Įkraunama...
Įkraunama...

Paauglys namuose

QUOTE(something else @ 2012 01 15, 22:03)
Vėlyvasis pagal amžių, bet vidutinis pagal brandą paauglys (17 m.) namuose disponuoja elektroninės bankininkystės duomenimis, moka apmokėti sąskaitas, atlikti pervedimus ir t.t. Per pastarąjį pusmetį slapčia nuo sąskaitos savininko, t.y. tėvo, išleido virš 300 Lt pirkdamas internetinių žaidimų kodus. Tokių pervedimų atlikta apie dešimt, sumos svyruoja nuo 40 iki 15 Lt. Yla, žinoma, išlindo iš maišo.

Noriu paklausti - o kodel bankininkystes reikalus tvarke sunus, o ne jus patys? Rizikingas reikalas cia, juolab jeigu jis savu pinigu neturi. doh.gif
Nupasakojau jusu situacija vyrui (jis dirba VTAT, tiesa ne LT). Jo nuomone, kazi kokiu nuobaudu cia nepritaikysi. Taciau jaunuolis turetu grazinti pinigus. UZDIRBTI juos ir grazinti. Be to, jis turetu sistemingai gauti kisenpinigius ir ismokti su jais tvarkytis. Nu ir labai rimtai pasisneket su juo, ka jus, manau ir darot. Jis turi suvokt, kad tevu pinigai tai ne jo pinigai. Be to, jam tuoj bus 18, taigi oficialus islaikytinio amzius baigiasi. Galima bus pasiulyt finansiskai prisidet prie bendro gyvenimo.

Dar mano vyras pastebejo, kad gal but vaikinas yra paprasciausiai neismokytas su pinigais elgtis. Bet cia jums geriau zinot.

Mano pacios vaikas (budamas 13 ar 14) buvo mano pinigine pasinaudojes savo poreikiams. biggrin.gif Nebaudziau, bet aiskiai pasakiau, kad tuos pinigus teks atiduot. Kai suejo 16, susirado darba per vasaros atostogas ir sumokejo savo skola iki cento, net procentus pasiule. biggrin.gif

Nezinau ar uzvedziau jus ant kokio nors kelio, bet labai gerai suprantu kaip jauciates.... smile.gif

Atsakyti
Bernsteine, Jūs labai įžvalgiai pastebėjote keletą dalykų. Dėkui.

Dėl bankininkystės reikalų -- kurį laiką jis buvo pagalbininkas, vėliau jam patikėtos tokios operacijos, kaip mobiliojo sąskaitos pildymas, o dar vėliau -- mokesčių mokėjimas. Be abejo, tai nebuvo teisingas žingsnis, bet taip susiklostė aplinkybės, kad kurį laiką tik jis tai ir tegalėjo padaryti.

Su pinigais vaikinas tikrai neišmokytas elgtis. BET labai aiškiai skiria, kur yra JO pinigai. Pvz. kas mėnesį į atskirą sąskaitą jam pervedama ~300 Lt pašalpa, kuri bendru sutarimu yra neliečiama: taupoma naujam kompiuteriui, vasarą planuojama, kad vaikinas lankys kursus, vairuotojo pažymėjimui gauti. Taigi sukčiaudamas jis pinigus leido ne iš šios sąskaitos, bet iš tėvo kaupiamosios : )

Galvoju, bausmė galėtų būti išleistos sumos nurašymas iš jo sąskaitos. Bet Jūs, matyt, teisingai akcentavote: tai turėtų būti UŽDIRBTI pinigai. Antraip -- anokia čia pamoka...
Atsakyti
šnekat jūs čia apie pinigus, bet va pats reikalas
Vėlyvasis pagal amžių, bet vidutinis pagal brandą paauglys (17 m.)
išleido virš 300 Lt pirkdamas internetinių žaidimų kodus

sakyčiau bachūras šiaip biški lopas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(iškamša @ 2012 01 16, 00:19)
man netoli 30 dry.gif bet jaučiuosi įstrigus ties 18.

