Įkraunama...
Įkraunama...

Baltų mitologiniai vardai

nelabai nelabai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2007 02 15, 06:43)
tai va, berniukas gb Joris, Joringis - puikiai tiktų prie Žemynos smile.gif


Ir Joris ir Joringis labai gražūs vardai, ir prie Gabijos labai tiktų, nu bet prie pavardės netinka doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Opusas @ 2007 03 21, 10:50)
Ir Joris ir Joringis labai gražūs vardai, ir prie Gabijos labai tiktų, nu bet prie pavardės netinka  doh.gif



kieno pavardės? g.gif

jau greit pamatysim, kuo vardu Žemynos broliukas/sesutė smile.gif
Atsakyti
Mitologiniai vardai dažniausiai būna gražūs, tik jei per daug nenuvalkioti ar saldūs, bet duodant vaikui toki varda reikia pasidomėti ar tas veikėjas, kurio vardu vadinsit savo mažulėliu kokio liūdno galo nesusilaukė - nes mitologijoje tai dažna baigti. o vaikui tai kažką džiaugsmingo duoti norisi. biggrin.gif
Atsakyti
Galiausiai pavadinau savo dukryte Vanesa.Kiles sis vardas nuo deives Veneros,Venus ax.gif
Atsakyti
visai nieko tie mitologiniai, tik va, reiketu irgi tsirinkti, juk visokiu ju yra ax.gif
Atsakyti
Na mitologinių vardų tai kaip tokių tradiciškai ir negalėjo būti, nes vien dievo vardo tarimas pats savaime turi maginę/mitinę reikšmę daugumoje indoeuropiečių (ir ne tik) tradicijų, taip kad pavadint vaiką dievo vardu senovėj būtų akibrokštas ir būtų bijota sulaukt dievo keršto. Buvo tikėta taip pat jog vardas turi maginę reikšmę ir žinant tikrąjį mitologinės būtybės vardą galima ją valdyti arba prisišaukti: tokio tikėjimo rudimentu galima pvz. laikyti lietuvių bijojimą ištarti žodį "gyvatė", nes tuom gali prisišaukti gyvatės įgėlimą.

Kas link mitologinių vardų, tų vardų geriausia ieškoti knygose: G.Beresnevičiaus "Baltų religinės reformos", N.Vėliaus "Lietuvių mitologija" arba šaltinių rinkinyje "Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai". Daugelį kitų šaltinių patartina vertinti gana atsargiai, nes populiarėjant neo-pagonybei, bei post-sovietiniu pirmu dešimtmečiu beieškant tautiškumo buvo išleista nemažai knygų ir brošiūrų, kurios jokios mokslinės vertės neturi ir dauguma tos mitologijos ten tiesiog iš lubų sugalvota pačių autorių.

Aš po ranka dabar ne visas knygas turiu, bet kiek radau, tai mitologiniais vardais galėtų būti:
Andajas (Andeinis); Argė; Ašvietė, Aukštėjas, Autrimpas, Brutenis, Divirikis, Gabija, Kernius, Kukovaitis, Kurka, Medeina, Natrimpas, Numėjas, Nunadievis, Pajauta, Patrimpas, Patulas, Perkūnas (Dundulis), Poklus (Velinas, Velnias), Pilvytis, Prakorimas, Sovijus, Šventaragis, Varūna, Ukapirmas, Žibinta, Žemyna, Žvorūna.

Dar įvairiausi minimi vadų, žynių ir šiaip baltų vardai:
Aldona, Algirdas, Boruta, Bunsė, Dargė, Daumantas, Dyvanas, Draika, Eikintas, Eisutis, Gediminas, Girhartas, Herkus (Henrikas?) Mantas, Jogaila, Jaunutis, Jazbutas, Kaributas, Kaupas, Kęsgaila, Kęstutis, Kernius, Kynė, Lengvenis, Linkus, Liubartas, Margiris, Mateika, Mažis, Maudelis, Merūnė, Mileika, Nameisis, Nabutė, Nevekė, Punsė, Rupeikis, Saugutis, Skaudegiris, Skvobė, Sikas, Skomantas, Surminas, Skirgaila, Švarnas, Švitrigaila, Tirskas, Traidenis, Treniota, Tvirbutas, Vaidevutis, Vainius, Vaišvilkas, Vytautas, Vytenis, Vaigalas, Zada, Žygimantas, Žvelgaitis.

Dauguma tai iš jų kaip sakant nelabai nelabai į vardus šiuolaikinius neša, bet kai kurie gal ir panaudojami.
Atsakyti
QUOTE(rutelelt @ 2007 03 27, 15:39)
Galiausiai pavadinau savo dukryte Vanesa.Kiles sis vardas nuo deives Veneros,Venus ax.gif

vaje.... gaila verysad.gif . man asmeniškai tai vienas negražiausių vardų schmoll.gif
Atsakyti
Vat norimčioms prasmingų mitologinių vardų gal reikėtų pagalvoti apie vardą Sovijus/Sovija - trumpai pasakojant, buvo toks religinis vadas baltų, įvedė deginimo paprotį - ir vardas neskamba labai klaikiai, bent jau man.
Atsakyti
QUOTE(Elemire @ 2007 03 27, 17:07)
Vat norimčioms prasmingų mitologinių vardų gal reikėtų pagalvoti apie vardą Sovijus/Sovija - trumpai pasakojant, buvo toks religinis vadas baltų, įvedė deginimo paprotį - ir vardas neskamba labai klaikiai, bent jau man.


Taip... Sovijus buvo žmogus... biggrin.gif
Tai tada ir Šovys tinka.
Atsakyti
QUOTE(ingalp @ 2007 03 27, 19:05)
vaje.... gaila  verysad.gif . man asmeniškai tai vienas negražiausių vardų  schmoll.gif


O man labai grazus ax.gif
Bet del skoniu nesigincijama mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(saulala @ 2007 03 27, 23:17)
Taip... Sovijus buvo žmogus...  biggrin.gif


Na ne visai žmogus, šiaip jau paprastai žmonės nemiega laidojimo pozicijose šiaip sau, dėl "prikolo". tongue.gif Galėjo būti arba įtakingas žynys, arba svarbus genties vadas, arba mitinė asmenybė (kad ir vienas iš svarbių protėvių, su kuriuo gentis tapatinosi), bet jau tikrai ne eilinis kaimietis.

Čia aišku su ta sąlyga jog metraštininkas pasakų pats neprirašė, bet jau čia su visais metraščiais taip. wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elemire: 28 kovo 2007 - 02:18