Įkraunama...
Įkraunama...

Projektas gerint vienišų mamų situaciją Lietuvoje

1. Del nuomones tai tik pora kartu esu isgirdusi tokiu fraziu kaip " Jei prisidarei tai ri sedek su vaiku, o ne mokintis galvok " ( cia is destytojos ). Na o siaip dazniau buna ne pasmerkimas ar pasaipa, o uzuojauta is zmoniu, nes dauguma supranta kad tai yra sunku.

2. Alimentai, pasalpos velniskai mazos del to kad apskaiciuotas juokingas pragyvenimo lygio vidurkis. As kai stovejau darbo birzoj man nesugebejo pasiulyti jokio darbo kurio darbo laikas atitiktu darzelio darbo laika. pasalpu nemoka jokiu, nes reikia atstoveti darbo birzoje puse metu, bet kai ateina tas laikas tave itraukia i juoduosius sarasus ir isbraukia kaip nesugebancia susirasti darbo ( simuliante) ir tu vel eini per nauja registruotis ir vel pasalpos negauni.

3. Kai studijavau dieniniam as galejau gauti stipendija kaip auginanti viena vaika. Jos dydis 60 lt ( juokinga) man neapsimokejo nes kai vidurkis 9 gaudavau 125 lt. Noretusi, kad vienisoms mamoms butu padarytos gersnes salygos mokintis siekti issilavinimo ar toliau studijuoti tobuleti.

4. Kaip jau minejau darbu kurie atitiktu darbo valandas ir darzelio darbo laika yra nedaug, o pasisamdyti aukle nera jokiu sansu is vienos algos. Zinau, kad kitose salyse jei tu samdai aukle vienisai mamai ta alga moka valstybe, bet cia gal tik gandai smile.gif Bet del to kazkokia parama turetu buti manau.


Atsakyti
" Kaip jau minejau darbu kurie atitiktu darbo valandas ir darzelio darbo laika yra nedaug, o pasisamdyti aukle nera jokiu sansu is vienos algos. Zinau, kad kitose salyse jei tu samdai aukle vienisai mamai ta alga moka valstybe, bet cia gal tik gandai Bet del to kazkokia parama turetu buti manau."
To negirdėjau,bet kitur yra tokie a'le dienos centrai,kur dirba savanoriai(kažkas pvz.yra Švedijoj) ir vienišos mamos gali palikti vaikus kelioms val.jei nori kur išeiti,t.y.tos mamos kurios neleidžia į darželius,palieka ten dirbančioms moterims,kad galėtų susitvarkyti savo reikalus.Žodžiu labai panašu į darželius,kur prižiūri nuo kūdikio iki mokyklinuko.
Atsakyti
Na man dar neteko susidurti su neigiamu visuomenės požiūriu į vienišas mamas. Gal dėl to, kad mano kolektyve yra daug vienišų mamų, be to mūsų pavardės skirtingos ir tai sunku spręsti ar tu esi vieniša mama, ar išsiskyrusi ar gyveni su vaiko tėvu. Aišku aš neinu ir nesiafišuoju, kad esu vieniša mama, o jei užduodamas klausimas apie tėvą, papraščiausiai atsakau, kad jo nėra ir daugiau nieko neaiškinu.
Man kaip ir daugeliui labiausia norėtųsi, kad būti kažkokios pašalpos. Juk dabar vienišos mamos nieko negauna, visiems vaikams, nesvarbu ar tu iš pilnos šeimos ar ne, mokama vienodai. Tačiau kodėl? Juk vienai iš vienos algos sunku išauginti vaiką, juk norisi, kad jis augtų kaip ir visi ir turėtų viską ką turi ir kiti. Tačiau juk ne visos mamos gali sau leisti aprūpinti vaiką kaip kad vaikas augtų su abiem tėvais. Kiek esu girdėjusi, dabar bijau pameluot, bet lyg tai taip pat Švedijoj, kad jei vaikas auga ne pilnoj šeimoj, yra mokamos didelės pašalpos. Tačiau tai turi būti tikrai ne pilna šeima, neturi būti jokio sugyventinio, tik tu ir tavo vaikas.
Taip pat vienišoms mamoms reiktų ir psichologinės pagalbos. Juk būna dienų ir ne viena, kai tau tikrai prasideda depresija. Būna taip sunku, kad nors verk, norisi kažkam išsilieti, išsipasakoti, tačiau bijai būti nesuprasta. O ką kalbėt apie būsimas vienišas mamas, kurios tikrai pasimeta ir nebežino ką daryti kai sužinai, kad laukiesi, o tėvelis tai sužinojęs tave palieka?
Taip pat patiktų, kad būtų vienišų mamų būrelis, kur galėtų vakarais, ar savaitgaliais susitikti vienišos mamytės (ar tėveliai) ir pakalbėti apie tai kaip joms sekasi, apie savo problemas ir pan.
Atsakyti
QUOTE(Simulcika @ 2007 03 15, 03:09)
Taigi, moterys ir merginos,
Skaičiau aš šiame skyrelyje, skaičiau. Ir pamačiau, kad vienišų mamyčių situacija Lietuvoje na švelniai tariant labai nekokia (valstybės paramos prasme, visuomenės nuomonės, ir tt.) Kitaip sakant - valstybės garantijos menkos, pašalpos - juokingos, norint prisiteisti alimentus - kryžiaus kelius nueiti reikia, o jei ir prisiteisi - sumos tokios, kad nors kauk į mėnulį, ir kad ir per anstolius issimušti sunku, jei neturi gerų pažįstamų.
Visuomenės nuomonė suformuota apie vienišas motinas tokia - kad baisu. Ir čia dar ne visas problemas išvardijau, bet manau pačios suprantate.

