Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip atsijungti nuo centralizuoto šildymo?

Sveikos moteros,

isigijome buta, pradejome daryti remonta ir sumastem atsijungti nuo centrinio sildymo.

Perziurejome Silumos ukio istatyma, pagal kuri turime teise atsijungti, jeigu tame rajone yra numatyti alternatyvus sildymo budai, plius, jei tai netersia aplinkos ir nepadidina sildymo sanaudu kitiems gyventojams (siuo atveju gali buti prasoma jas kompensuoti).

Gal yra praejusiu siuos kryziaus kelius ir pasidalintu patirtimi? ar verta prasideti ir ar nesikeiksi po to? g.gif

Papildyta:
Imetu istrauka is Silumos ukio istatymu:

ŠILUMOS VARTOTOJŲ ĮRENGINIŲ ATJUNGIMAS NUO ŠILUMOS TIEKIMO SISTEMOS

25 straipsnis. Šilumos pirkimo–pardavimo sutarčių nutraukimas vartotojo iniciatyva
1. Šilumos vartotojai turi teisę nutraukti šilumos pirkimo–pardavimo sutartis pagal sutartyse nustatytas jų nutraukimo sąlygas arba, jeigu sutartyse šios sąlygos nenustatytos, įstatymų nustatytomis sąlygomis ir tvarka.
2. Buitiniai šilumos vartotojai ne daugiabučiuose namuose turi teisę vienašališkai nutraukti šilumos vartojimo pirkimo–pardavimo sutartis, apie tai pranešę šilumos tiekėjui ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį. Butų ir kitų patalpų savininkai daugiabučiuose namuose savo sprendimą dėl šilumos vartojimo pirkimo–pardavimo sutarčių nutraukimo ir norimo keisti jų pastato atskirų butų ar kitų patalpų šildymo būdo suderina su savivaldybe šio Įstatymo 26 straipsnyje nustatyta tvarka.

26 straipsnis. Savivaldybių sprendimas dėl atskirų butų ar kitų patalpų daugiabučiuose namuose šildymo būdo keitimo
1. Savivaldybė priima sprendimą dėl daugiabučių namų atskirų butų ar kitų patalpų savininkų prašymų derinti šilumos vartojimo pirkimo–pardavimo sutarties nutraukimą ir norimą keisti atskirų butų ar kitų patalpų daugiabučiuose namuose šildymo būdą ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo savininko prašymo įregistravimo savivaldybėje dienos.
2. Jeigu pagal buto ar kitų patalpų savininko prašymą nutraukus šilumos vartojimo pirkimo–pardavimo sutartį ir pakeitus jo buto ar kitų patalpų šildymo būdą kiti to namo butų ar kitų patalpų savininkai patiria papildomų išlaidų, savivaldybė pateikia suinteresuotam savininkui šių išlaidų, apskaičiuotų pagal kompensacijos už rezervinę galią nustatymo metodiką, išklotinę. Šiuo atveju savivaldybė turi teisę derinti sutarties nutraukimą ir daugiabučio namo, kurio šildymui naudojama šilumos tiekimo sistema, atskiro buto ar kitų patalpų šildymo būdo pakeitimą suinteresuotam buto ar kitų patalpų savininkui, tik šiam savininkui ir namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos valdybai (bendrijos pirmininkui) arba namo bendrojo naudojimo objektams valdyti sudarytos jungtinės veiklos sutarties partnerių įgaliotam asmeniui, arba namo bendrojo naudojimo objektų administratoriui sudarius sutartį dėl papildomų išlaidų kitiems namo butų ar kitų patalpų savininkams atlyginimo.

