Įkraunama...
Įkraunama...

Projektas gerint vienišų mamų situaciją Lietuvoje

Taigi, moterys ir merginos,
Skaičiau aš šiame skyrelyje, skaičiau. Ir pamačiau, kad vienišų mamyčių situacija Lietuvoje na švelniai tariant labai nekokia (valstybės paramos prasme, visuomenės nuomonės, ir tt.) Kitaip sakant - valstybės garantijos menkos, pašalpos - juokingos, norint prisiteisti alimentus - kryžiaus kelius nueiti reikia, o jei ir prisiteisi - sumos tokios, kad nors kauk į mėnulį, ir kad ir per anstolius issimušti sunku, jei neturi gerų pažįstamų.
Visuomenės nuomonė suformuota apie vienišas motinas tokia - kad baisu. Ir čia dar ne visas problemas išvardijau, bet manau pačios suprantate.

Taigi, man šovė į galvą tokia mintis. Kodėl mum neįkūrus NVO ir neprašius paramos iš ES? Aš esu švedų draugijos narė, ten turiu šiokių tokių pažinčių, taip, kad parengus normaliai projektą - jį į ES prastumti būtų nesunku tikrai.
Preliminarus planas, ką darytų NVO ir apie ką turėtų būti daromas projektas:
1. Teikti teisines konsultacijas, nemokamai.
2. Paremti vienišas mamas materialiai.
3. Formuoti teigiamą visuomenės nuomonę apie vienišas mamytes.(reklamos, akcijos, ir tt...)
4. Psichologo konsultacijos.
5. Įvairi kitokio pobūdžio pagalba - pvz. vaikučių priežiūra, kad mama galėtų skirti laiko sau ir panašiai.
6. Anstolių paslaugų teikimas.
Siūlykite dar ir savo variantus.

Kaip įrodysime, kad šis projektas reikalingas? Tiesiog reikės, jau parengus projektą surinkti kiek įmanoma daugiau medžiagos apie realią situaciją, pasiremiant teorija (įstatymais) ir įrodyti kokia yra tikroji situacija (galima atlikti vienišų mamų apklausas (anketavimus, struktūruotus arba pusiau struktūruotus interviu), taip pat iš forumų pasisakymus surinkti, visus šiuos duomenis susisteminti, išversti ir ttt ( čia jau mano sritis kažkiek, tikrai galėsiu prisidėti), manau surinkus krūvą įrodymų finansavimą tikrai gautumėm ir nemažą.

Bet - aš, kaip benorėčiau, pati viena šio darbo nepadarysiu, Fiziškai nebūtų įmanoma padaryti jį kokybiškai. Todėl tikiuosi, kad atsiras norinčių prisidėti, juk tai tik dėl mūsų pačių. Jei valstybė nieko nedaro, tai mes, moterys turim pasidaryti, kovoti.
Bent jau manau reikia bandyti. Reikia. O šansai, kad išlošim - tikrai nemaži.

taigi, rašykite pasiūlymus, kas kuo gali prisidėti, ir pan. Tikiuosi ši tema nebus nudusinta.

P.S Nesu vieniša mama, bet puikiai jus suprantu. Ir tikrai nuoširdžiai noriu, kad Lietuvoje moterys gyventų geriau. Tik reikia už tai kovoti. bigsmile.gif


Atsakyti
visiškai pritariu thumbup.gif ir manau kad tikrai kažką reikėtų daryt g.gif
Atsakyti
as uz thumbup.gif darom darom darom bigsmile.gif
Atsakyti
Jau seniai apie tai galvojau, reikia tik kryptingo nurodymo, as pilna energijos ir visom keturiom uz thumbup.gif
Atsakyti
Taigi, dabar, kol kas norėčiau, kad parašytumėte savo problemas: su kokiomis teisinėmis problemomis susiduriate, (dėl alimentų išreikalavimo, paramos iš valstybės. tėvystės įrodymo, ir tt...)
Taip pat būtų gerai kad parašytumėte savo susidūrimus su neigiama visuomenės nuomone, ar dažnai tenka susidurti, kokiose situacijose, na papasakokite.
Kokios problemos šiaip kamuoja (psichologinės, gyvenimiškos ir pan)
Ko norėtumėte kad būtų daroma, pasakykite savo pasiūlymus.

