Sveiki,
Kadangi saulės kolektorius ant mano namo jau stovi, tai jaučiu pilietinę pareigą papasakoti, kaip man sekėsi(nesisekė) jį montuoti ir kas iš viso to gavosi

Prieš montavimą pas mus buvo 80l boileris su viena šildymo spirale, prijungta prie židinio su vandens kontūru (tačiau šią funkciją naudojom retai, daugiausia vandenį šildėme elektra ir naktį). Reiki paminėti, kad su tokio dydžio boileriu vonioj pasilepinti neišeidavo, būdavo gerai, jei visiems keturiems šeimos asmenims užtekdavo šilto vandens nusiprausti po dušu. Elektros sąnaudos vasarą buvo apie 120 lt mėnesiui (čia su viskuo: virykle, šaldytuvais, televizoriumi...).
Dabar pastatytas 200l boileris su dviem kaitinimo spiralėm (viena saulės kolektoriui, kita - židiniui, senasis boileris paliktas avarinio aušinimo funkcijai atlikti) ir 24 vamzdelių saulės kolektorius.
Tai statistika būtų tokia:
1. Labai saulėtą dieną kolektorius prišildo iki 70 laipsnių
2. Debesuotą dieną 50-60 laipsnių
3. Visiškai apsiniauskusią dieną, deja, daugiau 35 laipsnių neišeina niekaip.
4. Už elektrą šį mėnesį mokėsiu 65 lt.
5. Sistemos kaina įskaitant visus varžtelius, vamzdelius, įrankių nuomą ir pan. gavosi 5800 Lt. Už darbą nemokėjau.
6. Kolektorius, valdiklis, siurblių stotis ir boileris - kinietiški

Tiesa, valdiklis ir cirkuliacinis siurblys turi lipdukus su atžyma CE, o vat boileris yra tiesiog boileris, be pavadinimo, be serijos numerio, be kilovatų ir be lipduko.
Apie montavimą: nors sistemos montavimą atliko žmonės, kurie gyvenime dar ir ne tokias sistemas yra montavę, bet darbai sekėsi ypač prastai. Ką ten prastai, sakyčiau, kad tragiškai

Neturėjome jokios normalios instrukcijos, visą info rankiojom internete po kruopelę, o ir rasta informacija buvo nevienareikšmiška (pvz. valdiklio rusiška ir angliška instrukcijos skyrėsi, ir buvo visai neaišku, kuri yra teisinga). Kas tik galėjo sulūžti, tas ir sulūžo, rėmą kolektoriaus tvirtinimui persivirinome savaip, nes duotasis netiko. Pačioj sistemos paleidimo pradžioj teko keisti ne vieną skilusią varinę detalę, bet čia buvo smulkmena lyginant su tuo, kad pačią pirmą eksploatacijos dieną perdegė valdiklis. Tiesa, mes jį po to susitvarkėm ir susilitavom, kur reikėjo, bet niekada negali žinoti, koks gedimas to paskoj išlys (pardavėjas aiškina, kad čia mes patys kalti, meistrai "lievi" buvo).
Taipogi perdegė ir boilerio kaitinimo elementas. Tai šiam momentui neperdegęs liko tik siurblys, bet čia ne tokia jau didelė bėda, nes spintoj turiu atsarginį

Taigi išvados dėl kinietiškos produkcijos - patys kolektoriaus vamzdžiai dirba gerai, ir, mano nuomone, jokio ten labai didelio skirtumo, kinietiški jie, ar vokiški, nėra. O va dėl valdiklio ir boilerio jau reikia atsargiai: jei esi inžinierius-montuotojas-mėgėjas-profesionasa ir gali visą tą detalių rinkinį priversti dirbti pats, tada jokių problemų, nes anksčiau ar vėliau (greičiausiai vėliau), ta sistema vis tiek dirbs. Bet jei sistemos montavimui reikia kažką samdyti, tai jau geriau ir pirkti iš tų pačių montuotojų, bus kažkiek brangiau, bet rūpesčių žymiai mažiau, o svarbiausia - bus aišku, kas kaltas nesėkmės atveju
Dabartinis mano namuose esančios sistemos statusas: valdiklis, nors ir apdegęs, bet kol kas dirba, tai ir pardavėjo kol kas dėl to smarkiai "netarkuoju. Su pardavėju deriname dabar garantinį boilerio kaitinimo elemento pakeitimą. Labai tikiuosi, kad tas neužtruks ilgiau, nei savaitę. Na, ir kai turiu laisvesnio laiko, paskaitinėju internete apie tokių sistemų valdiklius, nes galvoju, kad gal būtų gerai kolektorių ir židinio kapsulę pajungti prie vieno bendro valdiklio, o tai vamzdžiais sistemos susisiekia, bet kiekviena iš jų turi savo valdiklius ir dirba nepriklausomai viena nuo kitos.
Tai tokie mano šios vasaros įspūdžiai. Tikslas "išbandyti kinietišką produkciją" įvykdytas 100 proc., o tikslas "turėti daug ir pigaus karšto vandens" vis dar "in progress"...
O čia nuotraukos: