Įkraunama...
Įkraunama...

Skiepai nuo meningito


The vaccine is made from the sugar coat of the germs (meningococcal bacteria) which can cause a type of meningitis. The sugar (polysaccharide) is "glued" to (conjugated with) a protein, and when injected it can lead to the development of immunity to Meningitis C from 2 months of age.

The idea is to fool the body's defence system into thinking it is under attack by Meningitis C, and to produce defence mechanisms (antibodies) which will fight off Meningitis C if it is encountered in the future.

The vaccine is given, by injection, into the upper arm, thigh or buttock, and became part of the routine immunisation schedule in UK from Autumn 1999. It is given to infants at 2, 3 and 4 months of age.

There was a catching up exercise for the older children. Adults and children over one year of age only need one injection.

Reasons for having the inoculation
Meningococcal meningitis and septicaemia are serious and often fatal conditions, caused by the meningococcus germ. It is commonest in infants under one year old and a large number catch it between one and five, but the next highest risk age group is 15 to 19. Although more cases occur in the under one age group, the highest mortality from Meningitis C disease is in the teenage years.

Groups B and group C are the commonest types of meningitis. Group C accounts for about 40% of cases. .

It is true that the amount that a disease occurs (the incidence) will reduce once a certain percentage of the population has been inoculated. This is called "herd immunity". It is possible for some individuals to depend on this and avoid having the vaccine themselves. If, however, everybody had that attitude, the diseases would remain widespread.

Side effects
Anything we take into our body can have side effects. Medicines, and in this case Meningitis C vaccine, are no exception, but vaccines are among the safest medicines.

The commonest side effects are:

redness and swelling at the site of the injection
mild fever
irritability
headaches
The local reaction, with redness and swelling, is commoner in school aged children (26-29%), while it is less common (2-4%) in infants and toddlers.

Irritability is noted in up to 50% of infants, less than 12 months, who receive the vaccine, and 19% of toddlers. In older children the equivalent is probably headache, from which between 10 and 14% suffer.

Up to 5% of children under 17 months who receive the vaccine are likely to get some degree of fever. The number of older children who become feverish is slightly less.

In 1999 this new immunisation was added to the standard battery offered in the UK. The result has been that Meningitis C has virtually disappeared in the under 25 age group.
Atsakyti

Groups B and group C are the commonest types of meningitis. Group C accounts for about 40% of cases. .



Įdomu būtų sužinoti ar kalbama tik apie UK ar Pasauliniu mąstu šie procentai paimti? Beto neaišku apie kokią tiksliai vakciną čia rašoma, ir aplamai iš kur šis straipsnis? Kolkas rimto mokslinio pagrindo jame nematau. Gal galima būtų gauti nuorodą?
Atsakyti
http://www.vilniausv...ingokok_inf.htm

Viena nuoroda lietuviškai. Viena citata:

"Šiuo metu yra sukurtos vakcinos prieš A, C, Y, W135 serotipų meningokokus.
Polisacharidinės vakcinos nuo A, C, Y, W135 serotipų meningokokų sukelia greitą (per 10 dienų) antikūnų titrų augimą 85% paskiepytų asmenų. Ši vakcina apsaugo mažiausiai metus, dažnai keletą metų. Kūdikiams ir mažiems vaikams imuninis atsakas į šią vakciną silpnas.
Vakcina nuo A serogrupės meningokokų imunogeniškesnė, gali apsaugoti kūdikius nuo 3 metų amžiaus.
Šios vakcinos yra gerai toleruojamos, nors gali sukelti lengvų šalutinių reišškinių.
Polisacharidinės meningokokinės vakcinos nenaudojamos rutininiam vaikų skiepijimui dėl jų nepakankamo efektyvumo, skiepijant kūdikius ir mažus vaikus."

Atsakyti
Tiesiog surink google"Meningites C" ir pamatysi begales nuorodu.
O del lietuvisku... zinai, kai pazistamas zmogus per 5 val mirsta nuo meningito C LIETUVOJE, neturejes jokiu kontaktu su uzsienieciais pora metu, tai man tos musu daktaru isvados tkrai ne prie sirdies. Pas mus daug kas kitaip, nei visur Beja, visi turi pasirinkimo teise.

P.S jau yra vakcina nuo meningitoB, tik dar bandymu stadijoje. jei pasitvirtins, bus komplektuojama su vakcina meningitui C .
Atsakyti
nū va sėdžiu dabar ir skaitinėju temą, nes grupėj du vaikai susirgo virusiniu meningitu.
vaikas nekalba ir kaip jaučiasi sunku suprasti, temperatūros nėra. tai lieka tik laukti ir stėbėt.
Atsakyti
QUOTE(Raganėlė @ 2006 10 18, 21:06)
nū va sėdžiu dabar ir skaitinėju temą, nes grupėj du vaikai susirgo virusiniu meningitu.
vaikas nekalba ir kaip jaučiasi sunku suprasti, temperatūros nėra. tai lieka tik laukti ir stėbėt.