Viso to reikia, nes aš pati nesu kolkas nei mama, nei vieniša. Tai į jūsų kailį kaip besitengčiau - negaliu visiškai įlysti. Tai reikia jūsų pagalbos.

4u.gif
Atsakyti
Jei būčiau Lietuvoje, prisidėčiau. Senokai apie tai galvojau, bet vis laiko trūko. Galiu būti konsultante arba filialo Airijoje atstove. Čia gyvena daug vienišų mamų. Kodėl? Nes čia socialinė aplinka tokioms mamoms yra labai palanki, valstybė rūpinasi daug geriau nei nuosava tėvynė. Gal šis modelis gali būti pritaikytas ir LT?
Atsakyti
Aš prisidėčiau prie projekto parengimo ir įgyvendinimo.
O kam reikia kurti naują NVO? Ar kas nors finansuotų naują, specialiai vienam projektui sukurtą organizaciją?
Atsakyti
Sveiki 4u.gif
Kol kas rasau tik vienu aspektu...Tai gi visuomenes poziuris i vienisa motina tikrai nekoks,kai pasakau,kad vaika auginu viena,tai sulaukiu pasmerkimo,tik vieni sugeba tai pasakyti,o kiti nieko nesako,bat zvilgsnis buna blink.gif nepagrazintai-:vargsele,vaika uztaise ir paliko... doh.gif O as visai vargse nesijauciu,gyvenu gerai ir dziaugiuosi tuo ka turiu...Sulaukiu neigiamumo is visur:gydytoju,pradedant akuserem-baigian vaiku padiatrem,universitete,is darbdaviu ir siaip zmoniu ,kurie suzino mano padeti- vienisa motina...
O pagalbos tai tikrai labai truksta,daugiausia del vaiko prieziuros,juk norisi kartais kur nors iseiti-sau pasibuti,o negali...O del pinigu,tai galetu valstybe skirti,kaip ir anksciau ziauriai nesazininga,kad ta pasalpa panaikino verysad.gif Aisku yra sunku atskirti,kur tikrai vienisa motina,o kur tik gyvena nesusituoke,bet vis tiek kazkokia tvarka reikia daryti.nes kol kas padetis nepavydetina schmoll.gif
Atsakyti
Kas dėl NVO - aš manau, kad kaip tik geriau kurti visiškai naują organizaciją - jau su mūsų savivalda ir pan. Dėl finansavimo - jei įrodysim kad ta NVO reikalinga - jį gausim. Be to bandysiu kreiptis iškart į ES, su švedų draugijos pagalba.
Kodėl aš už naują NVO?
1. Sukurtumėm visai naują organizaciją, kurioje dirbtų, kuriai vadovautų geranoriškai nusiteikę savanoriai, bet įjungtumėm ir pačias vienišas mamas. Ir šiaip laaabai manau būtų puiku kad dirbtumėm ir mamos iš šio forumo 4u.gif
2. Nereikėtų taikytis prie jau esamų organizacijų taisyklių, nuostatų, normų, įpročių, papročių, įstatymų ir kt.
3. Ši NVO būtų būtent vienišoms mamoms, moterims apskritai visokie pagalbos centrai yra, bet ši NVO užsiimtų būtent vienišomis motinomis. Kitaip sakant, imam vieną problemų turinčią visuomenės grupę ir teikiam jai pagalbą.
4. Projektas skirtas NVO įkūrimui gautų ir didesnį finansavimą (bent jau aš taip galvoju).

