Įkraunama...
Įkraunama...

Verslo liudijimas (patentas) ir individuali veikla

QUOTE(lucja @ 2008 03 05, 09:58)
ir man dar niekaip neaisku del gaunamu pajamu - pvz. esu idarbinta UAB'e puse etato ir + dirbu su verslo liudijimu - tai ar man skaiciuos staza kaip uz puse metu ar uz metus?

Kadangi esate drausta UAB, tai kaip suprantu, Sodrai nemokate kaip asmuo įsigijęs verslo liudijimą ? Jei nemokat, tuomet ir stažo nekaupiat, nes stažas užskaitomas tik tada, kai mokamos įmokos.
Iš UAB dirbant pusę etato, stažo bus 0,5 metų.
Atsakyti
Sveikos 4u.gif Aš užsiimu individualia veikla ir susidūriau su tokia problema - kaip mokėti ligonių kasoms? VMI pasakė, kad eičiau į ligonių kasą, o ten man pasakė, kad viską tvarkyčiaus mokesčių inspekcijoj. Tai ir ką man daryti... sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Arabesque @ 2008 03 11, 16:55)
Sveikos  4u.gif Aš užsiimu individualia veikla ir susidūriau su tokia problema - kaip mokėti ligonių kasoms? VMI pasakė, kad eičiau į ligonių kasą, o ten man pasakė, kad viską tvarkyčiaus mokesčių inspekcijoj. Tai ir ką man daryti... sad.gif

ligoniu kasoms privalomaji sveikatos draudimą mokėsi, kai pateiksi pajamų deklaraciją, nes privalomojo draudimo suma priklauso nuo to kiek reiks mokėti pajamų mokesčio, be to gal esi dirbanti ar draudžiama privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, šiuo atveju sveikatos draudimo mokėti nereikia
Atsakyti
QUOTE(Nolina @ 2008 03 12, 18:05)
ligoniu kasoms privalomaji sveikatos draudimą mokėsi, kai pateiksi pajamų deklaraciją, nes privalomojo draudimo suma priklauso nuo to kiek reiks mokėti pajamų mokesčio, be to gal esi dirbanti ar draudžiama privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, šiuo atveju sveikatos draudimo mokėti nereikia

va tas mane domina, kaip suprasti draudziama valstybes lesomis? kokiais atvejais valstybe draudzia? buciau dekinga uz sita info 4u.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(lucja @ 2008 03 12, 19:08)
va tas mane domina, kaip suprasti draudziama valstybes lesomis? kokiais atvejais valstybe draudzia? buciau dekinga uz sita info 4u.gif  ax.gif

pvz., auginant vaika iki 8 metų... arba du vaikus iki 18 metų ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pandorita: 12 kovo 2008 - 19:32
QUOTE(lucja @ 2008 03 12, 20:08)
va tas mane domina, kaip suprasti draudziama valstybes lesomis? kokiais atvejais valstybe draudzia? buciau dekinga uz sita info 4u.gif  ax.gif

Apdraustaisiais, kurie draudžiami valstybės lėšomis (išskyrus asmenis, kurie privalo mokėti arba už kuriuos mokamos sveikatos draudimo įmokos pagal šio Įstatymo 17 straipsnio 1, 2, 3, 4 ir 5 dalis ), laikomi:

1) asmenys, gaunantys Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytą bet kurios rūšies pensiją;

2) darbingo amžiaus asmenys, užsiregistravę gyvenamosios vietos darbo biržoje kaip norintys ir galintys dirbti tam tikrą darbą;

3) nedirbantys darbingo amžiaus asmenys, turintys įstatymų nustatytą būtinąjį valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai gauti;

4) moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, bei nedirbančios moterys jų nėštumo laikotarpiu 70 dienų (suėjus 28 nėštumo savaitėms ir daugiau) iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo;

5) vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų, auginantis du ir daugiau vaikų iki jų pilnametystės;

6) asmenys iki 18 metų;

