau, kad užtektų kai kur įsprausti kokį akcentėlį ir pakaktų. Čia kelis metus nešienauta pieva paskutinę spalio mėn. dieną:
https://get.google.c...L1DNGgtNnwSYf-_
Man labai gražu, o svetimiems nėra ko eiti. Šiais metais net į dilgėles savam sode pradėjau kitaip žiūrėti, kai rudenį sklandė debesys admirolų (drugių). Patys augalai ir seniau patiko, tik ne savo gėlyne. Grožėtis žydinčiomis pienėmis dar sunkiai sekasi.
Gal kas auginate juodžoles ,Brunette'? Ar jai priklauso žydėti vėliau nei visos? Pas mane ji tik antri metai, kai bando žydėti. Šiemet vėl labai vėlai pradėjo, spėjo sušalti pumpurai, kai atšilo, jau nebuvo kam skleistis. Visos kitos tamsialapės suspėja iki šalnų prikvėpinti ir apsvaiginti kiemą. Tiesa, dar 'Queen of Sheba' užšalo su visu fontanu pumpurų. Bet ji pirmus metus žydėti norėjo.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2016 11 16, 22:40)
Pajūris. Smėlis. Neturiu nei to, nei ano. Gal reiks nebent vieną pabandyt kur pasisodinti. O norėjau daug aukso užvertus galvą matyti. Pas mane net mėlyna sora vargo, skurdo, kol po šios žiemos dingo.
(...)
Gal kas auginate juodžoles ,Brunette'? Ar jai priklauso žydėti vėliau nei visos? Pas mane ji tik antri metai, kai bando žydėti. Šiemet vėl labai vėlai pradėjo, spėjo sušalti pumpurai, kai atšilo, jau nebuvo kam skleistis. Visos kitos tamsialapės suspėja iki šalnų prikvėpinti ir apsvaiginti kiemą. Tiesa, dar 'Queen of Sheba' užšalo su visu fontanu pumpurų. Bet ji pirmus metus žydėti norėjo.

Pas mane ne smėlis, dirva sunkoka, o šalčių melvenės nebijo, tai manau augti jūsų sąlygomis galėtų. Vegetacijos metu jos joks vėjas neišverčia iš klumpių, o va tokiu metu jau galiu sulaukt ir išklotinės, tereikia gerulės vėtros ir išsuks melvenes . Bet kituose Lietuvos kraštuose tai matyt negresia. Melvenės stiebas vientisas, neturi bamblių, tai ir nelūžta.
Brunetės neauginu, turiu 'black negligee', šiemet spėjo nužydėt ir panašu, net sėklas subrandint, iki šiol ne visi žiedai spėdavo išsiskleist. Sako jos labai lėtos, panašu, kad imu tuo tikėt, nė vienas iš mano augalų taip ilgai neparodo viso savo grožio. Turiu jau gal 6 metus, tiesa esamoj vietoj gal ketvirtas sezonas, bet dar toli gražu iki žada atimančio vaizdo.
Atsakyti
Na taip, juodžolės labai lėtos. Kol įsikimba, kol pradeda žydėti, net neaišku ilgai būna, ar tikroji teko. O pirkti žydinčias paaugintas gana brangiai gaunasi. 'Atropurpurea' turiu gal 10 metų, dabar vis gražesnė ir gražesnė, bet įsibėgėjo gal tik šeštais augimo metais. Juodžolės gražu, kai jų daug. Aišku, gražu ir po vieną, jei tinkamoj vietoj.
Atsakyti
Įsisiūbavo lėtas didžkių apkalbėjimas.
Kaip supratau, niekas neaugino tų mano nužiūrėtų gėliukų. Na gal VI_ atsilieps dėl Patrinia scabiosifolia.
QUOTE(Daisoja @ 2016 11 16, 23:40)
Čia kelis metus nešienauta pieva paskutinę spalio mėn. dieną:
https://get.google.c...L1DNGgtNnwSYf-_
Man labai gražu, o svetimiems nėra ko eiti. Šiais metais net į dilgėles savam sode pradėjau kitaip žiūrėti, kai rudenį sklandė debesys admirolų (drugių). Patys augalai ir seniau patiko, tik ne savo gėlyne. Grožėtis žydinčiomis pienėmis dar sunkiai sekasi.

Man labai gražu. Tik eiti per čia nesinori. Geriau ten, kur nušienauta biggrin.gif .
Kai įsigijome žemę, pirmais metais kiekvienu kartu nuvažiuodama veždavausi kišenėse pienių sėklų ir išpildavau. Tol kol jų buvo laukuose. Sustiprina tą smėlį savo šaknimis ir kultūrina žemę.
O grožis pavasarį saulei šviečiant...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 17 lapkričio 2016 - 10:56
Taip, dar ir to siekiame, kad pašaliniai mažiau vaikščiotų. Ir šakų ant takų užverčiame. Bet graži panorama neatbaido romantikos mėgėjų, tai vis maišelius taros parsivežam.
O sode reiks daugiau dilgėlių pasėti, kad kaimynų statybininkai užpakalius nusidilgintų ir nesišluostytų mano gražiosiomis melsvėmis.
Sėjau tik kitas soruoles, tokias:
https://get.google.c...dTy1-UyZgP_8MoD
Šviežios sėklos labai smagiai sudygo, tik daigus auginti neturėjau kur. Sėti reikėjo anksti, galiu pažieškoti užrašuose.
Atsakyti