Pagrindiniai Viduržiemio jūros dietos mitybos principai:- Per dieną turite suvartoti: 50 % angliavandenių, 30 % riebalų, 20 % baltymų;
- Mitybos pagrindą sudaro neapdorotų grūdų produktai, ankštinės kultūros, švieži prieskoniai.
- Valgyti reikia nedidelėmis porcijomis, ramiai, neskubant, pasimėgaujant. Maistas turi būti šviežias, kuo mažiau termiškai apdorotas;
- Valgykite 4–5 kartus per dieną: pusryčiai, pietūs, vakarienė bei užkandžiai tarp jų;
- Gausiai gardinkite patiekalus alyvuogių aliejumi. Šalto spaudimo – tinkamiausias;
- Vartokite šviežius vaisius bei daržoves;
- Saikingai vartokite raudoną mėsą;
- Žuvį bei baltą mėsą valgykite tik 3 kartus per savaitę;
- Saikingai vartokite sūrį bei jogurtą;
- Išgerkite stiklinę raudono vyno per pagrindinį valgį;
- Vietoj cukraus vartokite medų;
- Derėtų suvalgyti 3 – 4 kiaušinių per savaitę;
- Išgerkite ne mažiau 1,5 l vandens per dieną.
Kiekvieną dieną valgykite:Grūdines kultūras: duoną (pageidautina juodą), makaronus, ryžius, kukurūzus, avižas;
Bulves, ankštines daržoves, žirnius;
Vaisius: obuolius, kriaušes, mandarinus, apelsinus, abrikosus, vynuoges, arbūzus, melionus, įvarius riešutus, džiovintus vaisius
Daržoves: morkas, salotas, špinatus, brokolius, svogūnus, kopūstus, pomidorus, baklažanus;
Alyvuogių aliejų; Prieskonines žoleles: bazilikus, čiobrelius, raudonėlius, česnakus;
Pieną bei sūrį;
Raudoną vyną – po taurę kasdien. Raudoname vyne gausu flavonoidų bei polifenolių, kurie puikiai išvalo kraujagysles.
1–3 kartus per savaitę valgykite:
Žuvį ir jūrų gėrybes – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis;
Liesą mėsą: vištieną, kalakutieną, triušieną; Kiaušinius.
Valgykite kartą per mėnesį arba iš viso atsisakykite:
Saldumynų; Raudonos, riebios mėsos; Kepinių, miltinių patiekalų;
Konkrečių ir tikslių rekomendacijų dėl maisto kiekių nėra, tai gana lankstus maitinimosi valgiaraštis, bet specialistai rekomenduoja valgyti 4–5 kartus per