QUOTE(Rasma @ 2010 07 30, 18:39)
Gyd. teigia kitaip

Bent jau tiems kas netoleruoja gliuteno kaip alternatyvą siūlo speltos miltus - speltos kruopas, speltos miltus

O aš ir kepu kaip be gliuteno
O kaip kepate, pagal kokį receptą?
Su raugu, mielėm?
Nes speltos miltų duona turi tokį ypatumą, kad pakyla beveik dukart greičiau nei įprasta duona
Mano sūnus serga atopiniu dermatitu, alergiškas nuo kūdikystės (jau nekalbu apie save

), tai jam speltos duonelės, bandelių ir pakepu
Stai cia -
http://www.sveikipro...300-g-bauck-hof - apie spelta raso stai ka:
" Glitimo speltoje yra panašiai kaip ir paprastuose kviečiuose, tačiau jo struktūra visiškai kitokia. Tyrimai rodo, kad speltos glitimas nesukelia alergijos pusei tiriamųjų, jautrių kviečių glitimui.Yra tyrimų, rodančių, kad spelta netgi padeda su celiakija (alergija kviečių glitimui) kovoti."
Vienur naudoja termina glitimas, kitur gliutenas, bet cia vienas ir tas pats. Man kazkodel atrode, kad jeigu miltai su gliutenu, tai begliutene programa neiskeps, nors dar tiesa sakant neisbandziau. Siaip kepiau pagal Panasonic 255 speltos duonos receptus (su mielemis), ir bandziau atrinkti savo duonkepej panasia programa kaip Panasonice, bet nepavyko - pakilt pakilo, bet isijunge maisymas ir subliusko

. Gavosi ne duona, o kaip mociute sakydavo "kalocius"

O va ka tik isbandziau dar viena Panasonico recepturos duonuke - su pekano riesutais ir klevu sirupu, tai labai graziai isejo, nes ir maniske turi "whole wheat" programa.
Galima sakyti, kad vos ne visas duonas, kurias kepiau, kepiau is Panasonic 255 receptu knygutes - man kazkaip jie labiau patinka nei Kenwoodo, paprastesni, maziau alergizuojanciu produktu, tai pagalvojau ko as "protas" pirkau ne Panasonica

- nereiketu dabar sukti galvos kuria Kenwoodo programa pritaikyt. Ale kad pabijojau is Amazonkes siustis, kazkur skaiciau atsiliepimu, kad pakeliui sutranko, gauni jau neveikiancia ir tenka tampytis su garantiniais. Lietuvoj sito modelio bent jau tada kai ieskojau gaila nebuvo.