27 straipsnis. Savivaldybės sprendimas dėl šildymo būdo keitimo visam pastatui
1. Savivaldybė ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo šilumos vartotojo prašymo įregistravimo savivaldybėje dienos priima sprendimą dėl šilumos vartotojo (arba vartotojų daugiabučiuose namuose, toliau – vartotojo) prašymo derinti šilumos pirkimo–pardavimo sutarties nutraukimą ir jo norimą keisti šildymo būdą visam pastatui.
2. Jeigu šilumos vartotojo pasirinkimas neatitinka savivaldybės šilumos ūkio specialiojo plano arba jo prašymo įgyvendinimas padidintų pagal ūkio ministro patvirtintą šilumos vartotojų įrenginių atjungimo nuo šilumos tiekimo sistemų ekonominio įvertinimo metodiką (atsijungimų metodiką) nustatytas bendras šildymo sąnaudas, atsižvelgiant ir į žalą aplinkai, savivaldybė turi teisę atidėti šilumos vartotojo pasirinkto jo pastato šildymo būdo įgyvendinimą, pateikdama šilumos vartotojui sprendimo pagrindimą.
3. Pagal šio straipsnio 2 dalį savivaldybė turi teisę atidėti šilumos vartotojo norimo keisti jo pastato šildymo būdo įgyvendinimą savivaldybės tarybos sprendimu nustatytam laikotarpiui, tačiau ne daugiau kaip 2 metams, skaičiuojant nuo šilumos vartotojo prašymo įregistravimo savivaldybėje dienos. Atidėjimo laikotarpis priklauso nuo atjungiamų vartotojo šilumos įrenginių poveikio vidutinių sąnaudų didėjimui likusiems šilumos tiekimo sistemos vartotojams ir yra nustatomas vadovaujantis atsijungimų metodika. Pasibaigus atidėjimo laikotarpiui, savivaldybė išduoda šilumos vartotojui leidimą atjungti jo šilumos įrenginius nuo šilumos tiekimo sistemos.
4. Jeigu pastato šildymo būdo pakeitimas (šilumos vartotojo šilumos įrenginių atjungimas nuo šilumos tiekimo sistemos) padidina pagal atsijungimų metodiką nustatytas vidutines šilumos tiekimo sąnaudas likusiems sistemos šilumos vartotojams, savivaldybė turi teisę derinti pastato šildymo būdo pakeitimą (šilumos įrenginių atjungimą) tik kai yra pateikta vartotojo ir šilumos tiekėjo sutartis dėl šių sąnaudų padidėjimo kompensavimo. Sutartyje numatytos kompensacijos dydis negali viršyti kompensacijos už rezervinę galią, taikomos atsijungiančiam šilumos vartotojui. Nustatyta kompensacija pradedama mokėti nuo šilumos vartotojo šilumos įrenginių atjungimo nuo šilumos tiekimo sistemos dienos ir negali būti mokama ilgiau kaip 2 metus. Jeigu šilumos vartotojo prašymo keisti jo pastato šildymo būdą įgyvendinimas buvo atidėtas pagal šio straipsnio 2 dalį, šios dalies nuostatos netaikomos. Šios dalies nuostatos netaikomos butų ir kitų patalpų savininkams daugiabučiuose namuose.
5. Šio straipsnio nuostatos netaikomos individualiems gyvenamiesiems namams.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ugniaplaukė: 31 liepos 2008 - 15:54
taigi,
principas aiskus: eini i savivaldybe, rasai prasyma....ir prasideda.
Atsakyti
QUOTE(Ugniaplaukė @ 2008 07 31, 17:40)
taigi,
principas aiskus: eini i savivaldybe, rasai prasyma....ir prasideda.

na jo manau prasideda kryžiaus keliai,bet atsijungus kuo galvojate pakeisti centrinį šildymą g.gif
Atsakyti
QUOTE(Ugniaplaukė @ 2008 07 31, 17:40)
taigi,
principas aiskus: eini i savivaldybe, rasai prasyma....ir prasideda.


Pirmiausia turi gauti notaro patvirtintus visu namo gyventoju sutikimus (bent jau taip buvo anksciau). Be ju nera ko pradeti vargti, nes atsiranda tokiu. kurie nesutinka. Po to - i savivaldybe, gausi reikalavimus, Juos pamacius entuziazmas priges. g.gif
Atsakyti
QUOTE(ritka68 @ 2008 07 31, 16:51)
na jo manau  prasideda kryžiaus keliai,bet atsijungus kuo galvojate pakeisti centrinį šildymą g.gif



Gal dujų katilu? g.gif

Negi tikrai būtini VISŲ gyventojų sutikimai? doh.gif O paskui kas? unsure.gif
Atsakyti
nezinau ar tikrai reikia viso namo gyventoju. pries kokius 7 metus reikejo gauti kaimynu sutikimus (tu, su kuriais butas ribojasi), po to zinoma prasideda idomus dalykai - reikia isvedzioti papildomai sildymo vamzdzius, savo senus nupjaut, jei per tavo buta vis tiek eis silti "bendri" vamzdziai - zinoma paprasys kazkokios kompensacijos per men uz juos, nes jie kaip ir sildo tavo buta. po to reikes apsisiltint lubas, grindis, sienas nuo kaimynu (cia kad jie taves nesildytu). po to reiks isigyti dujini katila (dabar problema kyla su kamino iskisimu tu katilu , nes "turbininius kaminus" , kur tiesiai per siena i lauka kisasi lyg ir buvo uzdraude ir kazkada buvo reikalavimas vesti kamina per siena ir po to kelis metrus virs stogo).
zodziu darbu ir remontu namuose daugiau negu galima isivaizduoti, bet faktiskai vienareiksmiskai verta - butas tampa siltesnis del apsiltinimo, gali kurenti kada nori, ir kiek nori. ir moki vis tiek pigiau nei standartinis centralinis mokestis.
Atsakyti
procesas sunkus.. mano akimis teoriškai įmanomas, bet praktiškai.. vien ką reiškia padaryt auditą viso namo, kad įvertint kaip paveiks tavo atsijungimas visą bendrą šildymo sistemą.. ir net jį padarius galit gauti atsakymą, kad jūsų atsijungimas išbalansuos viso namo šildymo sistemą ir tt .. beje kur išsivesit kaminuką savo dujiniam katilui? nebent jei gyvenat šoniniam bute, arba aukščiausiam, ta galimybė gal ir būtų.. o jei ne, galit pamiršt ...

