Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(arkava @ 2020 06 23, 07:59)
o ka manot apie toki devaisa, vandens kokybei gerint?
https://www.akvasist...oro-inzektorius


Šis devaisas vandens kokybės tiesiogiai negerina. Jis prisideda prie vandens nugeležinimo filtrų darbo. Jei vandenyje geležies nedaug, tai vandens oksidacijai užtenka ir tokio devaiso, bet pas mane iš gręžinio vandenyje geležies kiekis gana didelis, tad tas devaisas jau per silpnas, tuomet statomas elektrinis oro kompresorius.

Taip kad šis devaisas, tai priedas prie nugeležinimo filtro ir pats vandens kokybės negerina.
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2020 06 23, 08:18)
Bet kainos dydį kompensuotų:
- nereikia vynioti grindų
- nebereikia šildymo įrenginio
- netgi vėsinimo įrenginio (žinoma nenumuš taip greit iki norimos temperatūros kaip oras oras)
- žinoma rekupas


Perki normalų rekupą ir kanalinį ŠS ir už mažesnę kainą turi komplektą leidžiantį pasiekti absoliučiai tą pat, ką išvardinai, aukštesnės kokybės ir dar daugiau. Plius nereikia rištis prie vos kelių gamintojų, rekuperatorių pasirenki kokį tik pageidauji, o ir kanalinį ŠS renkiesi iš labiau patikusių gamintojų.

Kanalinis ŠS, vekia per tuos pačius ortakius, kaip ir rekupo su įmontuotu ŠS atveju, tik pagrindinis skirtumas yra tas, kad įmontuoto ŠS atveju esi pririštas prie oro srautų.

Lauke krenta temperatūra ir natūralus noras šiek tiek sumažinti ventiliacijos intensyvumą, ką pav. aš visuomet ir darau, bet kadangi padidėja šilumos poreikis, reikia perduoti pagamintą didesnį šilumos kiekį iš rekupo ir į rekupą integruoto ŠS atveju esi priverstas didinti vėdinimo intensyvumą, kuo dar labiau padidini šilumos nuostolius ir dar labiau privalai didinti oro intensyvumą didesnės šiluminės energijos pernešimui. Užburtas ratas su rekuperatoriuose integruotais ŠS.

Jei statom kanalinį ŠS, tai pirmiausiai ŠS galią galime pasirinkti kokią tik norim, nesam apribojami rekuperatoriaus našumo (tik tiekiamo oro ortakyna reikia prasivedžioti pralaidesnį) ir tokią vėdinimo/šildymo kombinaciją galime statyti net į gerokai prastesnės energinės klasės pastatą. Nors nerekomenduočiau, nes komforto lygis šaltesniame name bus mažesnis. Ir antras pliusas, kad kai ŠS nuo rekupo atskirtas, tai galime šilumos siurbliui orą recirkuliuoti ir nereikia didinti vėdinimo intensyvumo, kai reikia perduoti didesnį šilumos kiekį.

Pritariu, šitokiu būdu galima sutaupyti neįrenginėjant šildomų grindų, nors aš tokiame name liedamas grindų betoną prasitampyčiau elektrinį kabelį. Kaina nedidelė, bet šildymo sistema tampa pilnavertė net ir per didžiausius šalčius. Tokiu atveju, nereikia persistengti su kanalinio ŠS galingumu. Be to ir nereikia permokėti už prie žemesnių lauko t° galinčius dirbti ŠS. -15° / -20°C mano supratimu optimali žemiausia lauko t°, prie žemesnių, COP vis tiek prastas, tad beveik nėra skirtumo šildyti ŠS pagalba ar tiesiogiai elektra. Todėl ir manau, kad nereikia permokėt už super/duper ŠS, o geriau pigesnis prastesnių savybių ŠS ir už sutaupytus pinigus elektrinis šildymo kabelis grindyse.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 23 birželio 2020 - 22:09
Pasižiūrėjau pas tuos pačius kondicionierių pardavėjus, tai pagal tech. charakteristikas sau turbūt samsung kanalinius pasirinkčiau. Visai patiko kaina už

iki -20°C 3.5/4.0 kW prašo 1,173.00€

iki -25°C 3.5/4.3 kW prašo 1,518.00€

Sakyčiau visai neblogos kainos. Įtariu apsistočiau ties pigesniu -20°C variantu, nors už kainų skirtumą elektrinis kabelis ir nesigautų.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2020 06 22, 22:00)
Nuorodoje dar trūksta mažytės informacijos, kas per ta stebuklinga presuojamų vario vamzdžių sistema smile.gif

O bet tačiau kalbant apie varį geriamam vandeniui yra ir kitokių nuomonių dėl jo tinkamumo - https://www.telegrap...Alzheimers.html


Dar papildant pasakytą, kalbant apie metalinę armatūrą santechninėms sistemoms, manau verta pažiūrėti šį video. Mano žiniomis, plastikui oksidacija negresia, o vat kur metalai, ten ne tik bakterijos žūna, bet daug šiukšlių prisikaupia. Šeip tai oksidacija buvo turbūt pagrindinė priežastis, mano vamzdyno pasirinkime.
Atsakyti
Namo vėsinimas pastebimai užkrauna gręžinį vasarą. Rudenį ar žiemą, kuomet tik pradeda veikti geoterminis, iš gręžinio ateina apie 7,5 laipsnių propilengliukolis. Būna, kad jis 10 minučių bėgyje pakyla iki 8 laipsnių, bet taip yra tikriausiai dėl to, kad per 90 metrų gylio gręžinį skystis suvaikšto vieną ratą, todėl po 10 min. sistema rodo name buvusio propilengliukolo aukštesnę temperatūrą.