Mes su dukra praeitą savaitę išėjom iš ligoninės. Irgi įtaria, kad darželyje pasigavome šią ligą, bet ačiū Dievui kiti vaikai neserga.
Mano dukrai liga vystėsi labai greitai. Paryčiais apie 6 val. pajutau, kad karšta, t-ra buvo 37.8 ir pasiskundė galvos skausmu. Sugirdžiau ibuprofeno ir ryte vaikas t-ros neturėjo, bet jau negalėjo sėdėti..8 val. ryte pasodinta ėmė verkti ir skųstis, kad jai bloga, skauda galvą..ir tik vangiai gulėjo. Vežiau pas medikus ir pakeliui pradėjo vemti. Vėmė ne vienąsyk. Gyd. padarė kraujo tyrimą ir pastatė lašelines 10 val. Pusiau miegodama laiką leido: arba miega, arba pabunda, guli ir vis galvos skausmu skundžiasi.
Gyd. niekaip negalėjo patvirtinti ligos, taigi pasiūlė pervežt į kitą ligoninę. Pervežiau visai bejėgę, gyd. apžiūrima ir jai lankstant kakliuką jau vaikas rėkė balsu. Pakliuvom į reanimaciją 14 val. T-ra buvo tik 37.2, gal nuo sulašintų vaistų nukrito, nežinau..taigi nuo 10 val. iki 14 val. blogėjo būklė tiesiog mano akyse..ir kraujas popiet buvo labai negeras.

Skiepų nuo meningito bent jau neuroinfekcijų skyriaus daktarai nerekomendavo. Sakė, kad nuo virusinių meningitų neapsaugo jokie skiepai, o nuo meningokokinės - kaip kada..nes daugiausia skyriuje vaikų su B tipo meningokokine infekcija (LT tokie meningitai jų duomenimis sudaro 80 proc.),, o skiepai yra nuo A, c, Y, W135. Sakė, kad tie skiepai - pinigų išmetimas į balą ir nulis garantijos, kad vaikas bus sveikas ax.gif
Atsakyti
tai va man neramu kaip su ta tempr., nes vaikas vis į galvą rodo ir kad popa sako, nors jam tas popa visur ir prieš pusę metų nubrozdintą keliuką prisimena ar paprasta spuogelį.
o dėl vemimo nežianau ar moka, kol maitinau tik atpildavo kartais, o šiaip nieko iki šiol.
blogai dar tas inkubacinis laikotarpis iki 10 dienų rašo, bet gydytoja net 3 savaites paminėjo, nes sakė kad net pažimą išrašo, jei vaikas nelanko dėl karantino.
Atsakyti
taip, mes po ligoninės dar 2 sav. neisim į daržą..mažiausiai 3 sav. pas vaikus neisim.
Sunku ką pasakyti..dabar ir virusai paplitę, kad pagr. simptomas- galvos skausmas. Penktadienš buvau pas šeimos gyd. ir kalbėjomės apei tai. Bet kaip šeimos gyd. sakė, galvos skausmas - tai dar ne meningitas.
Mums gyd. ligoninėje sakė, kad vėmimas ir aukšta t-ra lydi kiekvieną meningitą ir jei taip nutiktų, tai reiškiasi mes "atkritome" arba prasidėję komplikacijos g.gif Gyd. ligoninėje dar sakė, kad meningito t-ros nenumuša vaistai. Nebent labai trumpam ir t-ra vėl pramuša. Meningitas pradeda trauktis po juosmens punkcijos, nes sumažina spaudimą galvoje, nuleisdami smegenų skysčio. Sveikti pradeda vaikas žymiai greičiau, nei jos nedarant.

Bet šiaip meningitą medikai nustato vaiką apžiūrėję, keliomis r-jomis: kai gulinčiam vaikui lenkia prie krūtinės galvą. Galva būna nejudri, kakliukas nesilenkia arba lenkiasi labai sunkiai, per skausmą, plius vaikas iškart lenkia ir kelia kojas, kad kompensuoti spaudimą galvoje. Vaikas dažnai negali gulėti susirietęs..gulėdamas lenkia kojytes ir lošiasi kiek atgal. bent mums taip buvo..
Atsakyti
Baisu ir skaityt ka teko jum isgyvent.Sveikateles dideliausios. 4u.gif skiepas pentaxim tipo apsaugo nuo b tipo haemophilus influezae sukeltos infekcijos(menigito ir t.t), man truputi neaisku, sakot ,kad nera skiepo nuo b tipo , o tai nuo kokio menigito sis skiepas.
Atsakyti
QUOTE(pievutė @ 2006 10 18, 23:13)
Baisu ir skaityt ka teko jum isgyvent.Sveikateles dideliausios. 4u.gif  skiepas pentaxim  tipo apsaugo  nuo b tipo haemophilus influezae sukeltos infekcijos(menigito ir t.t), man truputi neaisku, sakot ,kad nera skiepo nuo b tipo , o tai nuo kokio menigito sis skiepas.