Taigi, man šovė į galvą tokia mintis. Kodėl mum neįkūrus NVO ir neprašius paramos iš ES? Aš esu švedų draugijos narė, ten turiu šiokių tokių pažinčių, taip, kad parengus normaliai projektą - jį į ES prastumti būtų nesunku tikrai.
Preliminarus planas, ką darytų NVO ir apie ką turėtų būti daromas projektas:
1. Teikti teisines konsultacijas, nemokamai.
2. Paremti vienišas mamas materialiai.
3. Formuoti teigiamą visuomenės nuomonę apie vienišas mamytes.(reklamos, akcijos, ir tt...)
4. Psichologo konsultacijos.
5. Įvairi kitokio pobūdžio pagalba - pvz. vaikučių priežiūra, kad mama galėtų skirti laiko sau ir panašiai.
6. Anstolių paslaugų teikimas.
Siūlykite dar ir savo variantus.

Kaip įrodysime, kad šis projektas reikalingas?  Tiesiog reikės, jau parengus projektą surinkti kiek įmanoma daugiau medžiagos apie realią situaciją, pasiremiant teorija (įstatymais) ir įrodyti kokia yra tikroji situacija (galima atlikti vienišų mamų apklausas  (anketavimus, struktūruotus arba pusiau struktūruotus  interviu), taip pat iš forumų pasisakymus surinkti, visus šiuos duomenis susisteminti, išversti ir ttt ( čia jau mano sritis kažkiek,  tikrai galėsiu prisidėti), manau surinkus krūvą įrodymų finansavimą tikrai gautumėm  ir nemažą.

Bet - aš, kaip benorėčiau, pati viena šio darbo nepadarysiu, Fiziškai nebūtų įmanoma padaryti jį kokybiškai. Todėl tikiuosi, kad atsiras norinčių prisidėti, juk tai tik dėl mūsų pačių. Jei valstybė nieko nedaro, tai mes, moterys turim pasidaryti, kovoti.
Bent jau manau reikia bandyti. Reikia. O šansai, kad išlošim - tikrai nemaži.

taigi, rašykite pasiūlymus,  kas kuo gali prisidėti, ir pan. Tikiuosi ši tema nebus nudusinta. 

P.S Nesu vieniša mama, bet puikiai jus suprantu. Ir tikrai nuoširdžiai noriu, kad Lietuvoje moterys gyventų geriau. Tik reikia už tai kovoti.  bigsmile.gif




Papildysiu
7. Paskolu bustui isigyti/keisti lengvatos.

Vienisa mama, kad ir kaip noretu paskolos bustui gauti nelabai galetu (aisku yra isimciu), nes tik mamos pajamos dalinamos seimos nariams ir ismokai nieko nebelieka. Taip kad belieka grustis 1 kambario bute arba dar blogiau - glaustis nuomojamame ar tevu bute verysad.gif

p.s.
As palaikau nora ikurti NVO ir prašyti paramos iš ES!!! thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(daivute26 @ 2007 03 19, 15:06)
Papildysiu
7. Paskolu bustui isigyti/keisti lengvatos.

Vienisa mama, kad ir kaip noretu paskolos bustui gauti nelabai galetu (aisku yra isimciu), nes tik mamos pajamos dalinamos seimos nariams ir ismokai nieko nebelieka. Taip kad belieka grustis 1 kambario bute arba dar blogiau - glaustis nuomojamame ar tevu bute verysad.gif

p.s.
As palaikau nora ikurti NVO ir prašyti paramos iš ES!!! thumbup.gif


tai kad moteris viena augina vaika, bankams neidomu - jiems idomu pajamos, taip galima sakyti,kad ir daugiavaikems sunku gauti paskolas ir eilei kitu asmenu...
ES smulkios NVO su ju smulkiais projektais neidomu, NVO ir projektas turetu buti esminiais Lietuvos mastu, jei reiks, galesiu pakonsultuot placiau
Atsakyti
Sveiki, dar kartą,

Prisiminiau dar vieną labai aktualią, šiuo metu man problemą.
Mano sūnus kitą rudenį eis į pirmą klasę, pasiklausinėjus mokyklose sužinojau, kad pamokos vyksta iki ~13 val. Prailgintos grupės nėra, aš dirbu iki 17 val., vaikas pats abejoju, ar pareis, o jeigu ir pareis tai per 4 val. nzn ka gali prisigalvoti blink.gif, pensininkės močiutės aš neturiu, buvęs vyras, nei mintyse negalvoja man padėti. Ką daryti tokiu atveju nežinau, aišku stengiuosi mokinti vaiką atidumo, pereiti per gatvę, savarankiškumo, bet vistiek žioplumo jam dar užtenka blush2.gif
Manau, kad ne viena mama susiduria su tokia problema, nemesi gi dabar darbo del mokyklos blink.gif
Atsakyti
Manau, kad puiki idėja. Man ir pačiai buvę kažkokių panašių minčių, a lia "Vienišų mamų draugija", bet net neįsivaizduoju, nuo ko tokie dalykai pradedami. Puiku, kad atsirado žmogus, galintis padėti.

QUOTE(Rudenėja @ 2007 03 15, 21:05)
Matau pavoju ir problema ir neaiskuma. Juk jei bus pradeta remti vienisas mamas, tai daug kas isiformins skyrybas, kad gaut parama. Tai sumazins resursus toms sritims, kur reikia galbut labiau.

Labai puikus to įrodymas būtų teismo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta su mama. Norinčių pasipelnyti svetima sąskaita visada atsirastų. Todėl manau, kad tiesioginė finansinė parama būtų mažiausias prioritetas. Geriau būtų teikiama informacija apie teisinę pagalbą, kaip prisiteisti alimentus, kaip juos išreikalauti, kaip gauti kokią nors lengvatinę paskolą ar valstybės paramą, socialinį būstą ir pan.

QUOTE(AusraM @ 2007 03 15, 22:31)
Gal ką nors iš šių faktų būtų galima panaudoti ruošiant projektą:
1. Nesu tikra (reiketu pasikelti dokumentus), tačiau, berods, Lietuvos Respublikos įstatymai mamos ir vaiko nelaiko šeima. Šeima mūsų šalyje vadinami sutuoktiniai. O tai pažeidžia ne tik mano, bet ir mano vaiko teises. Be to, tai, kas mūsų valstybėje yra parama šeimai, ne visada reiškia paramą mamai su vaiku (arba tėvui su vaiku). Tačiau, kaip minėjau, kol kas to pagrįsti negaliu - prie progos panaršysiu įstatymus ir poįstatyminius dokumentus.

Esu apšalusi, bet taip ir yra. Greitosiomis permečiau CK, LR konstituciją. Radau tik tokį CK straipsnį:
"3.28 Šeimos santykių sukūrimas
Sudarę santuoką sutuoktiniai sukuria šeimos santykius kaip bendro gyvenimo pagrindą."
Va tai tau...

QUOTE(Rykute @ 2007 03 17, 17:23)
Del nuomones tai tik pora kartu esu isgirdusi tokiu fraziu kaip " Jei prisidarei tai ri sedek su vaiku, o ne mokintis galvok " ( cia is destytojos ). Na o siaip dazniau buna ne pasmerkimas ar pasaipa, o uzuojauta is zmoniu, nes dauguma supranta kad tai yra sunku.

