Įkraunama...
Įkraunama...

Nulūžo priekinis dantis iki pat šaknies

QUOTE(Sophi @ 2007 04 15, 20:29)
Nieko gero su tais mano dantim. Daug nervų jie man pagadinę, ir dar visai neaišku kiek pagadins ateity. O dėkoti už tai reikia tarybinei stomatologijai. Gal ne pačiai stomatologijai, kiek sistemai, kai dantys buvo gydomi, bet ką ten gydomi –nugydomi, mokyklų stomatologų. Jei mokykloj jis buvo, poliklinikos jau nepriimdavo.
Su pirmu priekiniu man teko atsisveikinti gilioj jaunystėj prieš -iolika metų. Ir dabartinės kokybės protezų tada dar nebuvo – tik štampuoti. Atsiradus keramikai iš karto pasikeičiau.
Kitas priekinis irgi buvo depultuotas, darytas veneringas. Kokį 10 m. atlaikė, bet  prieš pusmetį ėmė ir triokštelėjo iki pat šaknies. Anksčiau ar vėliau to reikėjo tikėtis, pati vis žadėjau tvarkytis, bet vis nelikdavo laiko.
Tada nusprendžiau kad reikia tvarkytis abu: ir lūžusį, ir keist seną keramiką. Padarius nuotrauką pirmas gyd. žodis buvo "Blogai". Širdis aisku mano į kulnus, nes sunku buvo pagalvot, kad gali būt dar blogiau nei yra. Padarė dar viena nuotrauka – ta buvo jau truputį daugiau vilties teikianti. Paiškėjo, kad nulužęs dar pataisomas, bet va po sena keramika nuo tarybinių laikų kanalas paliktas neplombuotas. O tai reiškė, kad teks lupt lauk visus senus įklotus ir normaliai sutvarkyt šaknį, bet grėsė šaknies skilimas. O tai jau reikštų, kad tektų šalinti ir visą šaknį, ir tada – tiltas arba implantas.  Po visų šitų naujienų tas lūžis jau neatrodė toks baisus, norėjau tik, kad viskas sėkmingai pavyktų perdaryt. Na bet vis dėlto viskas baigėsi sėkmingai. Gydytoja buvo  thumbup.gif  thumbup.gif
Tai va tokia mano dantų istorija, todėl nuoširdžiai užjaučiu visus patekusius į tokią bėdą. Būtų ne priekiniai – kitas reikalas. Bet kai priekiniai ir negali normaliai į gatvę išeit, kad ko nesutiktum ir netektų pasisveikint, tai čia yra  doh.gif  doh.gif
Dabar dar turiu viršuj 4-ą dantį depulpuotą ir nuskilusį, tai galvoju, kad reikėtų prisiruoš jį apvilkt, kad kada netikėtai nelauktai vėl nelaimė neatsitiktų.
O šiaip dantų stiprumui daugiausia reikšmės matyt turi genai ir, aisku, priežiūra. Genų nepasirinksi, bet dėl priežiūros pasistengt galima. Svarbiausia – neužleistii ir reguliariai tikrintis. 100 proc. aišku neapsidrausi, bet vis ramiau...