7) Lietuvos Respublikos bendrojo lavinimo, profesinių, aukštesniųjų ir aukštųjų mokyklų dieninių skyrių moksleiviai ir studentai;

8) valstybės remiami asmenys, gaunantys socialinę pašalpą;

9) asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti invalidais;

10) asmenys, sergantys visuomenei pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis, kurios yra įtrauktos į Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą sąrašą;

11) pasipriešinimo (rezistencijos) dalyviai – kariai savanoriai, laisvės kovų dalyviai; reabilituoti politiniai kaliniai ir jiems prilyginti asmenys, tremtiniai bei jiems prilyginti asmenys ir asmenys, nukentėję 1991 m. sausio 13-osios ar kituose įvykiuose gindami Lietuvos nepriklausomybę ir valstybingumą;

12) asmenys, prisidėję prie Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavimo;

13) buvusieji geto ir buvusieji mažamečiai fašistinių prievartinio įkalinimo vietų kaliniai;

14) valstybės pripažįstamų tradicinių religinių bendrijų dvasininkai, dvasininkų rengimo mokyklų studentai ir vienuolijų noviciatuose atliekantys vienuolinę formaciją naujokai;

15) asmenys, kuriems įstatymų nustatyta tvarka yra pripažintas Afganistano karo dalyvių teisinis statusas.

Atsakyti
aš su tokiu klausimu

vyras dirba pagal verslo liudijimą statybose dar visai neseniai. norėjau paklausti, ar įmanoma su verslo liudijimu pasiimti paskolą iš banko?gal kam teko imti..kokios ten procedūros?kaip pasirodyti pajamas?pati esu dirbanti.
Atsakyti
QUOTE(fyyyfa @ 2008 03 14, 12:06)
aš su tokiu klausimu

vyras dirba pagal verslo liudijimą statybose dar visai neseniai. norėjau paklausti, ar įmanoma su verslo liudijimu pasiimti paskolą iš banko?gal kam teko imti..kokios ten procedūros?kaip pasirodyti pajamas?pati esu dirbanti.

imanoma. bankas pats nurodys, kokiu duomenu jiems reikia. tikrai prasys pajamu dekalarcijos uz praejusius metus, gal dar kazkokiu sutarciu..
Atsakyti
QUOTE(fyyyfa @ 2008 03 14, 11:06)
aš su tokiu klausimu

Dirbančio pagal verslo liūdijimą pajamas bankas skaičiuoja taip: ima vidurkį už 12 mėn. ir jam pritaiko koeficientą 0,3. Čia man taip pakomentavo banko darbuotoja, kai prieš keletą savaičių teko tuo domėtis (gal kitam banke kitaip yra, bet spėju, kad visur panašiai).
Atsakyti
jei as auginu vaika iki 3 metu ir esu registravus individualia veikla, man sodrai reik moket bazinei pensijai ar ne?..

pagal istatyma yra- "5) vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų, auginantis du ir daugiau vaikų iki jų pilnametystės;"

g.gif g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(astaxa @ 2008 03 14, 14:15)
jei as auginu vaika iki 3 metu ir esu registravus individualia veikla, man sodrai reik moket bazinei pensijai ar ne?..

pagal istatyma yra- "5) vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų, auginantis du ir daugiau vaikų iki jų pilnametystės;"

jei esate nedirbanti sodrai mokėti reikės, nereikės mokėti tik ligonių kasoms privalomojo sveikatos draudimo
Atsakyti
QUOTE(astaxa @ 2008 03 14, 13:15)

g.gif  g.gif  g.gif

Sodrai galėsite nemokėti tik iki vaikui sueina 2 m., t.y. tada gaunate pašalpą, o tai yra draudžiamosios pajamos. Kada vaikui sueina 2 m., pašalpos nebegaunate ir turėsite mokėti kaip asmuo, vykdantis indiv. veiklą 0,5 bazinės pensijos dydžio įmokas , nors ir būsite atostogose iki vaikui sueis 3 m.
Atsakyti