Įkraunama...
Įkraunama...

Sieros dioksidas vyne

Nezinau, ar tai klausimas dietologui, bet kaip suprantu jus galite pakomentuoti apie maisto/gerimu sudetines dalis.

Ka reiskia sieros dioksidas vyne? Neseniai gavau dovanu vyno buteli ir pastebejau ant etiketes parasyta, jog sudetyje yra sieros dioksido.

Dekui uz atsakyma 4u.gif
Atsakyti
O galima pvz. atsakyti man ax.gif Nes aš žinau atsakymą į šį klausimą smile.gif Dietologė aišku irgi žinos ir turbūt vėliau atsakys...tiesiog atsidariau šį klausimą, nes man pasidarė įdomu, o ko konkrečiai klausiama..ir išdrįsau pakomentuoti blush2.gif

Praktiškai nerasite vyno, kurio sudėtyje nebūtų sulfitų. Dabar privaloma žymėti, kad sudėtyje yra sulfitų (anksčiau šio reikalavimo nebuvo..kaip privaloma kai kuriose šalyse žymėti kad yra "žemės riešutų pėdsakai"..visa tai, kaip papildoma informacija alergiškiems žmonėms..nors sulfitai ir nėra labai grėsmingi šiuo atžvilgiu, bet pvz. segantiems astma, jie nebus gerai).
Sulfitus vyno gamyboje dažniausiai naudoja tam, kad sustabdyti vyno fermentaciją arba pačioje vyno gamybos pradžioje išnaikinti mieles, kurios vyndario nelaimei vynus labai greitai "prarūgintų" (o tas būtų neišvengiama, kai vynui suvežamos suskintos vynuogės).
Antra, tai kaip ir inf-ja vyno mėgėjams: sulfitai palaiko gerą vyno kokybę, apsaugo nuo oksidacijos..vynuose be sulfitų savybės bėgant metams keičiasi (gerėja arba blogėja, žiūrint koks vynas..). Taigi jei vyno rūsyje laikytume vyną, kuriame yra sočiai sulfitų, tai galbūt šiek tiek net būtų juokinga ax.gif
Tikrai gerame (kolekciniame) vyne sulfitų bus labai labai mažai, bet ir tai bus..
Atsakyti