Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 40

QUOTE(Loreciukaz @ 2016 10 07, 14:46)
gal galima nuorodą i daiktą?
palepeje yra vamzdis, elektra atvesta, tai tik susimontuoti reiktu... papildomo triuksmo nesukelia?

Dalių tipo dabar tiksliai neišvardinsiu. Kodų mintinai neprisimenu. Naudojau Amalvos ir Systemair produkciją. Konkrečiai šiam mazgui buvo reikalinga sklendė, pavara ir relė. Štai šiame kataloge:
http://www.komfovent...s_2015_EURO.pdf
per paiešką rašykite "AGUJ-M-125 + LM-230" arba "707046715". Tai yra sukomplektuota sklendė (sklendė + pavara). Taip pat reikalingas sklendės valdymo kabelis (rasite žemiau). Ten kabelis su specialia jungtimi, kuri "maunasi" ant pavaros. Pavaros valdymas 230 voltų AC, taip vadinamas "tritaškis". Jungiasi trys laidai. Vienas 0 (neutralė) ir dvi fazės. Fazę padavus į vieną pavaros laidą sklendė atsidaro ir pati sustoja, padavus fazę į kitą laidą sklendė užsidaro (ir aišku pati sustoja). Pas mane sklendės valdymas padarytas per relę (su permetamu kontaktu). Įjungus gartraukį, relė užsimaitina. Per relės NO (normal open angl.) kontaktą sklendės pavara "gauna" fazę ir sklendė atsidaro. Išjungus gartraukį, atsijungia relės maitinimas. Per relės NC (normal close angl.) pavara "gauna" fazę į kitą laidą ir sklendė užsidaro. Čia toks pigesnis variantas. Ten kataloge nenurodyta, tačiau tos pavaros (LM 230) atsidarymo/užsidarymo laikas man atrodo 90s t.y. įjungus gartraukį pavara pilnai atsidarys po 90s, todėl trauka atsiras ne iš karto.
Pats prabangiausias šio mazgo variantas būtų greita pavara (atsidaro per 15-20s) ir su grąžinimo spyruokle. Kataloge taip pat yra pavaros su gražinimo spyruoklėm (tik jos ne greitos). Su grąžinimo spyruokle privalumas tas, kad dingus elektrai sklendė užsidaro pati (ją uždaro speciali spyruoklė esanti mechanizme). Na ir valdymas ne trim, o dviem laidais (atsidaro su elektra, užsidaro pati). Kainų skirtumus matote. Tikiuosi paaiškinau.

Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2016 10 07, 14:43)
gartraukio pajungima sprendziu taip:
imamas imontuojamas gartraukis, lupamas lauk ten esantis variklis ir viskas ortakiais jungiama prie kanalinio Soler & Palau TD-500/150-160 SILENT kuris yra "katilineje", pats oras atgal grazinamas atskiru ortakiu i virtuves patalpa per sienoje esancias groteles. Pakankamai tylus sprendimas, nieks prie ausu "neuzia"
Vedinimo temoje visai patiko Milao mintis, jog tam tikram oro kiekiui vietoj lubose esancio difuzoriaus naudoti pati gartrauki. Tada jokiu papildomo kanaliniu ventiliatoriu ir ortakiu nereikia.

Iš gartraukio oras metamas į katilinę prafiltruotas tik "originalaus" gartraukio riebalų filtro, ar naudojai kažką papildomo? Jei gerai supratau, katilinės sienoje yra kita "skylė" per kurią oras (nes katilinėje susidaro viršslėgis) stumiamas atgal į virtuvę? Koks maždaug to ortakio ilgis ir diametras. Taip pat kiek ten gavosi alkūnių ar dar kokių papildomų elementų?
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2016 10 07, 15:05)
Iš gartraukio oras metamas į katilinę prafiltruotas tik "originalaus" gartraukio riebalų filtro, ar naudojai kažką papildomo? Jei gerai supratau, katilinės sienoje yra kita "skylė" per kurią oras (nes katilinėje susidaro viršslėgis) stumiamas atgal į virtuvę? Koks maždaug to ortakio ilgis ir diametras. Taip pat kiek ten gavosi alkūnių ar dar kokių papildomų elementų?