Dar apsvarsčiau kaip darysiu. Pirmučiausiai renku medžiagą apie jūsų problemas, realią situaciją, jūsų pasiūlymus, nuomones, pageidavimus ir pan. Paskui susižiūriu įstatymus, ką skelbia valstybė, lyginu gautus duomenis, kitaip sakant - ieškau skirtumų tarp to ką siūlo valstybė ir realybės (manau skirsis ojojoj), taip pat bandau įrodyti, kad valstybės skiriamos lėšos yra juokingos.
Paskui reikės atlikti mamų apklausą dėl šio projekto reikalingumo.
Tada - jau viską dailiai surašyti, nuspręsti ką ir kaip NVO darys (t.y kaip padės gerinti situaciją), surinktus duomenis susisteminti. Ir tt...

Kaip jūs galit padėti?
1. LABAI SVARBU. - RAŠYKITE ČIA VISAS PROBLEMAS, SU KURIOMIS SUSIDURIATE - kuo daugiau medžiagos bus, tuo geriau.
2. Kas lankosi ir kituose mamų forumuose - būtų laabai puiku, jei radę temas apie vienišų mamų bėdas, nupostintumėte jų adresiukus. Taip prisidėsite prie duomenų rinkimo.
3. Jei kas dirba su teise iš jūsų, būtų gerai kad nupostintumėte man įstatymų, liečiančių vienišas mamas adresus, arba jei nėra nuskanuotus dokumentukus siųstumėte man į emailą - jei kas norės prisidėti - rašykit až ir aš parašysiu savo e-mail. Taip pat ir straipsnius, kas liečia vienišas mamas - jei tik randat kur, duokit man žinoti.
4. Kiek vėliau man gali prisireikti pagalbininkės darant apklausas ir sisteminant duomenis, bet čia jau vėliau, kaip bus ką sisiteminti smile.gif
5. Patarinėkit, kritikuokit, dalinkites savo žiniomis.

Mamulia, gal galėtum brūkštelt, kaip ten airijoj kas yra su vienišomis mamomis. Na tiesiog papasakok. (Mamos gyvenančios už jūrų marių, ar už kitos sienos - taip pat rašykite)

Ir dar ko noriu paprašyti - kantrybės. Šį darbą padaryti užtruks ne mėnėsį ir ne du - ilgiau manau. Prašau suprasti ir nenusivlti - jis padarytas bus, bet aš, kad ir ne mama dar - laisvo laiko perdaug neturiu, būnu ir pavargus ir šiaip. Nu žmogus žo.
Šiaip didelę dalį darbo žadu padaryti kai vasarą būsiu Aliaskoje - ten bus ir kompas ir internetas, ir mokslai nepjaus smile.gif Ir laiko bus. mirksiukas.gif




Atsakyti
Na..

1) Man alimentai, kaip ir daugeliui, priteisti, antstoliai iesko, bet nieko neisiesko. BET. Jau greit gi juos dengs valstybe ir tevas bus skolingas nebe man. Na, skolos visos gal nedengs, bet prades moket alimentus.

2) Nuomone kaip nuomone, nors su visokia tenka susidurti, bet butu normos ribose. Taciau. Mano vaika pradejus eit i mokykla baigia priveikt vos ne kasdien standartinese pratybose pateikiamos uzduotys "mano mama megsta...., o mano tetis megsta....". Jau geriau ir vietoj mama ir tetis paliktu ".......", galima butu sakyt mociute arba dede arba teta arba sese arba draugas.. Kazkodel nebuna "Mano mociute megsta.....", matyt todel, kad ne visi mociutes turi. Pasiziurejus statistika, kiek yra vienisu mamu vaiku, tas kiekvienoje LT kalbos pamokoje akcentuojamas "mama, papa, ja" seimos modelis nebeatrodo toks jau teigiamas. Ir mano vaikas pvz kasdien turi sakyti "mano mama bla bla bla, o tecio as neturiu". Ot fainumas. Nu cia gal smulkmena, bet pr'as gal padetu apsieit be tokiu smulkmenu. Kuriu, esu tikra, atsirastu ir daugiau. Kazkodel sugebama paklykaut uz gejus, kazkas net pasiskunde, kad one.lt bucinukus leido siust tik priesingos lyties atstovams, o cia tai jau atseit nenormalesne situacija ir nebereikia jokiu lygiom galimybem paremtu uzduociu.