Mes HIB esame pasiskiepyję, kaip ir priklauso, kelis kartus ax.gif
Šis skiepas apsaugo nuo Haemophilus influenza infekcijos, kuri vaikams sukelia įvairius negalavimus. Dažniausiai sukeliama liga-pneumonijos, bet teisingai, sukelia ir B tipo meningitus ir l.pavojinga ligą - epiglotitą.
Bet pasiskiepyti vien nuo meningokokinės infekcijos B tipo - nėra skiepų.
Atsakyti
beveik tikra kad atkritom ir mes, nors temp 37., ryte bandė vemti bet iš išgąsčio surijo viską atgal, o kadangi skrandis tuščias po nakties matyt nėra ir kuom. ir galva skundžiasi. ir užmgo ko įprastai nesulauktum prie geriausiu noru nes nuo 6,30 gyvas pastoviai. o daba miega
tiek greitoji tiek ir poliklinikos pediatras liepė stėbėt iki pietų. be to sakė kad virusinis gali ir lengviau praeiti
o punkcija ar labai skausminga ir kokios jos pasėkmės, nes nes vienintelis tyrimas kiek suprantu, duos patikimą atsakymą.
žodžiu pasipasakokit kaip elgtis geriausiai kai neaišku dar kas yra. nors aš 100 proc garantuota, nes grupėj susirgo vaikučiai.

Atsakyti
QUOTE(Raganėlė @ 2006 10 19, 08:52)
beveik tikra kad atkritom ir mes, nors temp 37., ryte bandė vemti bet iš išgąsčio surijo viską atgal, o kadangi skrandis tuščias po nakties matyt nėra ir kuom. ir galva skundžiasi. ir užmgo ko įprastai nesulauktum prie geriausiu noru nes nuo 6,30 gyvas pastoviai. o daba miega
tiek greitoji tiek ir poliklinikos pediatras liepė stėbėt iki pietų. be to sakė kad virusinis gali ir lengviau praeiti
o punkcija ar labai skausminga ir kokios jos pasėkmės, nes nes vienintelis tyrimas kiek suprantu, duos patikimą atsakymą.
žodžiu pasipasakokit kaip elgtis geriausiai kai neaišku dar kas yra. nors aš 100 proc garantuota, nes grupėj susirgo vaikučiai.

Bent Vilniaus Santariškių ligoninės reanimacijoje man davė pasirašyti lapą, kad sutinku, jog vaikui būtų atlikta punkcija. Man esant, per kateterį įstatytą rankytėje lašelinėms, suleido vaistus, kurie labai nuramina vaiką, nuslopina centrinę nervų sistemą ir išnyksta sąmonė, vaikas tikrai nieko nejaučia (nors būna atmerktomis akytėmis ir atrodo, kad mato ir supranta ax.gif ). Mane išprašė lauk, padarė punkciją, kažkur per porą min. (aš nespėjau toliau nuo palatos durų nueit) ir leido toliau būti. Po to tik nebuvo galima sėdėt, stotis ir pan. Atsigavo 30 min. bėgyje ir toliau buvo sąmoninga, kalbėjo, kiek galėjo - žaidė gulėdama lovytėje, dar vėliau - atsirado apetitas, pradėjo prašyti valgyti..teko eiti į parduotuvę ir parnešt kukurūzų biggrin.gif
Kaip mums gyd. sakė, be punkcijos vaikas kamuotųsi iki 2 sav., bet esant meningitui ir padarius punkciją, tai sveikimas prasideda iškart ir jau po 3 dienų - ženklus pagerėjimas. Pasakė, kad be punkcijos mus laikytų kažkur iki 3 sav. ligoninėje, o po punkcijos sveiksta greičiau ir po 1 sav. jau išrašo namo ir sveikstama namie. Taip ir buvo. Tik svarbu tikrai įtart meningitą, nes jei punkciją padaryti sveikam žmogui, tai galima sukelti visus meningito požymius.
Mums darė punkciją be jokių abejonių, nes mergytė rėkdavo sodinama, vėmė ir nepadėjo vėmimą slopinantys vaistai, vakare "pramušė" t-ra visus vaistus, pablogėjo kraujas per keletą val. (išsivystė mažakraujystė ir buvo labai didelis eritrocitų nusėdimo greitis, leukocitų daug, kažkokio baltymo 10 k viršijo normą), pradėjo matyti dvigubą vaizdą (ji taip "linksmai" mums konstatavo, kad yra du tėčiai ir mama su keturiom akim, kad aš net kraupau blink.gif ), visai nebelenkė kakliuko, kalbėdavo kalbėdavo ir staiga pamatydavau, kad miega..lyg "atsijungtų" į kažkokią apatiją. Na, gyd. pasakė, kad bendra sveikatos būklė bloga ir reik daryt. Aš neprieštaravau ax.gif
Atsakyti