QUOTE(something else @ 2012 01 15, 22:03)
Vėlyvasis pagal amžių, bet vidutinis pagal brandą paauglys (17 m.)

QUOTE(iškamša @ 2012 01 16, 15:38)
sakyčiau bachūras šiaip biški lopas  doh.gif

Bendraamžių jaunuolių vienas kito vertinimai neretai esti hiperbolizuoti : )

Antra vertus, jei anas spinduliuotų atsakomybe ir išmintimi -- nebūtų ir aptariamos problemos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo something else: 16 sausio 2012 - 16:09
QUOTE(something else @ 2012 01 16, 11:39)
BET labai aiškiai skiria, kur yra JO pinigai.

Taip taip..... kas MANO tai MANO, o kas tevu tai irgi MANO arba bent jau bendra. laugh.gif

Kazi kaip jis sureaguotu, jeigu jus is JO saskaitos patyliukais sau kokiu sukneliu ar kvepalu prisipirktumet? laugh.gif
Atsakyti
QUOTE(Bernsteine @ 2012 01 16, 16:43)
Kazi kaip jis sureaguotu, jeigu jus is JO saskaitos patyliukais sau kokiu sukneliu ar kvepalu prisipirktumet? laugh.gif

lotuliukas.gif
Atsakyti
Prie to kas jau prasyta. Itariu jus jau pakalbejote, aptaret del jo veiksmu iskilusia problema. Paaiskinkite jam savo dilema. Bent jau mes su vaikais kalbame atvirai, ledziame pajausti musu, suaugusiu pazeidziamuma, suglumima ir tuo paciu nora buti teisingais ju atzvilgiu. Paklauskit pacio sunaus kokia bausme jis sau pasirinktu... Save bausti labai sunku, lengviau priimti kito skirta bausme.
Atsakyti
QUOTE(something else @ 2012 01 16, 14:08)
Bendraamžių jaunuolių vienas kito vertinimai neretai esti hiperbolizuoti : )

aha bigsmile.gif įvertinau kaip bendraamžį biggrin.gif
nors jeigu tėvai ant tiek atsivėpę kad nesusigaudo savo bankiniuose reikaluose, gal paveldima laugh.gif

o jei rimtai, tai po internetiniais žaidimais mėgsta slėptis azartiniai lošimai. į juos įklimpus gali būti *blogai*
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo iškamša: 16 sausio 2012 - 17:18
QUOTE(Moonte @ 2012 01 16, 16:55)
Paaiskinkite jam savo dilema.

Prašomas pasiaiškinti / pasiteisinti / išsakyti savo poziciją / nuomonę -- tyli. Čia, beje, ne tik šiuo atveju. Reaguoti pradeda tik pasiūlius kompromisą (jį tenkinantį), kas savaime tarsi yra gerai, tačiau tai nesusiję su apgailestavimu ar savo kaltės pripažinimu. Taigi bet koks rimtesnis pokalbis su juo labiau primena kaltinimų ir priekaištų griūtį, nei kalbėjimąsi (nes elementariai yra vienpusis). O kaltinimų kelias, mano galva, niekur neveda. Nebent į dar didesnį užsisklendimą...
Atsakyti
o jis gauna kišenpinigių ar šiaip santaupų turi? gal būtų galima palaipsniui išskaičiuot arba pasiūlyt "atidirbt" sumą darbais, kurie šiaip jam namie nėra privalomi? g.gif
Atsakyti
Sąžiningai perskaičiau visą temą nuo pat pirmo puslapio, tikėjausi rasti pagalbos/patarimų/paguodos dėl savo santykių su paaugliu (be penkių minučių pilnamečiu)... Susigyvenau su visom čia rašiusiom mamom ir labai šauniu vaikinuku. Gaila, kad nebeprisijungia nei Mėlynakraujė, nei Vasariss. Matyt, viena jau išleido savo sūnų į gyvenimą, o kitas pamiršo, kad neseniai buvo paauglys smile.gif
Gaila...
Atsakyti
Papasakokite, kokiu turite rūpestėlių. Gal kas patars. Aš turiu du paaugliukus (12 ir 14 m.) smile.gif
Atsakyti