
Pradžiai įkelsiu kelis receptus, kuriuos anksčiau buvau įdėjus Mamų užsienyje maisto skyrelyje.. daugumą iš jų aš esu gaminus pati...
Taigi,
Mousakás
1 kg baklažanų
160 ml alyvų aliejaus
1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
450 gr. maltos jautienos arba avienos
1 taurė balto vyno
350 gr. šviežių pomidorų, 1400 gr. smulkiai supjaustytų pomidorų (nusunkti sultis)
1 a.š. cinamono
druskos ir juodųjų pipirų
1 a.š. oregano
25 gr. trinto parmezano (arba kefalotiri sūrio, arba Gruyere sūrio - tai graikiški parmezano atitikmenys)
petražolių
Bechamel padažui
80 gr. sviesto (aš naudojau alyvų aliejų - sveikesnis variantas )
80 gr. miltų
600 ml šilto pieno
druskos ir baltų pipirų
30 gr. vieno iš aukščiau minėtų sūrių
2 kiaušinių tryniai
"Papuošimas"
60 gr. vieno iš anksčiau minėtų sūrių
4 v.š. maltų džiūvėsių
Gamyba
Baklažanai:
nupjauti uodegėles ir viršūnėles , lupti nereikia. Supjaustyti išilgai į maždaug 7,5 cm pločio juostas, pamerkti į sūdytą vandenį 30-čiai minučių. Tada išimti, nuvarvinti, nuplauti švariu vandeniu ir vėl nuvarvinti. Leisti nuvarvėti rėtyje. Tada kepti alyvų aliejuje kol abi pusės gražiai pagels. Po to sudėti ant virtuvinių popierinių rankšluosčių ir leisti susigerti riebalams.
Mėsa:
Pakepinti supjaustytą svogūną 2-uose v.š. alyvų aliejaus, sudėti mėsą ir maišant kepinti toliau iki kol mėsa pradės keisti spalvą. Supilti vyną, sudėti pjaustytus pomidorus, prieskonius. Uždengti ir kepti 20 min, karts nuo karto pamaišant. Sudėti sūrį ir petražoles.
Pagaminti Bechamel padažą.
Tada į gilų kepimo indą sudėti sluoksniais baklažanus ir mėsą, ant viršaus bechamel padažą. Pabarstyti sūrio ir džiuvėsių.
Į kai kuriuos Mousakás variantus įeina sluoksnis (pats apatinis) griežinėliais pjaustytų bulvių, prieš tai apkepintų aliejuje.
Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie valandą, kol paviršius gražiai pagels. Prieš patiekiant leisti šiek tiek laiko pastovėti (tiesą sakant, kitą dieną šis patiekalas būna gerokai skanesnis nei ką tik pagamintas, susigulėjęs taip sakant )
Skanaus

Spanakópita
(pyragas su špinatų ir sūrio įdaru)
- pakas filo tešlos (kažkada dariau su paprasta sluoksniuota, tai irgi gavosi)
- 1 kg špinatų
- 1 kg feta sūrio
- 250 ml alyvų aliejaus
- 2 skiltelės česnako
Jei špinatai švieži, išvirti juos ir suplėšyti plonai, jei šaldyti - atšildyti. Po to sumaišyti špinatus su smulkiai sutrupinta feta, įdėti susmulkintą česnaką. Patepti aliejum kepimo skardą. Į skardą dėti filo tešlos lapus, patepant kiekvieną alyvų aliejum. Sudėti 8 lapus, tada ant viršaus špinatų-fetos mišinį, lygiai paskleisti. Ant viršaus vėl dėti filo tešlos sluoksnius, patepant kiekvieną aliejum. Kraštus užspausti. Kepti vidutinio karštumo orkaitėj iki gražiai pagels.
Tyrópita
(Pyragas su sūriu)
- 0,5 kg feta sūrio
- 4 v.š. aliejaus
- 3 kiaušiniai
- 100-120 gr. susmulkintų petražolių
- filo tešlos pakelis
- 700 ml Bechamel padažo
- druskos, pipirų, muskato riešuto
Sutrinti fetą iki vientisos masės, sumaišyti su Bechamel padažu, įmušti kiaušinius. Sudėti prieskonius. Ištepti kepimo skardą aliejum. Tada dėti 8 filo tešlos lapus kiekvieną patepant aliejum. Tada supilti fetos-bechamel mišinį, tolygiai paskleisti. Sudėti likusius filo tešlos lapus, taip pat patepant aliejum. Užspausti kraštus ir ant viršaus aštriu peiliu pažymėti porcijas - 5x5 kvadratėlius (nereikia įpjauti, tiesiog vos vos įbrėžti). Kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min. Tada supjaustyti į anksčiau pažymėtus kvadratėlius. Leisti truputį pravėsti.
Skanaus
Čia parašiau tokius receptus, pagal kuriuos esu darius pati, puikiai pavyko ir buvo nerealiai skanu... ypač aš mėgstu tuos pyragus...