3) Matau pavoju ir problema ir neaiskuma. Juk jei bus pradeta remti vienisas mamas, tai daug kas isiformins skyrybas, kad gaut parama. Tai sumazins resursus toms sritims, kur reikia galbut labiau.

O siaip mintis gera. Mano asmenine nuomone labiausiai reikalinga teisine ir vaiku prieziuros pagalba. Galu gale kazkoks zmoniu rezervas, i kuriuos butu galima kreiptis susirgus. Na, kuri tikrai vienisa mama nezino situacijos, kai sergi, o vaistu ir maisto nueit nera kam. Kas is to, kad gydytoja issikvieti, palieka recepta ir isvaziuoja. Arba net vaikeliui mazam susirgus. Gi nepaliksi vieno, kad i vaistine nuvaziuot.
Atsakyti
QUOTE(Rudenėja @ 2007 03 15, 20:05)
2) Nuomone kaip nuomone, nors su visokia tenka susidurti, bet butu normos ribose. Taciau. Mano vaika pradejus eit i mokykla baigia priveikt ...


Aha, mane irgi labiau neramina ne nuomonė apie mane, o tai, kaip vienišos mamos statusas atsiliepia ir atsilieps vaikui. O vaikas iš tokios kaip mūsų šeimos Lietuvoje oi koks nesaugus.

Gal ką nors iš šių faktų būtų galima panaudoti ruošiant projektą:
1. Nesu tikra (reiketu pasikelti dokumentus), tačiau, berods, Lietuvos Respublikos įstatymai mamos ir vaiko nelaiko šeima. Šeima mūsų šalyje vadinami sutuoktiniai. O tai pažeidžia ne tik mano, bet ir mano vaiko teises. Be to, tai, kas mūsų valstybėje yra parama šeimai, ne visada reiškia paramą mamai su vaiku (arba tėvui su vaiku). Tačiau, kaip minėjau, kol kas to pagrįsti negaliu - prie progos panaršysiu įstatymus ir poįstatyminius dokumentus.
2. Kas penktas Lietuvos vaikas gyvena skurde, o tarp tokių vaikų berods 70 proc. vaikų yra iš vienos motinos (vieno tėvo) šeimos. Taigi mūsų vaikai turi didelę riziką atsidurti skurde, gerokai didesnę nei 'normalios' šeimos vaikai.
3. Tarp valstybės globoje (globos namuose) gyvenančių vaikų iš vienos motinos šeimos yra ar tik ne 80% vaikų g.gif. Mūsų vaikai irgi turi didesnę riziką ten atsidurti nei vaikai iš 'normalios' šeimos.
Jei jums atrodytų, kad tai ne apie mus, pasakysiu paprastą dalyką - man susirgus ir atsidūrus ligoninėje ilgam laikui (jei neturėčiau artimų žmonių), visa, kuo galės padėti valstybė (pagal galiojančius įstatymus!), tai atiduoti vaiką į laikinos globos namus, vietoj to, kad sudarytų vaikui sąlygas ir toliau gyventi namuose, lankyti savo mokyklą, aplankyti mane ligoninėje ir pan. Man nesaugu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo AusraM: 15 kovo 2007 - 21:37
sveikos, esu daug dirbusi su socialinemis NVO, jeiu reiks, pagalbos steigiant ir t.t., kreipkites, padesiu kuo galesiu (del steigimo, finansavimo ir t.t.)
beje, kaune jau keleta metu veikia vienisu mamu paramos fondas, pirmadieni parasysiu kontaktine info, kam reikia (jei reikia), jei ka, gal galima bus susisiekti su jais del info apie pagrindines problemas.
siaip galit klausti, jei ko reiks del planuojamos NVO ir jos veiklos
Atsakyti