Ojei verysad.gif Noreciau Jums pritarti, kad didziaja dalimi dantu bukle lemia paveldimumas, taciau esu ne karta skaiciusi, kad genai cia niekuo deti...Bet as asmeniskai tuo vistiek netikiu. Nes juk akivaizdziai matome begale pavyzdziu. As, pvz, tai turbut paveldejau is mamos - ji turejo tokias pat dideles problemas del dantu, kaip ir as. Dar sako priklauso ir nuo to, kokia mamos dantu bukle nestumo metu - turiu itarima, kad mano mama tuo nebuvo tinkamai pasirupinusi verysad.gif Man dar net iki trisdesimt toli, o jau turiu tokia didziule beda visam gyvenimui...Jus, Sophi, kaip supratau vyresne esate. Jei turite vaikuciu, tikiuosi, kad tinkamai rupinates ju dantukais. Sekmes Jums! 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(UnknownUser @ 2007 04 15, 20:55)
Speju, jus ir natrio chlorido ir natrio hidrokarbonato bijote, nes labai jau skamba baisiai smile.gifsmile.gif
O jei suzinotumete, kad mes jusu dantu kanalus su Domestos ir Ace plauname smile.gif
Nereikia bijoti stereotipiniu pavadinimu, reikia zinoti, kas yra kas.
Papildyta:
"Silpnu" dantu nebuna, beveik visu zmoniu dantu chemine struktura ir mechanines savybes yra vienodos ...
Deja, daugumas gydytoju nesuvokia, kas yra fizika, mechanika, biomechanika ir kiti fundamentalus mokslai.
As jums pateiksiu konkretu pavyzdi su taip musu gydytoju megiamoms "helio" plombomis, kurias jie deda visur kur imanoma. "Helio" plomba su dantimi sudaro apie 20-30 MPa rysi, tai yra, 200-300 kg, jei susijunges danties ir plombos pavirsius yra 1 kvadr. cm. Jei yra priekinis dantis be "nervo" ir su maza likusia sienele (o paprastai taip ir yra), susijungimo plotas yra koks ketvirtis-trecdalis cm2, geriausiu atveju, taigi, turime apie 50 kg su kapeikomis. Priekinis dantis, kandimo metu veikia kaip svertas, sis aspektas mazina gauta rezultata, priklausomai nuo likusio danties ir plombos, iki keliu kartu. Jau teturime apie 20-40 kg. Jei lipdoma plomba prie plombos, toje vietoje is karto netenkama puses jegos. Jei patenka kraujo, seiliu ir kitokiu skysciu - velgi mazeja n kartu. Is esmes, net ir idealiu atveju turedami 40 kg. "plombos tvirtuma", nesunkiai galima pasiekti puses tos jegos, kasdami kanors tvirtesnio. O esminis dalykas yra tai, kad plombos ir danties susijungimas yra itin kruviams tempimui jautri vieta. Is esmes, tai klijai. Suklijuokite tais pacias Superglu kazka ir pameginkite, kad ir nestirpiai, kokiu 10000 kartu patampyti suklijuotas detales, pamirkyti vandenyje ir rugstyse, duoti temperaturu pokyti iki 100 laipsniu ... O tas burnoje vyksta. Ivyksta kliju sluoksnio nuovargis, po 2-3 metu klijai jau nerodo tu 20-30 MPa, kuriuos as nurodziau pradzioje. Ar nuspejate rezultata?

Dekui uz paskaitos isklausyma smile.gif

Sudetinga paskaita, bet labai idomus faktai. Aciu mirksiukas.gif Niekada nebuciau pagalvojusi. Kazin, kodel stomotologai tokiu faktu nepateikia savo klientams ir neispeja g.gif Nors kita vertus, helio plombos, mano manymu, yra didelis "atradimas" sioje srityje siais laikais - kazin, ar yra kokia kita panasi medziaga, kurios isigijimo kastai butu panasus ir su kuria butu galima tiek daug padaryti stomotologijoje. Taciau, net neabejoju, kad praejus siek tiek metu bus atrastas zymiai geresnis "pakaitalas", tuomet helio plombos bus peikiamos taip, kaip siandien "sovietines".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vikuxe: 16 balandžio 2007 - 08:10
QUOTE(vikuxe @ 2007 04 16, 09:09)
Jus, Sophi, kaip supratau vyresne esate. Jei turite vaikuciu, tikiuosi, kad tinkamai rupinates ju dantukais. Sekmes Jums! 4u.gif

taip ir maniau, kad iš mano pasakojimo sisidarys įspūdis, kad man "saulelė jau vakarop". Man jau senokai nebe 16, na bet dar ir ne 36 smile.gif
Bet nuo amžaus tokie dalykai ne visada priklauso. Pirmas dantukas man lūžo kai dar ir 16 nebuvo verysad.gif verysad.gif
O kokios pačios prognozės?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 16 balandžio 2007 - 17:45
QUOTE(Sophi @ 2007 04 16, 17:43)
taip ir maniau, kad iš mano pasakojimo sisidarys įspūdis, kad man "saulelė jau vakarop". Man jau senokai nebe 16, na bet dar ir ne 36 smile.gif
Bet nuo amžaus tokie dalykai ne visada priklauso. Pirmas dantukas man lūžo kai dar ir 16 nebuvo  verysad.gif  verysad.gif
O kokios pačios prognozės?

Na jei dar ner 36, tai saulele dar toli grazu nenusileido mirksiukas.gif
Siandien mane prieme dantistas. Ir labai pagerino nuotaika, nuramino smile.gif Uztaise ta tarpa laikinai, tai jau parejau iki ausu issisiepusi biggrin.gif Nes tos kelios dienos buvo labai sunkios psichologiskai verysad.gif Penktadieni turetu jau padaryt laikina vainikeli. Sake viskas su saknim tvarkoj, tai dideles tragedijos nera bigsmile.gif Labai dziaugiuosi, kad sita stomotologa suradau thumbup.gif
Atsakyti
noreciau ir as prisijungti...gal galesit atsakyti i man rupyma klausima..nes kiek is pokalbio susidariau nuomone toje srityje visgi turite patirties..
taigi man pries 9 metus " sutvarke " priekinius dantis...apvilko keramika...is pradziu tai niekas nepastebedavo kad jie apmauti..bet praejus daugiau metu, atsirado virsuje virs dantuku tokie juoduliai...toks ispudis kad ta keramika nuslinko zemyn ir visos grozybes islindo laukan..taigi galvoju ar butu galima pasikeisti ta keramika...ar maunant lauk tas karunas, mano tikrieji dantys esantys apacioje (beje jie gerokai nudzilenti) nenulus...ir nebus taip kad visam liksiu be dantu priekiniu??? be to noretusi pasibalinti dantis...nes kazkokie geltoni tapo..nors ir tvarkingai valau, ir kasmet apnasas nusiimu, ir nerukau...taigi ar imanoma pasikeisti keramikas i baltesnes nepakenkiant apacioje esantiems dantims???
Atsakyti
QUOTE(Riole @ 2007 04 25, 11:42)
noreciau ir as prisijungti...gal galesit atsakyti i man rupyma klausima..nes kiek is pokalbio susidariau nuomone  toje srityje visgi turite patirties..
taigi man pries 9 metus " sutvarke " priekinius dantis...apvilko keramika...is pradziu tai niekas nepastebedavo kad jie apmauti..bet praejus daugiau metu, atsirado virsuje virs dantuku tokie juoduliai...toks ispudis kad ta keramika nuslinko zemyn ir visos grozybes islindo laukan..taigi galvoju ar butu galima pasikeisti ta keramika...ar maunant lauk tas karunas, mano tikrieji dantys esantys apacioje (beje jie gerokai nudzilenti) nenulus...ir nebus taip kad visam liksiu be dantu priekiniu??? be to noretusi pasibalinti dantis...nes kazkokie geltoni tapo..nors ir tvarkingai valau, ir kasmet apnasas nusiimu, ir nerukau...taigi ar imanoma pasikeisti keramikas i baltesnes nepakenkiant apacioje esantiems dantims???

turim turim patirties šitoj srities. Geriau aišku būtų, kad jos nebūtų, bet kad jau taip atsitiko.
tai va, kaip sakiau vieną turėjau protezuotą jau daugiau ne prieš 10 m. Buvo tas pats, kas ir tamstai, atsirado tas juodulys verysad.gif , bet čia ne keramika žemyn , o dantenos aukštyn pasislinko.
Todėl, kai triokštelėjo antrasis dantis, nusprendžiau dėt abu iš karto. Kad dantenos būtų vienodo aukščio, teko daryt vieno danties gingivektomiją (t. y. nupjaut dantenų kraštą).
Tai va išeitis čia viena – keist vainikėlius. O dėl lūžio galimybės, tai vis tiek nuotrauką darys – viskas bus matyt. Jei ten nieks nepagedę, tai lūžio tikimybė, manau, minimali . Mano savo danties jau nebuvo visiškai – tik šaknis ir kultinis įklotas. Nuimdamas vainiką daktarėlis ten pasidarbavo su pjūklais iš peties lotuliukas.gif , bet prieš tai net neužsiminė, kad ten kas lūžt galėtų.
O blogiausiu atveju taigi šaknis liktų, tada kultinis įklotas+vainikas. Jau be dantų likt šiais laikais tai tikrai neteks.
Kaip nauja keramika galėtų pakenkt apačioje esantiems dantims, tai visai nesuprantu. Va tarybiniais laikais galėdavo blink.gif Padarė man štampuotą vainiką, pamatė daktarytė cool.gif , kad sakandžio nėra, šmaukš ir nušlifavo apatinio danties vainiko viršūnę. Va už tokius darbus, tai šaudyt maža. Ba, bet gal tada tik tokios technologijos mokėtos blink.gif
o dėl balinimo, tai aš kategoriškai prieš, užtenka profesionalios higienos. Norėtųsi man susitikt su dabartiniais dirbtiniais baltadančiais po meteliu dvidešimties rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 25 balandžio 2007 - 18:53
Priekinių dantų, tiksliau, jų nebuvimo ar beveik nebuvimo problema man pažįstama iki skausmo. Kaip ir Sophi perėjau visus kryžiaus kelius, suprantu visus stomotoligų terminus, kartais juos paerzinu, kad esu nepraktikuojanti gydytoja. Šiuo metu reikia keisti 4 metalo keramika apvilktus dantis ir mauti dar du, jungti protezą ar ieškoti galimybių implantacijai. Gydytojas pasiūlė apvilkti 6 priekinius dantis vientisu vainikėliu. Suprantu, kad taip patikimiau, bet ką aš darysiu, jei vienas iš tos kompanijos dantis nulūš? Jei supūliuos, pati žinau, kad galima operuoti, bet jei nulūš??? doh.gif Gal kas esat apie tokį dalyką girdėję?
Atsakyti
o man labai idomu,ar metalo keramika begant laikui keicia spalva ?
Atsakyti
QUOTE(haifa @ 2007 04 29, 20:13)
o man labai idomu,ar metalo keramika begant laikui keicia spalva ?