O mane tokia užuojauta labiausiai ir žeidžia. Vieną kartą darbe atsisakiau dirbti viršvalandžius, nes už juos niekas nesiruošia mokėti. Ta prasme, ėjo kalba apie darbo teisę, apie vaikus nė kalbos nebuvo. Tai mano viena bendradarbė su tooooookia užuojauta pareiškė: "Na ir kaip žmonės tavęs nesupranta, juk bet ką gali sutuoktinis palikti." Buvau apšalusi, kadangi ji mažiausiai žino apie mano "sutuoktinį" ir aplamai visą istoriją. Visuomenė gal ir liberalesnė, smerkimo daug nėra, bet požiūris, kad vieniša mama - žemesnis socialinis sluoksnis tai tikrai yra.
Atsakyti
QUOTE(Poli1 @ 2007 03 18, 23:18)
Man kaip ir daugeliui labiausia norėtųsi, kad būti kažkokios pašalpos. Juk dabar vienišos mamos nieko negauna, visiems vaikams, nesvarbu ar tu iš pilnos šeimos ar ne, mokama vienodai. Tačiau kodėl? Juk vienai iš vienos algos sunku išauginti vaiką, juk norisi, kad jis augtų kaip ir visi ir turėtų viską ką turi ir kiti. Tačiau juk ne visos mamos gali sau leisti aprūpinti vaiką kaip kad vaikas augtų su abiem tėvais. Kiek esu girdėjusi, dabar bijau pameluot, bet lyg tai taip pat Švedijoj, kad jei vaikas auga ne pilnoj šeimoj, yra mokamos didelės pašalpos.


tu augini viena viena vaika, o kazhkas augina dviese keturis vaikus...vadinasi vienas augina 2.
tiesiog manau, kad ne vienishu mamu vaikams turi buti didesnes pashalpos, o atsizhvelgiant i gaunamas pajamas. butu nustatyta kazhkokia riba ir jei seimos ar vienishos mamos pajamos turimiems vaikams nevirshyja, tada gauna ishmoka, jei virshyja - tada ne.. ir atitinkama diferencijacija pagal tai kiek truksta iki ribos.
Atsakyti
QUOTE(Frane @ 2007 03 19, 16:15)
tu augini viena viena vaika, o kazhkas augina dviese keturis vaikus...vadinasi vienas augina 2.
tiesiog manau, kad ne vienishu mamu vaikams turi buti didesnes pashalpos, o atsizhvelgiant i gaunamas pajamas. butu nustatyta kazhkokia riba ir jei seimos ar vienishos mamos pajamos turimiems vaikams nevirshyja, tada gauna ishmoka, jei virshyja - tada ne.. ir atitinkama diferencijacija pagal tai kiek truksta iki ribos.

Na, socialinės pašalpos juk yra, turintiems remtinas pajamas. Berods, tos pajamos yra 185 litai vienam žmogui šiuo metu. Dar linksmiau yra tai, kad nustatyto 130 Lt MGL turėtų pakakti būstui, maistui, batams, rūbams, vaistams ir net pramogoms...
Atsakyti
Super ideja 4u.gif Saunuoles mamos! ''Savipagalbos grupe'' jau turime siame forume, pats laikas siekti apciuopiamesniu rezultatu. Palaikau labai, visos problemos labai konkreciai ir greitai buvo ivardintos, dabar belieka ieskoti sprendimu variantu.
Pati dirbu su ES socialiniais projektais, galeciau padeti rengti. Del NVO naujo labai abejoju. Manau, kad cia galetu buti didelis projektas su keliais partneriais (kriziu centras, advokatu kontora, aukliu agentura ir pan.).
Atsakyti
Jei reikia tai reikia.

Gal but irgi butu galima pradeti nuo konkretesniu bedruomeniniu veiksmu. Pavyzdziui padeti viena kitoms paziureti vaika ir pan? Kazkokios savipalaikymo susitikimo vietos-grupes.
Atsakyti
QUOTE(daivute26 @ 2007 03 19, 14:55)
Sveiki, dar kartą,

Prisiminiau dar vieną labai aktualią, šiuo metu man problemą.
Mano sūnus kitą rudenį eis į pirmą klasę, pasiklausinėjus mokyklose sužinojau, kad pamokos vyksta iki ~13 val. Prailgintos grupės nėra, aš dirbu iki 17 val., vaikas pats abejoju, ar pareis, o jeigu ir pareis tai per 4 val. nzn ka gali prisigalvoti blink.gif, pensininkės močiutės aš neturiu
, buvęs vyras, nei mintyse negalvoja man padėti. Ką daryti tokiu atveju nežinau, aišku stengiuosi mokinti vaiką atidumo, pereiti per gatvę, savarankiškumo, bet vistiek žioplumo jam dar užtenka blush2.gif
Manau, kad ne viena mama susiduria su tokia problema, nemesi gi dabar darbo del mokyklos blink.gif

Prisiminiau dar vieną labai aktualią, šiuo metu man problemą.

Na šita problema aktuali ir šeimai kur yra abu tėvai- Juk jie abu dirba ir vaiko taip pat nėr kas pažiūri

Atsakyti