Gal bus kazkam naudinga
Mitybos ypatumai sergant dirgliojo žarnyno sindromu
Dirgliojo žarnyno sindromas - bendras įvairių virškinimo sutrikimų pavadinimas. Tai labai paplitusi liga, kuria dažniausiai serga 20-50 metų žmonės, beje, moterys 2 kartus dažniau negu vyrai. Sindromas dažniausiai pasireiškia vidurių užkietėjimais, besikaitaliojančais su viduriavimais.
Tam tikri maisto produktai arba stresai gali sukelti stiprius pilvo skausmus ir net rektalinius kraujavimus. Simptomai gali būti nuolatiniai arba užeinantys. Ši liga panaši į kolitą, bet, skirtingai negu kolitas, nesukelia žarnyno gleivinės uždegimo ir išopėjimo.
Norint ligą išgydyti, reikia pakeisti mitybą ir gyvenseną.
Kodėl išsivysto dirgliojo žarnyno sindromas
Sergant dirgliojo žarnyno sindromu, netoleruojami tam tikri maisto produktai. Vieniems ligoniams virškinimą sutrikdo kiaušiniai, kitiems - šokoladas, tretiems - pieno produktai ir t.t. Netgi tas pats ligonis įvairiais gyvenimo periodais skirtingai reaguoja į tą patį maistą. Paprastai netoleruojamas maistas tuoj pat sukelia skrandžio skausmus ir viduriavimą. Todėl rekomenduojama jo atsisakyti. Yra ir daugiau dirgliojo žarnyno sindromo priežasčių. Dažniausiai pasitaiko:
* Emocinis poveikis (tam tikri maisto produktai sukelia nemalonius prisiminimus, skaudžius išgyvenimus, stresines situacijas, todėl kartais vien pamačius kitą žmogų juos valgant, pradeda pykinti).
* Alergija ir jautrumas maistui (paprastai kalta ne alergija, o jautrumas maistui; atsisakius produktų, kuriems organizmas įsijautrinęs, nemalonūs simptomai išnyksta).
Dažniausiai organizmas įsijautrina pienui ir jo produktams, riešutams, šokoladui, kiaušiniams, sojai, citrusiniams vaisiams, pomidorams, cinamonui, kiaulienai, burokėliams, svogūnams, česnakams, bulvėms, žuviai, kavai, arbatai, krevetėms, bananams. Daugelis žmonių netoleruoja laktozės.
Dieta
Teisingai pasirinkus maisto produktus, galima visiškai išvengti ligos simptomų. Reikia valgyti daugiau produktų, kuriuose gausu ląstelienos ir mažiau riebaus maisto. Tokia dieta ne tik saugo nuo dirgliojo žarnyno sindromo, bet ir palankiai veikia visą organizmą, neleidžia vystytis onkologinėms ligoms. Renkantis maistą, svarbu žinoti, kad:
* Geriau valgyti vaisius negu gerti jų sultis, nes organizmas gauna daugiau ląstelienos.
* Labai naudinga vartoti avižų sėlenas: jos ne tik pagerina savijautą, bet ir sumažina cholesterolio kiekį. Tačiau tyrimai parodė, kad vartojant sėlenas su produktais, kuriuose gausu tirpios ląstelienos, dirgliojo žarnyno simptomai gali paūmėti.
* Vartojant daug ląstelienos, per dieną reikia išgerti po 6-8 stiklines vandens.
* Kadangi riebus maistas sustiprina simptomus, tai geriau jo atsisakyti: valgyti lieso pieno produktus; vištieną prieš verdant nulupti; vietoje šokolado valgyti vaisius ir t.t.
* Daugiausia ląstelienos yra: kopūstuose, svogūnuose, kukurūzuose, burokėliuose, salieruose, džiovintuose vaisiuose, šviežiuose abrikosuose, apelsinuose, žemuogėse, braškėse, juoduosiuose serbentuose, lęšiuose, pupelėse, grūduose.
Mitybos režimas
Svarbu ne tik atsisakyti netoleruojamo bei riebaus maisto ir valgyti daugiau ląstelienos, bet ir laikytis kitų mitybos rekomendacijų:
* reguliuoti suvartojamų kalorijų kiekį;
* valgyti produktus, kuriuose yra kuo daugiau naudingų medžiagų;
* neatsisakyti mėgstamo maisto, jeigu jis nesustiprina simptomų;
* teisingai apdoroti maisto produktus (geriausia virti, troškinti, apkepti);
* nevalgyti labai karšto ir labai šalto maisto;
* kasdien valgyti tamsiai žalios ir oranžinės spalvos vaisių bei daržovių;
* valgyti lėtai, gerai sukramtant kiekvieną kąsnį;
* valgyti dažnai, bet nedideles maisto porcijas;
* vartoti linų aliejų, kuriame yra omega-3 riebiųjų rūgščių, malšinančių uždegiminius procesus (galima jį pakeisti žuvų taukais);
* vartoti B grupės vitaminus;
* valgyti mėgaujantis maistu, stengiantis pajusti kiekvieno komponento skonį;
* esant galimybei, pavalgius - pasivaikščioti;
* būtinai papusryčiauti ir pavakarieniauti.