apskritai bent jau klaipėdoj paskutinis daugiabutis namas buvo pastatytas su individualiu šildymu Tauralaukyje.. daugiau tokių projektų niekas nebederins.. bent jau taip kalba savivaldybėje

va citata:
Kartu su prašymu gyventojas privalės pateikti savivaldybės įgaliotos institucijos išvadą, kad kitas pasirinktas šildymo būdas atitinka miesto šilumos ūkio specialųjį planą, kad atsijungimas nepadidins vidutinių šilumos tiekimo sąnaudų likusiems sistemos šilumos vartotojams, kad tai nepadidins žalos aplinkai.

beveik garantuoju, kad atsijungimas padarys žalos kitiems ir aplinkai, o ir specialiųji planą reik žiūrėt.. jei jame numatytas centralizuotas šildymas ( o tuo beveik neabejoju) tai niekas nieko neleis daryt.. išleidę Šilumos įstatymo naują leidybą ŠT tikrai pasirūpino, kad neliktų be duonos smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo westa: 06 rugpjūčio 2008 - 12:03
joo... ir mes tokias svajones turejome, juolab kad musu butas pirmam aukshte, o virsh musu jau yra atsijunge...
bet kai pradejome aishkintis kas ir kaip tai nusviro rankos verysad.gif
Atsakyti
Sveikos,
radau šitą temelę, tik ji visai apmirusi... matyt, atsijungimo atvejai vienetiniai... 4u.gif
Turiu tokių kalusimėlių... sakykim, kad butui pavyksta atsijungti nuo centrinio šildymo (name iš viso apie 7 butus), tada, kiek žinau, paskaičiuojami mokesčiai namo gyventojų nuostoliams dengti (kas juos renka? City cervice? ir kaip gyventojai likę iš to "kompensuojasi"???), taip pat paskaičiuojami namo nuostoliai, kuriuos reikia mokėti "energijai" - ar šitie mokesčiai nesidubliuoja????

.... ir dar toks klausimėlis....sakykim, viskas - atsijunta... bet namas mažas ir senas... ir vis tenka remontuoti tai tą tai aną šiluminiam mazge, ... ir sumos po 2-3 tūkstančius namui, ar atsijungęs butas privalo mokėti už šiluminio mazgo remonto darbus... juk ir taip mokami šilumos sistemų priežiūros mokesčiai namą administruojančiai įmonei....? va čia yra labai įdomus momentas... gal kas galėtų pakomentuoti...? būčiau labai dėkinga smile.gif 4u.gif
Atsakyti
g.gif Įdomi temelė, tik gaila neatsiliepė niekas kas jau sugebėjo atsijungti nuo to centralinio šildymo... g.gif Mane domina kiek tai gali kaštuoti finansiškai : pirkti dujų katilą, radiatorius ir pan. primetėm, kad kainuos apie 15 t. (butas 50 kv.) su įrengimo darbais. O dar už ką nors reikia mokėti ? Kokias "pašalpas" vargšams energetikams, kad atimam duonos kąsnį ?
Mūsų name tariasi visi gyventojai, tik va grėsmė, kad vieni mūsų kaimynai atsijungę, tikrai nepajėgs įsirengti šildymo, ir kaip mūsų butas nuo jų kentės, nes mūsų butai jungiasi sienomis...O dar palėpės perdanga nešiltinta, o gyventojai nesutinka bendrai šiltinti, tai mums iš vis susidaro daug išlaidų , o atsipirkimą pasiskaičiavom geriausiu atveju po 12 m blush2.gif Kaip jūs manote, ar verta veltis į aferas ?
unsure.gif
Atsakyti
na kiekvienas atvejis labai individualus. MB pradejo visa sita atsijungimo reikala. kol kas as nelabai kisuosi, bet musu atveju bandys atsijungti visi laiptines butai (viso 6 tongue.gif ) statysim bendra katila rusyje. labai noretusi iki sekancio sildymo sezono kurentis jau patiems. kaip tai pavyks, kol kas neaisku g.gif
Atsakyti
Na jei pavyks - valio, bet tikrai daug vargo... O idomu karsto vandens atsisakyti imanoma?? t.y. sildytis patiems boileriu? g.gif Matyt nelabai...
Atsakyti