Papildyta:
Pasisaldinimui

Kourambiedes
Tai tradiciniai Kalėdų sausainiai visoje Graikijoje.
Tešlai:
450 ml alyvų aliejaus arba sviesto
120 gr. cukraus
4 v.š. brendžio
1 v.š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis ir 1 kiaušinio trynys
100 gr. smulkintų migdolų riešutų
450 gr miltų (apytiksliai)
200-300 gr. cukraus pudros
Dideliame inde sumaišyti alyvų aliejų su cukrum, įmušti kiaušinius, tada įmaišyti brendį, cinamoną, migdolus ir po truputį pilti miltus, tol kol tešla nebelips prie rankų. Tada imam graikiško riešuto dydžio tešlos gabaliukus ir formuojam rutuliuko arba ovalo formos sausainukus. Dedam į aliejum pateptą (arba ant kepimo popieriaus) kepimo skardą, kepam 200 laipsnių karščio orkaitėj 15-20 min. Kai iškeps, leisti pravėsti, tada apipilti cukraus pudra, kol bus visai balti (nepagailėti, taip sakant )
Čia dar vieni tradiciniai Kalėdiniai sausainukai, su medum -
Melomakárona
Tešlai:
450 ml alyvų aliejaus
65 gr cukraus pudros
2 v.š. medaus
2 a.š. kepimo miltelių
500 ml šviežių apelsinų sulčių
1 a.š. maltos apelsino žievelės
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
50 gr. smulkintų graikiškų riešutų
130 gr. manų kruopų
1200 gr. miltų
Sirupui:
230 ml medaus
230 gr cukraus
500 ml vandens
100 gr smulkintų graikiškų arba migdolų riešutų
1 a.š. cinamono
Dideliam inde sumaišyti aliejų, cukrų ir medų. Visą laiką maišant sudėti apelsino žievelę, cinamoną, gvazdikėlius, apelsinų sultis sumaišytas su kepimo milteliais, graikiškus riešutus ir manų kruopas. Po truputį dėti miltus, kol tešla pasidarys minkšta ir tąsi. Uždengti ir leisti tešlai pastovėti 30 min. Tada imti mažo kiaušinio dydžio tešlos gabaliukus ir formuoti ovalius sausainukus. Sudėti į kepimo skardą ir kepti apie 20 min vidutinio karštumo orkaitėje. Leisti atvėsti. Tuo laiku ruošiam sirupą: sudedam į puodą cukrų, medų ir vandenį, virinam 10 min. Sumažinam ugnį, dedam sausainukus į sirupą ir leidžiam pamirkti apie minutę. Išėmus dedam į lėkštę ar indą kuriame bus patiekiama ir kol dar jie "šlapi", apibarstom smulkintais riešutais ir cinamonu. Skanumėlis...

Papildyta:
O čia dar vienas receptukas (mano ir mano sūnaus labai mėgstami tokie kaip ir pyragaičiai, kilę būtent iš Kretos ir kepami tik Kretoje).
Kalitsoúnia
150 gr šviežaus mizithra sūrio (čia kaip ricotta panašiai, tai galima jį naudot, nes mizithra gaut už Graikijos ribų nemanau kad įmanoma ir labai gaila, nes pats sūris nerealiai skanus)
300 gr. miltų
2 v.š. tarkuotos kietos mizithra ar riccotta
1 a.š. druskos
2 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
1 a.š. vanilės esencijos
110 gr. granuliuoto cukraus
2x2 v.š. sviesto
4 v.š. pieno (gali reikt daugiau)
Įdarui sumaišyti sūrius, kiaušinių trynius, cukrų, 1 a.š. cinamono ir 2 šaukštus ištirpinto sviesto. Mišinys turėtų būt pakankamai tirštas, kad laikytųsi krūvoj, bet ne kietas; jei reikia, įpilti šaukštą pieno.
Tešla: į indą supilam miltus ir druską, įdedam sviestą ir pirštais gerai sumaišom su miltais. Tada įmaišom vanilę, kiaušinių baltymus ir pieno tiek, kad gautųsi minkšta tešla. Minkyti kol tešla pasidarys elastinga ir be gumulėlių, tada iškočiojam iki 2-3 mm storio. Tada vožiam maždaug 10 cm skersmens paplotėlius, ant kiekvieno dedam a.š. įdaro. Padrėkinam paplotėlio kraštus vandeniu ar pienu, lenkiam į viršų ir keliose vietose suspaudžiam, taip kad viršaus skersmuo būtų mažesnis ir kepant įdaras neišbėgtų. Dedam ant kepimo popieriaus (arba šiam reikalui dar labai gerai tinka muffins vienkartinės kepimo formelės, jos neleis kraštams atsilenkti bekepant). Kepti vidutinio karštumo orkaitėj apie 25 min, kol pyragėliai pakils ir gražiai pagels. Išėmus iš orkaitės dėti ant grotelių ir lengvai apibarstyti cinamonu. Skanu ir šilti, ir šalti.