Oras yra tiesiog recirkuliuojamas, tik gartraukio variklį pakeičiau kanaliniu ventiliatoriumi kuris patalpintas katilineje. Ortakių diametras 160mm, pagrinde sonodec lankstus jog būtų mažiau triukšmo, papildomai naudoju filtrų kasetes riebalams ir kvapams naikinti. Katilinės siena ribojasi su virtuvė, tai atstumai maži.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2016 10 07, 23:09)
Oras yra tiesiog recirkuliuojamas,  tik gartraukio variklį pakeičiau kanaliniu ventiliatoriumi kuris patalpintas katilineje.  Ortakių diametras 160mm, pagrinde sonodec lankstus jog būtų mažiau triukšmo, papildomai naudoju  filtrų kasetes riebalams ir kvapams naikinti. Katilinės siena ribojasi su virtuvė,  tai atstumai maži.

Supratau. Recirkuliuojamas. Ne per silpnas tas S&P ? Vis tik anglinis filtras sodina srauta. Systemair'as turi ventiliatorius 160-to diametro, kurie "duoda" 700m3/h+ prie 100Pa... Tas S&P atrodo netoli 500m3/h prie 100Pa.
Atsakyti
Eksperimentas.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 10 09, 20:56)

na nuo kavos puodelio netikslus pavadinimas - tiksliau būtų pabirbinus 2kW šilumos šaltinį smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 10 09, 21:56)

http://bendraukime.l...tik-60-euru.htm
„Sakiau, jog mano namas turi turėti tokį apšiltinimo sluoksnį, kad net uodas neprasprūstų“ – tas posakis, kiek pamenu, skambėjo kiek pošliau, gaila kad žurnalistai nepanaudojo originalo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mariuzs @ 2016 10 09, 22:09)
na nuo kavos puodelio netikslus pavadinimas - tiksliau būtų pabirbinus 2kW šilumos šaltinį smile.gif

Tas 2 KW arbatinukas (jei tikslia 1,8-2,2 kW) dirbo tik tam, kad užvirtų vandenį kavai. Jis nedirbo specialiai kaip pečius, kuris gamina šilumą. Be to arbatinukas nebuvo pilnas, o tik maždaug trečdalis jo. Taigi šiuo atveju tikslas buvo vandens užvirinimas kavos paruošimui, o ne namo šildymas arbatiniu. Kita vertus daug geriau skamba, kad kavos puodelis sušildė namą nei arbatinio virimas sušildė namą.

Taip pat vakar prie namo buvau nusivežęs ir 400 W plaukų džiovintuvą. Jį buvau įjungęs apie 15 min. Per tą laiką visame pirmame aukšte temperatūra dar pakilo 0,5 laipsnio, o tame kambaryje, kuriame veikė plaukų džiovintuvas trumpam temperatūra buvo pašokus net vienu laipsniu. Tiesa, antrame aukšte temperatūra visai nepakilo. Turiu ir šio eksperimento video, bet jis taip įspūdingai neatrodė, todėl jo nedėjau.
Papildyta:
QUOTE(Makaroncikas @ 2016 10 10, 12:32)
http://bendraukime.l...tik-60-euru.htm
„Sakiau, jog mano namas turi turėti tokį apšiltinimo sluoksnį, kad net uodas neprasprūstų“ – tas posakis, kiek pamenu, skambėjo kiek pošliau, gaila kad žurnalistai nepanaudojo originalo biggrin.gif

Žurnalistai įdeda tai, ką pasaką pašnekovai (tiesa, buvo šiek tiek pripainiotai, paprašiau ir pataisė). Kadangi mane įspėjo, kad pokalbis įrašinėjamas, tai nenorėjau keiktis. Galėjau pasakyti ir originalią frazę, bet ji tikrai nebūtų praslydusi į eterį. Bet kuriuo atveju esmė arba turinys toks pats, nors gal ir ne toks riebus.
Atsakyti
Išsidūriau su vieno termostato montavimo vieta. Kalbu apie štai šį prie pat vitrinos (4,6x2,4 m) sumontuotą termostatą. Visi kiti termostatai rodo, kad name yra 19,5/20 laipsnių šilumos, bet tas prie pat vitrinos sumontuotas termostatas šį vakarą rodė 18,5 laipsnių šilumos (prieš pat išeinant iš namo temperatūra buvo nukritus iki +18 laipsnių).