O štai kokios temperatūros vaikšto gręžinyje vasarą, kuomet namas yra vėsinamas. Šiuo atveju buvo ruošiamas karštas vanduo: ciklo pradžioje - ateina 11,8, grįžta 8,9 laipsnių propilengliukolis, po 15 minučių baigiant ruošti karštą vandenį - ateina 10,5, grįžta 7,8 laipsnių propilengliukolis.

Panašu, kad iš namo nuiminėdamas šilumą ir varydamas ją į gręžinį, geoterminis gręžinį užkrauna 3-4 laipsniais. Sakyčiau labai geras rezultatas.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 07 03, 17:07)
Namo vėsinimas pastebimai užkrauna gręžinį vasarą.


Horizontalų olektorių dar labiau užkrauna. Žiūrėjau kokios t° iš lauko grįžta kai ruošia karstą vandenį, tai apie 10-11°C.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2020 07 03, 18:48)
Horizontalų olektorių dar labiau užkrauna. Žiūrėjau kokios t° iš lauko grįžta kai ruošia karstą vandenį, tai apie 10-11°C.

Tai pas mane ateina 12-11 laipsnių. Grįžta yra temperatūra po siurblio, kurią jis nusiima. Skirtumas tarp grįžtamos ir paduodamos idealus apie 3 laipsnius.
Atsakyti
Sveiki,

Kas dabar rinkoje patraukliausias gamintojas? (naudingumas/kokybė/kaina)
Gal kas seka rinką?
Gal atsirado kokių naujienų?

Kokie variantai A+ 120m2 namui, su integruotu boileriu?
Linkstu prie Alpha innotec alterra WZSV 1.3-6kW

Dėkui iš anksto už mintis ir informaciją
Atsakyti

Na ka gi pradejau 8 sildymo sezona.  Gal kas bandet tikrint matuot surimo lauko konturo uzsalimo temperatura? Idomu ar laikui begant skystis nepraranda savo savybiu. Berods kas 5metus rekomenduoja suryma keist.   is AliExpress nusipirkau bet dar vis laukiu kada ateis prietaisas refraktometras matuoti skyscio metanolio pagrindu uzsalimo temperatura. Abejoju jo tikslumu del mazos kainos 12€, kai uz vokiska 90€ praso. Na bet pameginsiu isissinuomot gera vokiska ir su kinu palygint.


Pridėta:

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo honda15i: 03 spalio 2020 - 07:22
QUOTE(honda15i @ 2020 10 03, 08:21)
<p>Na ka gi pradejau 8 sildymo sezona.  Gal kas bandet tikrint matuot surimo lauko konturo uzsalimo temperatura? Idomu ar laikui begant skystis nepraranda savo savybiu. Berods kas 5metus rekomenduoja suryma keist.   is AliExpress nusipirkau bet dar vis laukiu kada ateis prietaisas refraktometras matuoti skyscio metanolio pagrindu uzsalimo temperatura. Abejoju jo tikslumu del mazos kainos 12€, kai uz vokiska 90€ praso. Na bet pameginsiu isissinuomot gera vokiska ir su kinu palygint.</p>


Pas kolegą kompresorius parėjo, dėl to, kad glikolis užšalo. Pats tai keisti neketinu, tik papildyti pagal poreikį. Čia ekstremalių temperatūrų nebūna, vos ne saugojimo režime nuolatos.

Kas dėl glikolio, tai girdėjau patarimą, kaip patikrinti parankinėmis priemonėmis. Nuleidi šiek tiek glikolio iš sistemos į 0,5 platikinį buteliuką, įdedi į šaldymo kamerą ir po paros pažiūri, kaip turinys laikosi. Mano supratimu, tai ne ką mažiau tikslus matavimo metodas, nei su tais prietaisais smile.gif.
Atsakyti

Ar supiltas į žemės kontūrus propilengliukolis, nejudinamas prastovėjęs 3 metus, susisluokniuoja? Paleidėjas sako, kad reik viską išpilti bačkon, permaišyti ir supilti atgal, kad neatsirastų vandens-propilengliukolio kamščių ir neužšaltų.

Atsakyti
Kokios temperatūros propilengliukolį rekomenduoja jūsų siurblio gamintojas? Mano lyg ir -12 laipsnių. Gal kas turite gero santechniko kontaktą. Norėčiau gręžinyje pasikelti slėgį.
Atsakyti