čia kaip suprasi "laikui bėgant". Jei gerai prižiūrėsi (priežiūra niekuo nesiskiria nuo natūralių dantų), atspalvis nepasikeis tiek, kad matytųsi. Bet kuriuo atveju keisti reikia kas 8-10 metų – ji tikrai neamžina.
Papildyta:
QUOTE(Aimma @ 2007 04 27, 16:40)
Gydytojas pasiūlė apvilkti 6 priekinius dantis vientisu vainikėliu. Suprantu, kad taip patikimiau, bet ką aš darysiu, jei vienas iš tos kompanijos dantis nulūš? Jei supūliuos, pati žinau, kad galima operuoti, bet jei nulūš??? doh.gif Gal kas esat apie tokį dalyką girdėję?

Nelabai suprantu, kas tas vientisas vainikėlis? Čia tiltas gal? Būna, aišku, kad tiltai lūžta – tada tikriausiai teks daryti iš naujo. Aš tikriausiai labiau bijočiau pūlinio nei lūžio, bet jei viską "švariai" padarys, neturėtų pūliuot.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 29 balandžio 2007 - 19:38
Na ką, patyriau ir aš šį siaubą verysad.gif
Man tik 16 metų, bet va vakar visai netikėtai nulūžo pusė krūminio dantuko, o štai šiandien ir kita pusė, o kas svarbiausia - iki pat šaknies doh.gif
Kadangi šventės, nedirba jokie stomatologai, tai net nežinau ir ką daryt fear.gif
Kadangi labai bijau stomatologų, tai man čia tikra katastrofa mega_shok.gif
Gal galite patarti, ar įmanoma ką nors padaryti, jog neliktų tuščia vieta vietoj dantuko? cray.gif
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaG. @ 2008 12 26, 16:03)
Na ką, patyriau ir aš šį siaubą verysad.gif
Man tik 16 metų, bet va vakar visai netikėtai nulūžo pusė krūminio dantuko, o štai šiandien ir kita pusė, o kas svarbiausia - iki pat šaknies doh.gif
Kadangi šventės, nedirba jokie stomatologai, tai net nežinau ir ką daryt fear.gif
Kadangi labai bijau stomatologų, tai man čia tikra katastrofa mega_shok.gif
Gal galite patarti, ar įmanoma ką nors padaryti, jog neliktų tuščia vieta vietoj dantuko? cray.gif

Jei šaknis neskilusi ir pagydoma, jums reikės tik vainikėlio. Jeigu tektų šalinti šaknį, tada tiltas arba implantas ax.gif
Atsakyti
Labai ačiū, už tokį greitą atsakymą blush2.gif 4u.gif
Šiek tiek nuraminot, jog nereikės su tuščia vieta vaikščioti rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(ViktorijaG. @ 2008 12 27, 19:17)
Šiek tiek nuraminot, jog nereikės su tuščia vieta vaikščioti rolleyes.gif

XXI amžius - tikrai nereikės schmoll.gif Tik gali kainuoti nemažai tas "malonumas".
Atsakyti