Liūdna pamokanti istorija iš gyvenimo:
Apmaudu:
Vilniaus Onkologijos institutas:http://www.loc.lt/in...php?-1135782075Klausimai atsakymai:
KLAUSIMAS:2009-03-18
Laba diena,
ir spaudoje, ir internete skaitau, jog reikia tikrintis krūtis profilaktiškai, kad labai svarbu, o svarbiausia, kad dabar jau įmanoma aptikti ligą pačioje pradžioje. Mano atvejis, deja, kitoks...
2007 metų vasarą pajutau skausmą kairiojoje krūtyje, apčiuopiau kažkokį skausmingą sukietėjimą. Iš karto užsiregestravau pas gydytoją onkologą. Atvažiau į Vilnių rugsėjo mėnesį, man padarė mamogramą, apžiūrėjo krūtis rankomis, pasakė, kad kažkoks židinys yra ir gruodžio mėn. paskyrė echoskopiją. Po echoskopijos, pasakė, kad nieko blogo ir liepė atvažiuot po 3 mėn. Atvykau kovo mėnesį. Vėl apčiuopa ir mamograma. Diagnozė ta pati: mastopatija. Liepė atvažiuoti po 6 mėn. Važiavau rugsėjo mėnesį su dideliu nerimu, nes vasarą pastebėjau išskyrų iš spenelio. Pasakiau apie tai gydytojui, jis paspaudė spenelį ir konstatvo, kad išskyrų nėra. Pasiuntė daryti echoskopiją. Ten manęs paklausė, ar man daryta biopsija. Pasakiau, kad ne. Gydytojas man vėl parašė diagnozę: mastopatija ir liepė atvažiuoti po 6 mėn. Išvažiavau kažkodėl liūdna, bet nedrįsau prieštarauti gydytojui, juk galvoajau: ir mamograma daryta, ir echoskopija, negi nieko nematytų... Užsigrgistravau vėl po 6 mėn, t.y. kovo mėnesiui, deja, jo nesulaukiau. Gruodžio mėn pabaigoje man siaubingai pradėjoskaudėti tą krūtį, ji ištino. Aš skubiai kreipiaisi pagalbos, ir pakliuvau pas kitą gydytoją, kuris pdarė mamogramą, o vas. 12 d. užrašė echoskopijai. Kai atvažiavau vasario 12 d., tada man padarė biopsiją, o kovo 3 d. aš jau buvau operuota. Netekau krūties ir pažasties limfmazgių.
Žinau, kad praeities nesugrąžinsi, bet man apmauduir vis galvoju: ar viskas buvo padaryta teisingai, kas būtų buvę, jeigu man biopsiją būtų padarę prieš pusantrų metų, juk sakė, kad židinys yra?..
ATSAKYMAS: Laba diena,
Tikrai apmaudu. Komentuoti, ar teisingai Jus stebėjo nesiimame, bet tikimės, kad gydytojai sugebės ligą kontroliuoti daug metų, juk dabar krūties vėžio gydymas ženkliai pažengęs pirmyn, ir Lietuvoje yra pačių moderniausių vaistų gydyti šią ligą. Linkime Jums sėkmės ir nenusiminti, nenuleisti rankų.