Lutuke,
isklausiau ta pranesimo, kuri cia ikelei.
Feminizmu domiuosi gana seniai ir aktyviai. Praktiskai kasdien po koki straipsni ar diskusija paskaitau.
Ta praneseja man rodos 3ia svarbiausius dalykus pasake:
1. Moteris nera auka.
As tai suprantu, kaip moteru ipowerinima, kad mazdaug nesijausk uzdominuota, diskriminuojama, pakelk galva ir eik. Kam labai pritariu. Visgi tai niekaip nepaneigia faktu, kad moterys vis dar daznai diskriminuojamos toje pacioje Europoje. Tu cia sakei, kad turim visas teises. Taip, ant popieriaus. Realiai ne, ir cia n pavyzdziu yra. Kad ir klausimai apie vaikus per darbo pokalbius. Toje situacijoje vyras ir moteris nera toje pacioje startineje pozicijoje, nes moteris bus nustumta zemyn del vaiku. Vyras ne. As sutinku, kad viska galima pasiekti, bet jei tureciau vaiku man butu sunkiau isidarbint nei vaiku turinciam vyrui. Ir cia faktas
2. Feminizmas del diskriminacijos kaltina vyrus.
As negaliu uz visas atsakyti, bet kiek as skaitau ir diskutuoju, tai labai aiskiai suvokiama, kad vyrai daznai is seksizmo gauna naudos (kartais ir pralaimi), bet mastancios feministes suvokia ir MATO, kad moterys labai aktyviai palaiko patriarchaline sistema. Pvz labai daug metoo aukas kaltinusiu ir zeminusiu zmoniu buvo butent moterys. Ir apie tai KALBAMA. Ta pati Jankauskaite ne vienoje laidoje paminejo sita fakta. Tas mano feminizme labai aiskus ir moters indelis i seksizma. Labai.
3. Moterys siekiancios pozicijos darbe elgiasi vyriskai.
TAIP. Ir feminizmas apie tai KALBA. As be vienam straipsni maciau parasyta, kad deja, moterys isiliejo i darbo rinka, kuri sukurta vyru, kuri pritaikyta jiems, ne mums ir ne taip, kaip mes tradiciskai auklejamos. As pati perejau ta stadija, kad i darba nesiojau vien kelnes, kad kolegos manes nenuziurinetu ir nesielgtu kaip su sex objektu. Dabar meciau sita, beje. Tegul susitaiko. Tai sita problema feminizmas irgi nagrineja. As niekur nematau skatinimo elgtis kaip vyrui. As feminizme matau ideja “buk savimi”.
Moralas. As esu visiskai tikra, kad jei labiau pasidometum feminizmu, gal skirtingom autorem, grupem, tu ten atrastum visus situos punktus, kurie svarbiausi tavo pasidalintame video. Tai zinai, kai pagalvoji, kokio velnio tau tas feminizmas nepatinka ir pries ji tiek putoji? Tu pati sau i sita klausima atsakyk gal. Man tai atrodo, kad cia veikia tiek ziniu trukumas, tiek sterotipinis feminizmo isivaizdavimas. Pasiskaitytum placiau, nebeliktu ko ant jo burnot.