Tas +18,5 laipsnio rodantis termostatas yra sumontuotas vos 40 cm atstumu nuo vitrinos. O štai šis 2 metrai nuo vitrinos stovintis termostatas rodė beveik +20 laipsnių. Bandžiau termostatus sumontuoti kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, bet pasirodo, kad reikia montuoti ir kuo toliau nuo vitrininių langų. Gal kam tokia informacija padės.
Atsakyti
Nu nereiktų pamiršti ir žmogaus išskiriamų virš 100 W, o tai gal ir daugiau, nei puodukas. Neaišku, kuriuo paros metu atliktas eksperimentas: dienos metu net ir nešviečiant saulei, bet suplonėjus debesims, saulės spinduliuojama šiluma turi didelės įtakos patalpų temperatūrai.
Atsakyti
QUOTE(Giords @ 2016 10 10, 20:43)
Nu nereiktų pamiršti ir žmogaus išskiriamų virš 100 W, o tai gal ir daugiau, nei puodukas. Neaišku, kuriuo paros metu atliktas eksperimentas: dienos metu net ir nešviečiant saulei, bet suplonėjus debesims, saulės spinduliuojama šiluma turi didelės įtakos patalpų temperatūrai.

Reikėtų atidžiau žiūrėti video. Aš filmuką sukūriau vakar iš karto prabalsavęs rinkimuose (norėjau apie tai pakalbėti juokų forma, bet palikau politiką nuošalyje). Viename video matyti data, o keliuose vietose aš specialiai pabrėžiau, kad atkreiptumėte dėmesį į laiką. Termostatai jį puikai rodo. Tuo metu (beje vakar visą dieną) Vilniuje lijo. Norėjau nufilmuoti lietų, bet tuo metu jis krito keistu kampu, t.y. stiklai buvo sausi (ėjau net prie kelių langų). Lauke mačiau, kad lyja, bet nenorėjau tik su marškiniais eiti į lauką, nes einant balsuoti buvau stipriai sulytas (nors ir su skėčiu).

Apie žmogų aš irgi užsiminiau. Netgi išvardijau, kokie šaltiniai skleidė šilumą: žmogus, radijas (buvau nufilmavęs, bet ji tokia sudrožta, kad nenorėjau rodyti), virdulys. Dar tiesa veikė signalizacija. Bet visa esmė ne čia.

Visa esmė, kad tikrai šiltam ir sandariam namui reikia labai ne daug šilumos, norint pakelti name temperatūrą. Jau kitą savaitę turėsiu sumontuotą rekūpą, šiandieną nuėmiau el. skaitliuko parodys, įjungiau šilumos siurblį (jis vis dar miega), todėl bus galima tiksliau susidaryti namo šildymo išlaidas, kuomet veikia rekūpas. Šitas mano kavos video buvo gamintas specialiai SM ekspertams. Norėjau parodyti, kad negyvenant name ir nesukuriant papildomos realios šilumos monitoringas nėra tikslus, nes itin sandarus namas labai puikiai reaguoja į mažiausią šilumą.

Šį vakarą elektrikas užmaitino kelias rozetes rekūpui. Kuomet jis išvažiavo, aš peržiūrėjau termostatus ar visi gerai nustatyti. Buvau įjunges tik foninį laiptinės apšvietimą (14 LED šviestuvų, kur lemputės galia 1 W) ir vieną 35 W lemputę katilinėje. Visame name temperatūra pakilo iki +20. Tik ties vitrina buvo +18/+18,5. Štai visos paslaptys. O šiaip tas video buvo idėjinis dėl įdomumo, o ne tik siekiant viską kuo tiksliau parodyti. Juk tai ne mokslinis darbas siekiant apginti disertaciją.
Atsakyti
Paradox singalizacijos pulta (rodo patalpu temp) su touch screen uztenka truputi pamaigyt po meniu kad temp pakiltu keliais laipsniais.. siulyciau neliest daviklio isvis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 10 spalio 2016 - 21:30
Išeitų- šiltais pirštais liečiant termostata, nusimuša tikslūs rodmenys?
Čia reikia nepriklausomo tyrimo, statyt keleta tiksliu el. termometrų, ir jų neliest...

QUOTE(*** @ 2016 10 10, 20:30)
Paradox singalizacijos pulta (rodo patalpu temp) su touch screen uztenka truputi pamaigyt po meniu kad temp pakiltu keliais laipsniais.. siulyciau neliest daviklio isvis.

Atsakyti